Search and Hit Enter

Kerstster

Kerststerren zijn prachtige vrolijke planten die vooral tijdens de kerst op grote schaal in huis worden gehaald vanwege hun felgekleurde schutbladen. Ze worden echter vaak weggegooid zodra ze beginnen te vervagen. Maar met een beetje zorg kun je ze het hele jaar bewaren en zullen de schutbladen het jaar erop weer net net zo mooi worden. Lees hier alles over de Kerstster!

kerstster
Bron: Stars for Europe

Als er één plant niet mag ontbreken tijdens kerst, dan is dat absoluut de Kerstster. De kerstster, ook wel bekend als Poinsettia of Euphorbia pulcherrima, kenmerkt zich met prachtige heldere bloembladen met kleine bloemen van groen en geel in het midden. Hoewel rood de traditionele en meest verkrijgbare kerstster is, hebben gespecialiseerde kerststerfokkers de afgelopen decennia hard gewerkt om meer dan 150 verschillende soorten te creëren, waaronder prachtige roze, sinaasappels, crèmes en wit.

kerststerren
Bron: Stars for Europe

Kleuren en variëteiten

Rode kerststerren zijn de best verkochte van allemaal, gevolgd door witte en crèmekleurige variëteiten. Dit wordt gevolgd door tweekleurige en gespikkelde cultivars, evenals kerststerren van de roze variëteit. De liefde van het land voor kerststerren lijkt elk jaar te groeien, recentelijk gestimuleerd door de steeds groeiende populariteit van kamerplanten naast de mode voor alles wat Mexicaans is in huizen en interieurs.

De poinsettia plant komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, waar hij door de Azteken werd gebruikt voor decoratieve en medicinale doeleinden. Tegenwoordig dient de kerstster overal als decoratief element, van prachtige kerken tot de portieken van huizen.

Kerststerren bloeien in december en januari en zijn de ultieme kerstversiering – zo klassiek als de kerstboom – en in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn ze niet moeilijk te verzorgen. Als de kerst voorbij is, ben je vrij om de jouwe op de composthoop of in de prullenbak te gooien, of je kunt proberen je kerstster het volgende jaar weer te laten bloeien.

kerstster ophangen
Bron: Stars for Europe

Zo koop je de beste Kerstster

Veel supermarkten plaatsen kerststerren met bloemen de voordeur van de winkel in de hoop dat klanten in de verleiding komen op weg naar binnen of naar buiten. Maar je moet nooit een kerstster kopen die naast een stel automatische deuren staat die elke 30 seconden opengaan, omdat hij beschadigd kan raken door tocht. Blootstelling aan tocht of temperaturen onder 12 ° C veroorzaakt schade. Hoewel het in het begin niet zichtbaar is, kan het ervoor zorgen dat de kerstster snel na thuiskomst zijn bladeren laat vallen.

Een gezonde kerstster heeft intacte schutbladen. Als de kleine gele knopjes tussen de gekleurde schutbladen – de eigenlijke bloemen – er nog strak uitzien, dan weet je dat de kwaliteit van de plant goed is. Controleer indien mogelijk de aarde van je kerstster voordat je hem koopt. Het mag niet druipnat of helemaal droog zijn, en als dat zo is.

Ten slotte, als je je kerstster hebt uitgekozen, bescherm hem dan tegen de wind en wikkel hem in papier voor de reis naar huis.

kerstster kleur
Bron: Stars for Europe

Verzorging

Om zijn heldere en vrolijke uiterlijk te behouden of terug te winnen, moet de Kerstster de juiste verzorging krijgen. Daarom vind je hieronder een handige verzorgingsgids voor de Kerstster, gemaakt voor degenen die deze feestdagen hun huis willen versieren, en ook opnieuw kan laten bloeien als de feestdagen voorbij zijn.

Poinsettia-planten groeien het beste tijdens de wintermaanden, daarom zijn ze de meest populaire potplant tijdens de kerstvakantie. En met goede zorg kan een kerstster zijn schoonheid veel langer behouden dan de kerstperiode. Omdat poinsettia-planten uit de tropen komen, geven ze de voorkeur aan een omgeving die dat soort omgeving nabootst. Hier zijn enkele tips om de kerstster het hele jaar door mooi te houden.

kerstster in planthanger
Bron: Stars for Europe

Verlichting

Omdat kerststerren uit Midden-Amerika komen, zijn ze behoorlijk wat zon gewend. We raden aan de plant bij een goed verlicht raam te plaatsen, zodat deze de juiste hoeveelheid zonlicht kan ontvangen. Ramen op het oosten zijn het beste, zodat ze de ochtendgloren kunnen opvangen en zich kunnen koesteren in de schaduw van de middag. Zorg ervoor dat geen enkel deel van de plant de ruit raakt, dit kan de kerstster beschadigen.

Water geven

Hoe vaak geef je een kerstster water? Je moet je kerstster water geven als je voelt dat de grond droog is of als je ziet dat sommige bladeren verwelken. Het is belangrijk om het water uit de bodem te laten lopen en ervoor te zorgen dat je kerstster niet in het water zit. Als het gebied waar je je kerstster bewaart vaak droog is, kun je hem dagelijks water geven.

Temperatuur

Houd de temperatuur tussen 18 en 24 graden om de kerststerbloei te behouden. Zorg ervoor dat je ze beschermt tegen grote temperatuurdalingen, want hierdoor zullen hun bladeren vroegtijdig verwelken. Bewaar voor het beste resultaat de kerstster in een warme kamer en vernevel hem dagelijks. Dit simuleert het tropische klimaat waaruit het is ontstaan.

Leven na Kerst

Het opnieuw bloeien van een plant is nooit gemakkelijk en het opnieuw bloeien van een Kerstster is geen uitzondering. Hoewel dit kan worden gedaan, vereist het kasachtige omstandigheden met praktische zorg. Maak je geen zorgen als het je niet lukt om je kerstster de eerste keer opnieuw te laten bloeien. Het is een moeizaam proces dat veel zorg en geduld vereist. Hier zijn enkele tips om jouw kerstster opnieuw te laten bloeien.

kerstster in huis
Bron: Stars for Europe
  • Januari – maart: blijf de kerstster water geven als je merkt dat het oppervlak droog is.
  • April: begin met het geleidelijk verminderen van de hoeveelheid water die je jouw kerstster geeft. Je moet de grond tussen de gietbeurten laten drogen. Je wilt echter voorkomen dat de stengel verschrompelt, omdat dit een teken is dat hij aan het afsterven is. Verplaats na een week of twee je kerstster elke nacht ongeveer 12-15 uur naar een gebied zonder zonlicht en houd de plant op 16 graden.
  • Mei: Verpot de plant halverwege mei opnieuw met nieuwe aarde en zorg ervoor dat je de stelen terugsnijdt tot ongeveer 10 cm. Zet je plant dan voor een mooi verlicht raam en geef hem goed water. De plant moet op een temperatuur van 18 tot 24 graden worden gehouden en moet elke twee weken worden bemest.
  • Juni: Bewaar je kerstster nu in zijn pot en verplaats hem naar een gedeeltelijk schaduwrijke plek. Ga door met hetzelfde bewaterings- en bemestingsproces als hiervoor.
  • Juli: begin elke stengel ongeveer 2,5 cm terug te knijpen. Dit doe je met je handen en dwingt de plant om nieuwe stengels te laten groeien en voorkomt dat hij te lang en slungelig wordt.
  • Augustus: blijf nieuwe stengels knijpen en laat drie tot vier bladeren op elke tak achter. Breng half augustus je kerstster weer naar binnen. Plaats het in een raam met direct zonlicht en ga door met dezelfde routine van water geven en bemesten.
  • September: zorg ervoor dat de temperatuur van de plant boven de 18 graden blijft en blijf je plant regelmatig water geven en bemesten.
  • Oktober: Nu komt het echt moeilijke deel. Houd de plant vanaf 1 oktober vanaf 17.00 uur in totale duisternis tot 8.00 uur. We raden aan om je kerstster in een kast te zetten om te voorkomen dat er licht naar binnen sijpelt. Elke vorm van blootstelling aan licht kan het bloeiproces vertragen. Plaats de kerstster overdag in een zonnig raam en ga door met het regelmatige water- en bemestingsproces.
  • November: ga door met het bovenstaande proces tot de laatste week van november. Zodra je de laatste week bereikt, zou je bloemknoppen moeten gaan zien. Gedurende deze tijd kan je stoppen met het plaatsen van de plant in volledige duisternis en gewoon in het goed verlichte raam houden.
  • December: Halverwege december mag je de plant niet meer bemesten. Als alles volgens plan is verlopen, zou je kerstster weer in bloei moeten staan ​​en kun je hem gaan verzorgen zoals je deed toen je hem voor het eerst kreeg.
kerstboom versieren kerstster
Bron: Stars for Europe

Het is belangrijk op te merken dat, omdat poinsettia licht giftige planten zijn, het wordt aanbevolen om ze buiten het bereik van kinderen of huisdieren te houden. Nu je de basis van kerststerzorg kent, kun je nu beginnen met het verzorgen van de jouwe!

Bronnen: FTD | House Beautiful | The Chirstmas Star

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *