Search and Hit Enter

Koffiecorner in huis: tips, ideeën en inspiratie!

Wil jij een een leuke koffiecorner inrichten in je woonkamer, keuken of eethoek? Bereid je eerst goed voor met praktische tips van doorgewinterde barista’s, en laat je inspireren door verschillende super leuk ingerichte koffiehoekjes in huis!

In landen als Australië en Engeland heerst er een echte koffiecultuur, waar heel veel mensen écht een passie hebben voor koffie. Mede daardoor heeft het geresulteerd in de leukste koffiebars en cafe’s waar ze de meest lekkere koffie, Expresso’s, Cortado’s en Cappucino’s serveren. Hoewel het aantal koffieliefhebbers in Nederland een stuk minder is, is die koffiehype ook overgewaaid naar ons landje. De Nespressomachine is eigenlijk de standaard, en steeds meer mensen stappen zelfs over op een meer professionelere koffiemachines waarmee je verse bonen kunt malen, en vaak een steamer hebben voor het creëren van de beste melk. Maar om die koffievibe écht in huis te halen, mag een leuke koffiecorner eigenlijk niet ontbreken – een hoek in de keuken of woonkamer waar je alle koffiespullen een plekje kunt geven.

Klinkt dat als een goed idee, en wil jij ook je eigen koffiecorner inrichten in de keuken of woonkamer? Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben wij de mooiste inspiratie voorbeelden van verschillende koffiecorners voor je op een rijtje gezet. Veel plezier met dit projectje!

Een super mooi en praktisch ingericht koeffiehoekje in de keuken. Wat ook fijn is, is dat je het af kunt sluiten met deuren.
Een super mooi en praktisch ingericht koeffiehoekje in de keuken – met zowel een werkblad als een keuken achterwand van stijlvol terrazzo. Wat ook fijn is, is dat je het af kunt sluiten met deuren.

Praktische tips

Voordat we overgaan op de inspiratie voorbeelden, hebben we eerst een aantal praktische tips voor je op van professionele barista’s. Dit omvatten niet alleen tips voor het zetten van goede kwalitatieve koffie, maar er zitten ook goede tips bij die met de inrichting van je koffiecorner te maken hebben:

  1. Kies de juiste locatie: De perfecte plek voor je koffiehoekje is een ruimte waar je je ontspannen en op je gemak voelt. Dit kan de keuken zijn, een hoekje van de woonkamer, of zelfs een speciale nis als je huis dit toelaat. Zorg ervoor dat de gekozen locatie voldoende ruimte biedt voor je apparatuur en accessoires, en dat er genoeg licht is – natuurlijk licht is ideaal. Een plek bij een raam kan bijvoorbeeld een heerlijke sfeer creëren voor je ochtendkoffie.
  2. Investeer in een goede koffiemachine: Een koffiemachine is het hart van je koffiehoekje. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en hoeveel tijd je wilt besteden aan het bereiden van je koffie. Een espressomachine is perfect voor liefhebbers van een sterke, aromatische koffie, terwijl een filterkoffiemachine een goede keuze is voor degenen die de voorkeur geven aan een zachtere, meer subtiele smaak. Capsulemachines bieden gemak en snelheid, ideaal voor de drukke koffiedrinker. Denk na over je dagelijkse routine en kies een machine die bij je levensstijl past.

  3. Kwaliteitskoffie: De kwaliteit van de koffiebonen is cruciaal voor een heerlijke kop koffie. Het loont om te investeren in hoogwaardige bonen en verschillende merken en soorten uit te proberen. Ga op zoek naar lokale koffiebranders of gespecialiseerde koffiewinkels waar je vers gebrande bonen kunt vinden. Let ook op de herkomst en de roast date, want verse bonen zorgen voor de beste smaak.

  4. Opslag en versheid: Goede opslag is essentieel om je koffiebonen vers te houden. Bewaar ze op een droge, koele plaats, ver weg van direct zonlicht en vocht. Een luchtdichte container is ideaal, omdat dit helpt om de aroma’s te behouden en de bonen te beschermen tegen externe geuren. Sommige koffieliefhebbers geven de voorkeur aan keramische of metalen containers omdat deze het licht buiten houden, wat de versheid van de bonen ten goede komt.

  5. Accessoires: De juiste accessoires kunnen je koffie-ervaring aanzienlijk verbeteren. Een kwalitatieve koffiemolen stelt je in staat om je bonen vers te malen, wat essentieel is voor de beste smaak. Een melkopschuimer is een must-have voor liefhebbers van cappuccino of latte, en met een precieze weegschaal kun je de exacte hoeveelheid koffie afmeten voor een consistente smaak. En een afklopbak mag eigenlijk ook niet ontbreken in je koffiecorner. Deze accessoires helpen niet alleen om een betere kop koffie te zetten, maar verhogen ook het plezier en de betrokkenheid bij het bereidingsproces.
  6. Koop goede kopjes: De keuze van je koffiekopjes is meer dan alleen een esthetische beslissing; het kan daadwerkelijk de smaakervaring van je koffie beïnvloeden. Goede koffiekopjes zijn idealiter gemaakt van porselein of keramiek, omdat deze materialen de warmte goed vasthouden. Dit helpt om je koffie langer warm te houden. De vorm van het kopje speelt ook een rol: een nauwere opening helpt bijvoorbeeld om de aroma’s te concentreren, wat vooral belangrijk is voor espresso. Daarnaast is het leuk om verschillende soorten en maten kopjes te hebben voor verschillende soorten koffie – een groter kopje voor cappuccino of latte, en een kleiner kopje voor espresso. Kies kopjes die je aanspreken en die een aanvulling vormen op je koffiehoekje, zodat elke koffiepauze een klein moment van genot wordt.
  7. Genoeg plek: Veel mensen zorgen er alleen voor dat de koffiemachine past. Maar je zult in de praktijk erachter komen, dat je meer ruimte nodig hebt. Je hebt ruimte nodig voor een afklopbakje, je hebt ruimte nodig als je meerdere kopjes koffie moet zetten, en je hebt simpel ook meer ruimte nodig omdat het onvermijdelijk is dat je gaat morsen. Je hebt zelfs meer ruimte nodig, zodat je een pak melk op een normale manier neer kunt zetten. Kortom, indien je de ruimte hebt, neem die ruimte dan ook voor je koffiecorner.
  8. Makkelijk schoonmaken: Omdat het onvermijdelijk is dat je gaat morsen – met de gemalen koffiebonen, met gemorste koffie of melk, met de stomer die te lang aan staat – is het aan te raden om je koffiehoekje zó in te richten dat je het makkelijk kunt schoonmaken. Daarom is de keuken een praktische plek, omdat je het vaak op het werkblad plaatst, en ook een keuken achterwand hebt. En een keukenvloer schoonmaken is uiteraard ook eenvoudiger dan tapijt of een vloerkleed.
koffiecorner in keukenkast
De koffiehoek in deze keuken is geïntegreerd in een van de hoge kasten met donkergrijze deuren, wat zorgt voor een subtiele uitstraling en ruime opbergmogelijkheden rondom het koffiezetapparaat. De zwevende planken bevatten alle essentiële benodigdheden: een prachtige verzameling kopjes, koffiebonen, en het koffiezetapparaat dat op de bodem van de kast rust.

Inspiratie voorbeelden

Met bovenstaande tips kan je aan de slag met het inrichten van je eigen koffiecorner. Onthoud dat het belangrijk is om na te denken wat je zelf prettig vindt. Sommigen vinden het fijn dat de mooie koffiemachine zichtbaar blijft, terwijl anderen liever een nette opgeruimde look wilt in hun keuken met kastdeuren. Ook het soort koffie wat je graag drinkt speelt een rol bij wat voor benodigdheden je allemaal nodig hebt, en wat juist niet. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is voor de inrichting van een leuke en praktische koffiecorner, hebben we hieronder verschillende mooie inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

1. Koffiecorner met IKEA FJÄLLBO kast

We beginnen met deze super stijlvolle koffiecorner van Becki en Chris. Tijdens hun laatste paar maanden in Vancouver begon Becki koffie te drinken. Ze vonden een aantal leuke coffeeshops in Buffalo, maar ze wilde thuis echt goede koffie maken. Hun appartement had een grote leefruimte, maar het aanrecht in de keuken was beperkt. Het koffiestation begon in de keuken, maar werd toen zo groot dat ze er een volwaardige koffiecorner voor moest maken op een aparte kast in de woonkamer. Ze koos voor de IKEA FJÄLLBO kast, een stoere industriële kast met een houten werkblad. Bovenop de kast vind je de Breville koffiemachine, die natuurlijk de show steelt. Maar ook de rest ziet er super mooi uit, zoals de Chemex koffie karaf, Fellow Stagg EKG schenkketel, de kopjes, noem maar op. Aan de muur boven de kast is een extra wandplank opgehangen, waar nog meer spullen op geplaatst kunnen worden. Love it! Klik hier voor meer foto’s.

koffiecorner becki chris sage

2. Koffiecorner in de keuken

Dit is de koffiecorner van Lindi and Russel van Lovecreatecelebrate.com, waar zij elke maand onder andere een doe-het-zelf-idee laten zien. Zo liet ze een tijdje geleden ook hun koffiecorner zien. Ook zij hebben gekozen voor een aparte kast – een witte kast die past bij de rest van de keuken. De DiLonghi espresso machine is bovenop de kast geplaatst, terwijl er ook bijpassende stoere wandplanken aan de muur zijn gemonteerd. Deze bieden plek voor allerlei spullen, zoals mokken, plantjes en ook koffiekunst! Aan de onderkant van de onderste plank vind je haakjes, waar mokken met een oor aan gehangen kunnen worden. Ook handig! Klik hier voor meer foto’s.

koffiecorner in keuken

3. Koffiecorner met heel veel planten

Dit is de koffiecorner van hovenier El Planta Papi. En wat hoort bij een hovenier? Juist, planten! Het idee was om een levendige en ademende koffiecorner in te richten. Koffie zetten is één van zijn favoriete ochtendrituelen geworden en hij wilde zich bijna omhelsd voelen door de planten terwijl hij koffie aan het zetten is. Planten geven zoveel textuur en lagen aan een ruimte. Wil jij ook planten in jouw koffiehoek? Hij zou zeker aanraden om te kiezen voor de meer winterharde en onderhoudsarme planten. Hangplanten zijn gecombineerd met planten op krukjes en planten aan de wand.

koffiecorner met heel veel planten

4. Koffiecorner met gaatjesboard

Een gaatjesboard kan op heel veel verschillende leuke en praktische manieren in huis gebruikt worden. En Jayesh Vats gebruikte een gaatjesboard voor zijn stoere koffiecorner. Hij gebruikte het SKÅDIS gaatjesboard van IKEA, voorzien van handige witte bakken. Je bent echter beperkt tot hun assortiment hulpstukken, omdat de gaten niet standaard zijn en daarom niet goed werken met generieke hulpstukken. Het gaatjesboard is aan de muur boven een kast opgehangen, waar alle mooie koffiespullen op geplaatst zijn.

koffiecorner met gaatjesboard

5. Koffiecorner met trolley

Trolleys met wielen zijn ook super handig, ook om er er een stoere koffiecorner mee in te richten. Het fijne is dat je ze eenvoudig kunt verplaatsten. Niet dat je dat elke dag moet doen, maar als het een keer moet, dan kan dat zonder al te veel moeite in ieder geval. In de koffiecorner in deze keuken is er gekozen voor een mooie witte keukentrolley op wieltjes, gecombineerd met bijpassende witte wandplanken met zwarte plankdrager aan de muur.

koffiecorner met trolley

6. Koffiecorner met een vintage kast

Dit is de koffiecorner van Carolien, een autodidactische thuiskok uit Charleston, met een passie voor lekker eten en uit eten gaan. Op haar blog Pinch Me, I’m Eating vind je eenvoudige, originele recepten die zijn geïnspireerd op lokale restaurants in Lowcountry in South Carolina en daarbuiten. Ook laat ze af en toe hele leuke interieur ideeën zien. Zo liet ze ook haar eigen koffiecorner zien, die ze ingericht heeft met haar mooie vintage kast, gecombineerd met wandplanken. Naast spullen voor koffie heeft ze dus ook genoeg plek voor spullen om thee te zetten! Op haar blog vind je ook een aantal hele goede tips voro het inrichten van een leuke koffiecorner. Lees er hier alles over

koffiecorner met vintage kast

7. Koffiecorner met Sage Barista Express

Dit is de koffiecorner van Hayley. Ze besloot om de grote stad te verlaten en te verhuizen naar het Engelse platteland. Als echte koffiesnob was zij lang op zoek naar de perfecte koffiemachine voor in huis. Uiteindelijk heeft ze gekozen voor de super populaire The Sage Barista Express, die er niet alleen mooi uitziet in elke koffiehoek, maar je hebt ook de flexibele vrijheid om alles in te stellen, zodat jij het perfecte kopje koffie of cappuccino kunt zetten in je eigen huis. Het interieur van Hayley is super licht en wit met een witte vloer en witte wanden. Maar haar koffiecorner is contrasterend zwart. Super stoer!

koffiecorner op zwarte kast

8. Inbouw koffiecorner

De meeste mensen kopen vaak een aparte kast voor het inrichten van een koffiecorner. Maar als je van plan bent je keuken te verbouwen of gaat verhuizen en sowieso een nieuwe keuken moet kopen, dan kan je van tevoren natuurlijk al rekening houden met de koffiecorner. Zo zou je een speciale inbouwkast kunnen realiseren, geïntegreerd in de keukenkast, die speciaal bedoeld is voor je koffiehoek. Hieronder zien jullie de super mooie en strakke koffiecorner van EyeSwoon! Klik hier voor meer foto’s.

koffiecorner inbouwkast

9. Koffiecorner met opbergruimte

Opbergruimte is altijd een goed idee, of dat nou in de washok is, thuiswerkplek of een koffiecorner. Daar zal Heather Bullard het absoluut mee eens zijn. Haar mooie koffiecorner is namelijk perfect ingericht met de perfecte opbergruimte.  De deuren onder het aanrecht openen twee grote schuifladen. Dit maakt het ongelooflijk gemakkelijk om alle dingen tegelijk te zien in plaats van op je knieën door een diepe kast te klauteren. Ze bewaart de meest gebruikte items op de bovenste plank en de onderste is gereserveerd voor dingen die ze af en toe gebruiken, zoals de koffiemolen of de Franse pers.

koffiecorner opbergruimte

10. Kleine koffiecorner

Je hoeft geen mega grote keuken of woonkamer te hebben om een koffie corner te creëren. Het belangrijkste is dat je plek hebt voor je koffiemachine. In plaats van een aparte kast, is een plekje op het aanrecht dus ook mogelijk. In deze kleine keuken is een super mooie koffiecorner ingericht op het aanrecht – precies het hoekje waar je naar uitkijkt van de zithoek in de woonkamer. Om ruimte te besparen hebben ze aan de wand een kleine witte  String wandrek aan de muur gemonteerd, waar spullen opgeborgen kunnen worden.

kleine koffiecorner

11. Open houten maatkast in de keuken

Deze koffiecorner is een stijlvolle en functionele toevoeging aan de keuken van een woning in Kopenhagen, ontworpen door Deense keukendesign studio Nicolaj Bo. Het ontwerp van deze keuken is minimalistisch, warm en uitnodigend, en toont aan hoe dit type decor zowel mooi als praktisch kan zijn.

De keuken onderscheidt zich door strakke beige kasten die worden gecombineerd met houten details, wat een gevoel van rust en elegantie toevoegt. Tussen de grote wandkasten, en tegenover het kookeiland, is de koffiecorner zorgvuldig ingericht. Deze bestaat uit een grote open maatkast gemaakt van hout, perfect passend bij de rest van het interieur.

De koffiecorner is niet alleen een plek voor een stijlvolle koffiemachine, maar heeft ook functionele aspecten. Zo vind je er smalle wandplanken boven de machine, ideaal voor het opbergen van kopjes of decoratieve items. Onder de koffiemachine bevinden zich grote ladekasten die voldoende opbergruimte bieden voor alle benodigdheden om verschillende soorten koffie te maken. Het geheel is zowel praktisch als esthetisch aantrekkelijk, en maakt de keuken tot een fijne plek om tijd door te brengen. Klik hier om meer foto’s te bekijken van deze mooie keuken.

koffiecorner houten open maatkast keuken

12. Koffiecorner met La Marzocco Linea Mini

Dit is de koffiecorner van Victor en Sam – een fotograaf koppel, die ook hun eigen Youtube kanaal hebben, waarin ze laten zien hoe hun leven in Hong Kong eruit ziet. Zo hebben ze ook een super leuke vlog gemaakt over hun koffiecorner.

Ze wonen in een klein appartement – Omdat ze hun keuken volledig gefocust willen hebben op koken, hebben ze hun koffiebar in de woonkamer ingericht. Het doel was een esthetisch mooie koffiecorner, met alle benodigdheden voor hun dagelijkse koffieroutine. Voorheen hadden ze de Breville koffiemachine.

In Europa worden deze machines verkocht onder een andere naam: Sage. Dit Australische merk is de oorspronkelijke fabrikant van deze koffiemachines, en in de meeste landen buiten Europa worden deze machines onder de naam Breville verkocht. Sage en Breville machines zijn in principe hetzelfde qua ontwerp en functionaliteit, maar hebben dus een andere merknaam afhankelijk van de regio.

Maar nu hebben ze de Breville koffiemachine vervangen door de professionele La Marzocco Linea Mini koffiemachine, in een witte variant. Als koffiestation hebben ze gekozen voor een mooie vintage dressoir, die breed genoeg is voor de koffiemachine en andere benodigdheden, zoals de koffiemolen en filterkoffie.

13. Koffiecorner geïnspireerd op het buitenleven

Deze koffiecorner is van JR en Jess van Dateless Studio, die op Youtube de make-over lieten zien. De koffiehoek is voor hen een van de belangrijkste ruimtes om te ontspannen en een kopje koffie te drinken, te discussiëren en te lezen. Daarom doen ze meestal af en toe een make-over op basis van hun huidige stemming.

Hun koffiecorner is geïnspireerd op het buitenleven. Vandaar dat ze zowel een kunstgras mat en een vloerkleed hebben liggen. Aan de wand boven de koffiebar vind je een gaatjesboard van IKEA, waar hun persoonlijke collecties op een leuke manier kunnen worden opgebrogen, zoals horloges, tijdschriften, hoeden, noem maar op.

De stoere industriële FJÄLLBO Stellingkast van IKEA is gebruikt als koffiebar, met daarnaast stoere opbergboxen uit Taiwan.

14. Koffiecorner als blikvanger in de keuken

Deze koffiecorner is het pronkstuk van de keuken van Johanne Landbo en Lukas Filip Fernandes, het stel achter het Instagram account @femte.til.venstre. Ze hebben het zorgvuldig ingericht in hun bijzonder aangename keuken.

Achterin het huis bevindt zich de keuken, met authentieke houten vloeren en glazen deuren die openen naar de tuin. Toen het stel het huis vond, was het “erg basis en vrij minimalistisch. De vloeren zijn de oude houten vloeren uit 1927…. Alle kamers waren eenvoudig, wit geverfd, dus het was vrij makkelijk voor ons om er onze eigen draai aan te geven en er een persoonlijk tintje aan te geven. Het was eigenlijk in geweldige staat; we hoefden niet veel te fixen, behalve wat leuke esthetische dingen.”

De keuken beschikt over veel kastruimte in de vorm van lage kasten langs de vaste wand, gecombineerd met een schiereiland in dezelfde stijl. Ze brachten leven in de keuken met donkere, getextureerde verf van Jotun en plaatsten handgemaakte Marokkaanse tegels in beige voor de keukenachterwand.

Het middelpunt van de keuken is de koffiehoek. Deze is uitgevoerd in blond hout en wordt bekroond met een stuk marmer dat het stel op zolder vond. Naast voldoende ruimte op het werkblad voor de koffiemachine en molen, beschikt de koffiebar ook over een kast aan de onderzijde, gecombineerd met een wandkast erboven.

aparte koffiecorner in de keuken

15. Café stijl koffiecorner

Deze geweldige koffiecorner hebben we gevonden bij James May. Katelyn heeft een koffiecorner ontworpen die helemaal in café stijl is. Op die manier lijkt het alsof je koffie aan het drinken bent in een café, maar dan in je eigen huis. Hoe tof is dat?!

De koffiecorner heeft een werkblad met opbergruimte en een minibar. Maar je kunt er ook aan zitten op de stoere krukken. De achterwand is volledig betegeld met stijlvolle witte metrotegels, die gecombineerd zijn met stoere grijze tegels op de vloer.

Net boven de wandtegels is een smalle houten wandplank gemonteerd, waar leuke spullen, zoals boeken, kopjes, platjes en vazen op geplaatst zijn. Love it!

cafe stijl koffiecorner

Shop the look

Bekijk ook:
Koffiehoekje inrichten
De leukste koffie plekjes!
Kleine keuken inrichten – 20 tips!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *