Een badkamer verbouwing is een spannende taak. Maar voordat je gaat shopp voor nieuwe tegels of sanitair, zijn er enkele minder leuke dingen waar je over na moet denken, zodat de verbouwing soepel verloopt. Denk aan leidingen, eindschakelaars, ventiliatie, etc. Omdat de renovatie van een badkamer overweldigend, tijdrovend en kostbaar kan zijn, hebben wij alvast een checklist voor je gemaakt van 10 punten.
1. Budget
Begin met je badkamer verbouwing met het vaststellen van het budget. Het zal je helpen betere keuzes te maken. Als je eenmaal hebt bedacht wat je kunt besteden, minus de arbeidskosten, zal je een beter gevoel hebben van wat je kunt besteden aan de tegels, sanitair en overige spullen die nodig zijn voor de verbouwing van je badkamer.
2. Planning
Planning staat op nummer 2. Een goede planning zorgt ervoor dat alles beter op elkaar afgestemd wordt. Vooral voor een badkamer is dit een erg belangrijk aspect. Zonder douche kan je niet douchen namelijk. Je moet niet alleen rekening houden met arbeid, maar bijvoorbeeld ook met wachttijd van de te leveren spullen. Houd er rekening mee dat het verbouwen een kleine badkamer niet altijd makkelijker en sneller is dan een grote badkamer. Afhankelijk van de wijzigingen moet de aannemer door dezelfde stappen heen als een grote badkamer.
3. Werk volgorde
Door het werken op een goede volgorde, spaar je heel veel tijd en moeite. Begin dus altijd bij de top en werk daarvanuit naar beneden. Het plafond komt eerst, dan de wanden en vervolgens pas de vloer. Hiermee voorkom je onnodig werk voor het opruimen van rommel en beschadiging van nieuwe spullen. Zou zonde zijn!
4. Verborgen problemen
Een goed verbouwde badkamer zal een toegevoegde waarde zijn voor je woning. Maar afhankelijk van de leeftijd van de woning, is er kans dat er verborgen problemen aanwezig zijn. Denk aan structurele tekortkomingen in de vloer framing, niet goed geventileerd sanitair, oude leidingen, niet-waterdichte douche, etc. Dit moet de basis zijn van de verbouwing.
5. Ontwerp stijl en functionaliteit
Bij een badkamer is niet alleen de stijl erg belangrijk, maar functionaliteit is minstens net zo belangrijk. Natuurlijk wilt iedereen een mooie moderne badkamer hebben, maar het moet niet zo zijn dat dit ten koste gaat van functionaliteit. Daarom is het verstandig om van tevoren een badkamer ontwerp en indeling te maken. Belangrijke factoren zijn kleur, soort tegels, sanitair en meubels. Vergeet hierbij de opbergmogelijkheden niet!
6. Afmetingen
Bij een badkamer verbouwing zijn de afmetingen super belangrijk. Afmetingen in alle opzichten! Denk aan de totale grootte van de badkamer, de locatie van de bestaande sanitaire leidingen en de elektrische bedrading en de typische standaard afmetingen van sanitair. Zorg ervoor dat je juiste maten en specificaties bij je hebt als je naar de bouwmarkt gaat. Er is niets frusterender als je iets gekocht hebt wat uiteindelijk niet blijtk te passen.
7. Aannemer
Staat jouw budget toe om een aannemer in te huren? Doe dat dan, tenzij je zelf super handig bent. Met een professionele betrouwbare aannemer voorkom je heel veel hoofdpijn. Hierbij is het wel belangrijk natuurlijk ome en goede aannemer te nemen. Ga niet direct akkoord met de eerste offerte. Vraag er een aantal aan, vergelijk deze, en ga op je gevoel af. Denk hierbij dat de goedkoopste aannemer niet altijd de beste hoeft te zijn.
8. Ventilatie
Ventilatie is cruciaal in een natte ruimte, zoals de badkamer. Het is ook een lastige taak die een goede planning nodig heeft: het kiezen van de juiste ventilator, de juiste positie voor de installatie en het omgaan met de elektrische bedrading. Slechte ventilatie kan je badkamer vochtig, beschimmeld verlaten en kunnen zelfs schade toebrengen aan uw gezondheid. Een goed geventileerde badkamer, echter, is niet alleen een gezonde badkamer. Continue luchtstroom kan ook voorkomen dat zowel het verval van een houten versiering of armaturen en de verzadiging van de isolatie van gebouwen.
9. Eindschoonmaak
Vaak wordt dit over het hoofd gezien, de eindschoonmaak. Begrijpelijk, als alles er uiteindelijk staat, wil je ook direct gebruik maken van je mooie nieuwe badkamer. Maar na een verbouwing is je badkamer super vies. Daarom is het belangrijk een eindschoonmaak te houden. Een grondige reiniging van alle kasten, binnen en buiten, leidingen, muren, vloeren, ramen en lampen.
10. Geniet!
Geniet van je nieuwe badkamer!
Het sanitair, de witte wandtegels en de antraciet vloertegels zijn verkrijgbaar bij Tegeldepot.nl.
1 Comment
Beste Manfung Cheung,
Leuk artikel, maar voor de luxe badkamers zou ik een andere volgorde adviseren.
1. Inspireer
2. Maak een afspraak bij een vakkundig badkamer specialist en maak samen het ontwerp.
3. Laat de badkamer specialist de badkamer plannen, uitvoeren en opleveren.
Zeker bij de prachtige badkamer die op deze site te vinden zijn zou ik dit niet linken aan “doe het zelf”.
Als in deze categorie badkamers geen budget meer is voor een goede aannemer, dan gaat er ergens iets mis.
Een goede speciaalzaak zorgt er voor dat het gehele proces inclusief de risico’s. voor de verkopende partij zijn. Dan zijn er geen problemen met producten die niet passen, ventilatie die niet werkt etc.
De grootste fout die ik in de praktijk tegen kom is dat er hele luxe producten gekocht worden, een slechte aannemer in de hand genomen wordt, en dat het eindresultaat te betreuren is.
Maargoed, leuke site, geeft mooie ideeën.
Bedankt daarvoor!
Met vriendelijke groet,
Danny Rozema