Search and Hit Enter

Taatsdeur

taatsdeur

De functie van een deur is simpel, de mogelijkheid bieden om een ruimte op een flexibele af te sluiten. Maar tegenwoordig is een deur veel meer dan dat alleen. Naast het functionele eigenschap, kan een deur ook een decoratief aspect hebben. Sterker zelfs, met een deur kan je de uitstraling van je interieur in één klap veranderen. Vandaag gaan we laten zien hoe je dat kunt doen met een taatsdeur, ook wel bekend als pivotdeur. Wat zijn taatsdeuren? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Wat kost een taatsdeur? En natuurlijk laten we ook hele mooie inspiratie voorbeelden zien van de mooiste taatsdeuren.

Wat is een taatsdeur?

Hetgeen wat een taatsdeur zo bijzonder maakt, is het draaimechanisme. ‘Normale’ deuren worden middels scharnieren opgehangen aan een deurpost. Een taatsdeur werkt op basis van een zogenaamde pivot, een centraal punt waarop een mechanisme draait. In dit geval is dat dus de draaideur. Een taatsdeur draait om een verticale as, meestal aan scharnieren die aan de onder- en bovenkant van de deur zit. Dit kan een deurpost zijn, maar meestal wordt het direct bevestigd aan de vloer en het plafond. Dit draaimechanisme zorgt ervoor dat de deur zowel naar buiten als naar binnen gedraaid kan worden.

Naast de bijzondere werking, ziet een taatsdeur er bovendien erg mooi uit. Vooral ook omdat een taatsdeur vaak een stuk groter is dan een normale deur. Vroeger werden taatsdeuren als voordeuren gebruikt, maar tegenwoordig kom je ze steeds vaker tegen binnen in het interieur, waarmee een échte blikvanger gecreëerd kan worden.

taatsdeuren kantoor
Dubbele taatsdeuren in een kantoor van Portapivot

Wat zijn de voordelen?

Vraag je je af waarom je een taatsdeur zou moeten nemen in plaats van een normale deur? We hebben alle voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Een taatsdeur ziet er super mooi uit. Het is een unieke deur, die je interieur een luxe en exclusieve uitstraling geeft. Je creert er een wow-effect mee, die zonder twijfel op zal vallen bij al je gasten;
  • Met een taatsdeur kan je super strak geheel creëren in combinatie met de muren rondom de deur;
  • Taatsdeuren sluiten automatisch, p een vertragende en veilige manier. Dit is niet alleen makkelijk, maar het zorgt er ook voor dat je kunt besparen op je stookkosten;
  • Er zijn heel veel mogelijkheden als het gaat om het ontwerp. Je kunt zelf bepalen hoe het eruit ziet, van formaat tot materiaal en kleur;
  • Het is vrij eenvoudig om een taatsdeur zelf te monteren, wat te maken heeft met het ontbreken van een deurpost of een kozijn.
taatsdeur hal
Grote taatsdeur in een hal van Portapivot

Wat zijn de nadelen?

Net als met alles, hebben taatsdeuren naast voordelen ook nadelen. Bij een taatsdeur heb je te maken met één ‘groot’ nadeel. Het is namelijk vrij duur. Hiermee beantwoorden we ook direct de veelgestelde vraag over wat een taatsdeur kost. Voor een taatsdeur van 2×2 meter moet je rekening houden met een prijs tussen €1800 – €2200. Laat je het door een professional monteren? Dan komen daar ook nog eens montagekosten bij. Dit zal ongeveer €1000 – €1500 kosten.

taatsdeur keuken
Strakke witte taatsdeur van Portapivot

Materialen

Taatsdeuren kunnen in verschillende materialen worden gemaakt, van hout, staal en glas en zelfs laminaat. Voor elke interieurstijl kan je dus een mooie passende taatsdeur laten maken. Of je nou een rustiek landelijk interieur hebt, een stoer industrieel interieur of een super strak modern interieur.

taatsdeur woonkamer
Woonkamer taatsdeur van Portapivot
smalle taatsdeur
Smalle taatsdeur van Portapivot

Om je een idee te geven wat er allemaal mogelijk is, hebben we een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden op een rijtje gezet van verschillende leveranciers van taatsdeuren en taatsdeurscharnieren.

1. Grote glazen taatsdeur met stalen frame

Een grote glazen taatsdeur met een stalen frame is een taatsdeur op z’n mooist. Deze grote taatsdeur, bevestigd tussen de keuken en de woonkamer, hebben we gevonden bij het Italiaanse Aielle.
De Quadra collectie combineert technische nauwgezetheid met minimale esthetiek. Het kozijn, gekenmerkt door een vierkant profiel (36 mm breed en 38 mm diep) met een centrale glazen ruit, is ontworpen voor grote deuren (tot 7 m² voor schuifdeuren) en om werkelijke bewegende wanden te creëren. Het scharnier van het scharnieropeningssysteem is geïntegreerd in het frameprofiel, waardoor de strakke vormen worden benadrukt en de vloerpomp overbodig wordt. Door het geïntegreerde systeem in het kozijn kan de deur in beide richtingen worden geopend en automatisch stoppen bij het sluiten en met een deurstop van 90 graden. Klik hier voor meer informatie.

Grote glazen taatsdeur met stalen frame

2. Boekenkast scheidingswand

Om een mooi overgang te creëren tussen een het kantoor en het huis, heeft architect Ernst Hoek deze stalen boekenkasten ontworpen, die tegelijkertijd ook taatsdeuren zijn. Als de boekenkasten volledig gevuld zijn met boeken, wegen ze in totaal maar liefst 500kg. Door het gebruik van de taatdeurscharnieren van FritsJurgens werken deze geheime boekenkastdeuren probleemloos. Klik hier om meer van dit project te zien.

taatsdeur boekenkast scheidingswand

3. Strak Wit

Taatsdeuren zijn erg populair als voordeur, of als deur tussen de hal en de keuken of de woonkamer. Maar in principe kan je elke binnendeur vervangen met een mooie strakke taatsdeur. Hieronder zie je een hele strakke witte taatsdeur voor een mooie moderne slaapkamer. De taatsdeur werkt op basis van het Portapivot 5045 systeem met het Portapivot aluminum spaceframe. Deze kan volledig op maat gemaakt en met verschillende materialen afgewerkt worden. Van MDF tot spiegelend glas. Klik hier om er meer over te lezen.

Strakke witte taatsdeur

4. Aluminium

Ook deze stoere zwarte aluminium taatsdeur met glazen vakken hebben we gevonden bij Portapivot. Tussen een smalle hal en de leefruimte is een hele stoere glazen taatsdeur met een minimalistische aluminiumframe geplaatst. De taatsdeur werkt op basis van het Portapivot 6530 draaideur systeem. Deze is verkrijgbaar in vier mooie kleuren, en gecombineerd worden met dik gehard glas. Lees er hier alles over.

aluminium taatsdeur

5. Spiegeldeuren

Heb je een hele grote deuropening van tussen 2,5 en 3 meter, dan zou je ook kunnen kiezen voor dubbele taatsdeuren. Deze spiegeldeuren van zwart aluminium werken ook op basis van het Portapivot 6530 draaideur systeem. Beide deuren zijn voorzien van drie grote vakken helder glas, waardoor de lichtinval vrij van de ene ruimte naar de andere kan stromen.

dubbele taatsdeuren

6. Geblindeerd glas

Wil je juist geen lichtinval hebben in een bepaalde ruimte, dan kan een taatsdeur met geblindeerd glas een goed idee zijn. Ook deze smalle zwarte aluminium taatsdeur in een open keuken werkt op baiss van het 6530 draaideur systeem van Portapivot. In plaats van dat je erdoorheen kunt kijken, zie je het spiegelbeeld van de keuken. Ook heel mooi, toch?

taatsdeur geblindeerd glas

7. Glazen taatsdeur

Voor een optimale transparante open karakter, is een volledige glazen taatsdeur de perfecte oplossing. Portapivot maakt dit mogelijk met hun minimalistische glazen draaideuren. Deze worden middels hun compacte glas patch fittingen en Stealth Pivot scharnieren gemonteerd, tussen de vloer en het plafond. Deze combinatie zorgt ervoor dat een zware glazen deur tot 150kg kan laten voelen als een licht veertje. Klik hier om alles te lezen over de glazen taatsdeuren van Portapivot.

glazen taatsdeur

8. Houten taatsdeur

Om meer warmte en sfeer toe te voegen aan een ruimte, kan een houten taatsdeur een mooie oplossing zijn. Niet alleen een taatsdeur met een houten frame is mogelijk, je kunt ook kiezen voor een volledige houten afwerking. Deze houten taatsdeur werkt op basis van hetzelfde Portapivot 5045 systeem als de strakke witte taatsdeur hierboven. Staat het niet super mooi in combinatie met de houten vloer en de zwevende trap met houten traptreden?

houten taatsdeur

9. Glazen wand met taatsdeuren

Wil je twee ruimtes van elkaar scheiden, zonder dat dit ten koste gaan van ruimtelijkheid en licht, dan kan het een geweldig idee zijn om een grote glazen wand met taatsdeuren te gebruiken. De glazen wanden plaats je aan de zijkanten, met in het midden dubbele taatsdeuren. Hieronder zie je een mooi voorbeeld van het vaste glazen wandsysteem van Portapivot, gemaakt van geanodiseerde aluminium profielen van 35 x 30 centimeter. Dit systeem past in elke interieurstijl, van landelijk tot industrieel. Klik hier voor meer informatie.

Glazen wand met taatsdeuren

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *