Interieur

Het belang van goede ventilatie in huis

Ventilatie is niet het eerst waar je aan denkt bij een huis, maar het is wel iets waar je over na moet denken. Sterker zelfs, goede ventilatie in huis is super belangrijk. Dat geldt niet alleen voor de vochtige ruimtes in huis zoals de badkamer en het toilet, dat geldt voor heel je huis! Als je huis niet goed ventileert, heb je namelijk ook geen gezonde lucht in huis. Dit kan ‘kleine’ gevolgen hebben, zoals tocht, vocht of lawaai, maar in het ergste geval zou het ook kunnen leiden tot serieuze gezondheidsklachten. En dat wil je natuurlijk niet!

Het belang van goede ventilatie in huis

Soorten ventilatie

Er zijn verschillende soorten ventilatie mogelijk. De meeste mensen in Nederland ventileren hun huis door middel van natuurlijke ventilatie. Denk aan luchtroosters, zelfregulerende ventilatieroosters, kieren, windvangers, noem maar op. In huizen, die vanaf ongeveer 1970 zijn gebouwd, kom je mechanische ventilatie tegen. Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat de vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Frisse lucht stroomt naar binnen via luchtroosters en kieren. Dan heb je ook nog balansventilatie. Dat is ventilatie die zowel vervuilde lucht naar buiten afvoert, als frisse lucht naar binnen aanvoert.

CO2 meten

Wil je weten hoe de lucht aan toe is in jouw huis? Dat kan op verschillende manieren. Zo zou je bijvoorbeeld een CO2 meter kunnen kopen. Maar je zou het ook professioneel aan kunnen pakken door te kiezen voor een adviesbureau, laboratoria of ingenieursbureau, die een CO2 meting ook combineert met een uitgebreid luchtonderzoek. CO2 meten door strooming is erg uitgebreid, dan wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar de meest voorkomende ziekmakende pathogene meegenomen zoals bacteriën, schimmels en gisten. Heb je interesse om zo’n meting te laten doen? Neem dan een kijkje op www.strooming.nl.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply