Search and Hit Enter

15x Schilderijplank inspiratie

De schilderijplank, ook wel bekend als fotoplank, is een geweldige uitvinding! Er zijn heel veel verschillende manieren om schilderijen, ingelijste posters, canvasdoeken of fotolijsten aan de muur te krijgen. De meeste mensen gebruiken spijkers en schroeven in de muur. Het nadeel van deze methode is dat je moet boren of spijkeren in je misschien wel net nieuwe strakke wand. Vooral als je meerdere lijsten op wilt hangen, dan is dat best wel zonde. Daarnaast heb je ook ophangrails, die je aan de bovenkant van de muur monteert, waar meerdere schilderijen aan gehangen kunnen worden. Maar dan zie je wel touwtjes hangen, wat niet zo fraai is. Daarom vinden wij de schilderijplank een super idee!

1. Het voordeel van de schilderijplank

De schilderijplank is een smalle plank, die je aan de muur monteert, waar meerdere lijsten op geplaatst kunnen worden. Het is eigenlijk gewoon een smalle wandplank, maar het verschil is dat de schilderijplank veel smaller is en vaak voorzien is van een opstaande rand. Op die manier kunnen de lijsten er niet af glijden. Het grote voordeel is dat je niet zoveel gaten hoef te boren in de wand, terwijl je wel meerdere lijsten erop kunt plaatsen.

2. Inspiratie voorbeelden

Het idee van een schilderijplank is erg eenvoudig, maar er zijn hele leuke ideeën voor hoe je het kunt stylen. Hieronder vind je vijftien leuke inspiratie voorbeelden.

1. Leuk en aardig, een schilderijplank, maar het draait natuurlijk om wat je erop plaatst. Daarom hebben ze hier gekozen voor een zwarte schilderijplank aan een zwarte muur, zodat het minder opvalt. Op de plank zijn verschillende lijsten in verschillende formaten geplaatst. En de snoerlamp is ook een super leuk idee!

Schilderijplank inspiratie

2. In onderstaand inspiratie voorbeeld vind je in totaal zestien lijsten. Met spijkers of schroeven, zou het betekenen dat je zestien gaten in de muur moet boren. In dit geval heb je genoeg aan zes tot negen gaten. Een heel mooi alternatief van de gallery wall die je gewend bent.

Schilderijplank inspiratie

3. Deze gallery wall hebben ze gecreëerd in de hal. Met maar liefst vier lange witte schilderijplanken boven elkaar, is het een hele mooie en creatieve blikvanger geworden.  Belangrijk hierbij is dat dat er tussen de verschillende planken dezelfde hoogte wordt aangehouden. Hier hebben ze de hoogte bepaald door de evenredige verhouding met de plafondhoogte.

Schilderijplank inspiratie

4. Veel mensen kiezen er vaak voor om de schilderijplank gecentreerd boven een object te plaatsen. Probeer eens iets anders, zoals dat gedaan is in onderstaande slaapkamer muur. De schilderijplank hebben ze gecombineerd met een grotere ingelijste zwart wit foto ernaast.

Schilderijplank inspiratie

5. In de muur naast dit bed is een vierkant nisje gecreëerd, die je als een soort nachtkastje kunt gebruiken. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de houten schilderijplank, die over de gehele breedte van de muur loopt. Naast twee kleine lijstjes, vind je ook andere leuke decoratie accessoires op de plank, zoals een vaasje, boeken en een decoratieobject.

Schilderijplank inspiratie

6. Het mooie van deze schilderijplank, is dat het net zo breed is als het hoofdbord van het bed. Op die manier lijkt het alsof de plank bij het bed hoort. Nice!

Schilderijplank inspiratie

7. De muur boven de bank is een hele populaire plek voor het creëren van een gallery wall. Dat hebben ze in deze woonkamer gedaan met behulp van drie witte fotoplanken boven elkaar. Er is een mix gebruikt van verschillende zwarte en witte lijstjes met verschillende zwart wit foto’s. Mooi!

Schilderijplank inspiratie

8. Ook hier hebben ze gekozen voor zwarte schilderijplanken aan een zwarte muur. Naast verschillende lijsten, vind je ook een aantal hele mooie boeken op de planken. Daarmee maak je van de boeken ook een vorm van wanddecoratie!

Schilderijplank inspiratie

9. De fotoplank boven het bed is leuk om er lijsten op te plaatsen. Maar het is ook een hele mooie kans om klemlampen te gebruiken. Links hebben ze gekozen voor de witte Ranarp klemlamp van IKEA, terwijl er aan de rechterkant een stoere vintage klemlamp is gebruikt.

Schilderijplank inspiratie

10. Wow, met zóveel lijsten is het eigenlijk niet te doen om ze allemaal op te hangen met spijkers of schroeven. Dan zijn de fotoplanken eigenlijk onmisbaar!

Schilderijplank inspiratie

11. Boven deze bank is er gekozen voor een asymmetrische oplossing. Er zijn twee witte schilderijplanken schuin boven elkaar gemonteerd. Dat kan natuurlijk ook!

Schilderijplank inspiratie

12. Dit inspiratie voorbeeld bewijst dat het ook heel mooi kan zijn om het lekker eenvoudig en minimalistisch te laten, passend bij de serene sfeer van de slaapkamer. Geen overlap, maar gewoon vier mooie lijsten naast elkaar.

Schilderijplank inspiratie

13. Boven deze werkplekken zijn twee schilderijplanken boven elkaar gemonteerd aan de muur. In plaats van lijsten of schilderijen erop te plaatsen, vind je een mix van verschillende decoratie objecten, zoals de &-teken, verschillende potjes, een klembordje, etc.

Schilderijplank inspiratie

14. Het is mooi als de schilderijplank net zo breed is als het bed, maar deze slaapkamer bewijst dat het ook heel mooi kan zijn als de plank breder is dan het bed. Er is gekozen voor een grijze wandplank met een mix van zwarte en witte lijsten in verschillende formaten.

Schilderijplank inspiratie

15. Hieronder vind je een foto van LOFT Amsterdam. Daar is een soort eethoek ingericht met een grote eettafel en een vaste bank met verschillende mooie kussens. Aan  e grote kale muur zijn twee lange witte schilderijplanken gemonteerd, waar heel veel mooie lijsten met verschillende kunstwerken zijn te vinden. Door er wandlampen erboven te monteren, kan je deze gallery wall extra in de spotlight zetten.

Schilderijplank inspiratie

3. Schilderijplank kopen

Nu je weet hoe je de schilderijplank of meerdere schilderijplanken kunt gebruiken, kan je aan zelf aan de slag gaan. Maar dan moet je de schilderijplanken wel eerst kopen. Wij hebben hieronder alvast een aantal varianten voor je op een rijtje gezet van verschillende winkels.

1. IKEA MOSSLANDA schilderijplank

Dit is de MOSSLANDA schilderijplank van IKEA. Het is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit en in de formaten 55 cm (€4.99) en 115 cm (€8.99).

IKEA schilderijplank Mosslanda

2. IKEA MELLÖSA schilderijplank transparant

Dit is de IKEA MELLÖSA schilderijplank. Het bijzondere van deze plank is dat het transparant is. Het is 60cm breed en het kost €12.95.

>IKEA MELLÖSA schilderijplank transparant

3. IKEA MÅLERÅS schilderijplank hout

Dit is de IKEA MÅLERÅS schilderijplank, uitgevoerd in mooi bamboe hout. Het heeft een breedte van 75cm en het kost €12.95.

IKEA MÅLERÅS schilderijplank hout

4. vtwonen schilderijplank eiken hout

Houd je meer van eiken hout? Dit is de mooie eiken houten schilderijplank van vtwonen. Het is verkrijgbaar in de formaten 100 cm (€18.40) en 170 cm (€31.99).

vtwonen schilderijplank eiken hout

5. vtwonen schilderijplank staal

De schilderijplank van vtwonen is ook zwart, maar het stoere is dat het van staal is gemaakt. Het is hier verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit en grijs voor €27.99.

vtwonen schilderijplank staal

6. Schilderijplank steigerhout

Deze schilderijplank is volledig van steigerhout gemaakt. Het heeft een breedte van 60 cm en is hier verkrijgbaar voor €10.32.

Schilderijplank steigerhout

Wil je liever de schilderijplanken in het echt zien in de winkel? Dan kan je ook langs een vestiging gaan van IKEA, Karwei, Xenos, Kwantum, Gamma, Jysk of Praxis. Al deze winkels hebben namelijk verschillende modellen. Veel succes!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *