Search and Hit Enter

Jouw rechten als consument wanneer je een online aankoop doet

Maandenlang heb je ervoor gespaard en nu is het eindelijk zo ver – het is tijd om jouw slaapkamer van top tot teen te vernieuwen. Niet alleen zullen de vloer en wanden aangepakt worden, ook alle meubels worden vervangen. Ondanks dat hier een enorme zoektocht aan vooraf is gegaan en je er middagen lang voor in woonwinkels hebt doorgebracht, blijft de verleiding om online te zoeken naar de beste prijs groot. Want, waarom teveel betalen wanneer dit niet nodig is? Toch kunnen we ons voorstellen dat het online kopen van meubels wat spannend kan zijn. Wat nou als de met zorg uitgekozen nachtkastjes nooit geleverd worden, kapot blijken te zijn of ze toch niet helemaal zijn wat je er van tevoren van had verwacht? Gelukkig is er tegenwoordig genoeg juridisch advies te verkrijgen, mocht je in zo’n situatie terecht komen en niet op één lijn liggen met de desbetreffende webwinkel. Hoe werkt dit precies?

jouw rechten als consument wanneer je een online aankoop doet

De rechten van een consument

Er zijn verschillende situaties die zich kunnen voordoen wanneer je online een aankoop doet. Zo kan zoals eerder genoemd een artikel nooit bezorgd worden, kan deze kapot geleverd worden of na een korte periode kapot gaan. Ook kan de partij waar jij jouw meubels hebt aangeschaft failliet gegaan zijn in de periode dat je op jouw aankoop aan het wachten was. Gelukkig worden er inmiddels veel situaties afgedekt en hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken. Mocht je toch onverhoopt in een situatie zoals hiervoor terecht komen, kan je bijvoorbeeld terecht bij een organisatie zoals de Consumentenbond. Zij kunnen jou helpen met zaken zoals wettelijke garantie, een (dreigend) faillissement of de levertijd.

Wettelijke garantie

Stel, de nachtkastjes die geleverd zijn lijken in eerste instantie in perfecte staat. Toch beginnen ze na een paar weken wat gebreken te vertonen en blijkt de verf te gaan bladderen. Ook de scharnieren worden slap. Dit terwijl je de deurtjes niet dagelijks open en dicht doet en de kastjes ook niet grondig hebt geboend met een bijtend schoonmaakmiddel. In dit geval kan je aanspraak maken op de wettelijke garantietermijn van 6 maanden. Deze garantietermijn zorgt ervoor dat jij als consument zijnde recht hebt op een gratis reparatie of vervanging van het desbetreffende product, indien het product binnen 6 maanden kapot gaat. In dit geval gaat de wet er namelijk vanuit dat het product bij de aanschaf al gebreken had.

Ondanks dit heeft de verkoper nog wel het recht om aan te tonen dat jij als koper degene bent geweest die ervoor heeft gezorgd dat het product kapot is gegaan. Mocht hij dit kunnen aantonen, vervalt de wettelijke garantie en zal je hoogstwaarschijnlijk zelf voor de kosten op moeten draaien. Toch blijkt in de praktijk dat jij als consument zijnde (gelukkig) vaak op deze wettelijke garantie een beroep kunt doen. Kortom, geen reden tot paniek. Je kunt dus met een gerust hart jouw online aankopen blijven doen.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *