Search and Hit Enter

Charlotte Perriand

Charlotte Perriand was een Franse architect en ontwerper, die vooral bekend staat om haar ingenieuze, minimalistische en zeer functionele werk. Ze geloofde dat vakkundig, kwalitatief ontwerp kon helpen om een betere, duurzamere samenleving op te bouwen. Op deze pagina lees je wie Charlotte Perriand was, wat voor invloed ze heeft gehad op modern design, en wat haar meest bekende ontwerpen zijn.

charlotte perriand
De Rio 529 salontafel van Charlotte Perriand schittert in deze mooie woonkamer.

Charlotte Perriand was één van de grote ontwerpers van de twintigste eeuw. Als pionier van het modernisme werd haar werk vaak overschaduwd door haar bekendere mannelijke collega’s, waaronder Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Jean Prouvé. De afgelopen jaren heeft haar reputatie als meubelontwerper en architect echter de status van haar leeftijdsgenoten geëvenaard – vooral haar meubels zijn zeer gewaardeerd door verzamelaars. Vanaf de jaren 1920 speelde Perriand een belangrijke rol bij het brengen van de modernistische esthetiek in interieurs. Maar ze geloofde ook in de synthese van de kunsten en was bevriend met beeldend kunstenaars als Pablo Picasso en Fernand Léger.

Geschiedenis

Om te begrijpen hoe buitengewoon Charlotte Perriand was, moet je bij het begin beginnen. Charlotte werd in 1903 geboren in Parijs, waar haar ouders als kleermakers werkten. Ze was een bijzondere moderne vrouw die erg zelfstandig was. Wat dat betreft leek ze heel erg op haar moeder. Toen ze 18 werd, kreeg ze een opaalring van haar moeder, die het jonge meisje vervolgens aanmoedigde om de vrijheid te omarmen en de wereld in te trekken om in haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Na haar studie aan de Ecole de L’Union Centrale des Arts Decoratifs in Parijs van 1920 tot 1925, had ze haar sterke punt gevonden in design. Dit waren de dagen dat vrouwen thuis bleven en niet werkten, maar Perriand gooide conventies in de wind en nam in 1927 contact op met Le Corbusier, wiens werk ze bewonderde, om een baan bij hem te vragen. Hij wees haar destijds af, maar later datzelfde jaar veranderde hij van gedachten na het bekijken van een project dat ze had ontworpen (Bar under the roof: in staal, aluminium en glas) en hij nodigde haar uit om met hem samen te werken.

Perriand werd een integraal onderdeel van de studio van Le Corbusier en was meer dan tien jaar verantwoordelijk voor het ontwerpen van meubels voor zijn projecten. Ze leerde ook over architectuur van de maestro en zo werden haar ontwerpmogelijkheden verbeterd en kwamen ze tot bloei. Le Corbusier zou zijn ideeën voor meubelstukken definiëren – misschien een stoel voor een man om in te zitten, een chaise longue voor een persoon om op te rusten – en het was de taak van Perriand om een object te creëren dat aan de eisen voldeed, maar ook om een individueel stuk te ontwerpen van haar creativiteit. Dit was het proces waardoor de prachtige LC4 CP chaise ontstond, samen met de LC2 en LC3 stoelen en vele andere stoelen, tafels en bijzetmeubels die nu uitgegroeid zijn tot tijdloze klassiekers.

In de jaren 1920 en 1930 was er een grote verandering gaande in kunst en design. Charlotte Perriand en haar landgenoten stonden aan de voorhoede van wat in design nog steeds wordt erkend als een gouden eeuw. In 1937 werkte ze samen met kunstenaar Fernand Léger, die een goede vriend was, en ook met Jean Prouvé. In 1941 werd Perriand uitgenodigd naar Japan, waar ze traditionele technieken herontdekte, met materialen zoals stro, bamboe en riet, waarmee ze enkele van haar ontwerpen herformuleerde – zoals voor de Tokyo chaise longue gemaakt van bamboe – of nieuwe ontwerpen zoals de Tabouret berger geïnspireerd door boerenwerk.

Tussen 1942 en 1946 woonde ze in Vietnam om vervolgens terug te keren naar Europa. Dat was het begin van een intense fase met een veelheid aan projecten, spraakmakende samenwerkingen (waaronder Fernand Léger), lesgeven in Frankrijk en nieuwe reizen (terug naar Japan voor projecten en tentoonstellingen in de jaren 50; Brazilië tussen de jaren 50 en 60). In die jaren werkte Perriand opnieuw bij Le Corbusier om te werken aan de interieurs van de Unité d’Habitation in Marseille (1942-52; de keuken die voor dit project werd ontworpen blijft opmerkelijk), daarna werkte ze aan de interieurs van de Cité Universitaire in Parijs: in het Maison du Brésil met Lucio Costa, en het Maison de la Tunisie (1947) met Jean Prouvé. De typologieën van klanten zouden relevant diversifiëren, waaronder Air France met zijn wereldwijd te bouwen kantoren, de Frans-Japanse diplomaten met hun woningen (1961-), of de Verenigde Naties die een herontwerp wilde van het interieur voor het Palais des Nations Unies in Genève (1961).

Inspiratie

Perriand haalde haar inspiratie uit de natuur en hield van fotografie. In haar archieven bevinden zich duizenden afbeeldingen van stenen, botten, verwrongen metaal – alles met vorm dat haar creativiteit zou kunnen beïnvloeden. Ze hield van sport, net als veel van haar buren, de kunstenaars en ontwerpers die in die tijd in Montparnasse woonden. Ze ging vaak skiën, bergbeklimmen of ging zelfs onder de grond om te genieten van speleologie. De natuur was een grote inspiratiebron, net als cultuur en economie.

524 Tabouret Berger Kruk

De 524 Tabouret Berger Kruk van, ontworpen door Charlotte Perriand, werd voor het eerst getoond in Tokio op de tentoonstelling Synthèse des arts in 1955. Het krukje is een gestileerde versie van de melkkrukken die door Berger-herders worden gebruikt. De Tabouret Berger kruk biedt het grootste comfort terwijl hij ook praktisch en compact is. Dankzij het compacte formaat is het gemakkelijk draagbaar en kan gemakkelijk worden opgeborgen. Je kunt er natuurlijk op zitten, maar je kunt het ook heel leuk gebruiken als bijzettafel. Zijn veelzijdige organische esthetiek past zich aan verschillende omgevingen aan en voegt een vleugje eigentijdse stijl toe aan je huis. Hier verkrijgbaar.

charlotte perriand 524 Tabouret Berger Kruk

Freeform Table

De Charlotte Perriand Free Form Table is één van haar meest iconische en innovatieve ontwerpen. Ze ontwikkelde in de jaren dertig het formele vocabulaire van de Free Form Table. Een van de vroegste afbeeldingen dateert uit 1937, toen Perriand de eerste grote Free Form Table produceerde voor het kantoor van de Franse schrijver Jean Richard Bloch, die een concave bovenkant en een boemerangvorm had – bedoeld om de gespreksstroom te stimuleren. Een andere versie van de stijl werd gemaakt voor de Borot-residentie in 1956 – het appartement in Montmartre van Jean en Huguette Borot, wiens huisrenovatie werd toevertrouwd aan Perriand. In 1957 werd op de Salon des Arts Ménagers formeel een Free Form Table gepresenteerd in het beroemde Japanse huis van Perriand, met interieurs van Sori Yanagi. Het werd voor zijn tijd als zeer ongebruikelijk beschouwd.

De Freeform Table is een echte designtafel met zachte, omhullende organische vormen, opnieuw uitgebracht door Cassina in een nieuw formaat, die gemakkelijk aan te passen is aan verschillende ruimtes en interieurstijlen. De tafel biedt plaats aan maximaal 8 personen. Hier verkrijgbaar in verschillende kleuren.

charlotte perriand freeform table

Chaise Longue

De Charlotte Chaise Longue werd in 1940 door Charlotte Perriand ontworpen tijdens haar verblijf in Tokio – als een heruitvinding van de LC4 op basis van haar concept van het huwelijk tussen menselijk rationalisme en de natuur. De organische vorm, rond en uitnodigend, is opnieuw uitgegeven en is nu verkrijgbaar in teakhout en bamboehout. De zitting van deze relaxfauteuil is gemaakt van twaalf gebogen stroken hout terwijl de verbindingselementen gesatineerde messing noppen zijn. Het toevoegen van matrassen voor buitengebruik zorgt voor kleuraccenten om een veranda, terras of een andere buitenruimte mee in te richten. Hier verkrijgbaar.

charlotte perriand chaise longue

Rio 529 Salontafel

De Charlotte Perriand Rio 529 Salontafel is opgebouwd uit zes wigvormige delen met verschillende radiussen die niet op één lijn liggen met een buitenrand. De zes niet-uitgelijnde delen, die het tafelblad vormen met een gat in het midden, zijn verkrijgbaar in drie verschillende afwerkingen: rotan met natuurlijke eiken randen, wit Carrara-marmer met natuurlijke eiken randen en zwart Marquiña-marmer met zwart gebeitste eiken randen met open poriën. Zes poten in dezelfde afwerking als de randen vormen het onderstel van de bijzettafel. Deze mooie Charlotte Perriand salontafel is hier verkrijgbaar in massief natuurlijk eiken of zwart gebeitst eiken met open poriën.

charlotte perriand rio 529 salontafel

Nemo Lampen

Voor Charlotte Perriand waren lampen geen decoratief element dat zonder reden werd toegevoegd, maar een functioneel en technisch onderdeel – een hulpmiddel en een object dat beantwoordde aan specifieke behoeften. De minimalistische aanpak van Perriand geeft haar creaties een tijdloos karakter: dit zijn de “Useful Forms” die voortkwamen uit de beweging die ze in 1949 mede oprichtte.

Potence Pivotante wandlamp

Het Italiaanse Nemo heeft de opvallend minimalistische wandlamp Charlotte Perriand, ontworpen in 1938, opnieuw gelanceerd. Potence Pivotante is een L-vormige lamp die 180 graden aan de muur draait en is voorzien van een lange en slanke aluminium arm. Achter de ronde kap van opaalglas zit een halogeenlamp die gedimd kan worden met de dimmer op het snoer. Met zijn grootschalige en tijdloze, gereduceerde vorm maakt Potence Pivotante een perfecte statement light in zowel private als publieke contexten. Hier verkrijgbaar.

charlotte perriand lamp potence Pivotante

Applique à Volet Pivotant wandlamp

Applique à Volet Pivotant van Nemo Lighting is een minimalistische wandlamp ontworpen door Charlotte Perriand, waarvan de structuur – heel typisch voor Perriand – gebaseerd is op een draaibare, bladachtige kap. Perriand vond de gebaren en handbewegingen van mensen eindeloos fascinerend en daarom waren haar lichtontwerpen vaak gebaseerd op verschillende beweegbare details. Applique à Volet Pivotant creëert indirecte sfeerverlichting in de kamer en werpt licht naar beide zijden. Door de kap te draaien, bepaal je in welke richting het licht het meest schijnt. Dankzij het uitgesproken design is de armatuur ideaal voor het creëren van zachte verlichting in de slaapkamer of sfeerverlichting in de woonruimtes. Hier verkrijgbaar.

charlotte perriand Volet Pivotant wandlamp

Pivotante à Poser tafellamp

Nemo’s Pivotante à Poser, ontworpen door Charlotte Perriand in de jaren 50, is een tafellamp met een speels, geometrisch ontwerp. De lamp heeft een cilindrisch lichaam met twee roterende diffusors. Hun positie bepaalt de hoeveelheid licht en of dit direct of indirect is. Pivotante á Poser is een tijdloos stuk dat charmeert met zijn slimme en kleurrijke vorm. Hier verkrijgbaar.

charlotte perriand Pivotante Poser tafellamp

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *