Search and Hit Enter

Wollen vloerkleed kopen? Dit zijn de voordelen en nadelen!

Wil je een mooie wollen vloerkleed kopen voor in de zithoek van je woonkamer, slaapkamer of kinderkamer? Lees eerst dit artikel, waar je alle informatie vindt die je nodig hebt!

wollen vloerkleed

Een vloerkleed in huis is altijd een goed idee, of dat nou voor de woonkamer, slaapkamer, hal of kinderkamer is. Er zijn zelfs mensen die ook een vloerkleed in hun keuken of badkamer willen. Een vloerkleed ziet er niet alleen mooi uit, en kan de sfeer en uitstraling van een ruimte veranderen – het biedt ook een aantal hele praktische voordelen: van het verwarmen van je huis tot het verminderen van geluid en het beschermen van je vloer.

Het is dus niet de vraag of je een vloerkleed zou moeten kopen, maar wat voor soort vloerkleed. Naast de keuze voor de vorm, het formaat, het ontwerp en de kleur, is het materiaal één van de belangrijkste details waar je op moet letten. Wol is één van de beste natuurlijke vezels voor een vloerkleed. Een wollen vloerkleed is duurzaam en comfortabel omdat de draden zacht terugveren nadat er op gelopen is. Tot op zekere hoogte is wol van nature ook vlekafstotend en waterafstotend.

Maar er zijn ook heel veel misverstanden en onduidelijkheden over wollen vloerkleden. Is een wollen vloerkleed moeilijk te onderhouden? Moet je er iets speciaals mee doen? Is het hoge prijskaartje de investering waard? Wil jij ook een wollen vloerkleed kopen, maar twijfel je nog steeds? Op deze pagina vind je alle informatie je nodig hebt, inclusief de voordelen en nadelen, en mooie inspiratie voorbeelden.

Voordelen

Comfort

Wollen vloerkleden zijn bekend om hun comfort en zachtheid onder de voeten. Dankzij de zachte en warme eigenschappen van wol, is een wollen vloerkleed een prettige toevoeging aan elke kamer. Het biedt een zacht en comfortabel oppervlak om op te lopen, te zitten, en voor kleine kinderen om op te spelen.

Goede isolator

Wol is een uitstekende isolator en heeft de eigenschap om vocht op te nemen en af te geven, afhankelijk van de luchtvochtigheid in de omgeving. Dit maakt het ideaal voor gebruik als vloerkleed, omdat het helpt om de temperatuur en vochtigheid in een ruimte te reguleren. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, neemt het wollen vloerkleed vocht op, wat helpt om de ruimte te verkoelen en te verfrissen. Wanneer de luchtvochtigheid laag is, geeft het vloerkleed het opgenomen vocht af, wat bijdraagt aan het comfort in de ruimte. Bovendien is wol ook isolerend en helpt het om warmte vast te houden, wat bijdraagt aan een aangenamere temperatuur in de ruimte.

Hypoallergeen

Een groot voordeel van een wollen vloerkleed is dat het van nature hypoallergeen is. Dit komt door de kleine zakjes in de wolvezel die stof, pollen en schimmelsporen verbergen, waardoor ze uit je ademruimte en niesvrij blijven. Het bevat geen schadelijke chemicaliën of stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, en is daardoor een veilige en gezonde keuze voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën. Bovendien is wol ook antistatisch, waardoor het minder snel elektriciteit opbouwt en daardoor ook minder snel stof, stofdeeltjes en allergieën aantrekt.

Tip: als je je vloerkleed op een mooie dag in de zon legt, doodt de UV-straling van de zon alle huisstofmijten zonder dat er agressieve chemische producten of dure behandelingen nodig zijn.

wollen vloerkleed bolletjes

Onderhoudsvriendelijk

Wol verbergt de meeste stof door de kleine zakjes in de vezels, in plaats van dat het op het oppervlak van het vloerkleed blijft zitten. Hierdoor hoeft een wollen vloerkleed niet zo vaak gereinigd te worden als andere vloerkleden.

Vlekbestendig

Een wollen vloerkleed is vlekbestendig dankzij de natuurlijke coating van lanoline op de wolvezels. Lanoline is een natuurlijke stof die wordt geproduceerd door schapen om hun vacht te beschermen tegen vocht en vuil. Deze stof heeft ook waterafstotende eigenschappen en vormt daardoor een natuurlijke barrière tegen vlekken en vuil, die de vezels beschermt. Dit betekent dat vlekken en vuil niet in de vezels kunnen doordringen, waardoor het vloerkleed gemakkelijk te reinigen is en minder snel vlekken vertoont. Al met al is de natuurlijke lanoline op wolvezels een van de redenen waarom wollen vloerkleden zo vlekbestendig zijn.

Veerkrachtig

De natuurlijke kroes van de wolvezels zorgt voor meer weerstand tegen compressie dan andere materialen, wat betekent dat je minder snel te maken zult krijgen met inkepingen in meubels. Dit maakt wollen vloerkleden ideaal voor gebruik in ruimtes waar veel op gewandeld wordt, zoals woonkamers en slaapkamers. Daarnaast is de kroes van de wolvezels ook natuurlijk anti-slip, waardoor het vloerkleed minder snel wegglijdt of verschuift, wat bijdraagt aan de veiligheid en functionaliteit van het kleed.

hoogpolig wollen vloerkleed

Duurzaam

Duurzaamheid is belangrijk voordeel wat wollen vloerkleden zo populair maakt. Hoofdzakelijk omdat het wordt geproduceerd door schapen die op weiden worden gevoerd en slechts een achtste van de energie kost die nodig is voor de productie in vergelijking met andere synthetische materialen. Wol is ook van nature hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar, wat betekent dat wollen vloerkleden langer meegaan, maar ze zijn ook veiliger voor het milieu als ze worden weggegooid.

Behoudt goed de kleur

Omdat wol zo goed vloeistof opneemt, kan het meer kleurstof opnemen dan veel andere garens, wat zorgt voor mooie kleuren die lang meegaan. Niet voor niets zijn de kleuren van zelfs honderden jaren oude vloerkleden nog steeds erg mooi.

Vlambestendig

Heb je en open haard in de woonkamer of gebruik je graag regelmatig kaarsen? Een wollen vloerkleed is vlambestendig. Dit betekent dat het daadwerkelijk zwart wordt in plaats van in vlammen op te branden, omdat het al het mogelijke doet om zichzelf te doven. Dit is een van de redenen waarom wol wordt gebruikt in vloerbedekking van grote gebouwen. Synthetische vezels hebben niet dezelfde zelfdovende eigenschap als wolvezels. Dus als een wollen vloerkleed mengsels van synthetische vezels bevat, hebben die niet dezelfde vlamwerende eigenschappen.

laapolig wollen vloerkleed

Nadelen

Prijzig

Wollen vloerkleden kunnen aanzienlijk duurder zijn dan andere soorten vloerkleden, vooral als ze handgemaakt zijn of uit hoogwaardige materialen bestaan. De hogere prijzen komt door de verwerking en productie van een meer ‘luxe’ product, evenals de kosten om het product gedurende zijn levensduur schoon te maken en te onderhouden. Daartegenover, gaat een wollen vloerkleed wel langer mee dan andere materialen.

Pluizen

Wollen vloerkleden kunnen erg pluizen, vooral wanneer ze nieuw zijn. Dit komt omdat de vezels tijdens het productieproces van het vloerkleed loskomen. Gelukkig zal dit na verloop van tijd verminderen, en kan je pluis voorkomen door het vloerkleed regelmatig te stofzuigen en te schudden.

wollen vloerkleed nadelen

Tóch niet helemaal vlekbestendig

Hoewel wol van nature bestand is tegen vuil en vloeistoffen op oliebasis, is het vatbaar voor vlekken door vloeistoffen die niet op olie zijn gebaseerd, vooral vloeistoffen met een sterke pigmentatie, zoals wijn of koffie. De kleur van vreemde voorwerpen blijft aan de wolvezels kleven en kan moeilijk of zelfs onmogelijk te verwijderen zijn.

Niet geschikt in vochtige ruimtes

Wollen tapijten zijn zeer absorberend, en hoewel dit een goede eigenschap kan zijn om vocht uit de lucht te verwijderen, is het niet zo goed als het gaat om morsen of regelmatige blootstelling aan water, zoals in of bij een badkamer. Grotere hoeveelheden water kunnen wolvezels verzadigen en kunnen na verloop van tijd leiden tot schimmelvorming, wat verkleuring en een ongewenste geur veroorzaakt.

Let op de te gebruiken reinigingsmiddelen

Alkalische chemicaliën met een pH van meer dan 9,5 kunnen een negatieve invloed hebben op wollen tapijten, zelfs bij een korte blootstelling, tenzij ze volledig zijn gereinigd of geneutraliseerd. Sterke chemicaliën zorgen ervoor dat de vezels uitharden, hun kleur verliezen en mogelijk beginnen op te lossen, waardoor het vloerkleed kapot gaat. Dit maakt het een uitdaging om een gewone reinigingsoplossing te vinden die vlekken van vuil kan verwijderen, hoewel professionele tapijtreinigers producten met een neutrale pH zouden moeten kunnen aanbevelen.

wollenvloerkleed kleine woonkamer

Gevoelig voor zonlicht

Een ander nadeel van wollen vloerkleden is dat ze gevoelig zijn voor zonlicht. Langdurige blootstelling aan fel zonlicht kan ervoor zorgen dat de kleuren in de vezels vervagen, waardoor het uiterlijk van het tapijt wordt aangetast. Af en toe een beetje zonlicht is prima, maar wollen tapijten die in een ruimte liggen waar de hele dag constant zonlicht staat, zullen waarschijnlijk hun uiterlijk verliezen.

Conclusie

Of een wollen vloerkleed een goed idee is, hangt af van je persoonlijke voorkeur en specifieke behoeften. Wollen vloerkleden hebben zeker een aantal voordelen, zoals duurzaamheid, comfort, en onderhoudsgemak. Bovendien kunnen ze bijdragen aan de sfeer en uitstraling van een ruimte. Echter, wollen vloerkleden kunnen ook bepaalde nadelen hebben, zoals pluis en een hogere prijs. Overweeg daarom zorgvuldig je persoonlijke situatie en wensen voordat je een beslissing maakt of een wollen vloerkleed een goed idee is voor jou, jouw huis en jouw gezin. Hoewel je tegenwoordig wollen vloerkleden ook online kunt kopen, is het aan te raden om ze in het echt te bekijken. Op die manier kan je de echte kleuren zien, en de vloerkleden goed aanvoelen. Bezoek de vloerkleden showroom van Flycarpets om ook de verschillen met andere soorten vloerkleden materialen te zien.

Bekijk ook:
10x Groen vloerkleed
Vintage vloerkleed in de badkamer

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *