Keuken

Zo koop je de perfecte wijnglazen


Als je het perfecte glas gebruikt, zal je favoriete wijn daadwerkelijk nog beter smaken. Daarentegen gaat het te ver om voor elke fles wijn een ander glas aan te schaffen. Desondanks zal het echt helpen om goede wijnglazen te kopen, je wijn zal hierdoor gewoonweg beter tot zijn recht komen. Daarom moet je minstens een wijnglas met een tulpjeskelk en een poot hebben. Wil je weten hoe je de perfecte wijnglazen kunt kopen? Gebruik de volgende tips!

beste wijnglazen kopen

Kelk

Goede wijnglazen lijken op tulpen. Ze hebben namelijk een bovenkant die taps toeloopt. Dit zorgt er namelijk voor dat de aroma’s van de wijn langer in het glas blijven. Hierdoor ruik je meer, terwijl de smaak ook nog beter wordt. Wellicht klinkt dit misschien wat vreemd, maar toch is het logisch: je hersenen weten namelijk wat er komen gaat. Je kunt de wijn bovendien beter ronddraaien in een tulpje zonder ook maar iets te morsen. Dit wordt ook wel walsen genoemd en zorgt ervoor dat de wijn meer zuurstof krijgt. Vervolgens resulteert dit weer in meer geur en direct ook in een zachtere smaak. Overigens bepaalt de vorm van de kelk ook de plek waar de wijn terechtkomt in je mond, dat beïnvloedt wat je proeft.

Steel

Ja, pootloze glazen voor wijn kunnen er leuk uitzien handig zijn voor onhandige mensen. Toch kun je beter kiezen voor exemplaren mét poot! Anders moet je namelijk de kelk vasthouden en dat is niet goed voor de wijn aangezien het dan te snel opwarmt. Dit is bij rode wijn al niet echt lekker, maar bij wit is het helemaal verschrikkelijk. Bovendien is het niet echt mooi om je vingerafdrukken op het glas te zien. Daarom is het toch echt beter om te kiezen voor wijnglazen met een steel!

goede wijnglazen vorm

Maat

Waar de kleine wijnglazen een mooie look hebben, zijn ze niet echt geschikt om de aroma’s te circuleren. Een groter glas is hier juist beter in. Het wijnoppervlak wordt bovendien groter naarmate de kelk breder wordt. Dit wordt ook wel de winspiegel genoemd en zorgt voor meer zuurstofcontact. Het Bourgogneglas is hier een goed voorbeeld van, dit heeft namelijk een grote spiegel en daardoor krijgen de lekkere geurtjes volledig de ruimte om de spotlight te pakken. Overigens kun je als liefhebber van rode wijn beter voor een slanker wijnglas kiezen, denk bijvoorbeeld aan het Bordeauxglas. Dit is ook het geval als je geniet van een wijntje met veel alcohol. De wijngeur komt dan meer naar voren aangezien de alcohol minder snel verdampt.

Bekijk ook:
10x Luxe wijnkelders
10x Keukentrolley

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply