Search and Hit Enter

Lampen in en om het huis: van functioneel tot sfeer verhogend

Verlichting met elektrische lampen is tegenwoordig niet meer alleen iets nuttigs, iets waardoor je in het donker kunt zien. Maar het is vooral ook een manier om sfeer en gezelligheid te brengen of om uiting te geven aan persoonlijkheid in de inrichting van je huis en tuin. Je hebt de keuze uit enorm veel soorten verlichting in allerlei kleuren, stijlen en materialen voor zowel binnen als buiten en voor elk budget is er wel een passende lamp. Mensen wisselen daarom vaker van interieur en daarbij wordt de verlichting niet vergeten. De trends volgen elkaar dus in rap tempo op en de aanbieders spelen hier gretig op in. Dit leidt tot een positieve spiraal, waar iedereen van profiteert. Hieronder bespreken we diverse soorten verlichting.

Hanglampen
Deze zijn in vrijwel elk huis te vinden, vaak boven een tafel en soms zie je daar zelfs meerdere identieke exemplaren naast of bij elkaar hangen. Een hanglamp boven tafel is praktisch, want hij geeft licht precies daar waar je het wilt hebben en de kap voorkomt dat je wordt verblind. Tegenwoordig wordt vaak een dimmer gebruikt voor de verlichting boven de tafel, want helder licht is fijn als je aan het eten, aan het werken of aan het knutselen bent, maar het is minder aangenaam wanneer je tot rust wilt komen. Het licht helemaal uitdoen maakt zo’n hoek in de kamer donker en ongezellig en dus is het fijner om in dat geval licht van mindere intensiteit te hebben. Het voordeel van een dimmer is ook dat er minder stroom wordt verbruikt op het moment dat de dimmer lager wordt gedraaid.

Wat je de laatste jaren ook steeds meer ziet in de huiskamers van vooral jonge mensen, zijn de industriële lampen. Grote, grove, vaak metalen kappen, die een stoere en mannelijke uitstraling geven aan het interieur. Soms wordt er toch wat afgedaan aan deze stoerheid; met een koperen binnenkant wordt zo’n lamp net wat warmer.

In slaapkamers worden ook vaak hanglampen gebruikt. Heel speels is een tros van verschillend gekleurde kappen of bollen. Dit zie je steeds meer in kinderkamers. In hoge hallen kan een hanglamp echt een blikvanger zijn, denk bijvoorbeeld aan een kroonluchter of een designlamp of als er een lamp wordt gebruikt die een speciaal lijnenspel op de muren creëert als hij aan is.

Plafondlampen
Ook deze zijn er in velerlei uitvoeringen. Je hebt de plafonnières, een soort schaal die vastgemaakt is aan het plafond. Vroeger waren dat vaak een soort saaie, glazen doppen maar tegenwoordig is ook hierin heel veel keus. Er zijn plafonnières die bestaan uit een glazen of plastic schaal, er zijn er met allerlei frivole uitsteeksels waar de lampen in vastzitten, er zijn strakke designexemplaren met LEDs, er zijn luxe items met kristallen en er zijn ook zeer functionele plafondlampen voor zakelijk gebruik, zoals TL-bakken.

Verder zijn er natuurlijk de spotjes, die meestal ingebouwd worden in het plafond. Spotjes zorgen voor een directe verlichting op een klein oppervlak en zijn daarom geschikt voor het uitlichten van bijvoorbeeld schilderijen, beelden of planten. Ook zijn ze heel praktisch als het plafond laag is en er dus geen ruimte is voor een ander soort lamp, bijvoorbeeld in de badkamer. Spotjes worden ook vaak toegepast in de keuken, onder de keukenkastjes, omdat ze het werkblad uitstekend verlichten en je hebt geen last van het licht in je ogen omdat ze recht naar beneden schijnen. Dergelijke spotjes werden vroeger vaak op het lichtnet aangesloten en dan gingen ze allemaal tegelijk aan of uit, maar nu zijn er ook heel energiezuinige LED-exemplaren die zelfs op batterij kunnen werken. Deze kun je individueel bedienen.

Wandlampen
Meestal zie je wandlampen in lange gangen, waar ze door slimme interieurontwerpers worden gebruikt om de lengte van de gang te breken of juist te benadrukken. De LED-technologie maakt het mogelijk ook trappen hiermee te verlichten, wat de veiligheid ten goede komt. Ook kunnen er speelse kleureffecten mee worden gecreëerd of kan de wandlamp worden gebruikt als aandachttrekker of designobject, bijvoorbeeld op een grote, verder lege muur.

Je ziet ze tegenwoordig nog wel enkele keer in slaapkamers en dan meestal als bedlampje, maar niet meer zo vaak in huiskamers en dat is jammer, want een wandlamp geeft een heel ander effect dan de eerder genoemde exemplaren omdat deze een indirect licht geeft, wat een heel andere sfeer oplevert dan het directe licht van spotjes of andere lampen. Ook kunnen er heel creatieve dingen worden gedaan met wandverlichting, denk bijvoorbeeld aan licht achter een glas – in – loodplaat, of een mozaïek van verschillend gekleurde panelen in plaats van een schilderij. Verder kan wandverlichting verdekt worden toegepast, waardoor de lichtbron niet te zien is, maar wel het licht dat over de wand valt. Dit geeft een zeer luxe en ontspannen sfeer.

Staande lampen
De aloude buigzame bureaulamp is een goed voorbeeld van een tafellamp, maar tegenwoordig zijn er ook sfeerlampen, speciaal voor op tafel. Die kunnen een plaatsje krijgen op de eettafel, maar ook op een tafeltje bij de bank. En omdat ze nou tafellamp heten, betekent het nog niet dat je ze niet op een plank zou mogen zetten, op de kast of op de vloer. Je kan ze overal plaatsen waar dat jou het beste lijkt.

Daarnaast zijn er ook speciale vloerlampen, staande exemplaren op een voet. De bekende leeslamp zie je in heel veel huiskamers, soms heel hoog, met een kap aan een grote boog, soms juist vrij onopvallend, maar altijd praktisch. Er zijn ook nog vloerlampen die echte sfeerbepalers of zelfs blikvangers, bijna kunstobjecten zijn.

Buitenverlichting
Het leuk inrichten van je tuin is de laatste jaren steeds meer een trend geworden. De tuin is een tweede huiskamer geworden. Niet alleen het aanbod aan tuinmeubels is enorm gegroeid, maar ook van buitenverlichting en de keuze is daarom zeer uitgebreid. Alle genoemde vormen van verlichting zijn er ook in een speciale buitenuitvoering. In het materiaalgebruik is zeer veel aandacht voor de verschillende tuinstijlen, van rustiek tot ultramodern en alles er tussenin. De fabrikanten leveren voor elke stijl een heel scala aan bij elkaar passende lampen, zowel om op te hangen, als voor aan de muur, vrijstaand en inbouwspots voor onder de overkapping, in het terras of in het pad. Met richtspots kunnen tuinbeelden of speciale planten en bomen worden uitgelicht en met lichtsnoeren kunnen speelse effecten worden gecreëerd. Ook in de tuin brengen de LEDs hele nieuwe mogelijkheden voor het scheppen van sfeer door kleureffecten. Dit alles maakt dat de mogelijkheden voor zeer individuele vormgeving werkelijk eindeloos zijn.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *