Search and Hit Enter

Badkamer plafond – Wat voor soort plafond is het beste voor de badkamer?

Het badkamer plafond is wellicht het laatste waar je aan denkt bij een badkamerverbouwing. Tóch is het het verstandig om hier goed over na te denken. In tegenstelling tot andere ruimtes in huis, heb je in de badkamer namelijk te maken met vocht. Daarnaast kan een plafond een behoorlijke impact hebben op de uitstraling van de badkamer. Om je hierbij te helpen, vind je alle informatie rondom badkamer plafonds. Lees snel verder!

badkamer plafond - houten latten

Update 3 april februari 2023: deze pagina is geüpdatet met nieuwe moderne tips en mooie inspiratie voorbeelden.

Er zijn verschillende soorten materialen die geschikt zijn voor het badkamer plafond. Wat voor soort plafond het beste is, hangt af van verschillende factoren, zoals de kosten en duurzaamheid van het gebruikte materiaal. In de badkamer heb je te maken met veel water, vocht en warmte – daarom moet het gebruikte materiaal bestand zijn tegen deze elementen. Het gedeelte in de doucheruimte is erg vatbaar voor spetters en vereist dan ook een zeer waterafstotend materiaal. Andere delen van de badkamer hebben geen speciale materialen aan het plafond nodig, maar een goede schimmelwerende verf kan natuurlijk nooit kwaad.

Het is een delicate kamer en daarom is, zoals gezegd, duurzaamheid van het plafond van het grootste belang om het plafond lang mee te laten gaan en eventuele toekomstige kosten voor reparaties en mogelijke verbouwingen te verlichten. Hieronder hebben we verschillende materialen voor je op een rijtje gezet die gebruikt kunnen worden voor het plafond in de badkamer.

1. Groene gipsplaten

Conventionele gipsplaten worden vaak gebruikt voor plafonds in de niet-vochtige ruimtes van de badkamer, zoals in het gedeelte boven de wastafels en het toilet. In de vochtige ruimtes, zoals boven het bad en de douche, is het aan te raden om groene gipsplaten te gebruiken. Groene gipsplaten, ook wel greenboards genoemd, zijn namelijk vocht- en waterbestendig. Omdat groene gipsplaten geïmpregneerd zijn met waterafstotend middel, wordt de wateropname van de platen beperkt. De groene gisplaten kan je natuurlijk helemaal naar wens afwerken. zo zou je het kunnen stucen en verven. En betonlook is tegenwoordig erg populair, die je kan realiseren met betonstuc of betonlook verf.

Luxe badkamer met een mooi betonlook plafond met inbouwspotjes.
Luxe badkamer met een mooi betonlook plafond met inbouwspotjes.

2. Cementgebonden platen

Cementgebonden platen zijn ideaal voor gebruik in badkamers die je wilt betegelen met wandtegels. Deze platen worden gemaakt door het samenpersen van houtvezels, cement, water en watergas. Het cement wordt gebruikt als bindmiddel, waardoor de platen super sterk zijn. Tegels staan bekend om hun waterafstotende eigenschappen, maar ze zijn niet waterdicht, aangezien het water door scheuren en spleten kan dringen. Hierdoor dringt het vocht in de tegels en diep in de ondergrond. Cementgebonden platen zijn daarom uitstekend te gebruiken als steunmateriaal om dergelijke lekkages te voorkomen. Net als bij de groene gisplaten, kan je een badkamer plafond van cementgebonden platen ook naar wens afwerken.

In deze chique badkamer is het plafond mooi roze geverfd.
In deze chique badkamer is het plafond mooi roze geverfd.

3. Tegels

Als je het hebt over badkamertegels, dan denk je natuurlijk aan het betegelen van de vloer en de wanden in de badkamer. Maar het is dus ook mogelijk om het plafond te betegelen. Het grote voordeel is dat tegels waterdicht zijn. Het beste is om ervoor te zorgen dat alle voegen goed worden afgedicht met een waterdicht materiaal. Dit zorgt ervoor dat het plafond goed wordt beschermd en zonder mogelijke kwelvorming. Een ander voordeel is dat betegelde plafonds ook heel gemakkelijk schoon te maken zijn. Tegels zijn bovendien verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. In wat voor stijl je badkamer ook is ingericht, er zijn altijd tegels te vinden die erbij passen.

badkamer plafond tegels
Badkamer met ruime inloopdouche die volledig, inclusief het plafond betegeld is.

4. Houten plafond

Hout wordt vaak afgeraden in de badkamer, omdat hout werkt, en bijvoorbeeld kan krimpen of uitzetten, vooral als het in aanraking komt met vocht. Tóch is het mogelijk om een houten plafond in de badkamer te nemen. Niet voor niets zie je houten afwerkingen in super vochtige ruimtes zoals spa’s en sauna’s. Vind jij een houten plafond mooi en wil jij het ook voor jouw badkamer? Dat kan dus! Het type hout is hierin erg belangrijk. Er zijn twee soorten hout die wel degelijk geschikt zijn voor een vochtige ruimte als de badkamer, namelijk exotisch hout en behandeld hout. Exotisch hout is van nature goed bestand tegen vocht. En andere houtsoorten, zoals sparrenhout, esdoornhout of beukenhout, dan zou je deze eerst goed moeten behandelen. Om te voorkomen dat de houten planken kromtrekken aan het plafond, is het belangrijk om bij de plaatsing het plafond te voorzien van uitzetvoegen.

badkamer plafond hout
Het houten plafond in deze mooie badkamer is zwart geverfd.

5. Spanplafond

We hebben het hier eerder gehad over spanplafonds. Een spanplafond van PVC of polyester wordt boven een ruimte gespannen. Omdat je het direct onder het huidige plafond kunt spannen, hoef je niet eerst het oude plafond te verwijderen. Eenmaal gespannen, ziet het er super strak uit. Je kunt bovendien kiezen uit verschillende kleuren en dessins. Een ander groot voordeel is dat een spanplafond 100% vochtwerend is. Je zal dus geen last hebben van schimmel en andere vochtproblemen.

badkamer plafond spanplafond
Strak wit spanplafond met inbouwverlichting

5. Aluminium plafond

Aluminium plafonds kom je niet zo vaak tegen – je moet er namelijk wel van houden, maar het is wel een soort materiaal dat erg geschikt is voor de badkamer. Het voordeel is namelijk dat het zowel vochtbestendig, als erg onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast kunnen leidingen en verlichting (zoals inbouwspots) eenvoudig geplaatst worden. Er zijn verschillende soorten aluminium plafonds verkrijgbaar. Één van de meest bekende soorten is een plafond van Luxalon – lamellen van het aluminium die super eenvoudig te monteren zijn en op elke gewenste hoogte verlaagd kunnen worden.

badkamer plafond aluminium
Bron: Degraafbv.nl

6. MDF plafond

Een andere mogelijkheid voor het installeren van een badkamer plafond is met MDF platen. Omdat MDF extra afgewerkt zijn met kunststoffolie, zijn ze goed bestand tegen vocht. MDF plafonds zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren en motieven.

Een alternatief zijn HDF plafonds. Deze bestaan uit panelen die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik in badkamers. Ze kenmerken zich met een kern van vochtwerend groen MDF die aan beide kanten voorzien zijn van een folie. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de HDF plafondpanelen erg goed beschermd zijn tegen water en vocht.

Stoere badkamer met een zwart geverfd plafond.
Stoere badkamer met een zwart geverfd plafond.

7. Kunststof plafond

Kunststof behoort ook tot de materialen die geschikt zijn voor het badkamer plafond. Naast dat een kunststof plafond waterbestendig een eenvoudig schoon te maken is, biedt het materiaal nog meer voordelen. Zo kan je snoeren en leidingen goed wegwerken, bijvoorbeeld voor inbouwspots of speakers. Er zijn heel veel verschillende bedrijven en merken die gespecialiseerd zijn in kunststof plafonds die speciaal voor de wand- en plafondafwerking zijn bedoeld voor de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan Dumapan of Florence. Zij leveren makkelijk te monteren waterbestendige kunststof plafonds die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren.

Dumanpan - plafondpanelen voor de bakdamer met motief in hoge resolutie
Dumanpan – plafondpanelen voor de bakdamer met motief in hoge resolutie

8. Tadelakt

Tadelakt is een techniek die al eeuwenlang in Marokko wordt gebruikt. Hoewel het er net zo uitziet als traditioneel Venetiaans gips of kalkverf, is het anders omdat tadelakt waterdicht, waterafstotend en bestendig is. Deze kenmerken maken tadelakt ideaal voor vochtige ruimtes zoals de keuken achterwand, het toilet of de badkamer. Een is een strakke naadloze afwerking zonder voegnaden, dus je het kunt het ook nog eens heel goed schoonmaken. Maar het belangrijkste is dat tadelakt muren en een tadelakt plafond gewoon super mooi zijn.

Prachtige badkamer met een houten vloer, betegelde wanden en een stijlvol tadelakt plafond.
Prachtige badkamer met een houten vloer, betegelde wanden en een stijlvol tadelakt plafond.

Badkamer plafond verven

Wil je een strak en egaal plafond zonder naden, dan heb je verschillende soorten platen opties: groene gipsplaten, cementgebonden planten, MDF of HDF platen. Alle opties bieden een glad en oppervlak die je strak kunt stucen en verven in de gewenste kleur. Wil je geld besparen op arbeid, en zelf het badkamer plafond verven? Hieronder hebben we de globale stappen op een rijtje gezet, zodat je een idee hebt hoe je deze klus kunt aanpakken, en welke stappen je moet volgen.

 

Wat heb je nodig?

  • 2x Kleine verfroller
  • 2x Klein verfbakje
  • 2x Grote verfemmer
  • 2x Verfrooster
  • 2x Grote verfroller
  • Kleine verfroller beugel
  • Grote verfroller beugel
  • Blikopener
  • Spanningstester
  • Schroevendraaier
  • Afbreekmes
  • Verfroerhoutje of verfmixer
  • 2-in-1 muurverf badkamer schimmelbestendig
  • Sneldrogende voorstrijk
  • Vuilniszak
  • Frogtape
  • Afplaktape
  • Stucloper
  • Afdekfolie

Bekijk ook onderstaande handige video handleiding van Praxis:

  1. Ventilatie: Als je het badkamer plafond gaat verven, is goede ventilatie erg belangrijk. Heb je een raam? Zet deze dan altijd open. Heb je geen raam? Zorg er dan voor dat de ventilator aan staat.
  2. Voorbereiding: Haal alles uit de badkamer, waar je over zou kunnen struikelen. Denk bijvoorbeeld aan de losse prullenbak, krukjes, de flessen shampoo en/of douchegel, badmat of vloerkleed, handdoeken, noem maar op.
  3. Kitnaden inspecteren: Controleer of de kitnaden los zitten of gescheurd zijn. Is dit het geval? Dan moet het het kit eerst verwijderd worden. Na het schilderen van het plafond, kunnen de naden opnieuw gekit worden. Het is belangrijk om dit ná het verven te doen, omdat het kit op het verf hecht, en andersom niet.
  4. Verlichting uitschakelen: Zorg ervoor dat je de verlichting in de badkamer uitschakelt. Doe voor de zekerheid ook de groep of hoofdschakelaar uit in de meterkast. Controleer of er spanning is met de spanningsmeter, om zeker te zijn dat de spanning er daadwerkelijk vanaf is. Verwijder vervolgens de lamp.
  5. Afdekken en afplakken: Gebruik stucloper om de vloer in de badkamer af te dekken. Deze kan je op maat afsnijden met een afbreekmesje. Tape de stuclopers aan elkaar vast. Daarna kan het sanitair en de meubels afgedekt worden met afdekfolie. Ook kan je de randen langs de muren en de kozijnen aftapen.
  6. Controleer op schimmelplekken: Ga je het plafond verven van een bestaande badkamer? Dan is het belangrijk om eerst het plafond te controleren op schimmelplekken. Het schimmel kan je verwijderen met schimmelverwijderaar.
  7. Voorstrijken: Voorstrijken is vooral erg belangrijk als je een onbehandelde ondergrond hebt. Dit zorgt ervoor dat dat de verf goed en mooi hecht, zonder dat je zichtbare strepen krijgt.
    1. Lees altijd eerst de handleiding op de verpakking. Daarop staat belangrijke informatie, bijvoorbeeld dat de voorstrijk op kamertemperatuur moet zijn, en dat je het eerst goed moet roeren voordat je het gebruikt.
    2. Voor het roeren van de voorstrijk kan je een roerhoutje of boormachine met opzetstukje gebruiken.
    3. Giet de voorstrijk in de kleine én grote verfbakje. Als je de verfroller in het verfbakje rolt, zorg er dan voor dat je de roller een aantal keren over het roostertje heen rolt, en niet terug. Op deze manier neemt de verfroller voldoende, maar niet teveel verf op. Gebruik de kleiner roller voor de randen, en rol van boven naar beneden. Het is voldoende om één keer heen en terug te rollen. Daarna kan je de grote roller gebruiken voor de grote vlakken.
    4. Laat de voorstrijk goed drogen. Dit zie je als het niet meer glimt. Daarna kan je beginnen om het badkamer plafond te verven.
  8. Verven: In deze handleiding van Praxis, wordt er schimmelwerende verf gebruikt van Alblastine. Ook hierbij is het belangrijk dat de verf op kamertemperatuur is, en dat je het goed en stevig roert met een roerhoutje.
    1. Gebruik ook hier weer eerst de kleine verfroller en kleine verfbak om de randen te verven.
    2. Werk van boven naar beneden.
    3. Als alle randen klaar zijn, kunnen de grote oppervlakken geverfd worden. Gebruik hiervoor de grote verfroller, de verfrooster en de grote verfbak. Werk altijd nat in nat, wat inhoudt dat je een nieuwe verflaag toevoegt aan een nog natte verflaag. Dit zorgt ervoor dat het eindresultaat mooi, strak en egaal wordt, zonder dat je zichtbare strepen krijgt. Daarnaast is het belangrijk dat je nooit halverwege stopt met rollen.
  9. Opruimen en schoonmaken: Als de eerste verfrol erop zit, kan je alles opruimen en schoonmaken. Vaak is één laag voldoende. Ben je van mening dat het nog niet goed is gedekt, dan kan je altijd een tweede laag aanbrengt. Hierbij is het belangrijk dat de eerste verflaag goed is opgedroogd.
    1. Als de verf bijna droog is, kan de afplaktape verwijderd worden. Trek de tape altijd naar je toe, zodat de verf niet beschadigt raakt.
    2. Tot slot kan kan de stucloper en de afdekolie verwijderd worden.
  10. Lamp terughangen: Ben je klaar met verven, en is alle verf goed opgedroogd? Dan kan de lamp weer terug aan het plafond worden gehangen.

Wat voor kleur plafond?

Als je het badkamer plafond wilt schilderen, moet je natuurlijk ook beslissen wat voor kleur plafond je wilt. Een populaire kleur voor een badkamer plafond is wit, omdat dit een neutrale en heldere uitstraling geeft en het past goed bij de meeste andere kleuren en materialen in de badkamer. Maar je bent natuurlijk vrij ook een andere kleur te nemen, wat soms een heel goed idee kan zijn, afhankelijk van de muurkleur in je badkamer. Twijfel je nog? Laat je inspireren door onderstaande mooie inspiratie voorbeelden.

Bekijk ook:
Verlaagd plafond
Gekleurde plafonds
100x Badkamers voorbeelden

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *