Woonaccessoires

Schep je eigen ideale kerstinterieur met passende kerstverlichting


Voor dat je het weet, is het weer zover. Dan staat het kerstfeest voor de deur. Kerst is voor velen the most wonderful time of the year. Het is een gevoel, kerst heeft iets magisch. Het is de combinatie van de donkere decemberdagen en het licht dat overal blinkt. Het is de kerstverlichting die kerst tot iets bijzonders maakt. Kerstverlichting beperkt zich allang niet meer tot de lichtjes in de kerstboom. Het aanbod van kerstverlichting wordt ieder jaar uitgebreider. Iedereen viert kerst op zijn eigen manier en creëert zijn eigen kerstsfeer in en rondom de woning. De consument heeft dan ook de keuze uit een breed assortiment kerstverlichting. Hoogste tijd om het assortiment kerstversiering eens onder de loep te nemen en te kijken welke rol kerstverlichting speelt bij je interieurinrichting. Ga mee op een tocht door de wonderbaarlijke wereld van de kerstverlichting en laat je inspireren.

Kerst interieur verlichting

Licht als uiting van een oergevoel

Er is geen andere tijd van het jaar waarin je zo creatief met je interieur omgaat als gedurende de decembermaand. Het is een inspirerende gedachte om je woonkamer een magic touch te geven. Licht en warmte te creëren in de donkerste tijd van het jaar. Lichtjes en kerst zijn gelinkt aan een oergevoel van de mens. In de oudheid stond het decemberfeest in het teken van de overwinning van het licht op de duisternis. Na 21 december gingen de dagen namelijk weer lengen. Dat werd uitgebreid gevierd. Onbewust willen wij dit oergevoel nog steeds tot uiting brengen. En onze omgeving verrijken met licht. Terwijl het buiten koud en donker is, voelt het heerlijk comfortabel en warm in een met kerstverlichting versierde huiskamer. Jezelf omringen met licht voelt letterlijk en figuurlijk als een verlichting in de donkere dagen.

Kerst interieur verlichting

Kerst interieur als individuele expressie

Wil je je interieur in kerstsfeer brengen, dan moet je daar wel wat voor doen. Iedereen heeft daarover zo zijn eigen interieur ideeën. Is het een verlengde van je bestaande interieur of zoek je de spanning van het andere uiterste op? Straalt jouw kerstcreatie levenslust en vreugde uit of kies je voor een ingetogen concept waarin het licht symbool is van reflectie en vredigheid? Zo houden sommigen het sober en kiezen wat betreft de kerstverlichting voor een dominante, meestal warm witte kleur. Anderen kiezen voor een kleurrijke kerstverlichting en zoeken naar de juiste kleurcombinaties.

Kerst interieur verlichting

Kerst interieur verlichting

De een ziet de kerstverlichting vooral als vervanging van de kaars en wenst een rustig schijnend licht. De ander wekt juist dat kerstgevoel op door lichtjes te laten twinkelen als sterren aan de hemel. Er bestaat dus niet zoiets als de ultieme kerstinterieur inrichting. Het is eerder een individuele expressie, een uiting van de eigen creativiteit. En dat maakt deze donkere maand juist zo uniek. Achter de ramen ontstaat een divers kleurenpalet aan kerstverlichting wat bijdraagt aan die magische uitstraling van de donkerste maand van het jaar.

De nieuwste trends kerstverlichting

Hoewel ieder huishouden zijn eigen kerstsfeer creëert zijn er echter ook bepaalde algemene trends waar te nemen. Op de Europese kerstbeurs ‘Christmasworld’ 2016 -2017 vielen vooral de volgende trends op. Quiet Harmonies, waarin een voorkeur voor neutrale kerstkleuren, lichte en donkere tinten grijs en warme tinten wit tot uiting komt. Surreal Laboratories, een futuristisch geïnspireerd concept waarin wordt gespeeld met licht en felle kleuren als koel blauw en grijs. Verder Boho Treasuries, dat zijn inspiratie zoekt in de natuur en het interieur een landelijke aanblik geeft. Playful Possibilities waarin retro wordt gecombineerd met modern design.

Neutraal kerst interieur

Neutraal kerst interieur

Daarnaast speelt het feit dat een echt koude winter steeds minder vaak voorkomt in Nederland inmiddels ook een rol. Dat geeft voeding aan de behoefte om de winter dan maar in huis te halen. Met als gevolg dat kleuren als blauw, wit, grijs en koper het goed doen.
Voor de kerstverlichting worden ook steeds vaker LED lampjes gebruikt. Deze hebben de laatste jaren een enorme opmars gemaakt. Werden de eerste LED lampjes nog gekenmerkt door erg fel licht en waren ze bovendien flink aan de prijs, tegenwoordig stralen ze warmte uit en is ook de prijs alleszins redelijk. Bovendien winnen de LED lampjes het in duurzaamheid van de traditionele gloeilampjes. Ze hebben gemiddeld zo’n 50.000 branduren dus gaan heel lang mee. Ook zijn ze veel voordeliger in energieverbruik. Deze lampjes verbruiken gemiddeld acht keer minder energie dan normale gloeilampen.

Kerstseizoen

Kerstverlichting wordt allang niet meer alleen gebruikt in de week voor en na kerst. Veel mensen beginnen tegenwoordig al ruim van te voren met het huis in kerstsfeer te brengen. Je zou tegenwoordig eerder van een kerstseizoen kunnen spreken dat minimaal een maand duurt. Met het verlengen van de kersttijd kan het energieverbruik helaas ook flink toenemen. Brandt er in jouw woning ruim vier weken lang kerstverlichting, dan bespaar je met LED kerstverlichting aanzienlijk op de energiekosten. Logisch dat deze LED lampjes die verkrijgbaar zijn in diverse kleuren, steeds vaker worden gekozen als vorm van kerstverlichting.

Er is overigens een trend waarneembaar waarin kerstverlichting ook buiten het kerstseizoen deel uitmaakt van het interieur. Woorden als ‘Peace’ en ‘Love’ verlicht aan de wand bijvoorbeeld of wilgentakken twinkelend in een vaas passen ook na kerst perfect in het interieur. Kerstverlichting aan het plafond van de slaapkamer zorgt voor het effect van een sterrenhemel. Stel een timer in en je kunt het hele jaar rustig in slaap vallen terwijl de sterren langzaam doven. Ook als omlijsting van een keukenraam of een boekenkast is een toepassing die na kerst niet misstaat.

8744809c02f0a3c364c69bcb15698ea2

Kerstverlichting binnenshuis

Als je op het internet het aanbod kerstverlichting bekijkt dan valt direct op dat het assortiment kerstverlichting groot is en er heel wat te kiezen valt. Het merendeel van deze kerstverlichting bestaat uit LED lampjes. Zoals hiervoor al aangegeven, is LED de trend van deze tijd. Warm wit is een dominante kleur in het aanbod. Maar ook kleuren als blauw, roze, groen en paars ontbreken niet. Daarnaast is ook de veelkleurige kerstverlichting goed vertegenwoordigd. Hoewel een groot deel op stroom werkt, neemt ook het aandeel kerstlampjes dat op batterijen werkt toe.

Kerstverlichting voor in de boom

In de eerste plaats is kerstverlichting natuurlijk een belangrijk onderdeel van de kerstboom. Daarbij kun je kiezen voor een traditionele boom met warm witte lampjes. Maar je kunt warm wit ook goed combineren met een andere kleur kerstverlichting waardoor er een mooie kleurcombinatie ontstaat.

Kerst verlichting boom

5710e90f58e74c7def19f9d50ccf82d7

Is jouw doel om een kerstboom te creëren die warmte uitstraalt, kies dan voor louter warm wit licht. Het is vervolgens zaak dit mooi te combineren met rode en koper- en goudkleurige kerstballen. Dit garandeert een warm effect. Hoeveel kerstverlichting je uiteindelijk in de kerstboom wilt plaatsen, hangt van je persoonlijke smaak af. Kies je voor een boom die uitbundig straalt en een prominente plek inneemt in het interieur of zie je hem liever bescheiden schemeren als onderdeel van een groter geheel aan kerstdecoraties. Belangrijk is dat de kerstverlichting de kerstballen en andere kerstversieringen laat schitteren. Daartoe moet de verlichting gelijkmatig over de boom zijn verdeeld.

LED kaarsen

Wie zijn kerstboom vult met LED kaarsen heeft het idee dat er echte kaarsjes branden. Liefhebbers van rust in de boom zullen een dergelijk type kerstverlichting zeker in overweging nemen. LED kaarsen passen ook prima bij een kerststuk of een losse tak. Deze vorm van kerstverlichting is ideaal wanneer je het interieur wilt voorzien van een retro look.

Cluster verlichting

Liefhebbers van clusterverlichting zijn juist op zoek naar het massieve alsof een sterrenhemel is neergedaald in de dennentakken. Clusterverlichting dat gebruikt maakt van LED lampjes bevat een groot aantal kleine twinkelende lichtjes die samen een cluster vormen. Het zorgt voor een zee van licht in de kerstboom. Dit type kerstverlichting werkt op batterijen en op netstroom. Dit maakt het ook handig om de clusterverlichting op een andere plek dan in de kerstboom op te hangen. In het raam bijvoorbeeld. Maar ook in een kerststal misstaat deze kerstverlichting niet.

Kerst verlichting boom

Clusterverlichting is ook goed buiten te gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een set met 288 lichtjes van diverse kleuren of felle witte lichtjes achter in de tuin? Mooi voor in de dennenboom of spar. Maar ook gevlochten langs een paar waslijnen geef je je tuin met cluster verlichting een magische dimensie.

Kerst interieur verlichting

Kerststal

Je hoeft niet perse religieus te zijn om deze traditionele kerstdecoratie te integreren in het interieur. De kerststal maakt het kerstverhaal zichtbaar en brengt je terug bij de essentie van het kerstfeest. Het is een creatieve uitdaging om de traditie op een moderne manier vorm te geven. Kerstverlichting komt daarbij goed van pas. De kerststal is prima te versieren met kerstverlichting die werkt op batterijen zodat je de stal op iedere denkbare plek in huis kunt plaatsen. Wees creatief met hoe je de lichtjes in en boven de stal ophangt waardoor er bijzondere lichteffecten ontstaan. De decoratie wordt compleet als je er ook een paar verlichte sterren en een kerstengel in hangt. Leg wat stro in de stal en je haalt direct een landelijk gevoel in huis. Deze traditionele kerstdecoratie past prima in verschillende moderne kersttrends.

Winter wonderland

In plaats van het kerstverhaal kun je je ook focussen op het winterse aspect van kerst. Het is helemaal niet zo ingewikkeld om je eigen winter wonderland te maken met kerstverlichting. Online vind je volop kerstfiguren. De met LED lampjes verlichte sneeuwpop is een populair item. In het winterland mag ook de kerstman niet ontbreken, net zoals de arrenslee en een rendier. Deze kerstverlichting doet het prima in je woonkamer of in de tuin. En zorgt voor een winters interieur.

IJspegel kerstverlichting

Een winterse sfeer kan je ook oproepen met ijspegels. Deze kerstverlichting kan zowel binnenshuis als buitenshuis worden aangebracht. Dit type kerstverlichting is er in verschillende soorten en maten. Op ware grote als echte ijspegels, maar ook kleine ijspegels die samen een lichtgordijn vormen.

Lichtgordijnen geven het kerstgehalte van je interieur een flinke boost. Een lichtgordijn van ijspegels in het raam zorgt voor een winterse dimensie. Maar door de warm witte kleur straalt deze kerstverlichting tegelijkertijd warmte en geborgenheid uit. Je kunt het lichtgordijn ook plaatsen aan de buitengevel, onder de dakgoot.

Jouw ideale kerstinterieur

Wil je komende kerst iets bijzonders van je woning maken, laat je dan inspireren door de vele mogelijkheden die er zijn op het gebied van kerstverlichting en kerstversieringen. Denk van te voren goed na over wat nu precies e uiteindelijke kerstsfeer is die je wilt scheppen. Aan de hand daarvan kun je bepalen hoe jouw ideale kerstinterieur eruit moet gaan zien. Welke kleuren ga je gebruiken en welk type verlichting past daar het beste bij? Je kunt je daarbij laten inspireren door de laatste trends. Maar volg ook je eigen inzichten. Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt in je kerstinterieur. Heb je jouw ideale kerstsfeer in huis gecreëerd, dan is dat een goede basis om te genieten van een fijne kerst.

1e1859357f9985a94cd3636f2804fd6e

42b4044980ac65173e9b08c486d7122b

e832a818f4f5757407ebe04a849c97ad

fd68aa4544dbba4c614f62f92a1c4c59

Bron: Neptune.com | Solebich.de | Redonline.co.uk | Trendenser.se | Indeeddecor.com | Ohbaby.co.nz | Theinspiredroom.net | Brit.co |

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply