Search and Hit Enter

Grote kamerplant

Op zoek naar een mooie grote kamerplant voor je woonkamer, slaapkamer, keuken of kantoor? Ontdek 10 verbluffende grote kamerplanten die elke kamer kunnen transformeren. Benieuwd geworden? Kijk dan snel verder en haal jouw ideale plant in huis!

Planten kunnen niet alleen esthetiek toevoegen aan onze leefruimtes, maar ook een frisse, ontspannende sfeer creëren. Als je op zoek bent naar een manier om je huis of kantoor een make-over te geven, overweeg dan grote kamerplanten. Deze indrukwekkende planten zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar hebben ook positieve effecten op je welzijn.

In dit artikel vertellen we waarom het een goed idee is om een grote kamerplant in huis te halen, en laten we je kennis maken met 10 super leuke grote kamerplanten die geschikt zijn voor verschillende ruimtes in je huis of kantoor. Of je nu een beginnende plantenliefhebber bent of al wat ervaring hebt, we voorzien je van handige verzorgingstips en geven suggesties voor de ideale locatie voor elke plant. Laat je inspireren door deze groene toevoegingen en ontdek hoe je met gemak je leefruimte kunt verfraaien en verlevendigen.

De voordelen van grote kamerplanten

Grote kamerplanten gaan verder dan alleen esthetische aantrekkingskracht. Ze bieden een scala aan voordelen voor zowel je fysieke gezondheid als je gemoedstoestand. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen die deze majestueuze groene metgezellen met zich meebrengen:

 1. Luchtzuivering: Grote kamerplanten fungeren als natuurlijke luchtfilters. Ze nemen schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen op en geven schone zuurstof terug. Dit draagt bij aan een gezondere binnenlucht en kan allergieën verminderen.
 2. Stressvermindering: Het verzorgen van planten en het omringd zijn door groen kan stress verminderen en je gemoedstoestand verbeteren. Planten creëren een kalmerende sfeer en zorgen voor een gevoel van welzijn.
 3. Verbeterde Concentratie: Grote kamerplanten kunnen je concentratie en productiviteit verhogen, vooral op kantoor of in een studeerkamer. Ze verminderen afleiding en helpen je beter te focussen.
 4. Esthetische Waarde: Naast hun functionele voordelen voegen grote kamerplanten ook schoonheid en elegantie toe aan je interieur. Ze kunnen dienen als opvallende decoratieve elementen en de algehele uitstraling van een ruimte verbeteren.

In de volgende sectie zullen we 10 van deze prachtige kamerplanten introduceren, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Of je nu op zoek bent naar een plant die de luchtkwaliteit verbetert, een gevoel van kalmte brengt, of simpelweg je ruimte verfraait, er is zeker een grote kamerplant die aan jouw behoeften voldoet.

1. Monstera Deliciosa (Gatenplant)

De Monstera Deliciosa, vaak liefkozend de “Gatenplant” genoemd, is een opvallende verschijning met zijn grote, weelderige bladeren die prachtige gaten en spleten vertonen. Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en gedijt goed als kamerplant in gematigde klimaten.

 • Licht: Plaats de Monstera op een plek met helder, indirect licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden.
 • Water: Houd de grond licht vochtig, maar vermijd dat de wortels in stilstaand water staan. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen.
 • Temperatuur: Deze plant gedijt bij kamertemperatuur en houdt niet van koude tocht.
 • Voeding: Geef tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) eens per maand vloeibare meststof.

Waar te plaatsen: Woonkamer

De Monstera Deliciosa is een uitstekende keuze voor de woonkamer. Zijn opvallende bladeren voegen een vleugje tropische schoonheid toe aan je interieur. Bovendien helpt deze plant de lucht te zuiveren en kan hij een aantrekkelijke blikvanger zijn, zowel in een pot op de grond als op een verhoogd oppervlak.

De Gatenplant staat ook bekend om zijn klimmende eigenschappen, dus het is een goed idee om hem te voorzien van een klimhulp of rek als je wilt dat hij omhoog groeit. Hier verkrijgbaar.

Een prachtige grote Gatenplant in de hoek van een mooie eetkamer.
Een prachtige grote Gatenplant in de hoek van een mooie eetkamer.

2. Ficus lyrata (Fiddle-leaf vijg)

De Ficus lyrata is een opvallende kamerplant met zijn grote, glanzende bladeren die lijken op de vorm van een viool (vandaar de naam “Fiddle-leaf”). Deze plant is afkomstig uit West-Afrika en is geliefd om zijn decoratieve waarde.

 • Licht: Zorg voor helder, indirect licht. Een raam op het oosten of westen is vaak ideaal. Draai de plant af en toe zodat hij gelijkmatig belicht wordt.
 • Water: Houd de grond licht vochtig, maar vermijd dat de wortels in water staan. Laat de bovenste centimeters van de grond tussen gietbeurten opdrogen.
 • Temperatuur: Deze plant gedijt goed bij kamertemperatuur en houdt niet van koude tocht.
 • Voeding: Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) kun je eens per maand een evenwichtige vloeibare meststof geven.

Waar te plaatsen: Kantoor

De Fiddle-leaf vijg is een prachtige aanvulling op kantoorruimtes. Zijn elegante bladeren voegen een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan een zakelijke omgeving. Deze plant kan een statement maken in een hoek van je kantoor of op een bureau, waardoor de ruimte een aangename en kalmerende uitstraling krijgt.

Zorg ervoor dat je de Ficus lyrata regelmatig stofvrij maakt om de bladeren glanzend en gezond te houden. Met zijn statige uitstraling en gematigde verzorgingsbehoeften is deze plant een uitstekende keuze voor mensen die hun kantoor willen opfrissen met groen. Hier verkrijgbaar.

Een mooie Ficus Lyrata in de hoek van de keuken.
Een mooie Ficus Lyrata in de hoek van de keuken.

3. Spathiphyllum (Lepelplant)

De Spathiphyllum, of Lepelplant, staat bekend om zijn elegante, groene bladeren en opvallende witte bloemen. Deze plant komt van nature voor in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika en is een populaire keuze voor binnenomgevingen.

 • Licht: Plaats de Lepelplant in helder, indirect licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen.
 • Water: Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd dat de plant in een waterbad staat. De Lepelplant houdt van vochtige omstandigheden.
 • Temperatuur: Deze plant gedijt bij normale kamertemperatuur, maar vermijd plotselinge temperatuurschommelingen.
 • Voeding: Voed de plant tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) eens per maand met een evenwichtige vloeibare meststof.

Waar te plaatsen: Slaapkamer

De Lepelplant is een uitstekende keuze voor de slaapkamer. Niet alleen voegt hij een vleugje rustige schoonheid toe aan de ruimte, maar hij staat ook bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. De Spathiphyllum helpt de lucht te zuiveren door schadelijke stoffen te absorberen en produceert zuurstof, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust.

De elegante witte bloemen van de Lepelplant voegen een vleugje sereniteit toe aan je slaapkamerdecor. Zorg ervoor dat je de grond vochtig houdt en de plant af en toe besproeit om de luchtvochtigheid te verhogen. Hier verkrijgbaar.

Een grote lepelplant kenmerkt zich met prachtige witte bloemen.
Een grote lepelplant kenmerkt zich met prachtige witte bloemen.

4. Dracaena Marginata (Drakenbloedboom)

De Drakenbloedboom, of Dracaena Marginata, is een opvallende kamerplant met lange, smalle bladeren die een mooie mix van groene en rode tinten vertonen. Oorspronkelijk afkomstig uit Madagaskar, voegt deze plant een exotische uitstraling toe aan elk interieur.

 • Licht: Deze plant gedijt het beste in helder, indirect licht, maar kan ook lichte schaduw verdragen. Vermijd fel direct zonlicht.
 • Water: Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen. Dracaena Marginata’s houden niet van te veel water, dus zorg ervoor dat de pot goed drainage heeft.
 • Temperatuur: Kamertemperatuur is ideaal voor deze plant. Hij gedijt goed bij normale woonomstandigheden.
 • Voeding: Geef tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) elke zes tot acht weken een evenwichtige vloeibare meststof.

Waar te plaatsen: Keuken

De Drakenbloedboom is een uitstekende keuze voor de keuken. Zijn slanke, rechtopstaande groeiwijze neemt niet veel ruimte in beslag en voegt een vleugje kleur toe aan deze functionele ruimte. De rode randen van de bladeren geven een levendige uitstraling aan je keukeninterieur.

De Dracaena Marginata staat erom bekend de luchtkwaliteit te verbeteren door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Dit is vooral nuttig in de keuken, waar kookdampen en geuren vaak voorkomen. Bovendien is de verzorging van deze plant vrij eenvoudig, waardoor hij ideaal is voor mensen met een drukke levensstijl. Hier verkrijgbaar.

Een mooie grote Dracaena Marginata in een gevlochtend mand.
Een mooie grote Dracaena Marginata in een gevlochtend mand.

5. Areca Palm (Goudpalm)

De Areca Palm, of Goudpalm, is een elegante en luchtzuiverende kamerplant die zijn oorsprong vindt in de tropische regenwouden van Madagaskar. Deze palm heeft fijne, geveerde bladeren die een vleugje exotische pracht aan elke ruimte toevoegen.

 • Licht: Plaats de Areca Palm op een plek met helder, indirect licht. Hij gedijt goed in lichte schaduw, maar vermijd direct zonlicht.
 • Water: Houd de grond vochtig maar niet doorweekt. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen.
 • Temperatuur: De Goudpalm gedijt het beste bij normale kamertemperatuur. Hij is gevoelig voor koude tocht en lage temperaturen.
 • Voeding: Voed de plant tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) eens per maand met een evenwichtige vloeibare meststof.

Waar te plaatsen: Badkamer

De Areca Palm is een uitstekende keuze voor de badkamer. Zijn weelderige groei en luchtzuiverende eigenschappen gedijen goed in de vochtige omgeving van deze ruimte. De Goudpalm voegt een vleugje tropische ontspanning toe aan je badkamerdecor.

Naast zijn decoratieve waarde, helpt deze plant bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit in de badkamer wordt verbeterd. Zorg ervoor dat je de grond regelmatig controleert op vochtigheid, aangezien de badkameromgeving kan leiden tot snellere uitdroging van de grond. Hier verkrijgbaar.

In de hoek van deze lichte woonkamer is een grote Goudpalm geplaatst.
In de hoek van deze lichte woonkamer is een grote Goudpalm geplaatst.

6. Alocasia Polly (Olifantsoorplant)

De Alocasia Polly, met zijn opvallende bladeren in de vorm van olifantsoren, is een decoratieve kamerplant afkomstig uit Zuidoost-Azië. Deze plant staat bekend om zijn unieke uiterlijk en voegt een vleugje tropische pracht toe aan elke binnenruimte.

 • Licht: Plaats de Alocasia Polly op een plek met helder, indirect licht. Vermijd fel direct zonlicht, dat de bladeren kan verbranden.
 • Water: Houd de grond licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in water staan. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen.
 • Temperatuur: Deze plant gedijt goed bij kamertemperatuur, maar vermijd koude tocht en lage temperaturen.
 • Voeding: Voed de plant tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) eens per maand met een evenwichtige vloeibare meststof.

Waar te plaatsen: Eetkamer

De Olifantsoorplant is een uitstekende keuze voor de eetkamer. Zijn exotische uitstraling zal een gespreksonderwerp zijn tijdens diners en bijeenkomsten. De unieke bladvorm voegt een vleugje kunstzinnigheid toe aan je eetkamerdecor.

Zorg ervoor dat je de Alocasia Polly regelmatig besproeit of de bladeren afstoft, aangezien hij van een hogere luchtvochtigheid houdt. Met de juiste verzorging kan deze plant uitgroeien tot een ware blikvanger in je eetkamer. Hier verkrijgbaar.

Een grote Olifantsoorplant kan je heel mooi combineren met andere plantjes in huis.
Een grote Olifantsoorplant kan je heel mooi combineren met andere plantjes in huis.

7. Rubberplant (Ficus elastica)

De Rubberplant, of Ficus elastica, is een robuuste en populaire kamerplant met grote, glanzende groene bladeren. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, gedijt deze plant goed in binnenomgevingen.

 • Licht: Geef de Rubberplant helder, indirect licht. Hij kan ook lichte schaduw verdragen, maar vermijd direct zonlicht.
 • Water: Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd dat de wortels in water staan. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen.
 • Temperatuur: Deze plant gedijt bij normale kamertemperatuur en tolereert enige variatie in temperatuur.
 • Voeding: Voed de plant tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) eens per maand met een evenwichtige vloeibare meststof.

Waar te plaatsen: Kinderkamer

De Rubberplant is een uitstekende keuze voor de kinderkamer. Zijn grote, glanzende bladeren zullen de verbeelding van kinderen prikkelen en een gevoel van natuurlijke schoonheid in de ruimte brengen. Deze plant kan kinderen ook de waarde van verantwoordelijkheid bijbrengen, aangezien ze kunnen helpen met de verzorging ervan.

De Rubberplant is niet alleen decoratief, maar staat ook bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen, wat belangrijk kan zijn in een kinderkamer. Zorg ervoor dat de plant buiten het bereik van kleine kinderen staat, aangezien sommige delen van de plant giftig kunnen zijn bij consumptie. Hier verkrijgbaar.

Als je een echte grote kamerplant zoekt die ook kan groeien, dan is de Rubberplant een goeie!
Als je een echte grote kamerplant zoekt die ook kan groeien, dan is de Rubberplant een goeie!

8. Strelitzia Nicolai (Paradijsvogelplant)

De Strelitzia Nicolai, of Paradijsvogelplant, is een opvallende kamerplant met grote, bananenblad-achtige bladeren en een exotische uitstraling. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, voegt deze plant een vleugje tropische grandeur toe aan je binnenruimte.

 • Licht: Geef de Paradijsvogelplant veel helder, indirect licht. Hij kan zelfs enkele uren direct zonlicht verdragen, vooral als je de plant langzaam aan de zon gewend hebt.
 • Water: Houd de grond licht vochtig, maar vermijd dat de wortels in water staan. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen.
 • Temperatuur: De Paradijsvogelplant gedijt goed bij normale kamertemperatuur, maar vermijd plotselinge temperatuurschommelingen.
 • Voeding: Voed de plant tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) eens per maand met een evenwichtige vloeibare meststof.

Waar te plaatsen: Hal of woonkamer

De Paradijsvogelplant is een prachtige keuze voor de hal of entree van je huis. Zijn indrukwekkende bladeren zullen gasten begroeten met een gevoel van verwondering en bewondering. Deze plant kan fungeren als een opvallend welkomstteken en een stijlvolle eerste indruk creëren.

Let erop dat de Strelitzia Nicolai veel ruimte nodig heeft om te groeien vanwege zijn grote bladeren en hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om zijn groei te ondersteunen en overweeg regelmatig te verpotten wanneer dat nodig is. Hier verkrijgbaar.

De grote Paradijsvogelplant is dé blikvanger in deze geweldige woonkamer met hoog plafond.
De grote Paradijsvogelplant is dé blikvanger in deze geweldige woonkamer met hoog plafond.

9. Pachira Aquatica (Geldboom)

De Pachira Aquatica, ook wel bekend als de Geldboom of Watercacao, is een aantrekkelijke kamerplant met vijflobbige groene bladeren en een opvallende stam. Deze plant komt oorspronkelijk uit de moerassen en rivieroevers van Midden- en Zuid-Amerika en is geliefd om zijn decoratieve en symbolische waarde.

 • Licht: De Pachira Aquatica gedijt goed in helder, indirect licht. Hij kan echter ook enige tijd in direct zonlicht verdragen.
 • Water: Houd de grond vochtig maar niet doorweekt. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen. De plant verdraagt perioden van droogte beter dan te veel water.
 • Temperatuur: Deze plant doet het goed bij normale kamertemperatuur en kan lagere temperaturen verdragen, maar vermijd koude tocht.
 • Voeding: Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) kun je de Geldboom eens per maand voeden met een evenwichtige vloeibare meststof.

Waar te plaatsen: Woonkamer

De Pachira Aquatica is een uitstekende keuze voor de woonkamer. Zijn aantrekkelijke stam en groene bladeren voegen een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan je leefruimte. Deze plant staat ook bekend om zijn symbolische betekenis van welvaart en geluk, waardoor hij een populair cadeau is.

Sommige mensen geloven dat de Pachira Aquatica positieve energie en financieel geluk kan brengen. Plaats de Geldboom op een opvallende locatie in je woonkamer om de positieve vibes te laten stromen. Hier verkrijgbaar.

De Geldboom kenmerkt zich met een super mooie gevlochtend stam én schitterende bladeren.
De Geldboom kenmerkt zich met een super mooie gevlochtend stam én schitterende bladeren.

10. Olijfboom

De Olijfboom, of Olea europaea, is een tijdloze schoonheid met zijn zilvergroene bladeren en karakteristieke stam. Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, voegt deze plant een vleugje mediterrane charme toe aan elke binnenruimte.

 • Licht: Geef de Olijfboom veel helder, indirect licht. Hij houdt van zonlicht en kan het beste gedijen bij een raam op het zuiden.
 • Water: Laat de grond tussen gietbeurten opdrogen, maar zorg ervoor dat de plant niet volledig uitdroogt. Matig water geven is essentieel, vooral in de winter wanneer de plant in een rustperiode kan verkeren.
 • Temperatuur: De Olijfboom gedijt bij normale kamertemperatuur maar kan tijdelijk lagere temperaturen verdragen.
 • Voeding: Voed de plant tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) om de paar maanden met een evenwichtige meststof.

Waar te plaatsen: Serre

De Olijfboom komt het beste tot zijn recht in een serre of een ruimte met veel natuurlijk licht, zoals een serre-achtige hoek in je huis. De mediterrane uitstraling van deze plant creëert een sfeer van rust en ontspanning.

De Olijfboom heeft niet alleen decoratieve waarde, maar kan ook een symbolische betekenis hebben, zoals vrede en welvaart. Zorg ervoor dat je de plant af en toe inspecteert op insecten, omdat olijfbomen gevoelig kunnen zijn voor plagen.

Met de juiste verzorging kan de Olijfboom uitgroeien tot een majestueuze aanvulling op je interieur en een vleugje mediterrane allure toevoegen aan je leefruimte. Hier verkrijgbaar.

De Olijfboom ziet er niet alleen super mooi uit, het is ook nog eens super onderhoudsvriendelijk.
De Olijfboom ziet er niet alleen super mooi uit, het is ook nog eens super onderhoudsvriendelijk.

Hoe laat je een kamerplant groter lijken in een ruimte?

Wil je jouw kamerplant groter laten lijken in je interieur? Dat kan met enkele slimme decoratieve trucs:

 1. Kies de juiste pot: Begin met het selecteren van een pot of plantenbak die geschikt is voor de grootte van de plant. Zorg ervoor dat de pot niet te groot is, maar nog wel ruimte biedt voor groei.
 2. Verhoogde plaatsing: Plaats de plant op een verhoogd oppervlak, zoals een plantenstandaard, een krukje of een bijzettafel. Hierdoor valt de plant meer op en maakt hij beter gebruik van de beschikbare ruimte.
 3. Combineren met andere elementen: Combineer de kamerplant met kleinere planten of decoratieve elementen zoals spiegels, wandkunst of andere accessoires. Dit trekt de aandacht en vergroot de algehele impact in de ruimte.
 4. Lichte kleuren en verlichting: Gebruik lichte kleuren voor zowel de pot als het interieur rondom de plant. Dit creëert een contrast dat de plant accentueert. Plaats ook strategisch verlichting om de aandacht op de plant te vestigen.

Met deze slimme tips kun je jouw kamerplant tot een opvallende blikvanger in je interieur maken en de indruk wekken dat hij groter is dan ooit tevoren. Zo geniet je nog meer van de natuurlijke schoonheid in je huis.

Conclusie

Het toevoegen van grote kamerplanten aan je woonruimte, keuken, slaapkamer, kantoor of andere kamers kan een prachtige manier zijn om je interieur te verfraaien en tegelijkertijd te genieten van de vele voordelen van groen in huis. In dit artikel hebben we 10 indrukwekkende grote kamerplanten besproken, elk met hun eigen unieke charme en verzorgingsbehoeften.

Of je nu kiest voor de weelderige Monstera Deliciosa, de statige Ficus lyrata, de elegante Spathiphyllum, of een van de andere genoemde planten, elke keuze voegt een vleugje natuurlijke schoonheid en frisse lucht toe aan je omgeving. Vergeet niet dat de juiste verzorging, inclusief de juiste hoeveelheid licht, water en voeding, essentieel is om ervoor te zorgen dat deze groene metgezellen gedijen en floreren.

Naast hun decoratieve waarde dragen veel van deze planten bij aan een gezonder binnenklimaat door de lucht te zuiveren en vochtigheid toe te voegen. Sommige hebben zelfs symbolische betekenissen, zoals de Geldboom die welvaart en geluk brengt.

Dus, als je op zoek bent naar een manier om je leefruimte op te frissen en een positieve sfeer te creëren, overweeg dan om een of meer van deze prachtige grote kamerplanten in je interieur op te nemen. Ze zijn niet alleen decoratieve elementen, maar ook groene metgezellen die je welzijn kunnen verbeteren en je dagelijks leven kunnen verrijken. Geniet van de schoonheid van de natuur in je eigen huis!


No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *