Tuin

Zwarte schutting in de tuin


Veel mensen beitsen hun schuttingen in de tuin met transparante lak. Dit is belangrijk om de houten schuttingen te beschermen tegen het weer. Op die manier zorg je er dus voor dat de schuttingen lang mooi blijven. Met transparante beits blijft het houtkarakter goed zichtbaar. Helemaal niets mis mee. Sterker nog, dit kan heel mooi zijn. Wat momenteel ook heel erg populair is, zijn zwarte schuttingen.

Hieronder laten we zien hoe je een houten schutting zwart kan verven en wat voor soort zwarte houten schuttingen er zijn. Daarnaast laten we ook een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden zien van tuinen met een zwarte schutting.

Zwarte schutting in de tuin

Houten schuttingen zwart verven

Heb je al houten schuttingen in je tuin, maar je wilt overstappen op zwarte schuttingen, dan kan je ervoor kiezen om de houten schuttingen zwart te verven. Dit is de meest makkelijke, budgetvriendelijke en daardoor meest logische methode. Het moment om de schuttingen zwarte verven, is het moment dat je houten schuttingen toe zijn aan een onderhoudsbeurt.

In onderstaande video van Gamma kan je zien hoe je stap voor stap de schuttingen kunt verven met zwarte beits.

Stap 1 – Reinigen

Reinig de schuttingen met lauwwarm water en een scheut reiniger. Dit kan je doen met een spons.

Stap 2 – Schuren

Wanneer de schuttingen goed is opgedroogd, schuur het dan grof met een schuurmachine. Doe dit in de richting van de houtnerf.

Stap 3 – Stofvrij maken

Door het schuren komt er veel stof vrij. Gebruik een fijne bezem om het stofvrij te maken. Om ervoor te zorgen dat de beits goed wordt opgenomen, zou je de schuttingen ook eerst kunnen ontvetten.

Stap 4 – Verven

Het is belangrijk om de beits goed te roeren. Voor grote oppervlakken en het aanzetten van de randen van de schuttingen, is het handig om een blokkwast te gebruiken. Je kunt ook een roller gebruiken voor de grote oppervlakken.

Houten schuttingen zwart verven

Zwarte houten en composiet schuttingen

Wil je nieuwe schuttingen kopen, bijvoorbeeld omdat de oude schuttingen aan vervanging toe zijn? Dan kan je schuttingen kopen die al zwart zijn. Deze zijn bijvoorbeeld gewoon verkrijgbaar bij alle bekende bouwmarkten en tuincentra zoals Gamma, Praxis, Hornbach, Karwei en Intratuin. Het prijsverschil tussen naturel houten schuttingen en zwarte houten schuttingen is nihil. Let wel dat er een groot verschil is tussen houten schuttingen en composiet schuttingen. Omdat hout een natuurproduct is hebben houten schuttingen een natuurlijke en warme uitstraling. Het nadeel is je het om de zoveel tijd moet onderhouden, door het bijvoorbeeld opnieuw te beitsen of te verven. Het grote voordeel van zwarte composiet schuttingen is dat dat het een erg duurzaam product is. Ook heb je geen last van splinters, waar je met houten schuttingen wel weer mee te maken hebt.

Inspiratie voorbeelden

Ben je er nog niet over uit of je zwarte schuttingen wilt hebben voor je tuin? Wij hebben een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet van tuinen met zwarte schuttingen.

1. Houten vlonders en zwarte schuttingen vormen een hele mooie combinatie. In deze tuin hebben ze ook gekozen voor hele mooie zwarte wandlampen en zwarte plantenbakken.

Zwarte schutting in de tuin

2. Door witte grind op de vloer te combineren met zwarte schuttingen, creëer je een heel mooi licht en donker contrast in de tuin. In deze tuin kan je bovendien goed zien dat de zwarte schuttingen een hele mooie achtergrond vormen voor de groene bomen en planten. Het groen komt nóg meer tot z’n recht.

Zwarte schutting in de tuin

3. De meeste mensen kiezen voor zwarte schuttingen met verticale planken, maar je hebt ook zwarte houten schuttingen met horizontale planken. In deze tuin hebben ze het gecombineerd met een mooie zwarte houten bank.

Zwarte schutting in de tuin

4. Ook dit is een fantastisch mooi plaatje, waarbij het groen heel mooi naar voren springt, dankzij de zwarte schuttingen als achtergrond.

Zwarte schutting in de tuin

5. Deze zwarte houten schuttingen wisselt smalle planken met brede planken af. Nice!

Zwarte schutting in de tuin

6. Landschapsarchitect Anthony Wyer heeft zwarte schuttingen met een zwarte tuinpoort gecombineerd in deze mooie moderne tuin.

Zwarte schuttingen

7. Tegen de zwarte schuttingen van deze tuin is een hele stoere vaste betonnen plantenbak gerealiseerd vol met mooie groene planten.

Betonnen plantenbak tegen zwarte schuttingen

8. In plaats van een vaste plantenbak hebben ze in deze tuin gekozen voor een vaste bank tegen de strakke zwarte schutting. Ook stoer!

Vaste bank zwarte schuttingen

9. Dit is de mooie tuin van Cate st hill, die een stenen muur gecombineerd heeft met zwarte schuttingen aan het einde van de tuin. Ook het grind ziet er super mooi uit.

zwarte schuttingen stenen muur

10. In deze zijn is er gekozen voor zwarte composiet schuttingen. Zoals je ziet is het verschil met echt hout bijna niet te onderscheiden.

zwarte composiet schuttingen

Naast zwarte houten schuttingen in de tuin, zijn er nog veel meer andere leuke schutting ideeën. Klik hier!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply marlies van der linde 1 april 2016 at 22:00

    hi weet jij of ze voor de schutting beits gebruiken? Het is niet gelakt, want het is mat en is geen lak verf…

  • Leave a Reply