Interieur

Troffelvloer


Troffelvloer

Een troffelvloer, ook wel bekend als mortelvloer of harsvloer, is een vloer van fijn grind, besprenkeld in een laag epoxy of polyurethaan. Het mengsel wordt gecreëerd in een grote mixer en wordt vervolgens met een troffel op de vloer aangebracht. Dit maakt een troffelvloer extreem robuust, geeft het een hoge druksterkte en maakt het extra duurzaam. Daarom zijn troffelvloeren erg populair in een industriële omgevingen, zoals fabrieken, pakhuizen of in de keuken van een restaurant.

Oomdat steeds meer mensen het bestaan van troffelvloeren ontdekken, kom je ze tegenwoordig ook regelmatig in woonhuizen tegen. Waarom ook niet? Een troffelvloer heeft dezelfde strakke naadloze uitstraling als de populaire gietvloer, terwijl een troffelvloer een stuk sterker, beter krasbestendig, meer duurzaam en goedkoper is dan een gietvloer. Vanwege het kindvriendelijke karakter, is het ook een ideale vloer voor mensen met kleine kinderen in huis. Naast de voordelen en de nadelen, laten we ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien!

Wanneer kies je voor een troffelvloer?

We hebben hierboven al aangegeven dat troffelvloeren erg populair zijn in industriële omgevingen, wat vooral te maken heeft met de robuustheid. Troffelvloeren worden gebruikt op plaatsen die hoge eisen stellen aan duurzaamheid en krasbestendigheid. Een troffelvloer kan worden afgemeerd met gegroefde plinten, waardoor deze zeer geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes. Door de verhoudingen van de vulling aan te passen, kan de slipgradatie worden verhoogd of verlaagd, wat resulteert in een gladde of ruwe vloer. Een toffelvloer is dus bijvoorbeeld ook heel erg geschikt voor een vochtige ruimte als de badkamer of het toilet.

Troffelvloer badkamer

Hoe ziet een troffelvloer eruit?

Een troffelvloer hebben net als een gietvloer een naadloze uitstraling. Maar als je goed kijkt, is het verschil goed zichtbaar. Een troffelvloer wordt gecreëerd met een mengsel van grind met een laag epoxy of polyurethaan. Een gietvloer heeft een super strakke uitstraling, terwijl de korrels van een troffelvloer met het blote oog te zien zijn. Daarom wordt een troffelvloer vaak ook vergeleken met steentapijt (variërend van 2 tot 12mm). Het verschil is dat de korrels van steentapijt (variërend van 0.3 tot 2mm) een stuk groter zijn dan de korrels van een troffelvloer (variërend van 0.3 tot 2mm). Steentapijt is dus een stuk grover dan een troffelvloer.

troffelvloer structuur

Sommigen vinden de korrels minder mooi, maar er zijn ook mensen die de zichtbare korrels juist wel heel erg mooi vinden. Je kunt bovendien kiezen uit heel verschillende kleuren, patronen, designs en grofheid van de korrels, waardoor het effect anders wordt van de vloer.

troffelvloer kleuren

Hoe wordt een troffelvloer aangelegd?

Een troffelvloer aanleggen is een vrij intensief proces. Net als alle andere gietvloeren wordt het gegoten, waardoor het een naadloze uitstraling krijgt. Eerst wordt de ondervloer goed geschuurd en gereinigd. Vervolgens wordt een primer aangebracht, zodat de troffelvloer goed kan hechten. Dit moet ongeveer 24 uur drogen. Daarna kan de mengesel aangebracht worden. Dit wordt handmatig met een troffel of een vlakspaan gedaan, wat dus erg arbeidsintensief is. Als dit gerealiseerd is, worden er nog twee coatingslagen aangebracht ter bescherming van de vloer. Tot slot moet de vloer weer 24 uur drogen, alvorens je erop kunt lopen. In totaal heb je gemiddeld een doorlooptijd van vijf dagen.

troffelvloer aanleggen

Wat zijn de voordelen?

We hebben al een aantal voordelen van een troffelvloer voorbij zien komen, die absoluut goed van pas komen in een huishouden. Hieronder hebben we ze nog een keer op een rijtje gezet:

 • Troffelvloeren hebben een strakke naadloze uitstraling;
 • Toffelvloeren zijn super duurzaam, robuust, slijtvast, krasbestendig en ondoordringbaar;
 • Troffelvloeren zijn geluiddempend;
 • Troffelvloeren zijn erg onderhoudsvriendelijk;
 • Je kunt zelf bepalen hoe glad of ruwe de vloer wordt, waardoor het ook geschikt is voor de badkamer;
 • Troffelvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en designs;
 • Troffelvloeren kunnen uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming. De vloer warmt snel op en de warmte neemt geleidelijk af;
 • Troffelvloeren zijn relatief goedkoper, vergeleken met andere gietvloeren.

troffelvloer keuken

troffelvloer sauna

Wat zijn de nadelen?

Naast de vele voordelen, heeft een troffelvloer helaas ook een aantal nadelen:

 • Het is een vrij lang proces om een troffelvloer aan te leggen, in vergelijking met andere gietvloeren. Gemiddeld duurt het aanleggen van een toffelvloer vijf dagen, inclusief droogtijd.
 • Troffelvloeren zijn niet zelfnivellerend. Ze vlakken dus niet zelf uit;
 • Hoewel sommigen zelf aan de slag gaan om een troffelvloer aan te leggen, is dit niet aan te raden. Zéker niet als je het nog nooit hebt gedaan.

troffelvloer winkel

Wat kost een troffelvloer

En dan de belangrijke vraag wat een troffelvloer kost? Zoals gezegd is een troffelvloer relatief goedkoop, in vergelijking met andere gietvloeren. Net zoals met alle andere vloeren, is de prijs afhankelijk van verschillende factoren. Het design van de vloer speelt natuurlijk een belangrijke rol, waaronder de grofheid en de kleur van de mengsel. Je kunt ervoor kiezen om een extra coating toplaag aan te brengen, wat de vloer iets duurder maakt. En het totale vloeroppervlakte speelt natuurlijk ook mee. Hoe groter de vloeroppervlakte, hoe voordeliger het per vierkante meter is. Gemiddeld variëren de prijzen van een troffelvloer tussen €60 – €80, afhankelijk van het aantal vierkante meters.

Hieronder vind je een overzicht van de prijs inclusief BTW en arbeidskosten van een troffelvloer ten op zichte van het aantal vierkante meters.

Aantal m2Prijs per m2
Tot 50m2€75 – €80
50 – 100 m2€70 – €75
100 – 150 m2€65 – €70
Vanaf 150 m2€60 – €62

Een belangrijke tip is om verschillende offertes aan te vragen en te vergelijken. Let op dat de goedkoopste optie niet altijd de beste optie is. Goedkoop kan immers duurkoop zijn. Soms kan een iets duurdere optie een betere keuze zijn. Lees reviews en ervaringen van mensen, die bijvoorbeeld al een aantal jaren een troffelvloer hebben aan laten leggen. En service speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Fouten kunnen altijd gebeuren. De manier waarop de leveranciers daarmee omgaan is cruciaal.

Offerte aanvragen

We hebben een aantal specialisten van troffelvloeren op een rijtje gezet, waar je meer inspiratie voorbeelden kunt zien, en direct een vrijblijvende offerte kunt aanvragen:
Invedra
A. de Vries en Zonen
Kemenade

troffelvloer woonkamer

grijze troffelvloer

lichte troffelvloer keuken

Bekijk ook:
Wat voor soort vloeren zijn er?
Vloeren kiezen
Betonvloeren

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply