Search and Hit Enter

Spanplafond

spanplafond

Een spanplafond is erg populair voor winkels en kantoren, maar wat heel veel mensen niet weten, is dat een spanplafond ook een heel goed idee zijn voor in huis. Wat is een spanplafond precies? Wat zijn de voordelen en nadelen? Wat kost een spanplafond? We vertellen je het hieronder allemaal. En om je een goed idee te geven hoe een spanplafond eruit kan komen te zien, en wat er allemaal mogelijk is, hebben we natuurlijk ook een aantal mooie inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet!

Wat is een spanplafond?

Zoals de benaming eigenlijk al een beetje suggereert, is een spanplafond een plafond die boven een ruimte wordt gespannen. Er worden speciale profielen aan het plafond en aan de wanden gemonteerd, waar een groot doek strak aan gespannen wordt. Het grote voordeel van een spanplafond is dat je dit direct onder het huidige plafond gemonteerd kan worden. Op die manier hoef je het oude plafond dus niet eerst te verwijderen. Dit betekent geen sloopwerk, geen afvoerwerk en vooral geen rommel. Sterker zelfs, je kunt alle meubels gewoon in de ruimte laten staan. Het is dus een vrij eenvoudige manier om een oud en lelijk plafond of lelijke leidingen te verbergen.

lichtdoorlatend spanplafond-keuken
In dit moderne appartement hebben ze een luxe open keuken gecreëerd met een super mooi lichtdoorlatend spanplafond.

Wat is het verschil tussen een spanplafond van PVC en Polyester?

Er zijn twee soorten materialen spanplafonds, namelijk PVC en polyester. Het grote verschil zit vooral in de montage. Een spanplafond van PVC wordt strak en glad getrokken met behulp van warmte. Door een temperatuur van van 40 à 50°C, wordt het doek soepel gemaakt, en kan daardoor makkelijk bevestigd en aangespannen worden. En als de temperatuur daalt, wordt het plafond automatisch super strak getrokken. Dit wordt dan ook wel een warm spanplafond wordt genoemd.

Een spanplafond van polyester, een koud spanplafond, wordt gewoon op kamertemperatuur gemonteerd. Het polyester doek wordt met behulp van een speciale mes in de bevestigde profielen geklemd en strak getrokken.

spanplafond woonkamer
Een super luxe woonkamer met een lichte houten vloer, exclusieve houten wandbekleding en een spanplafond, waar verlichting aan de randen is gecreëerd.

Kleuren en dessins

Een ander groot voordeel van spanplafonds, is dat je keuze hebt uit heel veel verschillende kleuren en dessins. Vroeger waren hooggans spanplafonds heel erg populair, maar tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor een mat spanplafond. Voor zowel hoogglans als mat, zijn er verschillende kleuren verkrijgbaar. Van standaard wit tot felroze. Wil je een echt uniek plafond? Dan kan je zelfs kiezen voor een spanplafond met een reliëf of een marmerlook.

spanplafond kantoor
Lichtdoorlatende spanplafonds zijn super populair voor kantoren. Dit is een heel mooi voorbeeld.

Verlichting

Kan je verlichting monteren aan een spanplafond? Het antwoord is ja, natuurlijk kan dat! Je kunt gewoon hanglampen en plafondlampen monteren aan een spanplafond. Het is zelfs mogelijk om inbouwspots te verwerken in het plafond. Hier zijn dus geen beperkingen op. Wat ook een leuk idee kan zijn, is een lichtdoorlatend spanplafond, waarmee je een super luxe en mooi lichteffect kunt creëren.

lichtdoorlatend spanplafond woonkamer
Een stoere woonkamer met bakstenen muren en een lichtdoorlatend spanplafond.

Is een spanplafond geschikt in elke ruimte?

Een spanplafond is weliswaar een aangespannen doek van PVC of polyester, die bijna niets weegt, maar het is wel een heel sterk en stevig plafond. Je kunt het overal in huis laten plaatsen. De hal, de woonkamer en de slaapkamer, en omdat het materiaal heel eenvoudig schoon te maken is, is een spanplafond ook geschikt voor de keuken. Een spanplafond is ook vochtbestendig, dus je zou een spanplafond zelfs in de badkamer kunnen nemen.

spanplafond badkamer
Het vochtbestendige karakter van een spanplafond zorgt ervoor dat het ook geschikt is voor de badkamer.

Soorten spanplafonds

Naast de standaard spanplafonds van PVC en polyester, zijn er ook andere soorten spanplafonds die net iets anders zijn. Zo heb je ook akoestische spanplafonds, die ervoor zorgen dat de akoestiek in een ruimte wordt verbeterd. In plaats van geluid te weerkaatsen, nemen de microperforaties van het plafond het geluid op. Een akoestisch plafond houd ook warmte beter vast.

Dan heb je ook nog lichtdoorlatende spanplafonds, die gemaakt worden van lichtdoorlatende doeken. Vooral in winkels en kantoren zijn lichtdoorlatende spanplafonds erg populair, maar ook in huis kunnen dit soort plafonds heel mooi zijn.

En tot slot kan je ook een spanplafond laten drukken met een speciaal uitgekozen dessins. Hieronder zien jullie de verschillen in prijzen van de verschillende soorten spanplafonds.

spanplafond toilet
Ook in het toilet kan een lichtdoorlatend spanplafond heel bijzonder zijn.

Wat kost een spanplafond?

Voor een spanplafond betaal je gemiddeld tussen €70 en 85 per m2. Net zoals het aanleggen van een vloer of en stucen van de muren, is het voor het plaatsen van een plafond ook zo dat hoe groter de oppervlakte hoe minder je per m2 betaalt. Daarnaast zijn de kosten ook afhankelijk voor het materiaal, de kleuren, de dessins, of je wel of geen isolatielaag neemt, de moeilijkheidsgraad van een ruimte, noem maar op. Vraag daarom altijd eerst een offerte aan, of zelfs meerdere offertes zodat je die met elkaar kunt vergelijken. Hieronder vind je een kostenoverzicht van verschillende soorten spanplafonds.

Soort spanplafond Prijs per m2 (incl. montage)
Standaard spanplafond €75
Akoestisch spanplafond €125
Spanplafond met speciaal dessins €95
Lichtdoorlatend spanplafond €140
spanplafond woonkamer-verlaagd-verlichting
Het is een kleine investering als het resultaat zo mooi is, toch?

Zelf spanplafond plaatsen

Ben je een beetje handig? Dan zou je ook zelf een spanplafond plaatsen. Bij de populaire bouwmarkten zoals Praxis, Gamma en Karwei zijn bijvoorbeeld de spanplafonddoeken verkrijgbaar van het merk Cando. Als je de handleiding met de instructies goed volgt, dan heb je het plafond binnen één dag gereed. Hieronder vind je een handige video, die goed laat zien hoe je deze klus kunt klaren.

Is een spanplafond brandveilig?

Brandveiligheid is een belangrijk aspect, vooral als het gaat om het plafond. Omdat de meeste spanplafond in Europa worden gemaakt, moeten alle systemen voldoen aan strenge Europese brandveiligheid regels. Dit houdt onder andere in dat de spanplafonds moeten voldoen aan de classificatie van M1 (brandveilig) en S1 (rookontwikkeling). Dit M1 classificatie geeft aan dat het plafond ontvlambaar en brandvertragend is. Spanplafonds met de S1 classificatie houdt in dat het beperkte rookontwikkeling veroorzaakt.

spanplafond inbouwspots badkamer
In dit strakke witte spanplafond zijn luxe inbouwspots verwerkt.

Voordelen

Hierboven hebben we al een aantal belangrijke voordelen van een spanplafond genoemd. We hebben alle voordelen hieronder nog een keer op een rijtje gezet:

 • Een spanplafond kan je direct onder het huidige plafond plaatsen;
 • Eenvoudig en snel te plaatsen, vaak al binnen één dag;
 • Je kunt alle meubels gewoon in de ruimte laten staan;
 • Je hebt geen overlast bij de plaatsing van een spanplafond;
 • Vrijwel alle soorten verlichting kan met een spanplafond gecombineerd worden;
 • Een spanplafond heeft een isolerende werking;
 • Eenvoudig schoon te maken;
 • Vochtbestendig.
spanplafond gallery
Ook in kunstgaleries wordt er vaak gekozen voor spanplafonds, vanwege het mooie licht.

Nadelen

Naast de voordelen, heeft een spanplafond ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Gemaakte openingen in het plafond, bijvoorbeeld voor het ophangen van een lamp, zorgt ervoor dat je het doek niet meer kunt verplaatsen;
 • Hoe sterk een spanplafond ook is, het is altijd mogelijk dat het beschadigd raakt. Deze kan je helaas niet meer herstellen.
 • Een spanplafond kan verkleuren als het in aanraking komt met rook van sigaretten. Een goede ventilatie zou daarom een musthave zijn als je veel binnenshuis rookt.
spanplafond slaapkamer
Een zwart spanplafond. Durf jij het aan?

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *