Search and Hit Enter

Avocadoboom

Ben jij een grote liefhebber van avocado’s? En wil jij een echte eigen avocadoboom laten groeien binnen in huis of buiten in de tuin? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten om een succesvolle avocadoboom of avoacdoplant te laten groeien. Met een beetje geluk en geduld, kan jij genieten van je eigen verse avocado’s!

avocadoboom

Avocado’s zijn één van de superfoods van de natuur. Ze zitten boordevol voedingsstoffen: vezels, foliumzuur, vitamine C en E, magnesium – en zelfs meer kalium dan een banaan! Ze zijn ook rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten (oliezuur). De vrucht is een uitstekende voedingssupplement, zelfs voor baby’s. Pureer het voor babyvoeding, maak een lekkere avocadotast, of snijd het voor in een salade of sushi.

Hoewel avocado’s een tropische vrucht zijn, is het absoluut mogelijk om een mooie en succesvolle avocadoboom te laten groeien in Nederland. Er zijn wel een aantal dingen die je moet weten en waar je op moet letten. Wil je dus ook je eigen avocadoboom of avocadoplant laten groeien binnen in huis of buiten in de tuin? Lees dan snel verder.

avocadoboom vrucht

Een stukje geschiedenis

Avocado’s worden al duizenden jaren door mensen geconsumeerd – bijna 10.000 volgens historisch bewijs. Maar de botanische voorouder van de moderne avocado heeft een veel langere geschiedenis. Fossiele studies tonen aan dat avocadobomen miljoenen jaren geleden veel voorkwamen, maar die bomen zien er totaal anders uit dan de bomen die we nu kennen.

Persea americana wordt verondersteld afkomstig te zijn uit Mexico. Door de geschiedenis heen zochten mensen naar avocado’s van wilde bomen, tot ze ongeveer 4000 jaar geleden werden gedomesticeerd. De domesticatie leidde tot de creatie van drie afzonderlijke avocadosoorten: Mexicaans, Guatemalteeks en West-Indisch.

Zoals veel planten, werd de avocado rond de 16e eeuw naar Europa verspreid met meer reizen tijdens het tijdperk van ontdekking. De Spaanse navigator Martín Fernández de Enciso noemde de avocado in zijn boek over geografie, waarmee hij het eerste Europese geschreven verslag van de plant creëerde. De plant, die in 1601 naar Spanje werd gebracht, werd in de 17e en 18e eeuw over de hele wereld verspreid, tegen het begin van de 20e eeuw in bijna alle uithoeken van de wereld.

Avocado’s waren niet altijd zo ongelooflijk populair als nu. Boeren teelden het fruit voor een veel kleinere markt tot de 21e eeuw, toen de belangstelling voor avocado’s omhoogschoot. Alleen al in de Verenigde Staten wordt meer dan 2 miljard euro aan avocado’s verkocht en de stijgende trend vertoont geen tekenen van vertraging.

avocadoboom groeien vruchten

Tropisch

Avocado’s worden over de hele wereld gekweekt in tropische en semitropische klimaten. Mexico is de grootste producent door een aardverschuiving en produceert meer dan 2 miljoen ton per jaar. Commerciële productie wordt gevolgd door de Dominicaanse Republiek, Peru en Columbia, wat bewijst dat deze vruchten veel warmte en vochtigheid nodig hebben om te gedijen.

Op boerderijen en lokale kwekerijen zijn de planten die worden gekozen voor de teelt meestal populaire cultivars (zoals de Hass-avocado) die worden geënt op bestaande onderstammen, omdat deze planten geen zaad produceren.

Hoewel ze voornamelijk voor fruit worden gekweekt, zijn avocado’s ook een populaire kamerplant geworden. Het is onwaarschijnlijk dat ze binnen fruit zullen produceren bij weinig licht, maar het zijn prachtige sierplanten met glanzend diepgroen blad.

De impact van de avocadoteelt op het milieu heeft ertoe geleid dat sommigen twijfelen aan de levensvatbaarheid ervan als populair fruit op lange termijn. Avocadobomen hebben enorme hoeveelheden water nodig om hun vruchten te produceren. Slechts één vrucht heeft ongeveer 20 gallons water nodig – exclusief het water dat door regen wordt geleverd. Potentiële watertekorten en zorgen over ontbossing hebben de toekomstige levensvatbaarheid van de avocadoboom in gevaar gebracht, maar de huidige bewondering zal die zorgen waarschijnlijk voor nu overtreffen.

avocadoboom tropisch

Kan een avocadoboom in Nederland groeien?

Hoewel avocado’s een tropische vrucht zijn die meer geschikt is voor de vochtige streken van Mexico en Midden-Amerika, is het telen van avocado’s in het Nederland wel degelijk mogelijk. Een avocadboom kan tot 20 meter hoog worden en het kan tot 10 jaar duren voordat ze vrucht dragen in hun natuurlijke klimaat.

Als je een succesvolle avocadoboom wilt laten groeien, kun je hem het beste als kamerplant kweken. Avocadobomen verdragen namelijk geen vriestemperaturen. Hoewel ze ook wel buiten in de tuin kunnen groeien, waarbij je soms verse avocado’s te zien krijgt, krijg je over het algemeen betere resultaten als ze binnen in grote potten of in een kas worden gekweekt.

avocadoboom in tuinkas

Kies een grote pot met voldoende ruimte voor de wortels om uit te zetten. Vul met een lichte potmix met toegevoegde kokosnootschil en perliet om de drainage te verbeteren. Plaats de avocadoboom bij een raam om zoveel mogelijk direct zonlicht te ontvangen. Verplaats de boom in de winter ’s nachts uit de buurt van de ramen om de plant tegen de kou te beschermen. Bemest om de paar maanden met vloeibare mest en verhoog de luchtvochtigheid binnenshuis om de omstandigheden te creëren waaraan de avocadoboom aan gewend is.

Heb je een kweekkas of tuinkas in je tuin? Dan zou je jouw avocadoboom ook daar in kunnen laten groeien.

Je kunt een gevestigde avocadoplant voor de zomer naar buiten verplaatsen, naar een warme, beschutte plek. Houd het in de winter binnen bij 13-18°C. Grotere planten kunnen lagere temperaturen overleven, eventueel in een gesloten veranda, koele serre of kas, maar moeten over het algemeen vorstvrij worden gehouden.

Verzorging

Onder de juiste omstandigheden en als ze de juiste verzorging krijgen, kunnen de avocadobomen en planten dus heel goed in Nederland groeien.

Water geven en vochtigheid

Geef in het voorjaar en de zomer regelmatig en royaal water, vooral in warme, zonnige perioden. Verminder de watergift in de winter. Zorg ervoor dat de grond niet te nat of helemaal droog is. De bladeren kunnen opkrullen als de plant te veel water krijgt en kunnen bruin worden en vallen als ze onder water staan.

Avocado’s houden van vochtige lucht. Om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen, moet je het gebladerte regelmatig besproeien of de container in een bak met vochtig grind plaatsen. Zorg ervoor dat het waterniveau net onder de bodem van de container staat, zodat de compost niet drassig wordt.

Voeding

Om een sterke groei te stimuleren, moet je in de lente en de zomer om de zeven tot tien dagen een algemene kamerplantenvoeding geven. De rest van het jaar elke zes tot acht weken voeren.

avocadoplant op vensterbank

Verpotten

Jonge avocadoplanten groeien snel en moeten regelmatig worden verpot. Ga over op een nieuwe pot die net iets groter is, zodra je wortels uit de drainagegaten ziet komen. Vermijd overpotting in een te grote pot. Gebruik op aarde gebaseerde, goed doorlatende compost, met toegevoegd scherp zand. Gevestigde planten dienen jaarlijks in het voorjaar overgepot te worden in een iets grotere pot.

Snoeien

Bij jonge planten, zodra ze 15 cm hoog zijn, snijdt je de hoofdstengel met de helft terug om vertakking te stimuleren. Maak je snede net boven een blad. Naarmate de plant verder groeit, knijp je de scheutpunten regelmatig uit om vertakking te stimuleren. Dit zal helpen om bossige, goed gevormde planten te creëren.

Als een oudere plant te hoog en spichtig wordt, kun je hem terugsnoeien en moet hij goed herstellen. Toch is het vaak gemakkelijker om oudere planten te vervangen als ze tekenen van bederf beginnen te vertonen.

avocadoboom binnen in huis

Avocadoboom kopen

Als jij ook een eigen avocadboom wilt binnen in huis of buiten in de tuin, is de makkelijkste en snelste manier om een avocadoboom of avocadoplant te kopen. Het is echter best een uitdaging om een winkel of tuincentrum te vinden waar avocadbomen verkrijgbaar zijn. Wij hebben hieronder twee partijen voor gevonden in Nederland:

Avocado pit groeien

Een avocadoboom is één van de gemakkelijkste bomen om uit pit te groeien – het enige voorbehoud is dat het lang duurt – het kan langer dan 10 jaar duren! Als je niet zo lang wilt wachten, kan het dus een goed idee zijn om een jonge avocadoboom te kopen, die ongeveer de helft van de tijd nodig om fruit te produceren. Vind je het niet erg om te wachten, en vind je het vooral leuk om een avocado pit te laten groeien tot een mooie avocadoplant? Volg dan onderstaande stappen. Het is ook een heel leuk projectje die je bijvoorbeeld samen met je kinderen kunt doen.

  • Prik met tandenstokers in de avocado pit en plaats deze met het puntige uiteinde naar boven boven een glas water. Wortels moeten binnen twee tot zes weken vanaf de onderkant van de steen beginnen te groeien. Verpot de plant vervolgens, waarbij de punt net uit de grond steekt. Niet alle avocadozaden zullen echter ontkiemen, dus als je zaadje na zes weken nog niet is ontkiemd, probeer het dan opnieuw met een verse pit.
  • Laat de avocado pit in direct zonlicht staan ​​totdat hij begint te splijten. Pot het dan op.
  • Plaats de avocado pit in een pot en dek hem volledig af. Goed water geven, laten uitlekken en op een warme, donkere plaats, zoals een droogkast, laten staan. Controleer wekelijks of de pot vochtig is en geef indien nodig water. Zodra de scheut zichtbaar is, zet je de pot op een zonnige plek, zoals de vensterbank.
  • Plant je gekiemde avocado pit altijd in een pot met een diameter van ongeveer 12 cm. Gebruik een rijke, turfvrije potgrond en zorg voor een goede drainage voor de beste groei in de pot.
  • Nadat je avocado plant ongeveer 30 cm hoog is, knip je hem terug tot ongeveer 15 cm. Hierdoor wordt de plant eerder bossig dan hoog.
  • Zodra je gloednieuwe avocadoplant voldoende is gegroeid om de pot met wortels te vullen, transplanteer je hem naar zijn permanente thuis – de grootste pot waar je ruimte voor hebt. Vul aan met rijke, turfvrije compost, die je elk jaar moet bijvullen met verse compost.
  • Je avocadoplant zal waarschijnlijk niet uitgroeien tot een grote avocadoboom tenzij je een subtropische kas kunt nabootsen. Het is echter niet onmogelijk om het fruit te laten produceren, vooral als je een kas hebt.

avocado pit groeien

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *