Search and Hit Enter

Grote lijsten in huis – 7x Tips

Met grote lijsten kan je een groot statement maken in huis. Belangrijk is wel dat je rekening houdt met een aantal aspecten. Overweeg jij ook om een grote schilderij of meerdere grote lijsten in huis te plaatsen of op te hangen? Lees eerst de essentieel tips in dit artikel, en laat je inspireren door de mooie inspiratie voorbeelden!

Grote lijsten in huis zijn meer dan alleen decoraties; ze zijn een uiting van persoonlijke stijl en kunnen een ruimte volledig transformeren. Of je nu kiest voor een enkele opvallende lijst of een reeks grote lijsten, ze bieden een unieke kans om een statement te maken in je interieur.

In dit artikel geven we je tips over hoe je grote lijsten kunt inzetten om je huis een nieuwe dimensie te geven. Van het overwegen van de grootte van je meubels tot het spelen met texturen en contrasten, deze tips helpen je om je huis op een creatieve en stijlvolle manier te verrijken. Dus, of je nu een leegstaande muur wilt opvullen of gewoon iets nieuws wilt proberen, lees verder voor inspiratie en praktische tips over hoe je grote lijsten in huis kunt gebruiken.

Het kan heel mooi zijn om een grote schilderij boven een laag houten bankje op te hangen.
Het kan heel mooi zijn om een grote schilderij boven een laag houten bankje op te hangen.

Tip 1: Houd rekening met de grootte van je meubels

Bij het plaatsen van grote lijsten in je huis, is het essentieel om rekening te houden met de grootte en schaal van je meubels. Een grote lijst kan overweldigend zijn als deze niet in verhouding staat tot de meubels in de kamer. Hier zijn enkele punten om over na te denken:

 • Schaal en proportie: Zorg ervoor dat de lijst in verhouding staat tot de grootte van de meubelstukken in de ruimte. Bijvoorbeeld, een grote lijst boven een kleine bank kan de ruimte onevenwichtig laten voelen. Zoek naar een balans waarbij de lijst en het meubelstuk elkaar aanvullen.
 • Positie: De plaatsing van de lijst ten opzichte van je meubels is ook belangrijk. Een lijst boven een bank of bed moet bijvoorbeeld op zo’n manier worden opgehangen dat er een visuele verbinding is tussen de lijst en het meubel.
 • Focuspunt: Grote lijsten kunnen dienen als een natuurlijk focuspunt in een kamer. Door een lijst boven een prominent meubelstuk te plaatsen, zoals een bank of dressoir, creëer je een harmonieus en uitnodigend centraal punt in de ruimte.

Door rekening te houden met deze aspecten, zorg je ervoor dat je grote lijst een aanvulling is op je interieur, in plaats van dat het een verstoring vormt. De juiste balans vinden tussen de lijst en je meubels is de sleutel tot een stijlvolle en evenwichtige inrichting.

De grote lijst in deze woonkamer heeft het perfecte formaat, die iets minder breed is dan de bank.
De grote lijst in deze woonkamer heeft het perfecte formaat, die iets minder breed is dan de bank.

Tip 2: Hang het op de juiste hoogte

Het correct ophangen van een grote lijst is cruciaal voor de algehele uitstraling van je ruimte. Hier zijn enkele richtlijnen om ervoor te zorgen dat je lijst perfect hangt:

 • Ooghoogte is leidend: Een veelgemaakte fout is het te hoog ophangen van kunstwerken. Een goede vuistregel is om het midden van de lijst op ooghoogte te hangen. Gemiddeld is dit ongeveer 1,5 meter van de vloer. Dit zorgt ervoor dat het kunstwerk op een natuurlijke hoogte hangt en gemakkelijk te bekijken is.
 • Relatie met de ruimte: Houd rekening met de grootte van de muur en de ruimte waarin de lijst komt te hangen. Een grote lijst op een kleine muur kan overweldigend zijn, terwijl een kleine lijst op een grote muur verloren kan lijken. Zorg voor een goede balans.
 • Afstand tot meubels: Als je de lijst boven een meubelstuk hangt, zoals een bank of een dressoir, zorg dan voor een passende afstand tussen het meubel en de lijst. Een goede richtlijn is om ongeveer 15 tot 25 centimeter ruimte te laten tussen de bovenkant van het meubel en de onderkant van de lijst.
 • Groeperen van lijsten: Als je meerdere lijsten samen ophangt, behandel ze dan als één eenheid. Zorg ervoor dat de afstand tussen de lijsten consistent is en dat ze samen een samenhangend geheel vormen.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je grote lijsten niet alleen een esthetische toevoeging zijn, maar ook op een praktische en aangename manier bijdragen aan de sfeer van je huis.

Deze zwart wit schilderij boven de bank hangt precies op ooghoogte.
Deze zwart wit schilderij boven de bank hangt precies op ooghoogte.

Tip 3: Speel met texturen

Het toevoegen van textuur kan een aanzienlijke impact hebben op de uitstraling van je grote lijst en de ruimte waarin het zich bevindt. Hier zijn enkele suggesties om texturen effectief te gebruiken:

 • Diversiteit in materialen: Kies voor lijsten met verschillende materialen om diepte en interesse toe te voegen aan je ruimte. Denk aan hout, metaal, of zelfs textiel. Deze materialen kunnen contrast bieden met andere elementen in je kamer en zo een rijke, gelaagde look creëren.
 • Speel met de afwerking: Naast het materiaal van de lijst zelf, kan de afwerking (mat, glanzend, getextureerd) een grote invloed hebben. Een glanzende afwerking kan bijvoorbeeld een moderne, strakke uitstraling geven, terwijl een matte of getextureerde afwerking een meer subtiele, ingetogen sfeer kan creëren.
 • Combineren met de inhoud: De textuur van de lijst moet ook aansluiten bij de afbeelding of het kunstwerk dat het omvat. Een ruwe, houten lijst kan bijvoorbeeld heel goed passen bij een landschapsschilderij, terwijl een strakke, metalen lijst goed kan werken met abstracte of moderne kunst.
 • Textuur in de omgeving: Overweeg hoe de textuur van de lijst samenspeelt met andere texturen in de kamer. Een lijst met een rijke textuur kan een zacht contrast bieden in een kamer met veel gladde oppervlakken, of juist een harmonieuze aanvulling zijn op andere getextureerde elementen.

Door bewust om te gaan met texturen, kun je je grote lijsten nog meer laten opvallen en een unieke dynamiek toevoegen aan je interieur.

Een grote kleurrijke schilderij aan een betonlook muur met structuur.
Een grote kleurrijke schilderij aan een betonlook muur met structuur.

Tip 4: Creëer contrast

Hoog contrast in je interieur kan zorgen voor een levendige en dynamische uitstraling. Dit geldt zeker ook voor grote lijsten. Hier zijn enkele manieren waarop je hoog contrast kunt toepassen:

 • Contrasterende kleuren: Kies voor lijsten of kunstwerken met kleuren die sterk afsteken tegen de kleur van je muur. Een donkere lijst op een lichte muur of vice versa kan een krachtig visueel statement maken. Dit helpt het kunstwerk om de aandacht te trekken en een middelpunt in de ruimte te worden.
 • Spelen met licht en schaduw: Overweeg hoe het licht in je kamer interageert met de lijst en het kunstwerk. Een lijst met een diepe schaduwbox kan bijvoorbeeld interessante schaduwen werpen die het kunstwerk een extra dimensie geven.
 • Afwisseling in textuur: Contrast hoeft niet alleen over kleur te gaan. Het gebruik van verschillende texturen kan ook een gevoel van contrast creëren. Een gladde, glanzende lijst tegenover een ruwe, textuurrijke muur kan bijvoorbeeld een opvallend effect hebben.
 • Grootte en vorm: Experimenteer met lijsten die contrasteren in grootte of vorm met andere objecten in de kamer. Een grote ronde lijst tussen rechthoekige elementen kan bijvoorbeeld een interessant visueel element toevoegen.

Door hoog contrast op deze manieren toe te passen, kun je je grote lijsten gebruiken om een boeiende en memorabele ruimte te creëren.

De kleurrijke lijst boven het bed vormt een mooi contrast ten op zichte van de lichte muur.
De kleurrijke lijst boven het bed vormt een mooi contrast ten op zichte van de lichte muur.

Tip 5: Of laat het juist opgaan in de muur

Een alternatieve benadering om je grote lijsten een unieke rol te laten spelen in je interieur, is door ze juist op te laten gaan in de muur. Dit kun je bereiken door een lijst of kunstwerk te kiezen in dezelfde kleurtint als de muurkleur. Hier zijn enkele punten om over na te denken:

 • Kleurharmonie: Kies een lijst of kunstwerk dat nauw aansluit bij de kleur van je muur. Dit zorgt voor een subtiele en verfijnde uitstraling, waarbij de lijst lijkt te versmelten met de muur.
 • Textuur en diepte: Hoewel de kleuren op elkaar aansluiten, kan het spelen met texturen en diepte nog steeds een interessant visueel effect creëren. Een matte lijst tegen een licht glanzende muur, of vice versa, kan bijvoorbeeld een fijn contrast geven.
 • Subtiele focuspunten: Deze benadering creëert een meer ingetogen focuspunt in de kamer. Het trekt de aandacht op een subtiele manier en kan een gevoel van rust en eenheid in de ruimte brengen.
 • Experimenteer met kunstwerken: Kunstwerken in dezelfde kleurtinten als de muur kunnen ook een interessante toevoeging zijn. Denk aan een monochroom kunstwerk of een stuk met verschillende tinten van dezelfde kleur.

Door deze aanpak toe te passen, creëer je een harmonieus en gestroomlijnd interieur waarin je grote lijsten naadloos opgaan in hun omgeving.

Deze super mooie woonkamer laat zien dat weinig contrast juist ook heel mooi en rustgevend kan zijn.
Deze super mooie woonkamer laat zien dat weinig contrast juist ook heel mooi en rustgevend kan zijn.

Tip 6: Wat gebruik je om een grote lijst op te hangen?

Het correct ophangen van een grote lijst is essentieel voor zowel de uitstraling als de veiligheid. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste ophangmaterialen:

 • Kies het juiste bevestigingsmateriaal: Afhankelijk van het gewicht van de lijst, moet je geschikte bevestigingsmaterialen gebruiken. Voor zwaardere lijsten zijn stevige haken of speciale wandbeugels nodig. Voor lichtere lijsten kunnen standaard spijkers of schroeven voldoende zijn.
 • Houd rekening met het muurtype: De soort muur (gipsplaat, baksteen, beton) beïnvloedt het type bevestigingsmateriaal dat je moet gebruiken. Voor gipsplaat zijn bijvoorbeeld pluggen of speciale gipsplaatankers nodig, terwijl voor harde muren stevige pluggen en schroeven nodig zijn.
 • Gebruik een waterpas: Voor het perfect ophangen van je lijst is een waterpas onmisbaar. Dit zorgt ervoor dat je lijst recht hangt, wat essentieel is voor de algehele uitstraling.
 • Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat de lijst stevig aan de muur is bevestigd, vooral in huishoudens met kinderen of huisdieren. Dubbelcheck dat alle bevestigingen goed vastzitten.
De grote muur in deze eethoek is een mooie plek voor een mooie grote schilderij!
De grote muur in deze eethoek is een mooie plek voor een mooie grote schilderij!

Tip 7: Plaats een grote lijst op de vloer of op een meubel

Niet alle grote lijsten hoeven aan de muur te hangen. Het plaatsen van een grote lijst op de vloer of op een meubelstuk kan een verrassend en stijlvol effect hebben. Hier zijn enkele ideeën:

 • Leunende lijsten: Een grote lijst die tegen een muur leunt, creëert een informele en moderne uitstraling. Dit werkt bijzonder goed in minimalistische of industriële interieurs. Het is een geweldige manier om kunstwerken te tonen zonder gaten in de muur te hoeven boren.
 • Op een dressoir of bankje: Plaats een grote lijst op een laag meubelstuk zoals een dressoir of een bankje. Dit voegt hoogte en interesse toe aan de ruimte en creëert een mooie visuele balans. Zorg ervoor dat de lijst stevig staat om omvallen te voorkomen.
 • Speel met groeperingen: Combineer een grote lijst met andere objecten, zoals kleinere lijsten, boeken, of decoratieve items om een boeiend stilleven te creëren. Dit kan een persoonlijke en gelaagde look aan je ruimte geven.
 • Flexibiliteit: Een van de voordelen van het plaatsen van lijsten op de vloer of meubels is dat je gemakkelijk de inrichting van de ruimte kunt veranderen zonder nieuwe gaten in de muur te hoeven maken.

Door grote lijsten op deze manier te gebruiken, kun je een uniek en persoonlijk tintje aan je interieur geven, terwijl je de flexibiliteit behoudt om je decor regelmatig te veranderen.

Een grote lijst op de vloer, leunend tegen de muur kan ook erg stijlvol zijn.
Een grote lijst op de vloer, leunend tegen de muur kan ook erg stijlvol zijn.

Conclusie

Grote lijsten zijn een prachtige manier om karakter en stijl aan je interieur toe te voegen. Of je ze nu gebruikt als focuspunt boven je meubels, speelt met texturen en contrasten, of ze op een creatieve manier in je ruimte plaatst, ze bieden een wereld van mogelijkheden. Het is belangrijk om de grootte van je meubels, de juiste hoogte voor het ophangen, en het gebruik van de juiste bevestigingsmaterialen in overweging te nemen. Daarnaast kan het spelen met texturen en contrasten je interieur verrijken, terwijl het plaatsen van lijsten op de vloer of meubels voor een onverwachte twist kan zorgen. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je grote lijsten niet alleen een esthetische toevoeging zijn, maar ook een functioneel en veilig onderdeel van je huisdecor. Laat je creativiteit de vrije loop en zie hoe grote lijsten je huis kunnen transformeren!

2 Comments

 1. Ik ben al een poosje verliefd op de twee zwart wit schilderijen met vrouw-lang haar- hoofd in haar hand. Echter kan ik nog steeds niet vinden waar deze te koop is. Zou u mij kunnen helpen?:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *