Keuken

Corian keukenblad


Zit je te denken aan een Corian keukenblad voor je nieuwe keuken? Op deze pagina vertellen we je alles over Corian werkbladen. Waar is het van gemaakt, wat zijn de kenmerken, wat zijn de voordelen en nadelen. En we laten natuurlijk ook de mooiste inspiraite voorbeelden zien van keukens met een Corian keukenblad. Kijk snel verder!

corian keukenblad

De naam Corian is eigenlijk de merknaam van de kunststof werkbladen van DuPont. Omdat Corian de eerste op de markt was die dergelijke kunststof werkbladen maakt, werd de naam vaak gebruikt als product of materiaal. Veel mensen denken dan ook dat Corian een materiaalsoort is die voor werkbladen wordt gebruikt. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met de merknaam Luxaflex, die vaak wordt gebruikt als jaloezie.

dik wit corian keukenblad houten kasten

Mooie keuken met op maat gemaakte eiken gefineerde kasten, verzonken handgrepen en een acht centimeter dik corian keukenblad.

Als mensen dus aangeven dat ze een Corian keukenblad willen, is de kans groot dat ze eigenlijk gewoon een kunststof keukenblad bedoelen. Naast het merk Corian, zijn er nog veel meer andere merken die soortgelijke kunststof keukenbladen hebben, zoals Staron, Swanstone, Avonite, Wilsonart / Gibraltar, Formica, LG, Hanex en Meganite.

Om verwarring te voorkomen, zullen we in dit artikel gewoon Corian als algemene term gebruiken voor kunststof keukenbladen.

wit corian keukenblad

Het witte Corian keukenblad van deze moderne witte keuken heeft geïntegreerde wastafels, die de keuken een minimalistische uitstraling te geven.

Waar is Corian van gemaakt?

Kunststof Corian keukenbladen worden gemaakt door acrylpolymeren te mengen met andere mineralen en van steen afgeleide materialen. Dit mengsel wordt in vormen gegoten om platen te maken. De compositie is helemaal consistent; met andere woorden, het is solide en is van binnen en van buiten exact hetzelfde.

Deze mix zorgt voor een aantal belangrijke kenmerken en voordelen ten op zichte van andere soorten materialen werkbladen.

Er zijn ​​verschillen in het recept tussen de verschillende merken en fabrikanten, maar het eindresultaat is in wezen hetzelfde. Corian werkbladen zijn een duurzaam en hebben specifieke voordelen, en zoals bij alle soorten materialen werkbladen, ook een aantal nadelen.

eikenhouten keuken wit corian keukenblad

De fronten van de kast zijn van Amerikaans wit eikenfineer in deze keuken. Het witte Corian werkblad strekt zich uit tot de keuken achterwand aan beide zijden van de keuken.

Welke kleuren zijn er verkrijgbaar?

Vroeger waren Corian keukenbladen alleen verkrijgbaar in een beperkt aantal kleuren. Hoewel sommige mensen die kleuren heel mooi vonden, had je bij andere materiaalsoorten veel meer keuze.

Tegenwoordig is het een heel ander verhaal. Corian keukenbladen zijn verkrijgbaar in meer dan 100 verschillende kleuren, texturen en looks. Korrelvormen en -afmetingen variëren van zand tot kiezelsteen en zelfs tot gerecycled glas. Strepen, aders, gevlekte kleurschakeringen en beweging zijn nu overal in de collectie te zien voor een veel natuurlijkere uitstraling die erg aantrekkelijk is. Veel aangename patronen bootsen marmer, travertijn en graniet heel goed na. Kortom, voor elke stijl keuken is dus wel een passende Corian werkblad verkrijgbaar.

corian keukenblad donkergrijs

Er zijn donkere kleuren beschikbaar, maar ze vertonen meer krassen en deuken dan lichtere tinten. Studio Koskinen Rantanen uit Helsinki gebruikte in deze strakke moderne keuken een donkergrijs corian keukenblad.

Vormen, lichten en oplaadfuncties voor telefoons

Corian kan via thermovormen in vrijwel elke vorm of curve worden gegoten, waardoor er heel veel mogelijk is. Dat is een geweldige eigenschap als je bijvoorbeeld een ongebruikelijke vorm wilt of als je ruimte een onconventionele vorm heeft.

Betonnen werkbladen en glazen werkbladen kunnen ook in complexe vormen of mallen worden gevormd, maar die flexibiliteit is niet te vergelijken met Corian. Deze buigzaamheid maakt ook geïntegreerde spoelbakken, naadloze achterwanden en inlays mogelijk, wat alleen met Corian mogelijk is.

dun wit corian werkblad keuken

Een mooie combinatie met grijsgroene kasten, wit corian keukenblad en RVS details in deze moderne keuken.

Zelfs Verlichting (verlichting geïnstalleerd om door het oppervlak te gloeien) is ook mogelijk met Corian keukenbladen. En als je een liefhebber bent van demotica, dan zal je ook erg blij zijn met een Corian werkblad. Je kan namelijk je telefoon opladen met het nieuwe oplaadoppervlak van Corian. Met een adapter op je telefoon of tablet kan je het opladen door hem eenvoudig op het werkblad te plaatsen. Nooit meer worstelen met koorden en beschikbare stopcontacten zoeken!

Corian is niet alleen bruikbaar in de keuken. Het is mogelijk het meest veelzijdige en aanpasbare materiaal dat ook wordt gebruikt voor werkbladen in de badkamer, badkuipen en doucheruimtes, tafelbladen, wandbekleding, meubels, boten en campers, noem maar op.

grijs corian keukenblad houten keuken

In deze keuken is er gekozen voor een dun grijs corian werkblad, die mooi past bij de gepolijste betonnen vloer.

Wat zijn de prijzen van Corian werkbladen?

Kunststof Corian werkbladen zijn niet goedkoop. Je moet rekening houden met een vierkante meter prijs tussen 40 en 65 euro. De variatie in prijs is grotendeels afhankelijk van de geselecteerde kleur (kleuren worden doorgaans gegroepeerd in verschillende prijsklassen).

Een andere factor die de prijs beïnvloedt, is fabricage. Sommige fabrikanten eisen dat het eindproduct wordt vervaardigd door erkende en opgeleide fabrikanten (wat betekent dat je jouw eigen, meer betaalbare optie niet mogelijk is). Het voordeel, in het geval van Corian, is dat het product en de installatie gedekt zijn door een garantie van 10 jaar.

zwart corian keukenblad

Super schattige kleine keuken met Smeg koelkast en een zwart Corian werkblad.

Onderhoud

Het schoonmaken van Corian werkbladen is eenvoudig. Zeepsop is prima; Houd er echter rekening mee dat zeepachtig water na verloop van tijd een doffe laag op het aanrecht kan achterlaten.

Je kunt ook schuursponsjes gebruiken. Gewone keuken- en huishoudelijke aanrechtreinigers zijn veilig te gebruiken bij normaal gebruik; wat betekent dat wanneer je de reiniger erop spuit vervolgens ook eraf veegt.

Langdurige blootstelling aan veel conventionele huishoudelijke producten zoals bleekmiddel kan het oppervlak van een Corian keukenblad verkleuren. Glassex laat ook een wasachtige laag achter en mag niet worden gebruikt bij het schoonmaken van een Corian werkblad.

Houd er rekening mee dat, hoewel Corian zeer goed bestand zijn tegen chemische schade, het beste is om pH-neutrale reinigingsmiddelen te gebruiken, zoals granietreinigers. Corian is taai, maar niet ongevoelig voor vlekken of chemische schade.

corian werkblad beige keuken

Mooie taupe keuken met een wit Corian werkblad

Hoge hitte en hete pannen mogen niet op een Corian keukenblad geplaatst worden. In tegenstelling tot granieten werkbladen of composiet keukenbladen, is Corian niet erg hittebestendig en kun je hete potten of pannen niet direct op het oppervlak plaatsen zonder het risico te lopen een vervelende schroeiplek te krijgen.

Potten en pannen direct op het aanrecht in de keuken plaatsen, heet of niet, is over het algemeen geen goed idee bij kunststof werkbladen. Zelfs bij composiet- of granieten aanrechtbladen is het mogelijk dat gruis dat onder de pot vastzit het oppervlak kan beschadigen en/of dat het oppervlak een thermische schok kan ondergaan en vervolgens kan barsten. Het is zeldzaam maar mogelijk.

Aanrechtbladen van Corian zijn echter niet lang bestand tegen hitte en zullen in wezen smelten of verbranden als potten en pannen die te heet zijn direct op het oppervlak worden geplaatst. Gebruik dus altijd een onderzetter.

bijkeuken corian werkblad

Corian is ook een goed idee voor de bijkeuken!

Vlekken op Corian zijn zeldzaam, maar geen enkel materiaalsoort is 100% vlekbestendig. Meestal zijn Corian vlekken het gevolg zijn van chemische schade. Nogmaals, wees een beetje kieskeurig over de schoonmaakproducten die je op je werkblad gebruikt.

Krassen komen ook vaak voor, omdat corian werkbladen relatief zacht zijn, Hoewel krassen in de meeste gevallen kunnen worden weggeschuurd. Gebruik altijd een snijplank en onderzetter om krassen te voorkomen en laat niets over het oppervlak glijden.

Deuken komen echter niet zo vaak voor als krassen, maar ze komen zeker wel eens voor als een zwaar voorwerp op het oppervlak valt.

Bij het vergelijken van Corian met granieten of composiet keukenbladen, schiet Corian tekort op het gebied van duurzaamheid. Het goede nieuws is dat de meeste schade aan Corian werkbladen kan worden gerepareerd. Dat is bijvoorbeeld voor composiet niet het geval.

roze keuken corian keukenblad

Roze keuken met een roze Corian keukenblad

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Corian werkblad

Elk soort keukenblad heeft heeft voordelen en nadelen. De voordelen en nadelen van Corian werkbladen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Keuze uit heel veel verschillende kleuren en patronen;
 • Corian is niet poreus en hoeft niet te worden verzegeld;
 • Gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden;
 • Naden zijn bijna onzichtbaar;
 • Geïntegreerde gootstenen en afvoerplanken zijn mogelijk;
 • Kan in vrijwel elke gewenste vorm worden gevormd;
 • Het oppervlak kan verlicht worden, zodat het aanrechtblad gloeit;
 • Je kunt er een draadloze oplader van maken;
 • Schade kan meestal worden gerepareerd;
 • Over het algemeen goedkoper dan werkbladen van kwarts of graniet.

Nadelen

 • Kan worden gedeukt en bekrast omdat het een zachter oppervlak is (maar herstelbaar);
 • Kan warmte niet goed aan. Hete pannen kunnen Corian verbranden (vaak te repareren);
 • Sommige reinigingsmiddelen en chemicaliën kunnen verkleuring veroorzaken;
 • De wederverkoopwaarde is minder dan die van graniet, marmer of kwarts.

Bekijk ook:
Betonnen keukenblad
Werkbladen keuken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply