Search and Hit Enter

Eames stoel

Vandaag wil ik het met heel veel plezier hebben over de Charles Eames stoel. Zonder te overdrijven, zijn dit misschien wel de meest populaire stoelen in de gehele geschiedenis. De Charles Eames stoel is vernoemd naar Charles Eames, een Amerikaanse ontwerper, architect en ook filmregisseur. Samen met zijn vrouw Ray, waar hij later van scheidde, heeft hij geschiedenis geschreven met hun prachtige stoelen.

Wat ik heel erg merk, is dat mensen verward raken van de Charles Eames stoel. Ze weten het verschil niet tussen een Vitra Charles Ray Eames stoel en een Herman Miller Ray Eames stoel. En wat is het verschil tussen fiberglass en plastic? Soms kom je ook veel goedkopere versies tegen. Zijn dat neppe versies van de Charles Eames stoel? En wat zijn replica’s?

Allemaal onduidelijkheden die ik vandaag duidelijk wil maken.

Eames stoel

Eames stoel

Charles Eames stoelen

Zoals gezegd heeft het duo Charles en Ray Eames hebben samen heel veel mooie stoelen ontworpen. Hier heb ik een lijst van de populairste stoelen: Lounge Chair, Armchair DAW, Armchair RAR, Side Chair DSR, Side Chair DSW, Plywood Group DCW, Plywood Group LCW, Wire Chair DKR, Wire Chair DKW.

Eames stoel

Eames stoel

Eames stoel

Eames stoel

Eames stoel

Vitra of Herman Miller

Dit is de grootste verwarring voor de mensen. Wat is het verschil tussen een Vitra Eames stoel en een Herman Miller Eames stoel? Eigenlijk is het heel simpel. Vitra is de producent voor de Chalres Eames stoel in Europe en Herman Miller is de producent in Amerika. Zowel bij Vitra als Herman Miller kan je dus terecht voor originele Charles Eames stoelen. De verschillende modellen van originele Vitra Eames stoelen zijn hier verkrijgbaar.

Vitra Eames stoel

Vitra Eames stoel

Vitra Eames stoel

Plastic of Fiberglass

Er is nog een ander belangrijk verschil tussen een Vitra Charles Eames en een Herman Miller Charles Eames stoel. De Charles Eames stoel van Herman Miller is namelijk gemaakt van Fiberglass, ook wel glasvezel genoemd, terwijl de Vitra Charles Eames stoel van plastic is. Het verschil tussen Fiberglass en plastic is dat Fiberglass glanzend is. Sommigen vinden plastic ook comfortabeler om op te zitten. Aanvankelijk maakte Vitra de stoelen ook van Fiberglass. Maar vanwege deze twee redenen zijn ze daarmee gestopt en maken ze nu alleen de stoelen van Plastic.

Maar er zijn nog steeds heel veel liefhebbers van de Fiberglass versies van Herman Miller.

Herman Miller Eames stoel

Herman Miller Eames stoel

Herman Miller Eames stoel

Herman Miller Eames stoel

De prijs van een originele Herman Miller of Vitra Charles Eames stoelen zijn vrij hoog. Je komt er niet mee weg voor een paar tientjes. Afhankelijk van het model, kan het zelfs oplopen tot duizenden Euro’s.

Eames replica stoel

Dit is ook de reden dat er steeds meer replica’s worden geproduceerd. Een Chalres Eames replica stoel is een nauwkeurig nagemaakte kopie van het origineel. Het verschil kan je nauwelijks zien op het eerste gezicht. Je hoeft dus eigenlijk niet bang te zijn dat mensen die kunnen zien. Alleen echte liefhebbers en kenners zullen het verschil opmerken.

Als je besluit om een Chalres Eames replica stoel te nemen, moet je rekening houden met grote prijsverschillen. Modernica bijvoorbeeld heeft super goeie replica’s, maar je betaalt ook een stuk meer. Tegenwoordig zijn er genoeg andere leveranciers die veel goedkopere replica’s verkopen.

Eames replica stoel

Eames replica stoel

Eames replica stoel

Zo! Een heel verhaal, maar ik hoop dat ik alle onduidelijkheden een beetje weg heb kunnen nemen. Laat je weten welke Charles Eames stoel je gaat nemen?

3 Comments

  1. Beste Manfung, ik lees met genoegen jouw uitgebreide post over de eames stoelen. Het is de La Fonda armchair, volgens mij van glasfiber. Nu wil ik die van mij gaan verkopen, maar raak – zoals je al zei – in de war over het type: Vitra of Herman Miller. En helemaal over de vraag of ze wel origineel zijn. Er staat een inscriptie V M onder de Kuip. Kun jij aan de hand hiervan iets zeggen over de herkomst en originaliteit?
    Dank hiervoor,
    Groet,
    Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *