Interieur

4x Tips om woning te isoleren tegen geluid van buiten


Geluidsoverlast is één van de grootste ergernissen van huiseigenaren. De bekende overlast van de buren kan je vaak oplossen muur- en/of plafondisolatie. Maar hoe zit dat met geluidsoverlast dat van buiten komt? Schreeuwende mensen, auto’s die voorbij rijden, machines van straatwerkers, noem maar op. Ramen, kieren en spleten kunnen ervoor zorgen dat je er flink last van kan hebben. Gelukkig kan je daar wel wat aan doen. Wij bespreken vier manieren om je woning te isoleren tegen geluidsoverlast van buiten.

1. Kieren en spleten dichten

Geluid komt door alles, zelfs door de kleinste gaten, kieren en spleten. Om geluidsoverlast te verminderen, is de eerste stap eigenlijk het dichten van deze kieren en spleten. Het is namelijk heel eenvoudig en super effectief. Voor smalle kieren zou je elastisch blijvende kit kunnen gebruiken. Wil je grote kieren gebruiken die groter zijn dan vijf millimeter? Vul het dan eerst met samendrukbare kunststofband voordat je het gaat kitten.

Geluidsisolatie woning buiten kitten

2. Enkel glas vervangen

Enkel glas kan natuurlijk niet meer in deze tijd. Naast dat het niet isolerend is, zie je dat ook duidelijk terug op je bankrekening. Vervang al het enkel glas met dubbel glas of zelfs driedubbel glas. Dit betekent niet dat je minder hard hoeft te stoken, maar ook dat je minder last hebt van het geluid van buiten.

Geluidsisolatie enkel glas vervangen

3. Dichtingsprofielen ramen en deuren

Deuren en ramen kunnen ook voor geluidsoverlast zorgen, vooral in oude woningen. Enkel glas kan natuurlijk niet meer, maar naast het glas is er nog een andere boosdoener bij het raam, namelijk de aansluiting. Als ramen en deuren geen goede aansluiting hebben op het kozijn, ontstaan er openingen waar het geluid doorheen kan komen. Dit zou je op kunnen lossen met dichtingsprofielen van siliconenrubber. Er moet wel eerst een sparring gefreesd worden in het kozijn of in de ramen, voordat deze profielen aangebracht kunnen worden.

geluidsisolatie ramen dichtingsprofielen

4. Suskast plaatsen

Ventilatie is enorm belangrijk in huis. Om ervoor te zorgen dat een huis goed geventileerd wordt, vind je bij veel ramen ventilatieroosters. Het is aan te raden om deze altijd open te laten. Dit betekent wel dat er ook geluid doorheen kan komen, en dat is zelfs heel goed te horen. Daarom zijn er zogenaamde suskasten in het leven geroepen, waarmee de standaard ventilatieroosters vervangen kunnen worden. Een suskast zorgt ervoor dat het geïsoleerd wordt tegen het geluid van buiten, terwijl er ook gewoon geventileerd kan worden.

Geluidsisolatie Suskast

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply