Search and Hit Enter

Dip dye gordijnen verven

Gordijnen verven dip dye

Ben je een beetje uitgekeken op je oude saaie gordijnen? Je kunt nieuwe gordijnen kopen, maar zoals je weet zijn die niet goedkoop. Gelukkig zijn er verschillende manieren om nieuw leven te blazen in je oude gordijnen, bijvoorbeeld door de gordijnen te verven. Het grote voordeel is dat het erg budgetvriendelijk is, en daarnaast is gordijnen verven een vrij eenvoudige klus. Dylon heeft bijvoorbeeld wasmachinewasverf, waarmee je super eenvoudig je gordijnen in de wasmachine kunt verven. Maar ook het handmatig verven van je gordijnen is geen moeilijke klus. Hieronder kan je zien hoe textiel designer Kate Zaremba hoe je gordijnen een super leuke dip dye effect kunt geven.

Wat is dip dye?

Dip dye, ook wel ombre genoemd, is een mooi kleureffect waarbij er een mooie overloop wordt gecreëerd tussen licht en donker. Dip dye kleding is bijvoorbeeld erg populair, en dip dye wordt zelfs toegepast op haar. Met textielverf kan je dus ook een dip dye effect verven op je gordijnen.

Bekijk onderstaande video, waarin Kate stap voor stap laat zien hoe ze aan de slag gaat met het verven van de gordijnen.

Wat heb je nodig?

 • Gordijnen;
 • Schildersdoek;
 • Textielverf;
 • Zout;
 • Houten ladder;
 • Grote klemmen;
 • Roerstaafje;
 • Grote emmer;
 • Warm water.

Kate heeft witte 100% katoenen gordijnen gebruikt. Zorg ervoor dat de textielverf geschikt is voor de soort stof die je gebruikt. Vanwege de hoogte is de grote houten ladder erg handig om de gordijnen te verven met de dip dye look. Met behulp van de grote klemmen, kunnen de gordijnen aan de bovenkant van de ladder vastgeklemd worden.

1. Vloer beschermen met een schildersdoek

Je gaat gordijnen verven, wat betekent dat de kans groot is dat je gaat knoeien. Bescherm je vloer daarom altijd door eerst een grote schildersdoek op de vloer te leggen. Wil je zeker weten dat het goed gaat, dan zou je dit ook in de tuin kunnen doen.

2. Hoogte van het dip dye effect bepalen

Bepaal hoe je de gordijnen wilt verven, dus tot welke hoogte je het dip dye effect wilt creëren op de gordijnen. Op basis van die hoogte, klem je de gordijnen vast aan de houten ladder. Om er zeker van te zijn dat het de juiste hoogte heeft, kan je de gordijnen laten zakken in een lege emmer.

Gordijnen dip dye verven

3. Verf voorbereiden

Als de gordijnen op de juiste hoogte zijn vastgeklemd aan de ladder, vul je de emmer met warm water. Daarna kan het gemend worden met de textielverf. Omdat de verf bijtend kan zijn, raden we aan om altijd rubberen handschoenen aan te doen. Wat de exacte samenstelling moet zijn, is afhankelijk voor het merk van de textielverf. Als je bijvoorbeeld Dylon handwas textielverf gebruikt, meng je eerst het potje met 500 ml water. Vul daarna de emmer met ongeveer 6 liter warm water (40°C). Roer er 250 g zout door. En voeg tot slot de verf toe. Roer daarna het geheel goed door.

Kate heeft twee kleuren gebruikt, namelijk oranje en oranje. Maar je kunt dus zelf bepalen wat voor kleur of kleuren je wilt gebruiken.

Gordijnen dip dye verven

4. Testen

Als de mengsel gereed is, is het verstandig om het eerst uit te proberen. Pak hiervoor een stuk textiel die je niet meer nodig hebt, en dompel het in de emmer water. Bij het gewenste resultaat, kan je doorgaan met het verven van de echte gordijnen.

Gordijnen dip dye verven

5. Dip dye effect verven

Laat de gordijnen voorzicht zakken in de emmer verf, tot de hoogte waar je het dip dye effect wilt creëren.

gordijnen dip dye verven

Kate wilt dat de bovenkant licht wordt en de onderkant donker. Haal de gordijnen meer omhoog en klem het op een hogere positie aan de houten ladder. Op die manier blijft het onderste gedeelte nog ondergedompeld in de verf, terwijl de bovenkant uit de verf is. Laat dit 15 minuten inwerken.

gordijnen dip dye verven

Na 15 minuten hijs je de gordijnen nog iets verder omhoog, zodat je het resultaat kunt zien. Klem de gordijnen op een hoogte vast aan de houten ladder, zodat nog een klein gedeelte aan de onderkant van de gordijnen nog in de verf is ondergedompeld. Als je het onderste gedeelte nog donkerder wilt hebben, zou je extra verf in de emmer kunnen toevoegen. Roer het geheel nogmaals goed door, en laat de gordijnen dan weer in de emmer zakken. Dit laat je ook weer 10 tot 15 minuten inwerken.

gordijnen dip dye verven

6. Gordijnen laten drogen

Na 10 tot 15 minuten haal je de gordijnen weer uit de emmer om het resultaat te zien. Als je tevreden bent, dan kan je de gordijnen laten drogen. Laat de gordijnen een nacht goed drogen. Plaats er een grote emmer onder, zodat het niet gaat lekken op de vloer.

7. Resultaat bekijken en gordijnen ophangen

De volgende dag kan je het resultaat zijn als de geverfde gordijnen goed droog zijn. Daarna is het het een kwestie van het ophangen van de gordijnen. That’s it!

gordijnen dip dye verven

Om je een idee te geven van water er allemaal mogelijk is en wat voor dip dye effect je allemaal kunt creëren door je gordijnen te verven, hebben we nog meer mooie inspiratie voorbeelden voor je gevonden. Heel veel succes met het verven van je gordijnen!

Gordijnen verven dip dye

Gordijnen verven dip dye

Gordijnen verven dip dye

Gordijnen verven dip dye

Gordijnen verven dip dye

Gordijnen verven dip dye

Gordijnen verven dip dye

Gordijnen verven dip dye

Gordijnen verven dip dye

1 Comment

 1. Beste redactie, heb jullie tutorial gezien over dipdye voor gordijnen. Leuk. Kunnen jullie mij vertellen welke verf de engelse styliste gebruikte? Kan het niet terug vinden.
  Alvast bedankt.
  Hartelijke groet,
  Sjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *