Search and Hit Enter

Houten wandbekleding

Overweeg jij om een muur of meerdere muren met hout te bekleden in huis? Lees eerst dit artikel met praktische tips en belangrijke overwegingen. En laat je inspireren door de mooie inspiratie voorbeelden om een idee te krijgen van hoe het eruit kan komen te zien!

Welkom in de veelzijdige wereld van houten wandbekleding! Deze trend wint steeds meer aan populariteit in de interieurwereld en het is niet moeilijk te zien waarom. Houten wandbekleding is niet alleen een stijlvolle toevoeging aan je huis, maar het brengt ook een ongekende sfeer en warmte met zich mee. Of je nu kiest voor het bekleden van één wand, een combinatie van muren, of zelfs het plafond wilt meenemen in je houten avontuur, de mogelijkheden zijn eindeloos.

In dit artikel gaan we de charme en veelzijdigheid van houten wandbekleding verkennen. We beginnen met de keuze van welke wanden je wilt bekleden, waarbij we rekening houden met de specifieke kenmerken van jouw ruimte en je persoonlijke smaak. Vervolgens duiken we in de verschillende soorten wandbekleding die er zijn, van massieve planken tot akoestische houten wandpanelen, en bespreken we de unieke voor- en nadelen van elk type.

We besteden ook aandacht aan de cruciale stap van het bepalen van de gewenste uitstraling. Of je nu kiest voor een natuurlijke afwerking of gaat voor een meer bewerkte look, elke keuze heeft een significante impact op de sfeer van je interieur. Ik voorzie je van praktische tips en adviezen om de juiste houtsoort en afwerking te kiezen die harmonieert met je bestaande interieur, van de muurkleur tot aan de vloer en meubels.

Laat je inspireren door de prachtige mogelijkheden van houten wandbekleding en transformeer je huis in een oase van sfeer en warmte. Lees verder voor waardevolle inzichten en inspirerende ideeën die je interieur naar een hoger niveau tillen.

Emil Dervish en Evgeniy Bulatnikov combineerden een houten vloer met houten wandbekleding én trap voor dit project uit Noorwegen.
Emil Dervish en Evgeniy Bulatnikov combineerden een houten vloer met houten wandbekleding én trap voor dit project uit Noorwegen.

1. Welke wand of wanden laat je bekleden?

Vaak heb je al een idee welke wand of wanden je in je interieur wilt laten bekleden. Maar het is belangrijk om rekening te houden met een aantal aandachtspunten, ongeacht of het nu gaat om de slaapkamer, woonkamer, keuken, badkamer of hal. Bij het kiezen van de wanden voor houten bekleding, overweeg de volgende aspecten:

 • De functie van de ruimte: Elk type kamer heeft zijn eigen karakter en behoeften. Een houten wand in de slaapkamer kan bijvoorbeeld een gevoel van warmte en rust creëren, terwijl in de woonkamer een houten wand juist een statement kan zijn.
 • Lichtinval en ruimtelijkheid: Hout kan de perceptie van ruimte in een kamer beïnvloeden. Donker hout kan bijvoorbeeld een ruimte kleiner doen lijken, terwijl licht hout juist kan helpen om een kamer groter en lichter te maken.
 • De huidige inrichting: Houd rekening met de kleuren en materialen die al aanwezig zijn in je interieur. Houten wandbekleding moet complementair zijn en niet botsen met je huidige inrichting.
 • Persoonlijke voorkeur: Denk na over hoeveel impact je wilt dat de houten bekleding heeft. Wil je een subtiele aanpassing met één enkele wand, of een dramatisch effect met meerdere wanden?

En soms twijfel je misschien nog: kies je voor één wand, twee aan elkaar grenzende wanden, of misschien zelfs alle muren in een ruimte? Bedenk dat soms het meenemen van het plafond in je ontwerp een verbluffend mooi resultaat kan opleveren, vooral in ruimtes met een hoge plafondhoogte of bijzondere architectonische kenmerken.

Ontwerpbureau Daschamay interiors koos voor dit super mooie appartement, om de ronde hoek mee te bekleden met eikenhouten bekleding, als verlengde van de houten keuken. Het is een echte blikvanger geworden in het interieur.
Ontwerpbureau Daschamay interiors koos voor dit super mooie appartement, om de ronde hoek mee te bekleden met eikenhouten bekleding, als verlengde van de houten keuken. Het is een echte blikvanger geworden in het interieur. | Renders: Roman Karasev

2. Type bekleding

Het is belangrijk om te weten dat er een grote verscheidenheid aan houten wandbekleding beschikbaar is. Deze typen variëren niet alleen in look en feel, maar ook in montage en kosten. Hieronder vind je de meest populaire typen houten wandbekleding met informatie over de voordelen en nadelen, montage en kosten. Dit helpt je om een betere keuze te maken over welk type het beste bij jouw stijl en behoeften past.

Massieve planken of platen

Massieve planken of platen zijn een populaire keuze voor houten wandbekleding vanwege hun robuuste en authentieke uitstraling. Deze vorm van bekleding maakt gebruik van dikke, stevige stukken hout die direct de aandacht trekken en een gevoel van tijdloze klasse aan je interieur toevoegen. De natuurlijke textuur en het patroon van het hout zijn duidelijk zichtbaar, wat elke wand een uniek karakter geeft.

Voordelen:

 • Duurzaamheid: Massief hout is zeer sterk en gaat lang mee.
 • Esthetiek: Biedt een natuurlijke en rijke uitstraling aan de ruimte.
 • Waardeverhogend: Kan de waarde van je woning verhogen.

Nadelen:

 • Kosten: Is over het algemeen duurder dan andere soorten wandbekleding.
 • Gewicht: Kan zwaar zijn, wat de installatie complexer maakt.
 • Onderhoud: Vereist meer onderhoud dan sommige andere materialen.

Montage: De montage van massieve planken of platen wordt vaak gedaan met houten regels die aan de muur worden bevestigd. De planken of platen worden vervolgens met spijkers of schroeven op deze regels vastgemaakt. Dit zorgt voor een stevige en duurzame installatie. Vanwege het gewicht en de complexiteit van de montage is het verstandig om dit door een professional te laten doen. Zij kunnen zorgen voor een correcte plaatsing en rekening houden met zaken als uitlijning, evenwicht en de natuurlijke werking van het hout.

Kosten: De kosten van massieve planken of platen kunnen variëren, maar je kunt rekenen op een prijs van ongeveer €50 tot €100 per vierkante meter, exclusief montage. De montagekosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de tarieven van de vakman, maar kunnen tussen de €20 tot €50 per vierkante meter liggen. Dit brengt de totale kosten op ongeveer €70 tot €150 per vierkante meter, inclusief montage.

Log House is een minimalistisch huis in Guangzhou, China, ontworpen door Yidian Design. De ontwerpers hebben gekozen voor een mooie en warme combinatie van een eikenhouten vloer, wandbekleding en plafond. | Fotografie: Ao Xiang
Log House is een minimalistisch huis in Guangzhou, China, ontworpen door Yidian Design. De ontwerpers hebben gekozen voor een mooie en warme combinatie van een eikenhouten vloer, wandbekleding en plafond. | Fotografie: Ao Xiang

Fineer planken of platen

Fineer planken of platen zijn een veelzijdige en vergelijken met massief hout, meer budgetvriendelijke optie voor houten wandbekleding. Deze bekleding bestaat uit een dunne laag echt hout (0.6 – 2 mm) die is bevestigd op een basis van een ander materiaal, zoals MDF of multiplex. Hierdoor krijg je de esthetische voordelen van echt hout, maar tegen een lagere prijs en met minder gewicht dan massieve houten bekleding.

Voordelen:

 • Kostenefficiënt: Een betaalbaarder alternatief voor massief hout.
 • Lichtgewicht: Makkelijker te hanteren en te installeren.
 • Veelzijdigheid: Beschikbaar in een breed scala aan houtsoorten en afwerkingen.

Nadelen:

 • Duurzaamheid: Minder robuust dan massief hout en kan gevoelig zijn voor krassen en deuken.
 • Levensduur: Heeft een kortere levensduur dan massief hout.

Montage: De montage van fineer planken of platen is vaak eenvoudiger dan die van massief hout. Ze kunnen met lijm of kleine nagels aan de muur worden bevestigd. Door het lichtere gewicht is het vaak mogelijk om deze klus zelf te doen, hoewel professionele hulp altijd aanbevolen wordt voor het beste resultaat. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan een gelijkmatige uitlijning en het voorkomen van beschadigingen tijdens de installatie.

Kosten: Fineer planken of platen zijn aanzienlijk goedkoper dan massief hout. De kosten variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €20 en €50 per vierkante meter, exclusief montage. De montagekosten zijn lager dan bij massief hout en bedragen ongeveer €10 tot €30 per vierkante meter, afhankelijk van de complexiteit van de installatie. Dit brengt de totale kosten op ongeveer €30 tot €80 per vierkante meter, inclusief montage.

Er zijn partijen die gespecialiseerd zijn in het leveren van fineer platen waarmee je wanden kunt bekleden, zoals Nordus, Shinnoki en Querkus.

Zweedse studio Claesson Koivisto Rune heeft gekozen voor prachtige eikenhouten wandbekleding voor de muren in deze mooie woonkamer.
Zweedse studio Claesson Koivisto Rune heeft gekozen voor prachtige eikenhouten wandbekleding voor de muren in deze mooie woonkamer.

Houten latten

Houten latten bieden een unieke en moderne benadering van wandbekleding. In plaats van hele platen of panelen, bestaat deze vorm van bekleding uit smalle stroken hout die naast elkaar of in een patroon worden geplaatst. Dit creëert een interessant lijnenspel en textuur op de muur, wat een dynamische en eigentijdse uitstraling geeft aan de ruimte.

Voordelen:

 • Esthetisch Aantrekkelijk: Zorgt voor een unieke, moderne uitstraling en kan gebruikt worden om interessante patronen en texturen te creëren.
 • Flexibiliteit in Design: Mogelijkheid om met verschillende patronen en afstanden te experimenteren.
 • Ruimtelijk Effect: Kan een gevoel van diepte en ruimtelijkheid aan een kamer toevoegen.

Nadelen:

 • Complexiteit van Installatie: Kan tijdrovend en lastig te installeren zijn, vooral bij ingewikkelde patronen.
 • Stofophoping: Kan stof en vuil verzamelen in de ruimtes tussen de latten.

Montage: De montage van houten latten vereist nauwkeurigheid en planning, vooral als je een specifiek patroon of ontwerp in gedachten hebt. De latten worden meestal op een raamwerk van houten regels bevestigd, die op hun beurt aan de muur worden gemonteerd. Dit vereist nauwkeurige metingen en uitlijning om ervoor te zorgen dat het eindresultaat er strak en professioneel uitziet. Vanwege de complexiteit van deze installatie wordt vaak aangeraden om een professional in te huren.

Kosten: De kosten voor houten latten variëren afhankelijk van de gekozen houtsoort en de complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld kun je uitgaan van een prijs tussen de €30 en €70 per vierkante meter voor de latten zelf. De installatiekosten kunnen hoger liggen dan bij andere vormen van wandbekleding vanwege de complexiteit, reken hier op ongeveer €30 tot €60 per vierkante meter. Dit brengt de totale kosten op ongeveer €60 tot €130 per vierkante meter, inclusief montage.

Fervente doe-het-zelver Hana heeft haar eigen wand bekleed met verticale houten latten. Klik hier voor de volledige handleiding.
Fervente doe-het-zelver Hana heeft haar eigen wand bekleed met verticale houten latten. Klik hier voor de volledige handleiding.

Plakhout

Plakhout, ook wel houtstrips zijn een innovatieve en gebruiksvriendelijke optie voor houten wandbekleding. Het bestaat uit dunne houten stroken die aan de achterkant zijn voorzien van een zelfklevende laag. Dit maakt de installatie eenvoudig en snel, ideaal voor doe-het-zelvers. Plakhout is beschikbaar in verschillende houtsoorten, kleuren en afwerkingen, waardoor je veel creatieve vrijheid hebt om je ruimte naar wens in te richten.

Houtstrips zijn een stijlvolle en dynamische vorm van wandbekleding die bestaat uit smalle stroken hout die op een unieke en decoratieve manier aan de muur worden bevestigd. Deze strips kunnen variëren in dikte, breedte, kleur en houtsoort, wat een speels en aantrekkelijk 3D-effect creëert op de muur. Het resultaat is een levendige en textuurrijke wand die direct in het oog springt.

Voordelen:

 • Gebruiksgemak: Eenvoudig te installeren zonder speciaal gereedschap of technische kennis.
 • Flexibiliteit: Geschikt voor verschillende stijlen en interieurs.
 • Tijdbesparend: Snelle en rommelvrije installatie.

Nadelen:

 • Duurzaamheid: Minder duurzaam dan andere houten wandbekledingen.
 • Beperkingen in toepassing: Niet geschikt voor vochtige ruimtes of ruimtes met grote temperatuurschommelingen.
 • Kwaliteit van de lijm: Afhankelijk van de kwaliteit kan de lijm na verloop van tijd loslaten.

Montage: De installatie van plakhout is relatief eenvoudig. Zorg ervoor dat de muur waarop je het plakhout wilt aanbrengen schoon, droog en egaal is. Vervolgens kun je de stroken één voor één op de muur plakken, waarbij je let op een gelijkmatige uitlijning en verdeling. Het is belangrijk om te beginnen in een hoek of vanaf een rand om een net resultaat te garanderen.

Kosten: Plakhout is een budgetvriendelijke optie. De kosten variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €20 en €40 per vierkante meter, exclusief extra benodigdheden zoals lijm (indien nodig) of een snijgereedschap. Aangezien de montage doorgaans door jezelf gedaan kan worden, zijn er geen extra installatiekosten. Dit maakt plakhout een aantrekkelijke keuze voor budgetbewuste projecten.

Plakhout is verkrijgbaar bij onder andere: Karwei, Style 4 Walls, en Isodeco.

De muur in deze super mooie keuken is bekleed met 3D houten wandpanelen, genaamd Ultrawood Teak Colorado.
De muur in deze super mooie keuken is bekleed met 3D houten wandpanelen, genaamd Ultrawood Teak Colorado.

Houten (akoestische) wandpanelen

Houten wandpanelen, met name akoestische varianten zoals die van AKU woodpanel en WoodUpp, zijn tegenwoordig een populaire keuze voor zowel hun esthetische als functionele voordelen. Deze panelen combineren de natuurlijke schoonheid van hout met akoestische verbetering, wat ze ideaal maakt voor ruimtes waar geluidskwaliteit belangrijk is, zoals thuisbioscopen, muziekruimtes of open kantooromgevingen. Ze zijn eenvoudig te installeren en kunnen een significante impact hebben op zowel het uiterlijk als de akoestiek van een ruimte. Deze panelen zijn ook steeds vaker verkrijgbaar bij bouwmarkten zoals Karwei en Praxis, wat ze toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Voordelen:

 • Esthetiek en functionaliteit: Een mooie combinatie van natuurlijke houtlook met akoestische verbeteringen.
 • Geluidsabsorptie: Helpt bij het verminderen van echo’s en het verbeteren van de geluidskwaliteit in de ruimte.
 • Toegankelijkheid: Steeds vaker verkrijgbaar bij lokale bouwmarkten.

Nadelen:

 • Installatievereisten: Vereist een zorgvuldige installatie voor optimale akoestische prestaties.
 • Variatie in kwaliteit: Verschillen in kwaliteit en prijs afhankelijk van de fabrikant en verkooppunt.

Montage: De montage van deze akoestische houten wandpanelen is over het algemeen eenvoudiger dan traditionele panelen, vaak ontworpen voor een snelle en eenvoudige installatie. Ze kunnen direct op de muur worden bevestigd met lijm of speciale bevestigingssystemen. Hoewel doe-het-zelvers deze taak vaak zelf kunnen uitvoeren, kan professionele hulp nodig zijn voor grote projecten of voor optimale akoestische prestaties.

Kosten: De kosten voor akoestische houten wandpanelen zoals AKU woodpanel of WoodUpp variëren afhankelijk van de afmetingen, het merk en de kwaliteit. Gemiddeld kunnen de prijzen variëren van €60 tot €80 per vierkante meter. De installatiekosten zijn meestal laag, omdat deze panelen ontworpen zijn voor eenvoudige installatie.

In deze mooie woonkamer is de muur achter de bank bekleed met de houten akoestische wandpanelen van Cando.
In deze mooie woonkamer is de muur achter de bank bekleed met de houten akoestische wandpanelen van Cando.

3. Bepaal de gewenste uitstraling met houtsoort en afwerking

De keuze van houtsoort en de afwerking ervan zijn cruciaal voor het creëren van de gewenste sfeer in je ruimte. Als je kiest voor massieve of fineer planken of platen, dan hebben deze vaak nog een afwerking nodig om de ideale look en feel te bereiken. Door het hout te beitsen of te oliën, bescherm je niet alleen het materiaal, maar geef je het ook de gewenste kleur en uitstraling.

Houtsoorten

 • Eikenhout: Bekend om zijn duurzaamheid en klassieke uitstraling. Eikenhout heeft een duidelijke textuur en kan goed afgewerkt worden met zowel olie als beits.
 • Steigerhout: Populair voor een rustieke en industriële look. Het heeft een robuuste uitstraling en is ideaal voor het creëren van een vintage sfeer.
 • Vurenhout: Een veelzijdige en betaalbare houtsoort. Licht van kleur en gemakkelijk te bewerken, geschikt voor zowel een moderne als traditionele uitstraling.
 • Teak: Zeer gewaardeerd vanwege zijn schoonheid en duurzaamheid. Teak heeft een warme, gouden kleur die goed past in luxueuze of exotische interieurs.
 • Berkenhout: Heeft een subtiele, fijne textuur en is licht van kleur. Geschikt voor een minimalistische of Scandinavische stijl.
 • Cederhout: Bekend om zijn natuurlijke weerstand tegen vocht en insecten. Het heeft een warme, roodachtige tint en geeft een gezellige en warme uitstraling.
 • Walnoothout: Donker en rijk van kleur, wat zorgt voor een elegante en verfijnde uitstraling. Ideaal voor een statement muur.
 • Beukenhout: Heeft een gelijkmatige, fijne textuur en een lichte, warme kleur. Een veelzijdige keuze die goed past in diverse interieurstijlen.
 • Esdoorn: Licht van kleur met een subtiele textuur. Het werkt goed in heldere, moderne ruimtes en kan een frisse uitstraling geven.

Elke houtsoort heeft zijn eigen charme en eigenschappen, en kan een compleet andere sfeer en stijl aan je ruimte geven. Denk goed na over de uitstraling die je wilt bereiken en hoe de houtsoort zich verhoudt tot de rest van je interieur.

Cherry Valley is een minimalistisch huis gelegen in Prince Edward County, Canada, ontworpen door StudioAC. De architecten kozen voor een combinatie van een betonnen vloer met douglas sparren houten wandbekleding. | Fotografie: Felix Michaud
Cherry Valley is een minimalistisch huis gelegen in Prince Edward County, Canada, ontworpen door StudioAC. De architecten kozen voor een combinatie van een betonnen vloer met douglas sparren houten wandbekleding. | Fotografie: Felix Michaud

Beitsen of oliën:

 • Beitsen: Hiermee kun je de kleur van het hout aanpassen en de natuurlijke tekening versterken. Het biedt ook bescherming tegen vocht en slijtage.
 • Oliën: Olie brengt de natuurlijke schoonheid van het hout naar boven en beschermt het tegen uitdrogen en vuil. Het geeft het hout een warmere en diepere tint.

Een houten accentmuur kan direct een gevoel van elegantie en verfijning, rustieke charme, of een warme en uitnodigende sfeer aan een ruimte geven, afhankelijk van de stijl, kleurbehandeling en het type hout dat je kiest.

De andere typen wandbekleding, zoals houtstrips of houten wandpanelen, zijn vaak kant-en-klaar producten. Je ziet dus meteen hoe het eindresultaat eruitziet, wat de keuze soms vergemakkelijkt.

Bij het kiezen van de houtsoort en afwerking is het belangrijk om te kijken naar het bestaande interieur – de kleur van de muren, de vloer, de meubels en bijvoorbeeld de keukenkasten. Als je een lichte vloer hebt, zoals een lichte gietvloer, dan passen eigenlijk alle houtsoorten en afwerkingen goed. Focus dan vooral op de uitstraling die je wilt creëren. Zo is een eikenhouten wand prachtig als je houdt van een strak en modern interieur, terwijl steigerhout en sloophout meer passen bij een vintage of industrieel interieur.

In interieurs met een Scandinavische of Japanse stijl kan het bijzonder mooi zijn om dezelfde houtsoort te gebruiken als die van de houten vloer, wat zorgt voor een harmonieus en samenhangend geheel.

In dit project, ontworpen door Bernardes Arquitetura, werd het materiaalpalet gekozen rekening houdend met de concepten gezelligheid en eigentijdsheid, en ook met het doel een neutrale basis te creëren waarin de kunstwerken en het meubilair de hoofdrol zouden spelen. De vloer van het gehele appartement is van marmer en de houten wandbekleding is van natuurlijk Freijó, dat in tegenstelling tot de vloer de ruimte visueel verwarmt en comfort biedt. | Fotografie: Ruy Teixeira
In dit project, ontworpen door Bernardes Arquitetura, werd het materiaalpalet gekozen rekening houdend met de concepten gezelligheid en eigentijdsheid, en ook met het doel een neutrale basis te creëren waarin de kunstwerken en het meubilair de hoofdrol zouden spelen. De vloer van het gehele appartement is van marmer en de houten wandbekleding is van natuurlijk Freijó, dat in tegenstelling tot de vloer de ruimte visueel verwarmt en comfort biedt. | Fotografie: Ruy Teixeira

De keuze voor houten wandbekleding is een prachtige manier om sfeer en karakter aan je interieur toe te voegen. Of je nu kiest voor massieve planken, fineer, houtstrips of akoestische wandpanelen, elke houtsoort en afwerking brengt zijn eigen unieke charme en stijl met zich mee. Van de robuuste uitstraling van steigerhout tot de elegante verfijning van walnoothout, de mogelijkheden zijn eindeloos en kunnen volledig worden afgestemd op jouw persoonlijke smaak en interieurstijl.

Bij het selecteren van de juiste houten wandbekleding is het belangrijk om rekening te houden met de functie van de ruimte, de bestaande inrichting, en de gewenste sfeer. Daarnaast speelt ook de keuze voor de juiste afwerking een cruciale rol in zowel de uitstraling als de duurzaamheid van de bekleding.

Dit artikel heeft je hopelijk geïnspireerd en voorzien van nuttige informatie en tips om de juiste keuze te maken voor jouw project. Met de juiste voorbereiding en keuzes kan houten wandbekleding een verbluffende toevoeging zijn aan je interieur, waarmee je een warme, uitnodigende en stijlvolle omgeving creëert.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *