Tuin

Hoe je je gazon wapent tegen de winter


Hij staat voor de deur, of je het nu wilt of niet: koning winter! De eerste vrieskou zal zich binnen twee à drie maanden ongetwijfeld al aandienen en dat betekent dat het “buitenseizoen” ten einde loopt. Niet alleen de hoogste tijd om het binnen gezellig en winterklaar te maken, maar óók het moment om de tuin winterproof te maken. Een belangrijk onderdeel van de tuin is natuurlijk het gazon. Wij vertellen je graag even duidelijk waar je gazon het beste mee af is komende winter…

de4937e91b5513a4f1cbba211aa2a54f

De winter en het gazon
In de zomer krijgt je gazon het vaak flink te verduren. Intensief gebruik door kinderen, droogte en een overdosis zonlicht zorgen ervoor dat gras moet herstellen tijdens het najaar. Je kunt je gazon daar absoluut een handje bij helpen. Dat is ook wel nodig, want wie in het najaar aandacht aan het gazon besteedt, heeft daar in het voorjaar heel veel profijt van.

Najaarsbehandeling van je gazon
Is je gazon echt totaal uitgeleefd, bijvoorbeeld omdat het de afgelopen jaren al te weinig onderhoud en aandacht heeft gehad? Dan is het wellicht verstandig om een nieuwe grasmat aan te leggen. Vaak ben je voor enkele tientjes en een middagje werk weer helemaal opgefrist.

1d5533a4c62edbab6b1493930f1db9e7

Is je gazon nog dik in orde, dan is het aan te raden om te:

  1. Bemesten

Bemesten van je gazon is altijd belangrijk, ook tijdens de lente- en zomermaanden. De laatste bemesting voor de winter is extra belangrijk, omdat het zorgt voor een gazon wat sterk de winter doorkomt. Een aanrader is het speciale najaarsmest van DCM. Het extra magnesium en ijzer in deze gazonmeststof garanderen een blijvende diepgroene kleur, de hele winter lang.

 

  1. Kalken

Kalk op je gazon zorgt ervoor dat de bodem onder het gras de juiste zuurgraad heeft. Waarom dat belangrijk is? Bij een te zure bodem kan mos- en onkruidvorming ontstaan. Niet erg mooi natuurlijk… Kalken kan uitstekend in de wintermaanden. Zo heeft het genoeg tijd om z’n werk te doen voor het buitenseizoen weer begint.

 

  1. Bijzaaien

Heeft je gazon her en der wat schade opgelopen tijdens de winter, zaai dorre en kale plekken in het gazon dan bij. Doe dit wel uiterlijk in september. Oktober is mogelijk al te koud. Nogmaals: als bijzaaien niet volstaat dan kun je ook nieuwe graszoden leggen. Dit kan het hele jaar door.

  1. Harken!

124a6354c6395f870cd2d401e1d3f431

3028426f84ae734bfed4797af7419035

Een absolute must voor een gezond gazon is zorgen dat het genoeg daglicht én zuurstof krijgt. Dat is niet het geval wanneer gras bedekt ligt onder een dik pak bladeren. Om die reden is het raadzaam om tijdens de herfst en de winter met grote regelmaat te bladblazen of te harken. Weg met die bladeren! Die je dit niet? Dan kan je gazon stikken en vol bruine, dorre plekken komen te zitten. Dat wil je niet!

Aan de slag, op naar het voorjaar van 2016!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply