Interieur

Elektrische kachel


Een elektrische kachel kan in sommige situaties een ideale oplossing om een kamer te verwarmen, bijvoorbeeld als je in een appartement woont die je huurt, in een oud studentenkamer, op de camping of in een hele oude woning woont zonder centrale verwarming. Ben jij ook op zoek naar de beste elektrische kachel om de koude wintermaanden door te komen? Wij hebben de meest populaire soorten elektrische kachels voor je op een rijtje gezet, inclusief de voordelen en nadelen. Kijk snel verder en kom erachter wat de beste elektrische kachel is voor jou!

elektrische kachel

De meest populaire vorm om een huis te verwarmen is natuurlijk middels centrale verwarming, in de vorm van radiatoren, vloerverwarming of bijvoorbeeld via een warmtepomp. De manier om de verwarming vanuit een centraal punt middels een thermostaat te bedienen. Met een slimme thermostaat is het tegenwoordig zelfs mogelijk om op afstand vanuit je mobiel controle te hebben op de temperatuur in huis. En tóch kan het soms een goed idee zijn om een elektrische kachel te kopen. Waarom? Hieronder hebben we de voordelen van elektrische kachels voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Efficiëntie: alle elektrische kachels zetten elke watt elektriciteit die uit de muur wordt gehaald om in bruikbare warmte, waardoor ze 100% efficiënt zijn op het punt van gebruik.
 • Eenvoudige installatie: geen leidingwerk en geen ketelfitting. De meeste elektrische kachels werken net als een ventilator. Het enige wat je hoeft te doen is de stekker van het apparaat in een stopcontact doen.
 • Onderhoudsvrij: geen jaarlijkse onderhoudsbeurten of controles nodig. Alleen af ​​en toe afstoffen wordt aanbevolen om ze in de beste staat te houden.
 • Veiligheid: elektrische kachels zijn niet afhankelijk van gas, dus er is geen risico op koolmonoxidelekken.
 • Precisieregeling: veel zijn beschikbaar met nauwkeurige digitale thermostaten en slimme programmering, zoals Bluetooth, WiFi en zelfs spraakbesturing.

Nadelen

Hoewel elektrische kachels een handige, flexibele warmtebron zijn, moet je absoluut ook rekening houden met een aantal nadelen.. Om te beginnen zijn ze alleen in staat om kleine kamers te verwarmen, dus ze zijn niet geschikt als belangrijkste warmtebron voor je huis. Je moet ook op je hoede zijn voor oudere modellen die behoorlijk wat energie kunnen opslokken en je elektriciteitsrekening flink kunnen verhogen.

In sommige gevallen kunnen elektrische kachels gevaarlijk zijn. In het verleden zijn elektrische kachels de oorzaak geweest van brand. In veel gevallen kwam het doordat de kachel te dicht bij brandbare voorwerpen in huis waren geplaatst, zoals beddengoed, gordijnen of meubels. Daarom moeten kachels altijd onder toezicht worden gebruikt en mogen ze niet alleen worden gelaten met kinderen of huisdieren.

elektrische kachel dyson

Veiligheidstips

Als je ervoor kiest om een elektrische kachel te gebruiken, houd dan deze basisveiligheidstips in gedachten om het risico op brand te verminderen:

 • Kies een model dat is gecertificeerd door een nationaal erkend laboratorium om ervoor te zorgen dat het apparaat voldoet aan de huidige veiligheidsnormen;
 • Gebruik alleen een nieuwer model elektrische kachel met ingebouwde veiligheidsvoorzieningen;
 • Plaats de kachel op minstens één meter afstand van een object;
 • Gebruik nooit een verlengsnoer met de kachel en laat het nooit onbeheerd achter;
 • Gebruik een kachel nooit in een badkamer waar deze nat kan worden;
 • Laat nooit een kachel aan tijdens het slapen;
 • Zorg ervoor dat de rookmelders van je huis werken.

Het is duidelijk dat elektrische kachels om een ​​aantal redenen nuttig zijn, maar dat betekent niet dat ze in alle opzichten hetzelfde zijn. Er zijn verschillende soorten elektrische kachels verkrijgbaar die op verschillende manieren warmte afgeven. Hieronder vind je een lijst met de meest populaire soorten elektrische kachels.

1. Keramische kachel

Keramische kachels zijn een vorm van een elektrische kachel die een elektrisch verwarmingselement gebruikt dat is gemaakt van keramisch materiaal met een positieve temperatuurcoëfficiënt (PTC). Dit soort kachels is beschikbaar in zowel een convectieve vorm die een ventilator gebruikt om warmte naar de kamer over te brengen als een stralingsvorm, die functioneert als een elektrische infraroodverwarmer. Het gebruik van keramiek in het verwarmingselement voegt een veiligheidsniveau toe aan dit type verwarming. Wanneer polykristallijn keramiek opwarmt, bereikt het een temperatuur waarbij de thermionische weerstand begint te stijgen. Dit feit resulteert in een zelfbeperkende toestand van het verwarmingselement, waardoor wordt voorkomen dat het keramiek meer warmte opneemt van de elektrische weerstand, waardoor de temperatuur van de verwarming wordt beperkt.

De Eurom Hi-Tower 2200 Wifi is een moderne zwarte keramische kachel

De Eurom Hi-Tower 2200 Wifi is een moderne zwarte keramische kachel

2. Ventilatorkachel

Ventilatorkachels bestaan uit een verwarmingselement dat thermische energie opwekt door elektrische stroom door een weerstandselement te sturen dat warmte creëert door het joule-effect. Ze bevatten ook een elektrisch bediende ventilator die lucht over het verwarmingselement blaast en de verwarmde lucht in de kamer verdeelt. Deze verwarmingstypes vallen onder de classificatie van convectieverwarmers, zorgen voor een constant verwarmingseffect en kunnen, afhankelijk van hoe goed de te verwarmen ruimte is geïsoleerd, het comfortniveau behouden, zelfs nadat de kachel is uitgeschakeld. Veel van deze kachels zijn draagbaar en kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet met behulp van een standaard stopcontact.

Met de Dyson AM09 Hot+Cool Wit/Zilver haal je een elektrische verwarming én ventilator in huis.

Met de Dyson AM09 Hot+Cool Wit/Zilver haal je een elektrische verwarming én ventilator in huis.

3. Infraroodverwarming

Infraroodverwarming, ook wel infraroodpanelen genoemd, genereren straling in het infrarode deel van het elektromagnetische spectrum. Ze zijn ontworpen om de objecten of mensen die zich direct voor de unit bevinden te verwarmen in tegenstelling tot het verwarmen van de lucht in een kamer. Veel van deze units maken gebruik van een nichrome verwarmingsdraad ingebed in een kwartsbuis met een metalen reflector die de stralingsenergie naar buiten leidt. Ze werken goed om directe warmte te leveren, maar zijn veel langzamer om een ​​hele ruimte te verwarmen, omdat de warmte-energie niet rechtstreeks aan de lucht wordt doorgegeven. Deze elektrische kachels zijn populair voor gebruik in ruimtes waar het isoleren van de ruimte niet praktisch is, zoals in buitenruimtes zoals terrassen. Ze vinden ook toepassing in gesloten ruimtes. Infraroodpanelen kunnen zowel aan de muur of aan het plafond worden gemonteerd, en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals spiegels, handdoekverwarmers of zelfs schilderijen. Vergeleken met de meeste andere elektrische kachels, is infraroodverwarming stukken energie-efficiënter.

De Ecaros is een hoogwaardig infrarood paneel dat voldoet aan de strenge eisen van de markt.

De Ecaros is een hoogwaardig infrarood paneel dat voldoet aan de strenge eisen van de markt.

4. Oliegevulde kachel

Met olie gevulde elektrische radiatoren, ook wel thermische vloeistof elektrische radiatoren genoemd, worden verwarmd door een elektrisch element dat is ondergedompeld in thermodynamische olie. De speciaal samengestelde vloeistof verspreidt de warmte vervolgens gelijkmatig over de radiator en geeft warmte af aan het metaal, dat door straling warmte de kamer in afgeeft. De warmte wordt vervolgens door natuurlijke convectie door de kamer gecirculeerd, omdat alle lucht die tegen de radiator stroomt, wordt opgewarmd. Dit verwarmt uiteindelijk de hele kamer, omdat koudere lucht naar de bodem van de kamer zal zinken, in contact komt met de radiator en ook wordt verwarmd.

De Mill AB-H2000DN is een moderne met oliegevulde elektrische kachel

De Mill AB-H2000DN
is een moderne met oliegevulde elektrische kachel

5. Olievrije radiatoren

Olievrije radiatoren, of droge thermische elektrische radiatoren, maken gebruik van de meest geavanceerde verwarmingstechnologie die momenteel op de markt is om kamers op een snelle, efficiënte en economische manier te verwarmen. Door gebruik te maken van droge thermische verwarmingselementen zoals aluminium of keramisch steen, wordt warmte afgegeven en overgedragen door een combinatie van convectie, waarbij warmte door de kamer wordt getransporteerd; en straling, die door de kachel wordt uitgezonden. Olievrije radiatoren met aluminium warmen snel op en hebben de neiging om sneller te reageren, terwijl kachels die zijn gemaakt van keramisch steen langzamer opwarmen maar uitstekende thermische eigenschappen hebben.

Eurom RAD 2000 Olievrije radiator

Eurom RAD 2000 Olievrije radiator

6. Elektrische Haarden

Elektrische haarden lijken kwa ontwerp het meest op een traditionele houtkachel. Ze zijn eenvoudig te gebruiken middels een ventilator of elektrische stralingsverwarmer, die een elektrisch verwarmingselement gebruikt om warmte te genereren en een elektrisch gesimuleerd vuur presenteren om het effect van een echte open haard te voltooien. Deze elektrische haarden geven sfeer aan een ruimte en zijn geschikt voor het opwekken van extra warmte. En in tegenstelling tot de houtgestookte variant, zijn ze eenvoudig te installeren en hoeven ze niet te worden ontlucht. Sommige modellen zijn uitgerust met afstandsbedieningen.

HOMCOM Elektrische openhaard kachel 1800W zwart

HOMCOM Elektrische openhaard kachel 1800W zwart

Bekijk ook:
Dit is waarom jij een elektrische haard in huis moet halen
Elektrische haard in de woonkamer
Elektrische vloerverwarming
Radiator kopen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply