Interieur

Haardhout als onderdeel van je interieur


open haard haardhout opslag woonkamer

Verwarmen met hout

Veel mensen zijn bewust bezig met de verwarming van hun woning. Het is niet meer van deze tijd om ‘de centrale verwarming een graadje hoger te zetten’ en je geen zorgen te maken over de herkomst van deze energie. In een tijdperk waar het gebruik van aardgas zoveel mogelijk wordt beperkt, beleven de houtkachel, de open haard en de allesbrander een revival. Naast warmte geven ze een heel gezellige sfeer in huis.

haardhout opslag ideeen

Houtkachel open haard

Droog haardhout

Modern design zorgt voor een goede en veilige verbranding van je stookmateriaal, dat maakt de huidige generatie kachels geschikt voor iedereen. Wel moet je een aantal randvoorwaarden in de gaten houden. Zo is het onder andere belangrijk dat het hout dat je stookt goed droog is. Dit stelt wel eisen aan de plaats waar je het hout bewaart. Want ook al investeer je in goede kwaliteit haardhout, zoals een ovengedroogde soort, als je het thuis weer opslaat onder een afdakje of in een vochtige berging is het effect hiervan natuurlijk weer snel teniet gedaan.

inspiratie openhaard hout opslag

inspiratie openhaardhout opslag

De fraaie uitstraling van houtblokken

In dit artikel geven we je de tip om het nuttige met het aangename te verenigen. Het is namelijk goed mogelijk om van je voorraad haardhout een eye-catcher in je leefruimte te maken. Dit past goed in de trend van natuurlijke materialen en zichtbare houtnerf in je interieur.

open haard of houtkachel

Open haard hout naast TV

De eenvoudigste manier is om een open ruimte, bijvoorbeeld een koof of ‘dode hoek’ tussen een wandmeubel en een schuin dak, te vullen met haardhout. Dit doe je zodanig dat je recht op het zaagvlak en de nerf van iedere stam kijkt. Dit biedt zo’n mooie aanblik, dat er zelfs fotobehang met deze afbeelding bestaat! Maar in het echt is het natuurlijk mooier. Zorg dat het haardhout droog en schoon is, en selecteer stukken hout die ongeveer even lang zijn. Eventueel borstel je ze eerst even met een droge stoffer, en vervolgens stapel je ze op in een afgebakende ruimte. Heeft jouw woning geen geschikt hoekje hiervoor, dan kun je ook een open vak van een bijzettafel of een room-divider vullen met haardhout.

Haardhout in mand opslag

Het mooiste effect bereik je als er een contrast is tussen de warme kleur van het opgestapelde hout en de directe omgeving. Uiteraard vul je de voorraad regelmatig bij, want een vak dat netjes vol gestapeld ligt ziet er gewoon heel mooi uit.

inspiratie openhaardhout opslag

Haardhout, te mooi om te verstoppen

Een andere leuke manier om je haardhout tot blikvanger te maken in de woonkamer, is door het op te stapelen in een antiek kistje, en het hout af te wisselen met dennenappels en een snoer kerstboomlichtjes. Hiermee ontstaat een knus stilleven, waarmee je een donker hoekje helemaal kunt opfleuren. Deze tip is bijvoorbeeld geschikt voor de restjes hout die niet geschikt zijn voor de ‘log wall’ die we hierboven beschreven. Een alternatief voor zo’n kistje is zinken emmer, of een mand van wilgentenen of zeegras. Wil je voor een strakkere look gaan, dan bestaan er ook rekjes, bijvoorbeeld van staal, waarin je houtblokken kunt opslaan. Vaak zijn deze bedoeld voor buiten, maar je kunt ze ook prima een plekje geven in je woonkamer of hal.

strakke open haard

Veiligheid voorop

Natuurlijk moet je in alle gevallen opletten dat de situatie veilig is, en er geen vonken kunnen overspringen van je brandende kachel naar je voorraad haardhout. Wil je je haardhout dichtbij de houtkachel bewaren, kies dan bij de aanschaf van je kachel voor een uitvoering met een speciaal vak voor extra hout. Op deze manier weet je zeker dat de ontwerpers van de kachel hebben nagedacht over de brandveiligheid. Dit is echt een veel veiligere optie dan een voorraadje haardhout ‘op eigen houtje’ tegen je kachel of haard aan te stapelen, hoe fraai gestyled ook!

keuken houten houten vloer plafond en wandbekleding

open haard betonstuc keuken

open haard betonstuc

open haard gestuukte muur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply