Search and Hit Enter

Spiegel boven het bad: Praktische tips, ideeën en inspiratie

Ontdek hoe je je badkamer een upgrade kunt geven met een spiegel boven het bad. Lees onze gids voor praktische tips en inspiratie om van je badkamer een stijlvolle en functionele oase te maken.

De badkamer is meer dan alleen een functionele ruimte. Het is een plek waar we onze dag beginnen en eindigen, en waar we kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen. Het toevoegen van een spiegel boven het bad kan een eenvoudige, maar doeltreffende manier zijn om deze belangrijke ruimte te verbeteren. Het biedt niet alleen praktische voordelen, zoals het vergemakkelijken van onze dagelijkse routines, maar kan ook een esthetische dimensie toevoegen aan de badkamer.

In dit artikel nemen we je mee op een reis om te ontdekken hoe je een spiegel boven het bad in je badkamer kunt integreren. Of je nu op zoek bent naar manieren om een kleine badkamer groter te laten lijken, je badkamer wilt verfraaien of gewoon geïnteresseerd bent in de mogelijkheden die een spiegel boven het bad biedt, we bieden praktische tips, inspiratie en ideeën om je te helpen de badkamer van je dromen te creëren. Lees verder om te leren hoe je de juiste spiegel kiest, veilig installeert en een stijlvolle en functionele badkamer kunt realiseren die helemaal bij jouw smaak en behoeften past.

 Rina Lovko Studio koos voor een mooie klassiek spiegel boven het vrijstaande bad in deze chique badkamer. | Fotografie: Yevhenii Avramenko
Rina Lovko Studio koos voor een mooie klassiek spiegel boven het vrijstaande bad in deze chique badkamer. | Fotografie: Yevhenii Avramenko

1. Voorbereiding

Voordat je begint met het ophangen van een spiegel boven het bad, is het essentieel om de juiste voorbereidingen te treffen. Dit stadium is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de spiegel niet alleen veilig wordt geïnstalleerd, maar ook esthetisch in je badkamer past.

 • Meet de beschikbare ruimte boven het bad: Het eerste wat je moet doen, is de beschikbare ruimte boven je bad meten. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de gewenste spiegel op te hangen zonder dat deze het bad of andere armaturen in de weg zit. Houd rekening met de hoogte en breedte van de spiegel en zorg voor voldoende speling.
 • Kies het juiste type spiegel: Er zijn verschillende soorten spiegels beschikbaar, elk met zijn eigen stijl en functies. Kies een badkamerspiegel die bij jou en de stijl van jouw badkamer past. Overweeg de volgende opties:
  • Wandspiegel: Een traditionele wandspiegel kan elegantie toevoegen aan de badkamer. Zorg ervoor dat deze stevig kan worden bevestigd aan de muur boven het bad.
  • Ingebouwde spiegel: Als je op zoek bent naar een naadloze en moderne uitstraling, overweeg dan een inbouwspiegel die direct in de muur kan worden geplaatst.
  • Spiegelkast: Een spiegelkast boven het bad biedt niet alleen opbergruimte, maar ook een handige spiegel voor dagelijks gebruik.

Bedenk welk type spiegel het beste past bij je behoeften, de beschikbare ruimte en de algehele stijl van je badkamer. Zodra je deze voorbereidende stappen hebt voltooid, ben je klaar om door te gaan naar het installatieproces.

In deze prachtige klassiek chique badkamer is er gekozen voor een grote gouden spiegel boven een klassiek vrijstaand bad.Bron: Amymorrisinteriors.com
In deze prachtige klassiek chique badkamer is er gekozen voor een grote gouden spiegel boven een klassiek vrijstaand bad. Bron: Amymorrisinteriors.com

2. Installatie

Het correct installeren van een spiegel boven het bad is een belangrijke stap om zowel de veiligheid als de esthetiek van je badkamer te waarborgen. Hier zijn enkele stappen die je moet volgen voor een succesvolle installatie:

 • Markeer de bevestigingspunten: Begin met het markeren van de exacte punten op de muur waar de spiegel zal worden opgehangen. Zorg ervoor dat deze punten waterpas en op de juiste hoogte boven het bad zijn geplaatst. Gebruik een potlood om de markeringen aan te brengen.
 • Boor gaten: Boor vervolgens gaten op de gemarkeerde punten. Zorg ervoor dat je de juiste boor gebruikt, afhankelijk van de muurstructuur (bijvoorbeeld gipsplaat, beton of hout). Gebruik pluggen als de muur niet van nature geschikt is voor het dragen van het gewicht van de spiegel.
 • Bevestig de beugels: Plaats beugels of montagesteunen op de gemarkeerde punten en zorg ervoor dat ze stevig aan de muur zijn bevestigd. Dit zijn de componenten waaraan de spiegel zal worden opgehangen. Zorg ervoor dat de beugels waterpas zijn geplaatst.
 • Hang de spiegel op: Nadat de beugels stevig zijn bevestigd, hang je de spiegel voorzichtig op aan de beugels. Zorg ervoor dat de spiegel stevig en veilig is bevestigd voordat je deze loslaat.
 • Controleer de stabiliteit: Test de stabiliteit van de spiegel door er voorzichtig aan te trekken en ervoor te zorgen dat deze stevig op zijn plaats blijft zitten. Als de spiegel wiebelt of los lijkt te zitten, moet je de installatie opnieuw controleren en eventueel aanpassen.
 • Afwerking: Werk de installatie af door eventuele zichtbare bevestigingsmiddelen te verbergen met behulp van decoratieve afdekkingen of rozetten. Dit geeft de spiegel een nette en afgewerkte uitstraling.

Het correct installeren van de spiegel is van cruciaal belang om ongelukken te voorkomen en ervoor te zorgen dat de spiegel duurzaam en functioneel blijft. Als je niet zeker bent van je doe-het-zelfvaardigheden, overweeg dan om een professional in te schakelen om de installatie voor je uit te voeren.

Deze grote spiegel op maat zorgt voor heel veel ruimtelijkheid in deze badkamer. | Fotografie: Brittanyambridge.com
Deze grote spiegel op maat zorgt voor heel veel ruimtelijkheid in deze badkamer. | Fotografie: Brittanyambridge.com

3. Veiligheid en waterbestendigheid

Bij het ophangen van een spiegel boven het bad is het van groot belang om rekening te houden met zowel de veiligheid als de waterbestendigheid van de installatie. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat de spiegel stevig is bevestigd en geen gevaar oplevert voor jou of je gezinsleden. Gebruik kwalitatieve bevestigingsmaterialen die geschikt zijn voor het gewicht van de spiegel. Als de spiegel op ooghoogte wordt geplaatst, overweeg dan om veiligheidsglas te gebruiken om het risico op letsel bij breuk te minimaliseren.
 • Waterbestendigheid: Omdat de badkamer een vochtige omgeving is, moet je ervoor zorgen dat de spiegel en de bevestigingen goed bestand zijn tegen vocht en condens. Kies bij voorkeur voor een spiegel met een vochtbestendige achterkant of een anti-condenscoating. Zorg ervoor dat de randen van de spiegel goed zijn afgedicht om binnendringend vocht te voorkomen.
 • Regelmatig onderhoud: Onderhoud is essentieel om de waterbestendigheid van de spiegel te behouden. Reinig de spiegel regelmatig met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel om vlekken en ophoping van vocht te voorkomen. Controleer ook periodiek de bevestigingen en afdichtingen om eventuele slijtage of schade te detecteren.
 • Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in de badkamer om vochtophoping te verminderen. Een goed werkende ventilator kan helpen om de luchtvochtigheid op een acceptabel niveau te houden en de levensduur van de spiegel te verlengen.

Het waarborgen van de veiligheid en waterbestendigheid van je spiegel boven het bad is niet alleen van belang voor de levensduur van de spiegel, maar ook voor de algemene veiligheid en functionaliteit van de badkamer. Door deze aspecten serieus te nemen, kun je genieten van een mooie en duurzame badkamerinrichting.

In deze badkamer zijn twee wanden bekleed met spiegels op maat, zowel boven de wastafel als boven het bad.
In deze badkamer zijn twee wanden bekleed met spiegels op maat, zowel boven de wastafel als boven het bad.

4. Verlichting

De juiste verlichting kan een aanzienlijke invloed hebben op de functionaliteit en sfeer van je badkamer, vooral wanneer je een spiegel boven het bad installeert. Hier zijn enkele overwegingen met betrekking tot verlichting:

 • Opties voor spiegelverlichting boven het bad: Er zijn verschillende opties voor het verlichten van de spiegel boven het bad, waaronder:
  • Wandverlichting: Wandlampen aan weerszijden van de spiegel zorgen voor een gelijkmatige en schaduwvrije verlichting, wat ideaal is voor dagelijkse taken zoals scheren of make-up aanbrengen.
  • Bovenlicht: Een lichtarmatuur direct boven de spiegel kan ook effectief zijn voor gelijkmatige verlichting. Kies voor een armatuur met een diffuser om schittering te verminderen.
  • Ingebouwde verlichting: Sommige spiegels zijn voorzien van ingebouwde LED-verlichting langs de randen, wat zorgt voor een eigentijdse uitstraling en gelijkmatige verlichting.
 • Creëer de juiste sfeer met verlichting: Naast functionele verlichting kun je ook sfeerverlichting toevoegen om de badkamer een warme en uitnodigende sfeer te geven. Overweeg dimbare lampen of sfeerverlichting om de ambiance aan te passen aan verschillende gelegenheden.
 • Energie-efficiëntie: Als je om milieuredenen en kostenbesparing geeft, overweeg dan energiezuinige verlichtingsopties, zoals LED-lampen. Ze zijn duurzaam en gaan langer mee dan traditionele gloeilampen.
 • Verlichtingsontwerp: Denk na over het totale verlichtingsontwerp van je badkamer. Zorg ervoor dat de verlichting bij de spiegel harmonieert met andere lichtbronnen in de ruimte, zoals plafondlampen en accentverlichting rond het bad.
 • Schakelaar en dimmers: Plaats schakelaars en dimmers op strategische locaties om de verlichting eenvoudig aan te passen aan je behoeften. Dit biedt flexibiliteit en gemak in het gebruik van de badkamer.

Het juiste verlichtingsplan kan de functionaliteit en de esthetiek van je badkamer sterk verbeteren. Overweeg zorgvuldig welke verlichtingsopties het beste passen bij je spiegel boven het bad om een badkamer te creëren die zowel praktisch als aantrekkelijk is.

Verlichting kan net dat verschil maken in de badkamer. Hier is gekozen voor leuke wandlampen naast de grote ronde spiegel boven het bad.
Verlichting kan net dat verschil maken in de badkamer. Hier is gekozen voor leuke wandlampen naast de grote ronde spiegel boven het bad.

5. Stijl en design

De keuze van de spiegel voor boven het bad kan een grote impact hebben op de algehele stijl en uitstraling van je badkamer. Hier zijn enkele overwegingen met betrekking tot stijl en design:

 • Trends in badkamerdecoratie met spiegels: Badkamerspiegels zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en designs die constant evolueren. Denk na over welke trends momenteel populair zijn en of ze passen bij de esthetiek van je badkamer. Enkele trends zijn onder andere minimalistische, industriële spiegels en vintage-geïnspireerde ontwerpen.
 • Welke spiegel past bij jouw badkamer: Overweeg de bestaande interieurstijl van je badkamer. Wil je een moderne, strakke uitstraling creëren of heb je liever een meer traditionele en klassieke uitstraling? Dan hebben we het niet alleen over de spiegel, ook baden zijn natuurlijk verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en vormen. Kies een bad dat matcht bij de stijl én behoeft in jouw badkamer.
 • Grootte en schaal: De grootte van de spiegel is ook van belang. Een te kleine spiegel boven een groot bad kan ondermaats lijken, terwijl een te grote spiegel boven een kleine wastafel overweldigend kan zijn. Overweeg de schaal van de spiegel in verhouding tot de rest van de badkamerinrichting.
 • Kleur en afwerking: Spiegels zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen, waaronder zilver, goud, zwart en zelfs gekleurde tinten. Denk na over welke kleur en afwerking het beste passen bij de kleurenschema’s en materialen in je badkamer.
 • Spiegel met ingebouwde opslag: Als je extra opbergruimte nodig hebt, overweeg dan een spiegelkast boven het bad. Deze bieden niet alleen opslagruimte voor toiletartikelen, maar kunnen ook dienen als een stijlvolle en functionele aanvulling op je badkamer.
 • Personalisatie: Overweeg het toevoegen van persoonlijke elementen aan je spiegel, zoals een ingebouwde verlichte rand, gravures, of decoratieve randen om een unieke en persoonlijke touch aan je badkamer te geven.

De keuze van de juiste stijl en design van je spiegel boven het bad kan je badkamer naar een hoger niveau tillen. Neem de tijd om verschillende opties te overwegen en kies een spiegel die niet alleen functioneel is, maar ook harmonieert met de esthetiek van je badkamer.

Hier is een leuke decoratieve ronde spiegel boven het bad opgehangen.
Hier is een leuke decoratieve ronde spiegel boven het bad opgehangen.

7. Praktische tips

Het installeren van een spiegel boven het bad vereist zorgvuldige planning en aandacht voor detail. Hier zijn enkele praktische tips om je te helpen bij het succesvol realiseren van dit project:

 • Onderhoud van spiegels boven het bad: Spiegels kunnen snel vlekken en strepen verzamelen door waterdruppels en damp. Gebruik een zachte, niet-schurende doek en een mild schoonmaakmiddel om de spiegel regelmatig schoon te maken en hem in goede staat te houden.
 • Het voorkomen van beslagen spiegels: Een veelvoorkomend probleem in badkamers is beslagen spiegels na het douchen. Overweeg het gebruik van een spiegelverwarmingselement of een anti-condenscoating om dit probleem te verminderen.
 • Veiligheidsmaatregelen: Zorg ervoor dat de spiegel stevig is bevestigd en geen risico op vallen oplevert. Dit is vooral belangrijk als de badkamer door kinderen wordt gebruikt. Plaats de spiegel op een hoogte waarbij iedereen zich comfortabel en veilig kan zien zonder dat dit gevaar oplevert.
 • Voldoende verlichting: Zorg voor voldoende verlichting rond de spiegel, zodat je een goed zicht hebt tijdens dagelijkse taken zoals scheren, make-up aanbrengen of tandenpoetsen.
 • Decoratieve accenten: Overweeg het toevoegen van decoratieve accenten rond de spiegel, zoals tegels, mozaïeken of lijsten, om de esthetische waarde van de spiegel te vergroten en bij te dragen aan de algehele badkamerinrichting.
 • Regelmatige inspectie: Controleer periodiek de bevestigingen en afdichtingen van de spiegel om ervoor te zorgen dat alles stevig en waterdicht blijft. Eventuele slijtage of schade moet onmiddellijk worden aangepakt.
 • Kindvriendelijke overwegingen: Als er kinderen in huis zijn, overweeg dan om de spiegel op een hoogte te plaatsen die voor hen toegankelijk is, en gebruik veiligheidsglas om het risico op letsel bij breuk te minimaliseren.

Door deze praktische tips in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat de spiegel boven het bad niet alleen functioneel is, maar ook veilig en goed onderhouden blijft, waardoor je badkamer een aangename en handige ruimte wordt voor dagelijks gebruik.

Strakke rechthoekige spiegel boven een luxe ovaal bad.
Strakke rechthoekige spiegel boven een luxe ovaal bad.

Conclusie

Het toevoegen van een spiegel boven het bad in je badkamer kan een slimme zet zijn om zowel de functionaliteit als de esthetiek van de ruimte te verbeteren. Door de praktische tips en ideeën in dit artikel te volgen, kun je dit project met vertrouwen aanpakken en de voordelen ervan plukken.

Een goed voorbereide installatie, met aandacht voor veiligheid en waterbestendigheid, zal ervoor zorgen dat je spiegel lang meegaat en geen zorgen oplevert. Het juiste verlichtingsplan kan de badkamer transformeren in een functionele en sfeervolle omgeving. Denk aan de stijl en het design van de spiegel om je badkamer een persoonlijke touch te geven die past bij jouw smaak en interieurstijl.

Met praktische tips zoals regelmatig onderhoud en kindvriendelijke overwegingen kun je de levensduur en bruikbaarheid van de spiegel maximaliseren. Al met al kan een goed geplaatste en zorgvuldig gekozen spiegel boven het bad je badkamer omtoveren tot een oase van stijl en functionaliteit.

Dus, aarzel niet om aan de slag te gaan en je badkamer te transformeren met deze inspirerende toevoeging. Geniet van de voordelen van een goed geplaatste spiegel en de dagelijkse luxe die het met zich meebrengt.

Bekijk ook:
Creëer een oase van rust: Tips voor het inrichten van een spa badkamer
Douchecabines in industriële stijl: voeg karakter toe aan je badkamer
Slimme opbergruimte voor een kleine badkamer: Praktische tips, ideeën en inspiratie

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *