Search and Hit Enter

Lijsten ophangen zonder boren? 8x Tips!

Wil je mooie schilderij, kunstwerk of lijst ophangen, maar je wilt je muur niet beschadigen? Bekijk onze leuke en handige tips voor het ophangen van alle soorten lijsten zonder boren!

Wanddecoratie is een absolute musthave in elk interieur, wat voor interieurstijl je ook hebt. Schilderijen, canvasdoeken, fotolijsten, lijsten met posters, of een complete fotowand. Het ziet er niet leuk en decoratief uit, studies tonen aan dat het zelfs je humeur kan verbeteren. Er is echter één klein probleempjes, het ophangen van de lijsten. Als je een houten muur hebt, dan gebruiken de meeste mensen een hamer en een spijker. Bij een betonnen muur of een gipsplaat muur, moet er zelfs in de muur geboord worden. Beide manieren resulteren in een gat in je, misschien wel net strak gestuukte, muur.

Wil je liever jouw lijsten ophangen zonder boren of hameren? Hieronder vind je een aantal handige tips en leuke ideeën om kunst op te hangen zonder gaten in de muur.

Leestip: 10x Wanddecoratie ideeën

1. Zelfklevende strips

Zelfklevende strips worden aan de achterkant van de lijst bevestigd en kunnen lijsten met een gewicht tussen 1 en 2 kg houden. Tesa heeft bijvoorbeeld kleine strips voor lijsten tot 1kg en grote strips voor lijsten tot 2 kg. Het grote voordeel van het gebruik van plakstrips, is dat je ze ook weer heel eenvoudig van gladde muuroppervlakken kunt verwijderen zonder de muur te beschadigen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, goedkoop in aanschaf, en als je eenmaal besluit dat je klaar bent om te verhuizen of de kunst te verwijderen, kun je dat doen zonder de verf binnen enkele seconden te verwijderen.

Wees voorzichtig bij het gebruik van deze op gestructureerde oppervlakken, aangezien deze de afwerking kunnen verwijderen. Je moet wat voorbereidend werk doen om ervoor te zorgen dat de strips goed hechten.

Als je niet zeker weet welke strips je moet kiezen, is een goede vuistregel om strips te nemen die meer gewicht dragen dan je denkt nodig te hebben.

lijsten ophangen zonder boren zelfklevende strips

2. Zelfklevende spijker

Als jouw lijsten aan de achterkant een haak heeft, dan zou je ook zelfklevende spijkers kunnen gebruiken. Zoals de naam al omschrijft, zijn zelfklevende spijkers vergelijkbaar met normale spijkers. Het verschil is dat je geen hamer nodig hebt, omdat het middels een zelfklevende achterkant aan de muur geplakt kan worden. Tesa heeft verschillende soorten zelfklevende spijkers, voor behang en pleisterwerk, tegels. Ze hebben zelfs zelfklevende spijkers die verstelbaar zijn. Ideaal om lijsten mooi op één lijn op te hangen op oneffen of gevoelige oppervlakken zoals behang en pleisterwerk. Deze spijkers kunnen een gewicht tussen 0,5 en 1 kg houden. Wil je zwaardere lijsten ophangen, dan zou je meerdere haken kunnen gebruiken.

lijsten ophangen zonder boren zelfklevende spijkers

3. Ophangsysteem

Een andere methode voor het ophangen van schilderijen en lijsten is middels een speciaal ophangsysteem. Het is een soort rails, die bovenaan de muur of aan het plafond monteert, en waar je meerdere lijsten aan kunt hangen. Het ophangsysteem van Stas is daar een mooi voorbeeld van. Het voordeel is dat lijsten en schilderijen flexibel naar links of naar rechts verplaatst kunnen worden, zonder dat telkens opnieuw gaten in de muur moet boren. Dankzij de haak, zoals de Stas zipper of de Stas smartspring, kunnen de lijsten ook eenvoudig op de gewenste hoogte geschoven worden. Dit maakt het ophangsysteem van Stas ideaal voor het maken van een grote wandcollage.

Stas heeft zelfs een speciaal ophangsysteem voor plafondmontage met geïntegreerde verlichting. Op die manier komt je kunstwerk aan de wand nóg meer tot z’n recht!

lijsten ophangen zonder boren ophangsysteem

4. Contour rail

Een ander merk dat ook speciale ophangsystemen heeft voor het ophangen van lijsten en schilderijen zonder boren, is Arqiteq. Het systeem van Contour rail van Arqiteq kan je ook boven aan de muur monteren. Het grote voordeel is dat je de rails ook kunt plakken aan de muur. Dan is het dus helemaal niet meer nodig om in de muur te boren. Ideaal, toch?!

lijsten ophangen zonder boren contour rail

5. Ophangen aan sierlijsten

In mooie karakteristieke huizen tref je vaak authentieke sierlijsten aan de muren. Deze zien er. nietalleen prachtig uit, maar ze kunnen ook goed van pas komen als je schilderijen en lijsten wilt ophangen zonder in de muren te boren. One Kings Lane style goeroe Megan Pflug laat zien hoe je dat heel leuk en eenvoudig kunt doen met haakjes en touw. Klik hier voor de complete tutorial.

lijsten ophangen zonder boren sierlijsten

6. Ophangen aan gaatjesboard

Een gaatjesboard kan je op heel veel verschillende manieren in huis gebruiken. Ze zijn bijvoorbeeld erg leuk om ze boven een bureau op te hangen. Je kunt het gebruiken voor het ophangen van gereedschap. En een gaatjesboard kan ook een hel leuk idee zijn voor het ophangen van lijsten zonder boren. De gaatjes zijn namelijk al aanwezig!

lijsten ophangen zonder boren gaatjesboard

7. Ophangen met washi tape

Heb je mooie posters die je als wanddecoratie aan de muur wilt hebben? Je hoeft ze niet altijd in te lijsten. Het is ook heel leuk om de posters aan de muur te plakken. Nee, niet meer lijm of met normale plakband, maar met washi tape. Washi tape is decoratieve afplakband van rijstpapier uit Japan. Erica laat zien hoe je washi tape kan gebruiken om posters en prints op een hele leuke en creatieve manier op de muur te plakken. Klik hier voor de hele handleiding.

Leestip: Tips en ideeën voor het ophangen van posters in huis

posters ophangen zonder boren washi tape

8. Kurkwand

Een Kurk muur is weer eens wat anders dan behang of een strak gestuukte muur. Het ziet er niet alleen erg mooi en bijzonder uit, en kurkwand kan je ook gebruiken om er van alles en nog wat op te hangen. Dit kunnen lijsten zijn, schilderijen, maar ook foto’s, prints, haken, geweien, noem maar op. En boren is dus niet nodig!

lijsten ophangen zonder boren kurkmuur

Gebruik je creativiteit

Hierboven hebben we een aantal hele praktische tips voor het ophangen van lijsten, schilderijen en kunstwerken, zonder dat je gaten in de muur hoeft te boren.

Je bent niet echter beperkt tot het ophangen van je kunst aan de muur. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om lijsten een plekje te geven in je interieur, zonder dat je het aan de muur moet ophangen. Presenteer kunstwerken bijvoorbeeld op de vloer, op de kast of op de schouw. Gebruik boekenplanken om kleinere ingelijste kunstwerken in een decoratieve configuratie met meerdere niveaus weer te geven, of plaats een schilderij op een ezel om een leuk ontwerpelement aan de ruimte toe te voegen. En dat is het leuke van kunst in huis – sky is the limit!

Eenvoudig gaten dichten in de muur

Had je al gaten in de muur? Dat hoeft geen ramp te zijn. Je kunt ze namelijk heel eenvoudig weer dichtmaken, bijvoorbeeld met de Alabastine Sneldrogende Muurvuller. Onderstaande video van Praxis laat zien hoe je dat eenvoudig kunt doen:

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *