Search and Hit Enter

De ultieme gids voor kookplaten: Welke past het beste in jouw keuken?

Een overzicht van de meest populaire kookplaten op de markt, hun voor- en nadelen, en kostenindicatie om jou te helpen de perfecte keuze te maken.

De keuken is het hart van het huis. Het is waar maaltijden worden bereid, gezinnen samenkomen en herinneringen worden gemaakt. Centraal in elke keuken staat de kookplaat, een essentieel instrument voor elke thuiskok. Maar met zoveel soorten kookplaten op de markt kan het kiezen van de juiste voor jouw keuken een ontmoedigende taak lijken. Of je nu een professionele chef-kok bent, een liefhebber van huisgemaakte gerechten of gewoon iemand die op zoek is naar een upgrade voor je keuken, het is essentieel om de juiste kookplaat te kiezen die past bij jouw behoeften en levensstijl.

Deze gids is speciaal ontworpen om jou door het proces te leiden. We zullen de verschillende soorten kookplaten die momenteel op de markt beschikbaar zijn, verkennen. We zullen de voordelen, nadelen en kosten van elk type bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen en een kookplaat kunt kiezen die niet alleen functioneel is, maar ook een aanvulling vormt op jouw keukenontwerp.

Dus, of je nu de voorkeur geeft aan de traditionele vlam van een gaskookplaat of de futuristische efficiëntie van inductiekoken, lees verder om jouw ideale match te vinden!

1. Keramische kookplaten

Keramische kookplaten zijn in de afgelopen jaren enorm populair geworden en dat is niet zonder reden. Ze combineren moderne technologie met gebruiksgemak en zijn daardoor een populaire keuze voor veel huishoudens. Laten we de keramische kookplaat nader bekijken.

Wat is een keramische kookplaat?

Een keramische kookplaat maakt gebruik van elektrische verwarmingselementen die zich onder een glad keramisch glasoppervlak bevinden. Wanneer je de kookplaat aanzet, beginnen de elementen onder het glas op te warmen en dit warmt op zijn beurt de pan op.

Voordelen van keramische kookplaten:

 1. Design: Het gestroomlijnde, gladde oppervlak geeft een moderne uitstraling aan je keuken. Dit design is niet alleen mooi, maar ook functioneel, omdat het een vlak oppervlak biedt dat gemakkelijk kan worden schoongemaakt.
 2. Gelijkmatige warmteverdeling: Omdat de warmte wordt geproduceerd door de elektrische elementen onder het keramische glas, krijg je een gelijkmatige warmteverdeling over het hele kookgedeelte.
 3. Veiligheid: Er zijn geen open vlammen en het gladde oppervlak wordt minder heet dan bij traditionele elektrische kookplaten.

Nadelen van keramische kookplaten:

 1. Reactietijd: Hoewel ze redelijk snel opwarmen, kunnen ze niet dezelfde onmiddellijke temperatuurcontrole bieden als gas- of inductiekookplaten.
 2. Energieverbruik: Ze kunnen meer energie verbruiken dan inductiekookplaten omdat de hele kookzone moet worden verwarmd, niet alleen de pan zelf.
 3. Kans op krassen: Omdat het oppervlak van keramisch glas is gemaakt, is er een kans dat het krast, vooral als je zware pannen gebruikt of als je ze over het oppervlak sleept.

Prijsindicatie en onderhoud:

De prijzen voor keramische kookplaten variëren, maar je kunt verwachten dat je tussen de €200 en €600 betaalt, afhankelijk van het merk, de grootte en de extra functies. Het onderhoud is vrij eenvoudig: veeg na elk gebruik gewoon af met een vochtige doek en gebruik een speciale keramische reiniger om hardnekkige vlekken te verwijderen.

De Whirlpool AKT8090NE keramische kookplaat heeft de beschikking over 4 kookzones.
De Whirlpool AKT8090NE keramische kookplaat heeft de beschikking over 4 kookzones.

2. Inductiekookplaten

Inductiekookplaten zijn een wonder van de moderne technologie en zijn snel een favoriet geworden onder huishoudens die zowel efficiëntie als stijl zoeken. Ze werken op een totaal andere manier dan traditionele elektrische of gaskookplaten.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Inductie koken maakt gebruik van elektromagnetische velden om de pan direct te verwarmen, zonder het oppervlak van de kookplaat zelf te verwarmen. Wanneer een geschikte pan (vaak gemaakt van ferromagnetisch materiaal) op de kookplaat wordt geplaatst, wordt deze snel en efficiënt verwarmd door de magnetische velden.

Voordelen van inductiekookplaten:

 1. Snelheid: Inductiekookplaten staan bekend om hun snelle opwarmtijden. Water kookt bijvoorbeeld veel sneller op een inductiekookplaat dan op een gas- of keramische kookplaat.
 2. Energie-efficiëntie: Omdat de pan direct wordt verwarmd, is er minder warmteverlies. Dit maakt inductiekoken zeer energiezuinig.
 3. Veiligheid: Het oppervlak van de kookplaat wordt niet heet, wat het risico op brandwonden vermindert. Ook schakelt de kookplaat zichzelf uit als er geen pan op staat.
 4. Temperatuurregeling: Inductie biedt een nauwkeurige en directe temperatuurregeling, vergelijkbaar met gas, maar met de voordelen van een elektrische kookplaat.

Nadelen van inductiekookplaten:

 1. Speciale pannen vereist: Niet alle pannen werken op inductiekookplaten. Je hebt pannen nodig die magnetisch reageren, zoals gietijzer of sommige roestvrijstalen pannen.
 2. Kosten: Inductiekookplaten kunnen in aanschaf duurder zijn dan andere kookplaten.
 3. Gevoeligheid: Ze kunnen gevoelig zijn voor krassen en schuren, dus het is belangrijk voorzichtig te zijn bij het plaatsen van pannen.

Inductiekookplaat met afzuiging:

Een innovatieve functie die recentelijk populair is geworden, is de inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging. Deze kookplaten hebben een geïntegreerde afzuigkap in het midden van de kookplaat.

Voordelen:

 • Ruimtebesparend: Er is geen aparte afzuigkap nodig, wat ideaal is voor open keukens of kleinere ruimtes.
 • Efficiëntie: Omdat de afzuiging dichter bij de kookbron zit, kan deze efficiënter stoom en geuren verwijderen.

Nadelen:

 • Kosten: Deze combinatie kan duurder zijn dan het kopen van afzonderlijke kookplaat en afzuigkap.
 • Onderhoud: Het kan iets meer onderhoud vergen vanwege de extra afzuigcomponenten.

Om ervoor te zorgen dat je de beste inductiekookplaat met afzuiging kiest voor jou en jouw keuken, raden we aan om een kijkje te nemen bij de Consumentenbond, die heel veel kookplaten van verschillende merken test. Voor de beste inductiekookplaat van 60 cm bijvoorbeeld kijken ze hoe goed je erop kunt koken en letten ze op gebruiksgemak, energiegebruik, geluid en veiligheid.

Prijsindicatie en onderhoud:

Inductiekookplaten variëren in prijs van €300 tot wel €1500 of meer, afhankelijk van het merk, de grootte, en extra functies zoals ingebouwde afzuiging. Voor het onderhoud is een vochtige doek vaak voldoende, maar vermijd schurende reinigingsmiddelen om krassen te voorkomen.

De BORA Pure inductie kookplaat met afzuiging staat voor een puristisch, straken minimalistisch design.
De BORA Pure inductie kookplaat met afzuiging staat voor een puristisch, straken minimalistisch design.

3. Gaskookplaten

Gaskookplaten zijn al jarenlang de favoriete keuze voor vele professionele chefs en kookliefhebbers. Ze combineren directe warmteregeling met een zichtbare vlam, waardoor koken intuïtief en responsief aanvoelt.

Hoe werkt een gaskookplaat?

Een gaskookplaat werkt door middel van het verbranden van een gas, meestal aardgas of propaan, om warmte te genereren. De vlammen worden onder de pannen geproduceerd, waardoor ze direct worden verwarmd.

Voordelen van gaskookplaten:

 1. Directe temperatuurregeling: Een van de grootste voordelen van koken op gas is de mogelijkheid om de temperatuur onmiddellijk te verhogen of te verlagen. Dit geeft de kok een grote mate van controle.
 2. Zichtbaarheid: De zichtbare vlam geeft een directe indicatie van hoe hoog het vuur is, wat voor sommige koks een voordeel is.
 3. Universeel: Geschikt voor alle soorten kookgerei, zonder speciale eisen zoals bij inductie.

Nadelen van gaskookplaten:

 1. Reiniging: Door de roosters en branders kunnen gaskookplaten moeilijker te reinigen zijn dan hun vlakke elektrische tegenhangers.
 2. Installatie: Ze vereisen een gasaansluiting, wat niet in alle huizen beschikbaar is. Installatie moet ook worden uitgevoerd door een gecertificeerde professional om veiligheidsredenen.
 3. Energie-efficiëntie: Hoewel gaskookplaten een directe warmtebron bieden, kunnen ze in sommige gevallen minder energie-efficiënt zijn dan inductie- of keramische kookplaten.

Prijsindicatie en onderhoud:

Gaskookplaten kunnen variëren in prijs, beginnend van rond de €150 en oplopend tot boven de €1000 voor high-end modellen met meerdere branders en geavanceerde functies. Wat betreft onderhoud, het regelmatig reinigen van de branders en roosters helpt om opbouw van voedselresten en vet te voorkomen. Veel moderne gaskookplaten hebben afneembare onderdelen die kunnen worden gewassen, wat het schoonmaakproces vergemakkelijkt.

De krachtige Boretti gaskookplaat met 4 branders.
De krachtige Boretti gaskookplaat met 4 branders.

4. Halogeenkookplaten

Halogeenkookplaten, vaak aangezien voor keramische kookplaten vanwege hun gelijkaardige uiterlijk, gebruiken infraroodwarmte om te koken. Ze combineren moderne technologie met esthetisch aantrekkelijke ontwerpen, waardoor ze populair zijn in veel moderne keukens.

Hoe werkt een halogeenkookplaat?

Een halogeenkookplaat maakt gebruik van halogeenlampen die zich onder een glazen of keramische oppervlak bevinden. Wanneer de kookplaat wordt ingeschakeld, beginnen de halogeenlampen te gloeien en geven ze infraroodstraling af, die het kookgerei direct verwarmt.

Voordelen van halogeenkookplaten:

 1. Snelheid: Halogeenkookplaten warmen snel op, wat betekent dat je sneller kunt beginnen met koken.
 2. Energie-efficiëntie: Omdat de infraroodwarmte direct naar het kookgerei wordt gestuurd, wordt er minder energie verspild aan het verwarmen van de lucht of het kookoppervlak.
 3. Eenvoudige bediening: Vaak uitgerust met touch-bedieningselementen en een digitaal display, zijn ze gebruiksvriendelijk en intuïtief in gebruik.

Nadelen van halogeenkookplaten:

 1. Reactietijd: Hoewel ze snel opwarmen, reageren ze niet zo snel op temperatuurwijzigingen als gas of inductie.
 2. Beperking van kookgerei: Niet alle soorten kookgerei werken even goed op halogeenkookplaten. Lichte en reflecterende pannen zijn bijvoorbeeld minder effectief omdat ze de infraroodwarmte terugkaatsen.
 3. Warmte na het koken: Net als keramische kookplaten kunnen halogeenkookplaten warm blijven nadat ze zijn uitgeschakeld, wat een verbrandingsrisico kan vormen.

Prijsindicatie en onderhoud:

Halogeenkookplaten zijn over het algemeen betaalbaarder dan inductiekookplaten, met prijzen variërend van €200 tot €700, afhankelijk van merk en model. Ze zijn relatief eenvoudig te onderhouden. Veeg na gebruik eenvoudig af met een vochtige doek en gebruik indien nodig een zachte schuurspons om hardnekkige vlekken te verwijderen. Vermijd scherpe of schurende reinigingsmiddelen om krassen op het oppervlak te voorkomen.

De Siemens EQ411TA10 halogeen kookplaat.
De Siemens EQ411TA10 halogeen kookplaat.

Conclusie

Het kiezen van de juiste kookplaat voor uw keuken hangt af van verschillende factoren: uw budget, kookstijl, energievoorkeuren en esthetische wensen. Elk type kookplaat heeft zijn eigen unieke set van voor- en nadelen, waardoor sommige beter geschikt zijn voor bepaalde keukens en kookstijlen dan andere.

 • Gaskookplaten bieden directe warmteregeling en zijn ideaal voor diegenen die een traditionele kookervaring waarderen.
 • Keramische en halogeenkookplaten zijn stijlvol en eenvoudig te reinigen, maar ze kunnen soms trager reageren op temperatuurveranderingen.
 • Inductiekookplaten zijn snel, energiezuinig en veilig, maar vereisen speciale pannen en kunnen in aanschaf duurder zijn.

Aanbevelingen:

 1. Bepaal uw budget: Voordat u besluit welk type kookplaat u wilt, is het belangrijk om te weten hoeveel u bereid bent te besteden. Dit kan u helpen uw opties te beperken.
 2. Overweeg uw kookstijl: Bent u een fervent kok die waarde hecht aan directe warmteregeling, of bent u meer geïnteresseerd in energie-efficiëntie en snelheid? Uw kookstijl en -behoeften kunnen u sturen naar het perfecte type kookplaat.
 3. Denk aan installatie en onderhoud: Heeft u al een gasaansluiting in uw keuken? Zo niet, dan kan de installatie van een gaskookplaat extra kosten met zich meebrengen. Overweeg ook het onderhoud van de kookplaat, aangezien sommige typen gemakkelijker schoon te maken zijn dan andere.
 4. Veiligheid eerst: Als u jonge kinderen heeft of vaak bezoekers in uw keuken ontvangt, kan veiligheid een grote overweging zijn. Inductie- en keramische kookplaten blijven koeler aan de oppervlakte, wat het risico op brandwonden vermindert.
 5. Overweeg de esthetiek: De kookplaat is een centraal onderdeel van uw keuken, dus het uiterlijk ervan kan belangrijk zijn. Denk na over hoe elk type kookplaat past bij het ontwerp en de stijl van uw keuken.

In de wereld van kookplaten is er geen ‘one size fits all’ oplossing. Door zorgvuldig uw behoeften en wensen af te wegen, kunt u echter de perfecte kookplaat vinden die zowel functioneel als stijlvol is voor uw keuken.

Bekijk ook:
Alles wat je moet weten over inductie kookplaten met afzuiging voor je nieuwe keuken
10x Spatwanden voor de keuken

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *