Search and Hit Enter

Kalkverf muur

Kalkverf muur is helemaal hot! Maar wat is kalkverf eigenlijk? Waarom zou je het gebruiken? Wat wat voor merken, soorten en kleuren zijn er verkrijgbaar? En wat kost het? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor het nemen van een weloverwegen beslissing. Lees snel verder!

kalkverf muur slaapkamer

Kalkverf muren bestaan eigenlijk al mega lang. Sterkers zelfs, kalkverf is één van de oudste verven die de mensheid kent. De farao’s gebruikten het in het oude Egypte, en nu wordt het overal over heel de wereld gebruikt. In openbare ruimtes zoals hotels, restaurants en winkels, maar ook op kantoren en bij mensen thuis.

Wat zijn de voordelen en nadelen van kalkverf

Als het op de juiste manier en op de juiste muur is aangebracht biedt kalkverf veel voordelen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de prachtige natuurlijke uitstraling met de nonchalante vegen aan de muur. Het effect doet zelfs een beetje denken aan betonstuc of Tadelakt. Stilistisch gezien kan deze verf zelfs de meest vlakke en saaie muren transformeren. De natuurlijke, met een kwast aangebrachte kalkverf droogt om een verweerd patina te creëren met subtiele beweging en natuurlijke kleurvariaties die met de jaren zachter worden en strepen vertonen.

Slaapkamer met donkergrijze kalkverf muur - Slate van Bauwerk Colour
Slaapkamer met donkergrijze kalkverf muur – Slate van Bauwerk Colour

In lichte kleuren is het effect over het algemeen vrij subtiel, terwijl in donkere tinten de beweging en variatie in kleur duidelijker worden. Kalkverf heeft een krijtachtige, bijna suède-achtige uitstraling en het lichte contrast in de schaduw voegt de diepte toe die je zou krijgen van een getextureerde muur terwijl deze nog steeds fysiek vlak is.

Daarnaast is kalkverf zeer ademend, eenvoudig aan te brengen en erg duurzaam. Omdat het alkalisch is, is het antibacterieel en een insecticide, vandaar dat het bijvoorbeeld erg populair is in oude boerderijen. Het heeft zelfs ook brandwerende eigenschappen.

Lichtgrijze kalkverf muur - Bauwerk Colour Mykonos
Lichtgrijze kalkverf muur – Bauwerk Colour Mykonos

In tegenstelling tot moderne verven, werkt kalkverf door in het oppervlak te zinken en onderdeel te worden van de beschermende pleister. Kalkverf is van nature wit en vormt een complexe kristallijne matrix die een mat, licht kalkachtig uiterlijk heeft. Het kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. intern en extern worden gebruikt.

Naast de vele voordelen heeft kalkverf ook een aantal beperkingen. Omdat het een verf op waterbasis is, kan deze niet worden geabsorbeerd in niet-poreuze oppervlakken zoals nieuwere cementpleisters, of harde gipspleisters.

Lichtgrijs/zachtroze kalkverf muur - Bauwerk Colour Marrakesh
Lichtgrijs/zachtroze kalkverf muur – Bauwerk Colour Marrakesh

Hoe wordt kalkverf gemaakt?

Om kalkverf te maken, wordt water toegevoegd aan kalkplamuur. Kalksteen wordt verbrand in een oven, waarbij kooldioxide wordt verdreven en het verlaten van ‘ongebluste kalk’. De ongebluste kalk is
traditioneel in de vorm van klonten en deze werden toegevoegd aan water, een gevaarlijke bezigheid omdat het heet water genereert. De resulterende vloeistof wordt gehakt en aan gerijpt in putten of tanks gedurende enkele maanden. Het wordt limoenplamuur, dat is een consistentie heeft die vergelijkbaar is met dikke roomkaas. Het kan worden gecombineerd met zand om zachte, ademende mortels en pleisters te vormen, of, indien verdund met water zal het kalkhoudend produceren. Hoewel kalkverf wordt beschouwd als een ’technologisch primitieve’ verf, zijn er steeds mensen die de natuurlijke uitstraling en kwaliteiten waarderen en voor een kalkverf muur of muren gaan in huis.

Grijze kalkverf in de badkamer - Pure & Original Fresco Oxford Blue
Grijze kalkverf in de badkamer – Pure & Original Fresco Oxford Blue
Grijsblauwe kalkverf muur - Bauwerk Colour - Nortern light
Grijsblauwe kalkverf muur – Bauwerk Colour – Nortern light

Waar kan je kalkverf gebruiken?

Hoewel kalkverf kan worden gebruikt voor zowel binnen als buiten, zoals op gipsplaten, bakstenen muren, cement en stucwerk, is het het beste om het niet op hout of metaal te gebruiken. En hoewel kalkverf bacterie- en schimmelbestendig is, dankzij de hoge pH-waarde van de kalk, is het niet aan te raden om kalkverf te gebruiken in een vochtige ruimte. Het kan wel, maar het is dan wel belangrijk om de kalkverf muur te beschermen met een sealer, want kalk poreus en kwetsbaarder is voor vuil en water. Naast bescherming tegen vuil en water, zorgt de sealer ervoor dat de muren gemakkelijker is schoon te maken.

Bruine kalkverf muur - Bauwerk Colour Northern Light Mud
Bruine kalkverf muur – Bauwerk Colour Northern Light Mud

Wat kost kalkverf?

Kalkverf is een speciale verf, wat betekent dat het over het algemeen duurder is dan normaal verf. Als je uitgaat van een muuroppervlakte van 50 vierkante meter, dan heb je ongeveer 10 liter kalkverf nodig voor het verven van één laag. Voor een mooie goede dekking, is het echter aan te raden om twee lagen te verven. Dit betekent dus dat je voor de hele klus ongeveer 20 liter kalkverf nodig hebt. Voor een emmer van 5 liter kalkverf betaal je ongeveer €170,-. In totaal heb je dus 4x 5 liter nodig, wat uitkomt op een totaalbedrag van €680,-.

Wil je een kalkverf muur creëren in een vochtige ruimte zoals de badkamer of aan de keuken achterwand? Dan moet de muur dus ook beschermd worden met een sealer. Met een liter sealer, kan je ongeveer een muur van 12 vierkante beschermen. Voor een muur van 50 vierkante meter, heb je dus iets meer dan 4 liter sealer nodig. De sealer kost gemiddeld €50 per liter – in totaal moet je dus rekening houden met €200,- voor de sealer.

Let op dat dit een gemiddelde prijsberekening is. Elk merk hanteert natuurlijk hun eigen prijzen.

Donkergrijs/blauwe kalkverf muur - Bauwerk Colour Refined raw Mountain
Donkergrijs/blauwe kalkverf muur – Bauwerk Colour Refined raw Mountain

Kalkverf merken

Door de enorme populariteit zijn er heel veel merken die kalkverf hebben. Hieronder hebben we de beste kalkverf merken voor je op een rijtje gezet:

Kalkverf kleuren

Kalkverf was vroeger alleen verkrijgbaar in natuurlijke pigmenten, en vooral in een gebroken witte kleur. Tegenwoordig voegen merken nu natuurlijke pigmentatie toe om een veel breder scala aan kleuren mogelijk te maken. Hoewel de natuurlijke kleuren nog steeds het populairst zijn, zoals grijs- en bruintinten, kan je ook voor een groene, blauw of roze kalkverf muur gaan.

Let wel op dat wanneer je voor het eerst begint met schilderen met kalkverf, zal de kleur veel donkerder zijn dan het uiteindelijke resultaat. En niet een beetje donkerder, het kan wel tot 10x worden. Maak je dus geen zorgen over de kleur voordat de muur droog is.

Kalkverf muur in slaapkamer - Pure & Original Aubergine
Kalkverf muur in slaapkamer – Pure & Original Aubergine
Lichtgrijze kalkverf muur aan keuken achterwand - Bauwerk Colour Refined raw Silversky
Lichtgrijze kalkverf muur aan keuken achterwand – Bauwerk Colour Refined raw Silversky

Handleiding kalkverf aanbrengen

Zoals je hierboven bij de prijzen kunt lezen, is het creëren van een kalkverf muur niet heel goedkoop. Dan hebben we het nog niet gehad over de arbeidskosten, voor als je het door een professionele schilder laat doen. Door de kalkverf muur zelf te verven, kan je gelukkig op de arbeidskosten besparen. Daarom vind je hieronder een beknopte handleiding van Remodelista, die je kunt gebruiken om helemaal zelf je eigen kalkverf muur te verven.

kalkverf muur handleiding

Wat heb je nodig?

  • Kalkverf;
  • Primer;
  • Blokkwast;
  • Witte plastic verfemmer met deksel;
  • Mixer of garde;
  • Penseel, roller en verfpan (voor de primer);
  • Veiligheidsbril en handschoenen.

Stap 1

Bereid de muur of muren voor zoals je met elke verfbeurt zou doen, door gaten te dichten en het oppervlak schoon te maken. Oud behang moet bijvoorbeeld eerst verwijderd worden.

Stap 2

Als je werkt met een niet-poreus, eerder geverfd of waterafstotend oppervlak, moet je een 100% acrylprimer als onderlaag voor de kalkverf. Deze basislaag zorgt ervoor dat er geen onvolkomenheden zichtbaar zijn door de kalkverf en helpt de verf aan je muur te hechten. Laat dit goed drogen.

Stap 3

In deze handleiding is er gebruik gemaakt van kalkverf die je zelf moet mengen. Maar bij veel merken, zoals Pure & Original en Bauwerk Colour is dat niet nodig. Als je één van deze merken gebruikt, kan je dus het kalkverf direct gebruiken.

handleiding kalkverf aanbrengen

Stap 4

Kalkverf kan worden aangebracht met een X-slag of op een meer traditionele manier met overlappende loodrechte (op en neer) penseelstreken. Beide zijn heel gemakkelijk, maar in deze handleiding is de voorkeur gegeven aan de X-slag, omdat het een interessantere textuur creëert van dichtbij bekeken en over het algemeen de muur een troebeler effect geeft.

handleiding kalkverf aanbrengen

Een X-slag maken: eerste rand rond de zijkant, onderkant en bovenkant van je muur. Gelukkig, aangezien kalkverf zo vloeibaar is, zijn de randen heel eenvoudig. Begin bovenaan of onderaan de muur, schilder drie of vier streken diagonaal, draai dan je penseel om en ga over deze streken in de tegenovergestelde richting om een ​​X te maken. Werk verder omhoog of omlaag totdat je bij de onderste (of bovenste) rand, alvorens zijwaarts te bewegen. Houd er rekening mee dat de werkrand altijd nat moet zijn, dus laat voldoende tijd over om ten minste één hele muur af te werken. En vergeet niet om de verf in de emmer zo nu en dan te blijven roeren. Als je dat niet doet, zal je pigment naar de bodem zakken en zal je applicatie ongelijk zijn.

kalkverf muur handleiding

Laat de gekalkte muren twee tot acht uur goed drogen, afhankelijk van de luchtvochtigheid in de kamer.

Stap 5

Breng de tweede laag op dezelfde manier aan als de eerste. Laat het vervolgens weer drogen, voordat je er meubels tegenaan plaatst.

kalkverf muur handleiding

Bekijk ok:
Tadelakt
Handleiding tadelakt aanbrengen

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *