Search and Hit Enter

Japanse tuin

Wil je een Japanse tuin inrichten? In dit artikel leggen we uit wat een Japanse tuin is, wat voor elementen je kunt gebruiken, delen we handige tips en laten we mooie inspiratie voorbeelden zien. Lees snel verder!

Van oudsher hadden de Japanners een traditie om tuinen aan te leggen die het natuurlijke landschap vastleggen. Ze combineren de basiselementen van planten, water en rotsen met eenvoudige, strakke lijnen om een ​​spirituele haven te creëren, die in tijden van oorlog en strijd de enige plek was waar ze vrede vonden.

Bij het inrichten van een tuin in Japanse stijl is het doel daarom vaak om een ​​sfeer van mysterie, kalmte en rust te creëren en iets van de essentie van de natuur vast te leggen waar je je innerlijke harmonie kunt herstellen.

japanse tuin rotsen looppad

1. Less is more

Een Japans tuinontwerp is een proces van distillatie. Wat weggelaten wordt is net zo belangrijk als wat erin wordt gestopt. Open ruimte, of ‘ma’ in het Japans, creëert het gevoel van evenwicht dat zowel beweging als stilte heeft. Weersta de verleiding om in hoek van de tuin iets te plaatsen of te planten.

In Japan tref je veel open of lege ruimtes aan. Jee ziet het niet alleen in tuinen, maar ook bijvoorbeeld in schilderijen en bloemstukken. Onafgemaakt zijn is geen slechte zaak.

Houd hier rekening mee in je tuin: als je niet elke hoek volpropt, krijgen individuele elementen de kans om te schitteren. Laat je tuin er Japanser uitzien door dingen eruit te halen.

japanse tuin minimalistisch

2. Eenvoudige kleuren

Als je een kleur zou moeten kiezen die essentieel is voor een Japanse tuin, dan zou dat absoluut groen zijn. Laagjes groen in subtiele variëteiten zorgen voor een gevoel van rust. In het westen zijn we zo gefocust het gebruik van verschillende kleuren, maar dat zie je dus nooit in een Japanse tuin. Ga niet overboord met kleurrijke chrysanten en begonia’s die het landschap overnemen en de stroom verstoren. Gebruik spaarzaam felle kleuren meer als accent.

japanse tuin grind

3. Uitzicht op de tuin

Voor authenticiteit moet de tuin zo worden ontworpen dat het in zijn geheel kan worden bekeken vanuit het huis of een houten theehuis in de tuin. Het idee is dat je uitzicht hebt op de tuin, en de geuren en geluiden in je kan opnemen. Houd hier dus rekening mee in de ontwerpfase. De truc is om de tuin zo in te richten dat hij kunstig in balans is als hij door het kozijn van een raam of deuropening wordt bekeken.

japanse tuin uitzicht op de tuin

4. Mos

Mos is een sereen ogende bodembedekker in vochtige, schaduwrijke gebieden in de tuin. Omdat mos het voetverkeer niet goed verdraagt, is het aan te raden om een voetpad aan te leggen op het mos. Grote stenen paden zijn bijvoorbeeld erg populair in een Japanse tuin. Als je geen mos in je tuin kunt laten groeien, gebruik dan een ander soort bodembedekker.

japanse tuin mos

5. Creëer een poort

Veel Japanse tuinen hebben een poort. Deze zijn echter die niet bedoeld als fysieke barrières, maar meer om het gevoel van een drempel te verhogen, waar je van de ene plek naar de andere kan gaan. Een poort kan bezoekers een gevoel van ontdekking geven, en zal een tuin groter doen aanvoelen door deze te verdelen.

Als je het geluk hebt een grote tuin te hebben, probeer dan een poort (of meerdere) te plaatsen om de ruimte in kleinere delen op te splitsen. Japanse tuinpoorten, ook wel Hougei genoemd, zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en stijlen. Klik hier om er meer over te lezen.

japanse tuin tuinpoort
Bron: Yokosojapanesegardens.com

6. Zen tuin – karesansui

De Japanse rotstuin, ook wel bekend als de droge landschapstuin, zen tuin of karesansui, creëert een miniatuur gestileerd landschap door zorgvuldig samengestelde arrangementen van rotsen, waterpartijen, mos, gesnoeide bomen en struiken. Het grootste gedeelte is bedekt met grind of zand, waar mooie circelachtige of golfachtige lijnen in geharkt wordt, om rimpelingen in water weer te geven. Let hierbij op dat je een dikkere laag grind (8-10 cm) nodig hebt om die mooie lijnen te kunnen harken.

japanse tuin zen tuin

7. Grote rotsen

Grote rotsen in Japanse tuinen worden met hetzelfde artistieke oog bekeken als een sculptuur zou zijn. De vorm, textuur en kleur zijn allemaal bewust gekozen om het algehele ontwerp van de tuin te versterken. Voordat je een grote rots plaatst, kies je de bovenkant en de beste kant – in het Japans heet dat het gezicht. Vervolgens plaats je de rots met de bovenkant naar boven en het gezicht wijzend in de richting waarin je het het beste kunt zien. Dit kan bijvoorbeeld de ruimte zijn die uitkijkt op de tuin, of een dichtbij aangelegde tuinpad.

japanse tuin rotsen

8. Waterornament

Traditioneel waren waterornamenten in de tuin bedoeld als een plek voor klanten waar ze zich kunnen opfrissen voordat ze een theehuis binnengingen. Tegenwoordig worden ze vooral als decoratie gebruikt, maar nog steeds creëer je daarmee een gevoel van puurheid in de tuin. Plaats de waterornament bij een pad waar je de tuin betreed of verlaat.

Ooit werden de bassins gevuld door er met de hand water in te gieten. Tegenwoordig kun je het rustgevende geluid van stromend water aan je tuin toevoegen door een bassin met een recirculatiepomp en een bamboe tuit te installeren zodat het water in de kom kan lopen. Als bijkomend voordeel kunnen de vogels langskomen voor een drankje of een bad.

japanse tuin waterornament

9. Bamboe

In Japan kom je bamboe overal tegen – in de bergen, bij rivieren, in parken, theetuinen en privéwoningen. Bamboe is dan ook een echte musthave in een echte Japanse tuin, die je op verschillende manieren terug kunt laten komen. We hebben hierboven al het waterornament genoemd, maar je kunt ook denken aan bamboe schuttingen, bamboe meubels, een bamboe poort of gewoon mooie bamboe planten.

japanse tuin bamboe schutting

10. Tuinvijver

Vijvers zijn vaak een centraal element in een Japanse tuin, die meren of zeeën vertegenwoordigen. Soms bieden ze een leefgebied voor mooie Koi karpers die extra kleur en leven in de tuin brengen. In droge tuinen worden vijvers, beekjes en watervallen gesymboliseerd door geharkt grind, zand en rechtopstaande stenen.

japanse tuin vijver

11. Bruggen

Bruggen zijn bevoorrechte locaties in een Japanse tuin, waar je kunt blijven hangen en de schoonheid van het landschap kunt bewonderen, de karpers kunt zien zwemmen in hun waterige elementen en kunt genieten van de zachtheid van de bries.

Bruggen kunnen worden gebouwd van hout, bamboe, aarde of steen. Of ze nu rond, boogvormig of zigzaggend zijn, ze blijven altijd in harmonie met de omringende natuur. Heb je geen vijver of genoeg plek voor een echte grote brug? Dan kan je ook denken aan een klein bruggetje, die als decoratie in de tuin wordt gebruikt.

japanse tuin brug

12. Lantaarns

Met de komst van de theeceremonie werd de lantaarn een leidend element in de inrichting van een Japanse tuin. Oorspronkelijk bedoeld om de bezoekers te begeleiden tijdens nachtelijke vieringen, werd het licht ervan ook beschouwd als het licht van kennis die de wolken van onwetendheid opruimde. In de tuin kan je lantaarns gewoon op de vloer plaatsen op het terras, bij het fonteintje, of langs een tuinpad.

japanse tuin lantaarn

13. Planten

De Japanners tonen een natuurlijk vermogen om de charme van planten en bloemen te interpreteren om hun vreugde en pijn te uiten. Hun gemeenschap met de natuur manifesteert zich door een uitgebreide symboliek en daarom is hun interesse voor het plantenrijk een echte passie geworden.

Planten worden geassocieerd met bewegende gedachten en de universele levensvormen.

De zorg voor planten in een Japanse tuin is zoals die voor bonsaibomen: levende planten worden gevormd tot de exacte vorm die nodig is voor het symbolische of grafische effect dat men wenst.

japanse tuin planten

Bosbes (Zai-furi boku)

In het voorjaar is de bosbes een charmant gezicht, met zijn massa’s witte bloemen. Het wordt beschouwd als een symbool van de jeugd in Japan. In de herfst valt het op door zijn goud en scharlakenrood blad en kleine blauwe bessen.

De winter is de perfecte achtergrond voor de zilverachtige schors van de bosbes, waarvan de attracties het hele jaar door één van de sterren van de Japanse tuin vormen.

Japanse Dennenboom (Matsu)

Dennenbomen worden regelmatig gesnoeid om hun vorm in harmonie te houden met de omgeving. Sommige hebben een luchtig silhouet met wijdverspreide takken, andere zijn dicht en compact, terwijl weer andere voorover leunen alsof ze door de wind worden gehavend.

Een Dennenboom draagt ​​bij aan de intimiteit van de Japanse tuin. Het creëert een stil, gezellig scherm dat bezoekers beschermt tegen afleidingen van buitenaf.

Japanse esdoorn (Momiji)

De Japanse esdoorn wordt zeer gewaardeerd om zijn kanten bladeren en prachtige herfstkleuren, waardoor hij een favoriet is in het Japanse tuinontwerp. Sommigen worden in de winter naar binnen gehaald en in het voorjaar weer naar buiten gebracht.

Ze worden geleidelijk vervangen door Amoer-esdoorns, een sterkere soort. De Amoer-esdoorns mogen op natuurlijke wijze groeien, zonder te snoeien, zoals gebruikelijk is voor de momiji in Japan.

Lotus (Hasu)

De lotus, of ‘bloem van Boeddha’, wordt beschouwd als een goddelijke en heilige plant. Het rust op het kalme oppervlak van de vijver en is een perfect hulpmiddel bij contemplatie.

De lotusbloem, met zijn mooie, enorme bloemkroon, bloeit in de zomer en biedt een vluchtig beeld van delicate tinten roze en wit. In tegenstelling tot de waterlelie, die op het oppervlak drijft, wordt de lotus ondersteund door een sterke stengel die verankerd is in de bodem van de vijver.

japanse tuin planten bomen

Iris (Airisu)

Irissen bloeien van eind mei tot half juli, in zachte tinten roze, blauw en wit. De delicatesse en gracieuze uitstraling van deze plant zijn perfecte voorbeelden van de zoektocht naar eenvoudige en verfijnde schoonheid in de Japanse kunst.

Struikpioen (Botan)

Struikpioenen zijn afkomstig uit China en werden in de 8e eeuw in Japan geïntroduceerd. Ze bloeien in het late voorjaar. Door hybridisatie is een enorme variëteit aan pioenroos-cultivars verkregen. Hun bloemen, in tinten roze, paars en geel, duren maar een paar dagen.

Deze planten vragen veel aandacht en winterbescherming. Pioenen zijn een symbool van welvaart, omdat ooit alleen rijke Japanners het zich konden veroorloven om ze in hun tuinen te hebben.

Paardestaart (Takusa)

Deze plant komt oorspronkelijk uit Québec en leeft in moerassige omgevingen. Op veel plekken wordt het gekweekt als vervanging voor bamboe, dat vaak voorkomt in Japanse tuinen, maar niet winterhard genoeg is om de strenge winters in sommige landen te doorstaan.

De eenvoudige, pure lijnen van de paardestaart maken het een slimme stand-in voor massa’s bamboe, waardoor de tuin zijn oosterse gevoel behoudt. Paardestaart wordt ook vaak gebruikt in de Japanse bloemsierkunst, ikebana.

Crabapple (Hime-ringo)

De overvloedige witte en roze bloemen van de crabapple in het voorjaar symboliseren jeugd en vernieuwing. In Japan vieren mensen de komst van de lente met jaarlijkse picknicks, ohanami, onder bloeiende kersenbomen.

Bron: Yokosojapanesegardens.com

Rhododendron (Tsutsuji)

In de lente staat de Japanse tuin in vuur en vlam met de heldere roze, rode, paarse en witte rododendronbloesems. Deze charmante bloemen, met hun delicate bloemblaadjes, symboliseren fragiele en kortstondige schoonheid.

In de zomer maken de bloemen plaats voor het wasachtige en glanzende blad van bepaalde cultivars. Het gebruik van compacte exemplaren maakt het mogelijk om verschillende hoogtes en dieptes te creëren, en de illusie van een miniatuur bergachtig en bosrijk landschap.

Azalea

Wat is er meer Japans dan bergen azalea’s bedekt met felgekleurde bloemen? Er is een enorm scala aan opvallende kleuren beschikbaar, van ijswit tot diep rood en vurig oranje. Netjes gesnoeid of mogen ze zich uitstrekken, ze zijn essentieel voor een authentieke Japanse tuin. Als je echter niet de zure of neutrale bodems hebt waar ze de voorkeur aan geven, probeer dan Japanse kweepeer (Chaenomeles) of hemelse bamboe (Nandina domestica) voor een vergelijkbaar effect.

Bekijk ook:
20x Voortuin ontwerp
35x Tuin ideeen
Bohemian tuin

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *