Search and Hit Enter

Tips en ideeën voor het ophangen van posters in huis

Ben je op zoek naar manieren om een schilderij of poster op te hangen zonder te boren, of wil je weten hoe je een mooie gallerywall kunt maken, zonder lelijke gaten in de muur? In dit artikel vind je handige tips en inspirerende ideeën om je muren te decoreren met posters en lijsten.

posters ophangen

Posters ophangen is een eenvoudige manier om je persoonlijke stijl en smaak uit te drukken in je interieur. Er zijn mega veel verschillende soorten posters verkrijgbaar, in allerlei verschillende stijlen, kleuren en thema’s – van abstracte kunst tot filmposters en vintage prints. Hierdoor is er voor elke persoonlijke voorkeur wel iets te vinden.

Een andere reden om posters op te hangen is dat ze je muren kunnen opfleuren en de uitstraling van een kamer kunnen veranderen. Een grote poster kan bijvoorbeeld een statement piece zijn en meteen de aandacht trekken, terwijl een verzameling van kleinere posters samen een leuke galerywall kunnen vormen.

Wil jij ook een mooie poster ophangen, of een grote collage maken van meerdere posters en lijsten? Op deze pagina laten we zien hoe je dat kunt doen.

1. Poster ophangen met of zonder ljist

Een poster ophangen met of zonder lijst kan een groot verschil maken in hoe de poster eruitziet en hoe deze wordt weergegeven in je interieur. Hier zijn enkele overwegingen om te helpen beslissen of je een lijst wilt gebruiken:

 1. Bescherming: Een lijst biedt extra bescherming voor de poster tegen vuil, stof en eventuele beschadigingen. Als de poster van bijzondere waarde is, kan een lijst een verstandige investering zijn om het in goede staat te houden.
 2. Stijl: Een lijst geeft een poster een gepolijste, afgewerkte uitstraling. Het kan ook helpen om de kleuren en stijl van de poster te benadrukken en deze beter te laten passen bij de rest van je interieur.
 3. Maat: Als de poster niet dezelfde afmetingen heeft als een standaard fotolijst, kan het kiezen voor een lijst de eenvoudigste manier zijn om de poster op te hangen. Dit omdat er meer aanpassingsmogelijkheden zijn dan bij een standaard formaat fotolijst.
 4. Kosten: Het gebruik van een lijst kan duurder zijn dan een poster zonder lijst op te hangen. Afhankelijk van de grootte van de poster en de kwaliteit van de lijst, kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Zonder lijst

Het ophangen van posters zonder lijst is een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een meer casual en informele uitstraling. Als je ervoor kiest om een poster zonder lijst op te hangen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor tape of lijm, of de poster ophangen met behulp van posterstrips. Het gebruik van tape of lijm is een goede optie als je de poster tijdelijk wilt ophangen en niet wilt boren in de muur. Posterstrips zijn ook een handige optie en bieden een stevige grip zonder dat er gaten in de muur hoeven te worden geboord.

poster ophangen zonder lijst

Hier zijn enkele methoden die je kunt gebruiken om posters zonder lijst op te hangen:

 1. Gebruik washi-tape: Washi-tape is een decoratieve en gemakkelijke manier om posters op te hangen zonder lijst. Het is een soort plakband dat vaak wordt gebruikt in de decoratie-industrie vanwege de vele kleuren en patronen. Knip een stuk tape op de gewenste lengte en plak het op de achterkant van de poster. Zorg ervoor dat je het tape op de hoeken van de poster plakt voor extra stabiliteit. Plak vervolgens de tape aan de muur. Het voordeel van washi-tape is dat het gemakkelijk te verwijderen is zonder schade aan de poster of muur.
 2. Gebruik magneetstrips: Magneetstrips zijn een andere geweldige optie voor het ophangen van posters zonder lijst. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en beschadigen de poster niet. Plak de magneetstrips op de achterkant van de poster en plak vervolgens de andere kant van de magneetstrip aan de muur. Magneetstrips zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, waardoor ze een stijlvolle optie zijn voor elk type poster.
 3. Gebruik posterhangers: Posterhangers zijn een alternatief voor lijsten en een geweldige optie voor het ophangen van posters zonder lijst. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten en kunnen worden aangepast aan de grootte van de poster. Plaats de poster in de posterhanger en hang deze vervolgens op aan de muur. Het voordeel van posterhangers is dat ze eenvoudig te vervangen zijn en de poster niet beschadigen.
 4. Gebruik spelden of clips: Spelden of clips zijn een andere eenvoudige manier om posters zonder lijst op te hangen. Gebruik gewone spelden of clips om de poster aan de muur te bevestigen. Plaats de spelden of clips aan de bovenkant van de poster en zorg ervoor dat de poster recht hangt.

Onthoud bij het ophangen van posters zonder lijst dat het belangrijk is om de poster stevig aan de muur te bevestigen om te voorkomen dat deze verschuift of valt. Kies ook voor een methode die gemakkelijk te verwijderen is zonder schade aan de muur te veroorzaken.

Click rail van Arqitec
Click rail van Arqitec

Met lijst

Als je hebt besloten om een lijst te gebruiken, is het belangrijk om te zorgen dat de lijst goed past bij de poster en het interieur. Overweeg bijvoorbeeld om een lijst te kiezen die past bij de kleuren van de poster en de omringende muur of meubels. Er zijn ook verschillende soorten lijsten beschikbaar, van moderne metalen lijsten tot meer traditionele houten lijsten. Kies een lijst die past bij je smaak en interieurstijl.

poster ophangen met lijst

Natuurlijk kan je spijkers of schroeven gebruiken, maar we kunnen ons ook heel goed voorstellen dat je geen lelijke gaten wilt in je net nieuwe strak gestuukte muur.  Gelukkig zijn er verschillende manieren om posters op te hangen met een lijst, of het nu gaat om boren of zonder boren. In deze alinea delen we verschillende mogelijkheden, zodat je je favoriete posters op een mooie en veilige manier kunt ophangen.

Met de zelfklevende powerstrips van Tesa.
Met de zelfklevende powerstrips van Tesa.
 1. Spijker of schroef: de traditionele manier om een lijst op te hangen is door middel van een spijker of schroef. Door deze in de muur te slaan of te schroeven kan je de lijst ophangen. Let er wel op dat je de spijker of schroef op de juiste plek plaatst.
 2. Fotoplank: een andere manier om posters met lijst op te hangen is met een fotoplank. Dit is een plank waarop je verschillende lijsten en posters kunt plaatsen. Fotoplanken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen.
 3. Ophangrail: een ophangrail is een rail die je aan de muur bevestigt. Aan deze rail kan je vervolgens verschillende haken bevestigen waar je de lijsten aan op kunt hangen. Dit geeft je veel flexibiliteit omdat je de lijsten op elk gewenst moment kunt verplaatsen.
 4. Ophangsysteem: een ophangsysteem is een systeem waarbij je een ophangrail aan de muur bevestigt en vervolgens speciale haken gebruikt om de lijsten op te hangen. Dit systeem is vergelijkbaar met een ophangrail, maar heeft als voordeel dat het ook geschikt is voor zwaardere lijsten.
 5. Zelfklevende spijkers: als je geen gaten wilt boren in je muur, zijn zelfklevende spijkers een goede oplossing. Deze spijkers hebben een zelfklevende achterkant waardoor je ze gemakkelijk op de muur kunt plakken.
 6. Zelfklevende schroeven: net als de zelfklevende spijkers zijn zelfklevende schroeven ook een goede oplossing als je geen gaten wilt boren. Deze schroeven hebben een zelfklevende achterkant en kunnen gemakkelijk op de muur worden geplakt.
 7. Powerstrips: powerstrips zijn strips met een sterke kleefkracht. Deze strips zijn geschikt voor het ophangen van lichtgewicht lijsten en posters. Het voordeel van powerstrips is dat je ze gemakkelijk kunt verwijderen zonder schade aan de muur te veroorzaken.

 

 

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *