Wat voor soort vloeren zijn er?

Wat voor soort vloeren zijn er? Dat is een veel gestelde vraag bij mensen die op zoek zijn naar een vloer. Het is ook goed dat je deze vraag stelt, want er zijn namelijk heel veel soorten vloeren. Vloeren die gemaakt zijn van verschillende materialen, die op verschillende manieren gelegd worden, die verschillende voordelen en nadelen hebben, die verschillende prijzen hebben, noem maar op. Wat voor soort vloer je uiteindelijk het beste moet nemen, is sterk afhankelijk van je eigen situatie. Hieronder vind je een lijst met alle soorten vloeren en bijbehorende prijzen die je in huis kunt nemen.

Tapijt

Tapijt, ook wel vloerbedekking genoemd, behoort tot één van de meest traditionele vloersoorten. Het grote voordeel van tapijt is dat het lekker warm en zacht aanvoelt onder je voeten. Daarnaast heeft vloerbedekking ook een isolerende en geluiddempende werking. Door deze voordelen, wordt tapijt vaak gekozen al vloer voor de slaapkamer. Wollen tapijten en synthetische tapijten zijn erg populair, die verkrijgbaar zijn in heel veel verschillende motieven, kleuren en materialen.

Vloerbedekking verwijderen kosten Prijs per m2
Losliggende vloerbedekking €1 per m² – €4 per m²
Gelijmde vloerbedekking gemiddeld €4 per m²- €9 per m²
Gelijmde vloerbedekking zwaar €9 per m² – €12 per m²

Houten vloer

Houten vloeren zijn één van de meest populaire vloeren. Een houten vloer straalt sfeer en warmte uit, maar voelt ook zéker lekker warm aan. Er zijn heel veel soorten houten vloeren, zoals noten, grenen, teak, esdoorn, merbau, notelaar en wengé. Maar de eiken houten vloer is veruit het populairst. Doordat de eiken houten vloer op heel veel verschillende manieren kunt afwerken, past het bijna in elke interieurstijl. Of je nou een modern interieur hebt, een landelijk interieur of een industrieel interieur. Een goede houten vloer gaat levenslang mee. Je kunt een houten vloer namelijk opschuren en opnieuw bewerken, zodat het er weer als nieuw uitziet. Er zijn ook verschillende soorten legpatronen zoals het planken patroon, het visgraat patroon, de Hongaarse punt, het Versailles patroon en kopshouten vloeren.

Laminaat vloer

De laminaat vloer lijkt heel erg op de houten vloer, maar het is gemaakt van composietplaatmateriaal dat uit verschillende laagjes is opgebouwd. Hierdoor is laminaat een stuk goedkoper dan de houten vloer. Sommige laminaat vloeren kan je bijna niet onderscheiden van een echte houten vloer. Je kunt het heel eenvoudig (zelf) leggen. Daarnaast is het ook een super onderhoudsvriendelijk vloersoort.

PVC vloer

PVC is de afkorting voor polyvinylchloride. Dat is een soort kunststof, die voor heel veel soorten producten wordt gebruikt. Het is een relatief dunne, maar zeer sterker vloer. PVC vloeren worden vaak vergeleken met laminaat. Beide vloeren delen namelijk dezelfde voordelen. Een PVC vloer is wel net iets meer geluiddempend en werkt ook net iets beter in combinatie met vloerverwarming. Over het algemeen is PVC wel iets duurder dan laminaat. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten kleuren en dessins.

Vinyl vloer

De vinyl vloer is een andere vloer die vaak met de PVC vloer wordt vergeleken. Het grote verschil zit in de onderlaag. De onderlaag van een vinyl vloer heeft een verende werking, waardoor het zachter aanvoelt dan een PVC vloer. Een ander groot verschil is dat vinyl uit bredere oppervlakken bestaat, waardoor het minder naden bevat. Als je het hebt over de prijs, dan is een vinyl vloer iets goedkoper dan PVC.

Tegels

Tegels zie je vaak in de badkamer, keuken en toilet, vooral dankzij het waterbestendige karakter. Maar tegels kunnen ook heel mooi in andere ruimtes van een huis staan. In de woonkamer of slaapkamer bijvoorbeeld. Tegels vragen weinig onderhoud, en je kunt het heel gemakkelijk schoonmaken.

Soort vloer Prijs per m2
Houten vloer €50 per m² – €150 per m²
Laminaat vloer €10 per m² – €30 per m²
PVC vloer €20 per m² – €50 per m²
Vinyl vloer €15 per m² – €25 per m²
Tegels €40 per m² – €200 per m²

Gietvloer

De gietvloer is de laatste jaren in een rap tempo in populariteit gegroeid. Zoals het woord al zegt, wordt een gietvloer gegoten. Hierdoor heeft het een super strakke en naadloze uitstraling. Er zijn verschillende soorten gietvloeren zoals de polyurethaan gietvloer, de epoxy gietvloer en de cementgebonden gietvloer. De polyurethaan gietvloer is het populairst voor woningen, omdat de voordelen heeft dat het krasbestendig is en niet scheurt.

Soort gietvloer Dikte Prijs/m2,
incl BTW
Toepassing Vloerverwarming mogelijk?
Polyurethaan vloer 3-5 mm €80-120 Woningen Ja
Epoxyvloer 2-3 mm €70-110 Winkels Ja
Cementgeb. gietvloer 4-8 mm €75-120 Woningen Afhankelijk van samenstelling