Interieur

Verlaagd plafond


Ben je benieuwd wat de voordelen en nadelen zijn van een verlaagd plafond? Lees hier alles over verlaagde plafonds, om te beslissen of het een goed idee is voor jouw huis of kantoor!

verlaagd plafond

Een verlaagd plafond, ook wel bekend als een vals plafond, is een secundair plafond dat onder het oorspronkelijke en structurele hoofdplafond zit. Het komt zowel voor in woningen als commerciële gebouwen, zoals restaurants en kantoren. Waarom zou je een plafond verlagen? Het is toch juist erg mooi om een hoog plafond te hebben? Er zijn verschillende redenen waarom je een plafond zou willen verlagen. Dit heeft vaak te maken met het verbergen van lelijke onvolkomenheden, zoals vlekken aan het plafond, maar ook leidingen en kabels. Daarnaast kan je met een verlaagd plafond ook de akoestiek in de ruimte verbeteren.

Voordelen

Als je een verlaagd plafond in je huis of op kantoor hebt, vraag je je misschien af ​​waarom het ooit verlaagd is. En als je op bepaalde problemen struint, overweeg je misschien een verlaagd plafond. Hieronder kan je lezen waarom het nuttig kan zijn om je plafond te verlagen.

woonkamer verlaagd plafond

moderne woonkamer verlaagd plafond met inbouwspotes

Leidingen en bedradingen verbergen

Veel mensen kiezen ervoor voor een ​​verlaagd plafond om die lelijke leidingen en bedradingen te verbergen die vaak onder het originele plafond bevinden in een oud gebouw. En heb je een oud plafond dat hier en daar beschadigd is, dan kan een verlaagd plafond ook een goed idee zijn, waarmee je alle onvolkomenheden aan het originele plafond kan verbergen.

Inbouwspots

Met een verlaagd plafond, heb je de mogelijkheid om inbouwspots te nemen in je plafond. Wil jij ook inbouwspots? Dan moet je denken aan een verlaging tussen 5 – 10 cm. Vaak is een verlaagd plafond de enige mogelijkheid.

strak verlaagd plafond

Isolatie

Heb je veel geluidsoverlast van je bovenburen? Een groot voordeel van een verlaagd plafond is dat het ook gesluidsisolerend is. Dit is ideaal voor een ruimte als de slaapkamer of kinderkamer, maar ook in de woonkamer, keuken of op kantoor. Daarnaast kan een verlaagd plafond ook als functie hebben om warmte beter vast te houden in huis.

Akoestiek

Een hoog plafond kan erg mooi zijn, maar als je een heel hoog plafond hebt in huis, dan kan dat ook galm veroorzaken. Hierdoor kan het zijn dat je elkaar niet goed verstaat. En dat wil je natuurlijk niet. De akoestiek kan je op verschillende manieren verbeteren, en een verlaagd plafond is daar één van die manieren.

Nadeel

Een verlaagd plafond kan dus een goed idee zijn in huis of op kantoor, maar het kent ook één nadeel. Je plafond wordt lager. Hoge plafonds worden vaak gezien als positief. Het is mooi en het zorgt voor ruimtelijkheid in huis. Dit is ook de reden waarom er veel mensen zijn om een verlaagd plafond weer te verwijderen.

Hoeveel centimeter moet je een plafond verlagen

De meest gestelde vraag bij een verlaagd plafond is hoeveel centimeter je moet verlagen. Dit is afhankelijk van waarom je jouw plafond wilt verlagen. Is het doel alleen om leidingen en draden te verbergen, dan is een verlaging van zes centimeter vaak al voldoende. Wil je jouw plafond isoleren, dan moet je denken aan een verlaging tussen 6 – 24 cm, afhankelijk van de dikte. Ga je jouw plafond verlagen vanwege de inbouwspots, dan heb je een vrije ruimte nodig van minstens 15 centimeter.

plafond verlagen hoogte

Hoe kan je een plafond verlagen

Wil jij ook een verlaagd plafond? Je kunt een plafond op verschillende manieren verlagen. Zo kan je denken aan een afgehangen verlaagd plafond, een vrijdragend verlaagd plafond of een gespannen verlaagd plafond. Lees hieronder wat de verschillen zijn.

1. Afgehangen verlaagd plafond

Bij en afgehangen verlaagd plafond wordt het plafond bevestigd aan het bestaande plafond. Middels een speciaal bevestigingssysteem wordt een structuur bestaande uit een raster van rails gemonteerd. En aan dit raster kunnen vervolgens de afwerkingselementen vastgemaakt. Dit kunnen tegels zijn, lamellen, gipsplaten, houten platen, noem maar op.

Afgehangen plafonds bestaan uit een speciaal bevestigingssysteem dat wordt bevestigd aan het bestaande plafond, waardoor er een rails ontstaat. Vervolgens worden de plafonddelen (meestal gipsplaten) aan de rails gemonteerd.

afgehangen verlaagd plafond hout

2. Vrijdragend verlaagd plafond

Daar waar een afgehangen verlaagd plafond aan het bestaande plafond wordt vastgemaakt, wordt een vrijdagend verlaagd plafond aan de muren gemonteerd. Deze methode wordt vaak gebruikt in kleine ruimtes met kleine overspanningen. Daarnaast heeft deze methode als voordeel dat het een hoog akoestisch isolatievermogen biedt, omdat het plafond volledig is losgekoppeld van het bestaande plafond.

vrijdragend verlaagd plafond

3. Gespannen verlaagd plafond

Tot slot kan je ook kiezen voor een gespannen verlaagd plafond, ook wel bekend als een spanplafond. Middels een doek van PVC of polyester, wordt een tweede plafond onder het bestaande plafond gespannen middels speciale systeemprofielen aan de muren. En net als de bovenstaande methodes, kan je ook in een gespannen verlaagd plafond inbouwspots monteren. Het grote voordeel van een spanplafond is dat je alles in de kamer kan laten staan.

gespannen verlaagd plafond

Wat kost een verlaagd plafond?

De kosten van een verlaagd plafond is sterk afhankelijk van de methoden en de gekozen materialen. Voor een afgehangen of een vrijdragend verlaagd plafond moet je denken aan kosten tussen €30 – €250 per vierkante meter. Wil je het plafond afwerken met gips/gyproc, dan moet je denken aan een prijs tussen €55 – €70 per vierkante meter. Kies je voor PVC platen, lamellen of tegels, dan ben je met een prijs tussen €30 – €60 iets goedkoper uit. Voor een houten plafond moet je rekening houden tussen €30 – €80 per vierkante meter. Een verlaagd plafond van metalen stroken, latten of tegels is het duurst, met een prijs tussen €150 en €250 per vierkante meter.

Een gespannen verlaagd plafond kost gemiddeld tussen €70 en €85 per vierkante meter.

verlaagd plafond slaapkamer inbouwspots

verlaagd plafond in moderne slaapkamer met inbouwspots

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply