Tuin

Barbecue, de oudste manier van voedselbereiding


Barbecueën, we doen het allemaal graag in de zomer. Vooral mannen vinden het heerlijk om uren bezig te zijn met het stoken van een vuurtje voor een barbecue en het bereiden van smakelijk vlees. Misschien komt dit wel voort uit de tijd van de prehistorie, waar de holenmens nog zijn voedsel boven open vuur stond te bereiden. Tegenwoordig zijn er zeer veel varianten op deze traditionele manier van vlees bereiden. Van groot tot klein, elektrisch of een eenvoudig tafelmodel barbecue: er is voor ieder wat wils. Er is tegenwoordig zelfs de mogelijkheid om een complete buitenkeuken te creëren. Een nieuwe ontwikkeling rondom het buiten koken is het werken met een rookoven. Deze manier van voedselbereiding past in een vetarm dieet. Welke vorm van barbecue is het beste voor jouw situatie geschikt? We geven in dit artikel een aantal tips om op te letten bij de aanschaf van een barbecue.

bbq-tuin

Drie verschillende methodes
Bij het barbecue kopen moet je er rekening mee houden dat er drie verschillende bbq methodes zijn. Je hebt de gas barbecue, de elektrische barbecue en de houtskool barbecue. Iedere barbecue methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Er zit bijvoorbeeld verschil in de smaak, in de veiligheid maar ook in het gemak. Ook de prijs van de barbecue zal waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het kopen van een apparaat. Het hangt dus van jouw voorkeuren af welke barbecue kopen voor jou het beste is. Zal je het apparaat vaak gebruiken, zowel in de zomer als in de winter? Of ben je meer het type dat graag in de zomer op de camping een paar keer de barbecue gebruikt. Hieronder bespreken we de verschillende methodes.

bbq-dakterras

Gasbarbecue, ideaal om de temperatuur te regelen
Gas barbecues zijn er in veel verschillende modellen. Je kunt denken aan zeer grote apparaten die worden geplaatst in een buitenkeuken, maar er zijn ook kleinere modellen die worden geplaatst op een balkon, camping, boot of gewoon in de tuin. Een gas barbecue is veiliger dan een houtskool variant. Dit heeft ermee te maken dat het apparaat sneller afgekoeld zal zijn. Houtskool blijft immers lang nagloeien. Als een gas barbecue ook per ongeluk omvalt, hoef je alleen snel het gas uit te draaien. Bij een houtskool variant liggen de gloeiende kolen meteen over de hele vloer, wat een groot brandgevaar kan veroorzaken. Deze machines op gas geven de gerechten een heldere, goede smaak. Ondanks dat er geen houtskool wordt gebruikt, krijg je toch een fijne smaaksensatie. Doordat de bbq werkt op gas, is de temperatuur zeer goed te regelen. Je kunt immers simpel de toevoer van het gas lager of hoger zetten. Het voedsel zal dus minder snel aanbranden. Dit is zeer goed voor de gezondheid. Een ander groot voordeel van een gasbarbecue is dat deze goed schoon te maken is. Als het apparaat is afgekoeld, kun je hem zeer eenvoudig uit elkaar halen om te reinigen. Veel van de gasbarbecues beschikken over een anti-aanbaklaag, waardoor het nog gemakkelijker te reinigen is. Er zijn vele merken die gasbarbecues aanbieden, zoals Campingaz, Ferrabolli en Firefriend. De prijzen kunnen ook enorm variëren, afhankelijk van de grootte van de barbecue, de verschillende mogelijkheden die de barbecue biedt en het aantal watt dat de barbecue gebruikt.

gas-bbq-tuin

Elektrische barbecue kopen voor een snelle opwarming
Een andere methode om te barbecueën is door middel van een elektrische barbecue. Een groot voordeel ten opzichte van de beide andere methodes is dat dit elektrische apparaat zeer snel warm is. Het maakt niet uit wat voor weer het is, dit heeft geen invloed op deze barbecue. Je steekt simpelweg de stekker in het stopcontact en twee tot vijf minuten later is de bbq op temperatuur. Ook blijft de temperatuur in dit apparaat constant. Je hebt ook geen zorgen over gas, houtskool of aanmaakblokjes. Deze zijn bij dit apparaat niet nodig. Een zeer handig apparaat dus! De vraag die veel mensen zich wel afvragen, is of je met dit apparaat wel de typische barbecue smaak aan je vlees krijgt, als het op deze manier wordt bereid. Het antwoord hierop is in de meeste gevallen zeker ja! Er zijn allerlei instrumenten beschikbaar om de specifieke bbq smaak te creëren. Een van de manieren om de typische houtskool smaak na te bootsen, is door gebruik te maken van cederhouten plankjes bij het bereiden van het voedsel. De cederhouten plankjes geven het vlees de typische barbecue smaak. Het bbq effect gaat op deze manier dus niet verloren. Wat zeer handig is bij het elektrische apparaat, is dat deze gemakkelijk schoon te maken is. Nadat de barbecue is afgekoeld, kun je hem gemakkelijk demonteren en schoon maken. Het is lastig om nadelen te vinden aan het elektrische apparaat, omdat dit ook nog eens weinig stank of geuroverlast geeft voor bijvoorbeeld de buren. Het enige dat nog wel eens moeilijkheden kan geven, is wanneer er geen stopcontact in de buurt is. Dit kan een probleem zijn als je midden in de natuur wilt gaan dineren. Verder is dit duidelijk een apparaat voor de toekomst. Er zijn veel bekende merken die deze elektrische machines verkopen, zoals Princess en Tristar. Meestal functioneren zij op 2000 tot 2200 watt.

Houtskool, voor de traditionele manier
Gasbarbecues of elektrische machines zijn leuk, maar wil je de echte, originele manier van het bereiden van voedsel boven open vuur benaderen? Er gaat tenslotte toch niets boven de heerlijke geur van smeulend hout of briketten. Dan is de houtskool barbecue waarschijnlijk het meest geschikt voor jou. Vooral mannen voelen zich helemaal in hun element als ze met de typische traditionele houtskool aan de slag kunnen gaan. Het traditionele apparaat dat werkt met aanmaakblokjes, briketten en houtskool geeft de typische geur en smaak aan je vlees die je van oudsher gewend bent. Een zeer populaire vorm van de houtskool machine is de barbecue waarmee je indirect kunt grillen. Indirect grillen zorgt ervoor dat het eten goed gegaard wordt, en er geen nare vlammen of vervelende geuren ontstaan. Ze hebben vaak een deksel op het apparaat, waarmee de temperatuur beter te regelen is. Vaak worden deze barbecues door professionals gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten houtskool barbecue op de markt. Als je dus een bbq kopen wilt, hangt het er zeer vanaf wat je budget is en waar je het apparaat precies voor gaat gebruiken. Er zijn kleine tafelmodellen barbecue, iets grotere staande modellen of zelfs wegwerp camping barbecues, die na een keer weggegooid kunnen worden. Bekende merken die houtskool barbecues verkopen zijn de BBQ collection, Perel, Toolland en Landmann.

Rookovens maken een opmars in de buitenkeuken
Wat tegenwoordig naast het barbecueën een opmars aan het maken is, is het gebruiken van een rookoven. Het principe van een rookoven is zeer eenvoudig. Er worden houtsnippers verwarmd waardoor de snippers gaan smeulen. Doordat in de afgesloten oven weinig zuurstof aanwezig is, ontstaat er rook. Deze rook zorgt ervoor dat het voedsel dat in de oven hangt zal worden gerookt. Het zorgt voor een zeer specifieke smaak aan het voedsel. Er bestaan twee manieren om voedsel te roken. Zo is er “koudroken”, waarbij het voedsel eerst wordt gepekeld en vervolgens wordt gerookt. Dit gebeurt bij 10 tot 25 graden Celsius. De andere methode is “warmroken”, wat gebeurt bij 40 tot 110 graden Celsius. Gerechten die koud worden gerookt, kunnen langer bewaard worden. Het is mogelijk om allerlei soorten voedsel te bereiden in een rookoven. Traditioneel gebeurt het met vis en vlees, maar het roken van groenten, schaaldieren, noten en paddenstoelen is ook zeer aan te bevelen. Het is daarnaast een zeer goede aanvulling op een vetarm dieet. Er komt immers totaal geen vet of olie bij het bereiden aan te pas. Het is een zeer leuke attractie om te doen in de tuin met het hele gezin. Een leuke aanvulling op het bereiden van vlees met de barbecue.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply