Search and Hit Enter

Ruimtelijk Scandinavisch appartement vol designmeubels

Houd jij van de Scandinavische interieurstijl, en ben jij een grote fan van designmeubels? Dit appartement uit Noorwegen is ontworpen door OsloDeco, gekenmerkt door een neutraal kleurenpalet in combinatie met geweldige designmeubels, gecombineerd met zachte texturen en mooie diverse kunstwerken.

OsloDeco is een Noors bedrijf gespecialiseerd in interieurdesign en woningdecoratie. Ze bieden een breed scala aan producten en diensten aan, waaronder meubels, verlichting, textiel, en diverse woonaccessoires. Het bedrijf staat bekend om zijn focus op Scandinavisch design, waarbij eenvoud, functionaliteit en minimalisme centraal staan. Ze selecteren vaak producten van zowel gevestigde als opkomende ontwerpers en merken, met een sterke nadruk op kwaliteit, duurzaamheid en esthetiek. Dit appartement is daar een perfect voorbeeld, die de stijl van OsloDeco weerspiegelt.

Hoewel dit zolderappartement schuine wanden heeft, voelt het tóch heerlijk ruimtelijk aan. Dit is te danken aan het hoge plafonds, maar ook dankzij de grote dakramen in die schuine wanden, die vooral de leefruimte voorziet van een fijne lichtinval.

De ontwerpers hebben bovendien gekozen voor een fris, licht en neutraal kleurenpalet, bestaande uit een basis van wit en lichtgrijs, gecombineerd met zwarte en stalen accenten.

Wat opvalt is de het open karakter van het appartement. Daarmee bedoel we niet zozeer een open indeling, maar we bedoelen vooral de aanwezige ruimte. In plaats alle lege ruimtes te vullen en meubels dicht bij elkaar te plaatsen, is er juist gekozen om die openheid te omarmen.

scandinavisch appartement vitra glazen salontafel

Spreekt deze stijl jouw aan, en zou jij dit ook willen toepassen in je eigen huis? Hieronder vind je een aantal tips om dit te realiseren:

1. Ton sur ton

In dit appartement is er gekozen voor een ton sur ton interieur, waarbij alle muren geschilderd in verschillende grijstinten en komen op meerdere plekken stalen details terug: aan lampen, stopcontacten, deurgrepen, lampen, etc. Dergelijke strakke interieurs in grijs en staal hebben een koele, futuristische uitstraling, die die ze hier wilden behouden. Daarom zijn ze voor meer van hetzelfde gegaan: meer grijs (in vele tinten) en meer staal.

Tip: Wanneer je verschillende materialen, texturen en tinten in ongeveer dezelfde kleur mengt, wordt de blik door het interieur getrokken zonder al te veel indrukken te creëren. Het zal harmonieus zijn, maar niet saai!

scandinavische woonkamer dakramen schuine wand

2. Juiste verhoudingen

Bij het selecteren van meubels, details en tapijten voor een ruimte, is het cruciaal om de grootte van de kamer in acht te nemen. Hoewel het misschien niet direct opvalt op de foto’s, is deze woonkamer daadwerkelijk een indrukwekkende 12 meter lang. Zo is er gekozen van een groot vloerkleed van 4 bij 3 meter, zijn de twee Modern Line sofa’s, elk 2,4 meter lang, en zijn ze bovendien op bijna drie meter afstand van elkaar geplaatst.

Tip: Als je een lekkere ruime woonkamer hebt, kan het een goed idee zijn om twee sofa’s tegenover elkaar te plaatsen, of door een grote bank met fauteuils of stoelen te combineren. Dit zal de eethoek een exclusieve en ruimtelijke sfeer geven.

knusse zithoek scandinavische woonkamer

3. Het belang van textuur

Dit ruime appartement is voorzien van prachtige architectonische details, die zonder overdaad aan meubilair het best tot hun recht komen. Desondanks was er behoefte aan meer gezelligheid. Textiel werkt als magie in een ruimte: het verbetert de akoestiek en voegt visuele diepte en warmte toe. Dit heeft OsloDeco gerealiseerd met behulp van verschillende vloerkleden – om meerdere zones in de kamers te creëren – sommige weelderig en vol textuur, andere meer ingetogen en enkele met een subtiele glans. Spreien en kussens in harmoniërende kleuren brengen leven in de ruimte en zorgen voor een warmere, gezelligere sfeer.

Tip: Door het textiel in ongeveer dezelfde kleur te houden, kun je experimenteren met diverse texturen en materialen zonder dat het geheel chaotisch oogt.

eames lounge chair op vloerkleed

4. Charme van imperfectie

Een interieur kan nog zo strak en minimalistisch zijn, maar wat ons betreft is er altijd ruimte voor een vleugje imperfectie en charme. Bloemen, wildgroeiende planten, een kreukelig linnen doek, een beetje rommel – dit alles draagt bij aan de sfeer. Er moet niet te veel detail in zitten, maar juist die subtiele, aangename elementen geven de ogen iets rustgevends om op te focussen en brengen leven in het interieur.

Hetzelfde geldt ook voor de meubels. Natuurlijk is het een goed idee om sommige meubels nieuw te kopen. Het kan echter een goed idee zijn om dit te combineren met echte vintage meubels. Het is niet erg om een stoel of tafel te hebben waar een krasje opzit – het voegt juist karakter toe aan een ruimte.

In dit appartement vind je bijvoorbeeld hele mooie meubels en accessoires van Vitra Eames, die je ook tweedehands kunt kopen, zoals de Eames lounge chair en de Vitra Wire Chair DKR-2 stoel. Ze voegen niet alleen veel karakter toe aan een interieur, je bent vaak ook een stuk goedkoper uit dan wanneer je het nieuw koopt.

eethoek eames wire chair dkr

5. Ruimte voor kunst

In het interieur zijn diverse prachtige kunstwerken te vinden. Er is bewust weinig elementen voor of rond deze kunstwerken geplaatst, omdat grote kunst de ruimte verdient om voor zichzelf te spreken. Zo vind je op meerdere plekken super mooie grote schilderijen in de woonkamer. Daarnaast geeft het een bevrijdend gevoel om in een ruimte met veel ‘openheid’ te zijn. Het is een ware luxe om schone, onbelemmerde muren te hebben en voldoende tussenruimte tussen meubels en decoratieve details.

Tip: Het is niet nodig om elke hoek, elke muur of elke vrije vierkante meter op te vullen. Zowel in grote als kleine woningen is het prettig om wat ‘ademruimte’ te hebben. Door iets weg te halen, geef je iets anders de kans om meer op te vallen.

grote schilderij woonkamer scandinavisch appartement

Fotografie: Birgit Fauske

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *