Keuken

Betonnen aanrechtblad


Overweeg je een betonnen aanrechtblad voor je keuken of een betonnen werkblad voor de badkamermeubel? Lees er hier alles over – voordelen en nadelen, wat de kosten zijn, hoe je het moet onderhouden, en bekijk mooie inspiratie voorbeelden!

betonnen aanrechtblad

Aanrechtbladen voor de keuken zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en materialen. Marmeren en granieten aanrechtbladen waren een tijdje super populair, maar tegenwoordig wordt er ook heel veel voor voor een ander soort materiaal gekozen. Betonnen aanrechtbladen zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Ze zien er robuust en stoer uit, en staan mooi in verschillende keukenstijlen. Of je nou een strakke moderne keuken, een rustieke landelijke keuken of juist een stoere industriële keuken hebt – een betonnen aanrechtblad staat er altijd mooi bij.

Keukeneiland met betonnen aanrechtblad

Keukeneiland met betonnen aanrechtblad – Hoxton House E2 London, 2020 via B-vds.co.uk

Net als met alle materialen voor aanrechtbladen hebben betonnen aanrechtbladen zowel voordelen als nadelen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Maatwerk. Het grootste voordeel is dat de aanpassingsmogelijkheden vrijwel eindeloos zijn. Je kunt de exacte kleur en vorm kiezen die je wilt, een uniek randprofiel kiezen, insluitingen toevoegen of het oppervlak polijsten voor een glanzende afwerking. Alles is mogelijk;
  • Beton kan zijn natuurlijke grijze kleur behouden of worden aangepast om het uiterlijk van graniet, marmer of zelfs hout na te bootsen;
  • Texturen en afwerkingen zijn beschikbaar voor elke ontwerpstijl, inclusief traditioneel, modern, eigentijds, industrieel of rustiek;
  • Je kunt aangepaste functies je aanrechblad laten gieten, waaronder afvoerborden, onderzetters of snijplanken;
  • Decoratieve glas- of steenaggregaten kunnen aan de mix worden toegevoegd om een ​​prachtige steenachtige uitstraling te creëren;
  • Duurzaamheid is ook een groot voordeel van een betonnen aanrechtblad. Veel mensen versterken de betonmix door glasvezels toe te voegen, waardoor het aanrechtblad zowel super sterk als lichtgewicht is. Versterking zorgt voor lange, naadloze overspanningen en zelfs gewaagde uitsteeklengtes die niet mogelijk zijn met bijvoorbeeld een granieten of marmeren werkblad. Een bijkomend voordeel is dat glasvezelversterkt beton (GFRC) veel minder snel barst;
  • Het betonnen werkblad  zelf is hittebestendig. Je kunt er dus zonder problemen hete pannen en poten op plaatsen. Echter, is het wel aan te raden om een onderzetter te gebruiken, om de speciale coating te beschermen.
betonnen aanrechtblad kleuren

De verschillende kleuren beton via Stoneworktop.co.uk

betonnen aanrechtblad houten keuken

betonnen aanrechtblad houten keuken – Brook Green House via Architectureforlondon.com

Nadelen

  • Hoewel een betonnen werkblad erg duurzaam is, zijn ze wel kwetsbaar voor vlekken. Je moet de sealer en wax regelmatig opnieuw aanbrengen om het oppervlak te beschermen en ervoor zorgen dat je vuil direct schoonmaakt.
  • Houd er rekening mee dat je een maat gemaakte betonnen werkblad een lange periode moet laten drogen.
  • Omdat het best wat arbeid vergt om een betonnen werkblad te realiseren, is het best duur.
houten keuken betonnen aanrechtblad gootsteen

Mooie houten keuken met betonnen aanrechtblad en gootsteen

stoere keuken betonnen aanrechtblad

Stoere keuken met houten deurtjes en een betonnen aanrechtblad via Paperhouseproject.co.uk

Wat kost een betonnen aanrechtblad

Een betonnen aanrechtblad is over het algemeen niet duurder dan graniet of marmer. Het verschil is dat het grootste deel van de kosten niet afkomstig is van de gebruikte materialen, maar vooral bepaalt wordt door de creativiteit en ontwerpvaardigheid van de ambachtsman, evenals het transport en de installatie van het eindproduct. Gemiddeld gezien moet je rekening houden met een totale prijs tussen de 200 en 400 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing.

Factoren die een rol spelen bij de uiteindelijke kosten van het betonnen aanrechtblad zijn de vorm, grootte, dikte, kleur en afwerking, evenals toevoegingen zoals randontwerpen, achterwanden, inlays of decoratieve aggregaten. Door maatwerk te beperken en meer gerecyclede materialen te gebruiken, kan je de kosten beperkt houden.

Een vaak over het hoofd gezien element is de waarde op lange termijn. Een tijdloos ontwerp plus de inherente duurzaamheid van het materiaal staat gelijk aan tientallen jaren functionaliteit. Daarmee kan je dus geld, tijd en moeite besparen bij het vervangen van verouderde of versleten materialen.

landelijke houten keuken betonnen aanrechtblad

Landelijke houten keuken met betonnen aanrechtblad via Pearsondesigngroup.com

Hoe wordt een betonnen aanrechtblad gemaakt

Betonnen werkbladen lijken misschien op massieve platen, maar in werkelijkheid zijn ze meestal slechts 4-8 centimeter dik. De illusie dat het veel dikkere werkbladen zijn, is meestal het resultaat van een drop-front rand op het aanrecht. Toch zijn dit zeer zware werkbladen, met een gewicht van 2 tot 4 kg per vierkante meter. Installateurs moeten soms de kasten en soms zelfs de vloeren versterken om het aanzienlijke gewicht te dragen.

betonnen keukeneiland

Betonnen keukeneiland via Nickguttridge.com

Terwijl betonnen werkbladen soms ter plaatse worden gevormd en gegoten, worden ook wel op werkplaatsen vervaardigd nadat een technicus nauwkeurige metingen van je keukenruimte heeft uitgevoerd en alle afwerkingsopties met je hebt besproken. In de winkel worden ze gevormd en wordt het aanrecht gegoten, compleet met alle gootsteenuitsparingen, kleuren of additieven die worden gevraagd. Tijdens de fabricage worden de aanrechtplaten meestal versterkt met vezels of metalen gaas van een bepaald type om ze sterkte en stijfheid te geven. Na de fabricage mag het aanrecht volledig uitharden en kan het oppervlak worden geslepen en gepolijst tot elke gewenste afwerking. Er wordt een coating aangebracht, vaak een zeer harde epoxy coating. Zodra de uitharding en afwerking is voltooid, levert een installatieteam het aanrechtblad zorgvuldig af op de werkplek en wordt het geïnstalleerd.

Als onderdeel van de installatie mag de bemanning ondersteuningsframes voor gootstenen bouwen of installeren, omdat het belangrijk is dat het aanrecht zelf het gewicht van de gootsteen niet draagt. Als de gootsteen een onderbouwstijl heeft, wordt deze eerst op zijn plaats gezet en vervolgens wordt het aanrecht eroverheen geïnstalleerd. Het aanrechtblad wordt meestal met constructielijmen op de kasten gelijmd nadat het zorgvuldig is geëgaliseerd en opgevuld.

dik betonnen aanrechtblad keuken

Robuuste keuken met dik betonnen aanrechtblad

Onderhoud van een betonnen aanrechtblad

Een betonnen aanrechtblad is hard en slijtvast. Met het juiste onderhoud kan je er levenslang plezier aan beleven.

Coating

Vanwege het van nature poreuze oppervlak moet een coating worden aangebracht om water- en vlekabsorptie te voorkomen. Er zijn coatings die speciaal zijn gemaakt voor voedselbereidende ruimtes zoals de keuken. Coatings zijn kwetsbaar voor hitteschade door hete potten en pannen, daarom moeten onderzetters of andere vormen van hittebescherming worden gebruikt.

Hoe kan ik betonnen aanrechtblad schoonmaken en onderhouden?

Zolang het beton goed is afgedicht, moet het net zo gemakkelijk te reinigen zijn als een gelamineerd oppervlak. Gebruik in het algemeen een pH-neutrale reiniger en vermijd het gebruik van agressieve schuursponsjes of schurende reinigingsmiddelen die de coating kunnen aantasten.

groene keuken betonnen aanrechtblad

Groene keuken met betonnen aanrechtblad via Oliverleech.com

Is een betonnen aanrechtblad krasbestendig?

Hoewel beton vrij hard is, is het niet zo dicht als andere materialen zoals composiet of natuursteen. Er kunnen door kleine krassen ontstaan als je direct op het aanrechtblad snijdt, maar dergelijke schade is over het algemeen beperkt tot de coating, waardoor dit een gemakkelijke reparatie is.

Kunnen er barsten en scheuren ontstaan in een betonnen aanrechtblad?

Kleine natuurlijke scheuren kunnen ontstaan ​​door natuurlijke krimp, maar ze zijn meestal niet structureel van aard en versterken vaak de natuurlijke uitstraling. Het gebruik van verschillende wapeningsmethoden tijdens de bouw kan dit helpen voorkomen.

keuken betonnen aanrechtblad en achterwand

Moderne keuken met betonnen aanrechtblad en achterwand Whisperingsmith.com.au

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply