Tuin

Zo richt je je kleine tuin in


Een kleine tuin hoeft niet minder sfeervol te zijn als een grotere tuin. Het is een kwestie van goed inrichten. Met deze 10 ideeën helpen we je graag op weg. Doe inspiratie op en maak je kleine tuin klaar voor de zomer.

1 Wat doe je in de tuin

Waarvoor gebruik jij je tuin het liefst? Een belangrijke vraag. Heb je groene vingers of lig je bij mooi weer direct in de zon? Vind je het belangrijk dat je tuin kindvriendelijk, modern of juist sierlijk is? Maak een keuze en vul je kleine tuin niet met alle elementen. Schrijf op waar de zon gedurende de dag schijnt. Zo weet je waar je een fijne plek, in of juist uit de zon, voor jouw favoriete bezigheden kunt creëren.

Zo richt je je kleine tuin in

2 De doorgang tuin

Heb je een doorgang-tuin die dient als route naar je voor- of achterdeur? Met geurende planten en langzaam groeiende planten maak je deze kleine tuin visueel aantrekkelijk. Daarnaast is een grindpad aan te raden. Zo blijven je schoenen vrij van vuil en heb je direct een low-budget huisbeveiliging.

3 Het kleine balkon

Maak van je grauwe, kleine balkon een plek van rust en ontspanning. Met een natuurlijke afscheiding, zoals een geweven hazelaar als hekwerk, ben je goed op weg. Kies voor grote, groene planten met lange bladeren in pot. Wil je tuinmeubelen op je balkon? Kies dan voor comfort, design en gebruiksgemak. Inklapbare of eenvoudig te verplaatsen tuinmeubelen zijn daarom ideaal.

Zo richt je je kleine tuin in

4 Luxe uitstraling

Hoe klein je tuin ook is, met goede kwalitatieve tuinmeubelen straal je luxe uit. Daarnaast is het comfortgehalte van stijlvolle meubelen vaak erg hoog en zitten jij en je gezelschap heerlijk. Vergeet de accessoires niet om jou stijl te laten weerspiegelen.

5 De smalle, klassieke tuin

Een lange, smalle tuin is geknipt voor een klassiek ontwerp. Proportie, symmetrie en herhaling staan er centraal. Verdeel de oppervlakte op in verschillende delen. Een op- of afstapje of trap suggereert diepte in je kleine tuin. Ook helpt het om je tuintafel aan het einde van je tuin te plaatsen, in plaats van in het begin.

6 Bomen in de kleine tuin

Groen, en dus ook bomen, zijn essentieel voor een gezonde omgeving. Ook in de kleine tuin! Kies bomen die jij mooi vindt en daarbij de juiste soort grond. Ze geven diepte in je tuin en zijn zeer decoratief. Heb je echt geen plek voor bomen, dan is verticaal tuinieren een goed idee.

Zo richt je je kleine tuin in

7 Contrast in materialen

Heb je een oude muur met een oneffen oppervlak en verweerde kleuren? Combineer deze dan met bijvoorbeeld moderne tuinmeubelen en een gladde aluminium plantenbak. Is je muur juist nieuw en egaal? Dan streken vintage of gevlochten tuinmeubelen juist meer af.

8 Struiken geven orde

Struiken in je kleine tuin zorgen voor orde. Wil je privacy in de tuin? Dan zijn hoge hagen ideaal. Bamboe is perfect als fris groene haag die rust geeft. Minder hoge hagen zijn handig om je tuin om te delen in kleinere delen, zonder dat je tuin erdoor kleiner lijkt.

9 Tegels, planken en vlonders

Grote, langwerpige terrastegels, –planken of -vlonders laten je kleine tuin langer of breder, afhankelijk hoe je ze legt. Hoe kleiner de bestrating, hoe kleiner je tuin lijkt.

10 Maak keuzes

Zoals al eerder genoemd: in een kleine tuin zijn keuzes belangrijk. Keuzes als het gaat om het soort tuin dat je wilt creëren, wat je in je tuin zet, maar ook de kleuren, materialen en plantensoorten die je in de tuin wilt gebruiken. Eenvoud is de basis, dus kies maximaal twee of drie soorten, anders wordt het een rommelig geheel.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply