Search and Hit Enter

Smalle hal inrichten

Een brede hal is altijd fijn. Een hal is namelijk niet alleen de ruimte in huis, waar jij en je gasten als eerst terecht komen na de voordeur, het is ook de ruimte waar de jassen worden opgehangen en de schoenen worden opgeborgen. Het zou dus fijn zijn als je daar ook de ruimte voor hebt.

Een hal inrichten kan echter best een uitdaging zijn, vooral als je te maken hebt met een kleine en smalle hal. Hoewel dat niet ideaal is, hoeft een smalle hal absoluut geen ramp te zijn. Ook een smalle hal kan je namelijk heel leuk en praktisch inrichten. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet voor het inrichten van een smalle hal.

1. Lichte kleuren

In kleine en smalle ruimtes is het verstandig om lichte kleuren te gebruiken, vooral voor de muren en de vloeren. Donkere kleuren zorgen er namelijk voor dat de ruimte nóg kleiner wordt, terwijl lichte kleuren de ruimte juist optisch vergroten. Kies daarom voor lichte kleuren voor het inrichten van een kleine en smalle hal. Denk aan wit, lichtgrijs, taupe, etc.

Smalle hal inrichten

Fotolijstjes in smalle hal

2. Creëer een rand op de vloer

De uitdaging bij het inrichten van een smalle hal, is om ervoor te zorgen dat de hal breder lijkt dan het is. Een goede manier om dat te doen, is door het creëren van een rand op de vloer. Met de super mooie en karakteristieke terrazzo vloeren zie je dat heel vaak. Het is ook een goed idee om een loper op de vloer te plaatsen, die smaller is dan de hal. Als je een houten vloer hebt, kan je het ook schilderen. En ook met tegels kan je een rand creëren op de vloer.

smalle hal tegels rand

smalle hal vloerkleed

smalle hal loper

Inrichting smalle hal

3. Benut de hoogte aan de muren

In een smalle hal heb je al niet heel veel ruimte. Hoewel het niet vaak onvermijdelijk is, is het wel aan te raden om zo min mogelijk op de vloer te plaatsen, vooral geen diepe kasten. In plaats daarvan zou je juist de hoogte van de muren moeten benutten. Wandkastjes, haken aan de muur, wandplanken, noem maar op. Hiermee bespaar je fysieke ruimte, maar het zal ook veel ruimtelijker en luchtiger ogen. Veel mensen denken dat je niet heel veel schoenen kunt opbergen in een kleine smalle hal. Met de juiste schoenenkasten, die je bijvoorbeeld op elkaar kunt stapelen, kan je wel degelijk heel veel kastruimte creëren voor een grote schoenencollectie.

Haken in smalle hal

Smalle hal tips

4. Verlichting

Verlichting is sowieso belangrijk in elke ruimte, maar in een kleine smalle hal is verlichting een absolute musthave. Ook hier kan je de muren voor gebruiken door mooie minimalistische wandlampen aan de muren te monteren. Spotjes die strak in het plafond zijn verwerkt, zijn ook altijd een goed idee. Heb je een heel hoog plafond, dan is het heel mooi om een mooie hanglamp op te hangen. Een stoere industriële hanglamp of een stijlvolle Marokkaanse hanglamp bijvoorbeeld. Er is altijd wel een hanglamp te vinden die bij de stijl van je hal past.

smalle hal lamp

smalle hal verlichting

smalle hal hanglamp

5. Een spiegel is een musthave

Een spiegel is sowieso altijd fijn om in de hal te hebben. Dan kan je namelijk nog even naar je totale outfit kijken, net voordat je de deur uit gaat. Maar een grote spiegel zorgt er ook voor dat er meer ruimtelijkheid wordt gecreëerd in de hal. Ook deze zou je aan de muur kunnen monteren.

Smalle hal spiegel

Smalle hal ronde spiegel

6. Glazen wand of een glazen deur

Vanuit de hal heb je toegang tot de rest van je huis. Vaak heb je via een deur toegang tot de hal de woonkamer of keuken. Indien de constructie het toelaat, kan het een heel goed idee zijn om de vaste muur te vervangen door een glazen wand. De glazen wand zorgt voor enorm veel extra licht en ruimtelijkheid in de smalle hal. Het is super effectief. Is het niet zo eenvoudig om de vaste muur te vervangen, bijvoorbeeld omdat het een draagmuur is, dan zou je ook kunnen kiezen voor een glazen deur.

Smalle hal glazen wand

Smalle hal glazen wand

Smalle hal glazen wand

Smalle hal glazen deur

7. Opgeruimd staat netjes

Rommel in huis is natuurlijk nooit fijn, maar in een smalle hal zal rommel nóg meer opvallen. Zorg er daarom voor dat je het netjes houdt. Hang de jassen netjes aan de kapstok en berg je schoenen netjes op in de schoenenkast. Het zal misschien even wennen zijn, maar uiteindelijk zal je erg blij zijn met deze gewoonte!

smalle hal schoenenkast

smalle hal schoenenkast zwevend

smalle hal opruimen

smalle hal netjes

8. Zelfde kleur

Met kleur kan je heel veel bereiken in een smalle hal. We hadden hierboven al de tip gegeven om lichte kleuren te gebruiken voor de vloeren en de muren. Wil je tóch een donkere kleur gebruiken, gebruik dan dezelfde kleur voor de vloer, de voordeur en de muur aan het einde van de hal. Op die manier zorg je ervoor dat de hal langer en dus groter lijkt.

smalle hal zelfde kleur

Smalle hal inrichten kleur plafond

9. Kapstok

Een hal is niet compleet zonder een kapstok waar je de jassen kunt ophangen. Dat is logisch voor een brede grote hal, maar ook in een kleine smalle hal mag een kapstok niet ontbreken. De meest smalle hal die je kan hebben, heeft dezelfde breedte als de voordeur. Daarom is het belangrijk om een kapstok te nemen, die geen vloeroppervlakte inneemt. Wandkapstokken zijn daarom een ideale oplossing voor een smalle hal. Daarmee maak je alleen gebruik van de hoogte van de muur. Als je heel veel jassen op wilt hangen in de gang, dan zou je meerdere wandkapstokken naast elkaar of zelfs boven elkaar kunnen ophangen.

kapstok smalle hal inrichting

smalle hal wandkapstok

kapstok smalle gang

kapstok smalle hal

10. Haken

Een alternatief van een kapstok, zijn haken. Het voordeel van haken, is dat ze erg klein zijn, en dus weinig ruimte in beslag nemen aan de muur. Dit betekent niet dat je minder jassen op kunt hangen, want je kunt zoveel haken in de hal ophangen als je zelf wilt. Er zijn bovendien hele leuke wandhaken verkrijgbaar. Haken met twee haakjes, grote ronde haken, vintage haken, houten haken, noem maar op.

muuto haken smalle hal

smalle hal haken

11. Schoenenkast

De hal is natuurlijk ook dé plek in huis waar je je schoenen uitdoet en aantrekt. Een fatsoenlijke schoenenkast is dus ook een absolute musthave. Gelukkig zijn er heel veel praktische en leuke smalle schoenenkast verkrijgbaar, die speciaal ontworpen zijn voor een smalle hal. Doordat ze zo smal zijn, nemen ze vrijwel geen vloeroppervlakte in beslag. De schoenenkasten van IKEA hebben een modulair karakter, wat betekent dat je zelf kunt bepalen hoe groot de schoenenkast wordt, zonder dat het ten koste gaat van de loopoppervlakte in de smalle hal.

smalle hal schoenenkast

schoenenkast hal smal

smalle schoenenkast hal

1 Comment

  1. De meeste gangen op de foto’s hebben een raam. Helaas de onze niet. Had graag inspiratie voor donkere gangen zonder raam gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *