Lampen

Gezellig, het is weer kerst!


Kerstverlichting betekent: kerstsfeer!

Hoe kan het toch, dat kerstverlichting elk jaar populairder wordt? Als het weer die typische tijd van het jaar is, december, de feestmaand, verlangen we naar samenzijn, gezelligheid, warmte en licht. We zoeken elkaars gezelschap op, het liefst bij een mooi versierde kerstboom vol kerstverlichting, genieten van heerlijk eten en vooral genieten we van de bijzondere kerstsfeer. Kerstverlichting is voor veel mensen juist datgene, dat de kerstsfeer in huis kan brengen. Tegenwoordig versieren we onze huizen van binnen en van buiten met kerstverlichting, zodat hele straten mooi versierd en verlicht worden. Op die manier komen we al snel in een gezellige kerststemming.

Het feest van het licht

Waarom hangen we onze boom vol kerstverlichting en zien we hele straten oplichten met lampjes? Kerst is het feest van het licht en dat is ook de oorsprong van het kerstfeest. Al voor onze jaartelling ervoeren mensen dat de winter de donkere tijd was, en de kortste dag, die valt op 21 december, was ook de donkerste. Juist op die dag was het belangrijk stil te staan bij het feit dat het licht, de zon, weer terug zou komen. Daarom ontstaken mensen vreugdevuren, en ze koesterden de warmte en het licht dat het hen bracht. Vandaar dat wij ook nu licht nog zo’n centrale plaats geven tijdens kerst, ook al heeft het christendom ervoor gezorgd dat de nadruk ook is komen te liggen op de geboorte van Jezus. Kerstverlichting is niet alleen gewoon gezellig, maar heeft ook een symbolische betekenis.

Kerst in Nederland

Hoewel bijna iedereen in het land een kerstboom vol kerstverlichting heeft staan en samenzijn belangrijk vindt, viert iedereen het kerstfeest anders. Het ene gezin geeft elkaar cadeautjes, en in andere gezinnen wordt dat niet gedaan. De traditie van elkaar cadeaus geven komt uit Amerika en dat is in Nederland ook steeds gebruikelijker aan het worden. Het beeld van een stapel ingepakte cadeaus onder de boom vol kerstverlichting staat ook wel heel gezellig. De kerstman is hier nog niet zo ingeburgerd als in Amerika. Maar het is voor veel mensen belangrijk om even een moment stil te staan. Dit kan zijn bij de geboorte van Jezus, maar Kerstmis staat ook voor vrede op aarde, delen, zorgen voor elkaar en medeleven. Zo zijn er nog steeds veel mensen die op kerstavond naar de kerk gaan om toespraken te horen of kerstliederen te zingen.

Versieren met kerstverlichting

Wat kerstfeest ook voor je mag betekenen, bijna iedereen vindt het gezellig om zijn huis te versieren. En daar zijn veel verschillende mooie manieren voor! Met kerstverlichting tooien we onze kerstboom. Je kunt kiezen voor lampjes die lijken op de oude kaarsjes, zodat je nog de ouderwetse sfeer van een boom met kaarsjes kunt krijgen (maar wel een stuk veiliger). Vaker gebruikt is de kerstverlichting van LED lampen. Deze kunnen allerlei tinten zacht of fel wit licht uitstralen, of verschillende kleuren. Vaak hebben ze ook knipper instellingen. Met clusterlampjes was een boom nog nooit zo vol met lichtjes. Je kunt je boom precies zo versieren met kerstverlichting, zoals je wilt.

Kerstverlichting in vele vormen

Je huis versieren met kerstverlichting maakt Kerstmis echt heel gezellig. Met mooie lichtslingers in leuke vormen breng je licht in de kamer waar dat vroeger niet mogelijk was. Lampjes in de vorm van sterren, sneeuwvlokken, rendieren of kerstmannen, sneeuwpopjes en ijspegels: met zoveel soorten is er voor ieder wat wils. Hang ze voor de ramen, waar voorbijgangers ook kunnen genieten van jouw kerstverlichting, of leg ze op de buffetkast, de boekenkast of voor de televisie, waar je elk moment de kerstsfeer om je heen kunt zien. Het voordeel is wel dat veel kerstverlichting nu voorzien is van batterijen, zodat je niet met verlengsnoeren in de weer hoeft om op een bepaalde plek je kerstverlichting aan te krijgen.

Kerstverlichting buiten

Buiten versieren wordt ook steeds meer gedaan, en daar zijn we allemaal blij mee. Het is prachtig om te zien hoe hele straten sprookjesachtig verlicht worden met kerstverlichting. Langs dakgoten en ramen worden de contouren van de huizen verlicht, met ijspegels, sterretjes of gewone lampjes. Deze kerstverlichting ziet er allemaal prachtig uit en als voorbijganger kun je soms gewoon bewonderend blijven staan om even te kijken. Ook bomen en struiken worden mooi versierd met net-verlichting en in de tuin vind je de leukste, lichtgevende dieren, zoals vossen, pinguïns, rendieren, eekhoorns en ijsberen. Hoe mooi kan je tuin worden? Met een beetje creativiteit maak je er met kerstverlichting een echt sprookjesdorp van.

Op zoek naar inspiratie

Inspiratie voor al deze mooie kerstverlichting en andere versieringen kun je opdoen op een kerstmarkt. Er zijn in Nederland en België gezellige markten te vinden, maar vooral Duitsland staat bekend om zijn grote en mooie kerstmarkten. Je kunt er uren slenteren tussen de kraampjes vol allerlei soorten kerstverlichting, prachtige kartonnen kerststerren, kerstboomversiering, lekkere hapjes en figuren van hout en glas. Verder is er overal muziek te horen en kun je vaak oude ambachten bewonderen. Een dagje uit naar zo’n markt is altijd leuk, het ziet er prachtig uit met al die stralende kerstverlichting, en je vindt er meestal wel iets moois om te kopen. Ook voor kinderen is het interessant, de meeste markten hebben een gedeelte dat speciaal voor de kleintjes de moeite waard is. Denk aan een sprookjesbos, een echte kerstman die rondloopt of al het mooie speelgoed dat er te koop wordt aangeboden.

De beste wensen

Rond Kerstmis is het ook van belang alle mensen om je heen te laten weten dat je aan ze denkt en dat doen we door middel van kerstkaarten. Het is ook nog eens heel gezellig om, omringd door mooie kerstverlichting, je beste kerstwensen op te schrijven voor degenen waar je van houdt. Een leuke kaart met een winters tafereeltje, een grappige, ontroerende of inspirerende kaart, dat maakt niet uit. Maar bijna iedereen stuurt elkaar kerstwensen rond kerst en dat is een mooie traditie. Geef de kerstkaarten die je ontvangt een mooie plek in huis: hang ze aan de deur, aan de muur of zet ze op een tafeltje bij de kerstboom zodat je ze goed kunt zien. De beste wensen die je van je familie en vrienden krijgt, zijn een teken dat ze om je geven!

Sfeer met andere kerstversiering

Behalve met kerstverlichting kun je je huis ook aankleden met andere mooie versieringen. Wat is een kerstfeest zonder een kerststal? Deze zijn er in allerlei vormen, van modern en strak, verlicht met kerstverlichting of niet, tot traditioneel met een rieten dak, stro op de grond en authentieke houten figuurtjes. Ook qua afmetingen kun je alle kanten op. Er zijn kerststallen die zo groot zijn dat ze een heel deel van de kamer in beslag nemen, zodat de stal een centrale plek krijgt. Maar kleinere kunnen ook heel mooi zijn. De figuurtjes zijn soms van porselein, soms van kunststof of hout. Er zijn ook stalletjes die speciaal voor kinderen zijn, zelfs zo gemaakt dat ze ermee kunnen spelen. Veel stallen zijn ook voorzien van kerstverlichting, met lampjes achter de ramen. Maar als dit niet zo is, kun je jouw kerststal mooi laten stralen met een snoertje kleine lampjes.

Kerststukjes

Bij dit feest horen ook de traditionele kerststukjes. Deze zijn te koop in veel winkels, en ook hier kun je kiezen voor luxe en groot, of klein en bescheiden, met kerstverlichting of zonder. Maar het is ook erg leuk om zelf een kerststukje te maken. Dit is niet heel ingewikkeld, met een paar mooie accessoires maak je al een prachtig kerststuk. Eerst steek je wat dennentakken en ander groen, zoals hulst of klimop, in een stuk oase (zorg dat dit al natgemaakt is). Daarna kun je dit versieren met een kaars, kleine kerstballetjes, kerstverlichting in de vorm van sterren of kleine lampjes en lintjes. Leuke figuren zoals een kerstman, een hert, vogeltjes of andere dieren passen goed in een kerststukje. Ook hierin kun je weer al je creativiteit kwijt. Probeer goed de kleuren te laten harmoniëren, dan kan jouw kerststukje er net zo mooi uitzien als de stukjes die je in de winkel kunt kopen.

Kerstkransen en kerststerren

Voor wat kleur tijdens de kerstdagen kun je kiezen voor de kerstkrans. Deze mooie, groene kransen worden vaak buiten aan de voordeur gehangen, maar kunnen ook binnen gebruikt worden. Ze zijn prachtig versierd met ballen en linten, dennenappeltjes, maar ook bloemen en kerstverlichting. Er zijn er echter ook met kaarsen, die je dan op de tafel kunt leggen. Een andere sfeervolle vorm van kerstverlichting is de kerstster. De ster is hét symbool van Kerstmis, omdat deze stralend boven de stal stond toen Jezus geboren werd, en mensen hangen een ster nog steeds graag in het raam. Niet alleen zijn er sterren die bestaan uit kunststof met kerstverlichting, maar ook van gekleurd karton, die een fraai kleurig licht uitstralen.

Genieten aan tafel

Het kerstdiner is eveneens een belangrijk onderdeel en volgens sommigen het gezelligste moment van de kerstdagen. Omringd door de stralende kerstverlichting, wordt er met de hele familie bij elkaar genoten van lekker eten, muziek en fijne gesprekken. Het bedenken van wat er gegeten wordt, kan wel eens lastig zijn. Kies je voor de bekende maaltijden, zoals gourmet of fondue? Hoe maak je het lekker voor de kinderen? Bedenk dat internet je vriend is, hier is veel inspiratie te vinden. Realiseer je ook dat ingewikkelde maaltijden niet per se lekkerder zijn dan een eenvoudige maaltijd die goed is klaargemaakt. Gezelligheid aan de tafel kan belangrijker zijn dan een maaltijd van zes gangen, waarbij het zweet op je voorhoofd staat. Als alle gezichten blij staan en genieten van het eten, de kerstboom en de kerstverlichting, is de avond al geslaagd.

Sfeer aan tafel

Als je met zijn allen gezellig aan tafel zit, is het extra bijzonder als de tafel ook versierd is. Je kiest voor mooie servetten of een prachtig servies, kaarsjes en dennentakken, maar een kerststukje of een snoertje kerstverlichting kleden het diner pas echt aan. Het licht van kaarsen, de kerstster in het raam en de lampjes op de tafel geven extra glans aan de avond. De kerstverlichting kun je aan de muur hangen, over de tafel leggen of boven de tafel hangen. Deze kerstverlichting kan heel betoverend zijn, zeker als er geen ander licht brandt!
Tijd voor elkaar

Met Kerstmis staat warmte, gezelligheid, liefde en samenzijn centraal. Of je nu naar de kerk gaat, met zijn allen van een kerstdiner geniet of spelletjes doet met je kinderen, we genieten ervan een paar dagen wat meer met elkaar om te gaan. We zien de ander plezier hebben van een kerstgeschenk, hoe de kinderen betoverd worden door de kerstverlichting, hoe onze geliefde meezingt met de grootste kersthits die op de radio te horen zijn, en we voelen ons verbonden met elkaar. Als de kerstverlichting in de kerstboom aangaat weten we het weer: Het is weer tijd om knus bij elkaar zijn, voor samen lachen, eten en praten. We geven aandacht aan de ander, we laten zien dat we elkaar kennen door een grappig of lief cadeau te geven en we geven onze partner een zoen bij de kerstboom. De kerstverlichting straalt in deze donkere dagen. Laten we hopen dat we dit licht mee kunnen nemen het nieuwe jaar in.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply