Search and Hit Enter

Rozenboog in de tuin

Wil je een mooie romantische tuin creëren waar altijd van hebt gedroomd? Dan mag een rozenboog in de tuin niet ontbreken. Op deze pagina laten we de leukste rozenboog ideeën zien, hoe je het kunt laten begroeien, met wat voor soort planten en bloemen, en waar je de mooiste rozenbogen kunt kopen. Kijk snel verder!

rozenboog in de tuin

Rozenbogen zijn een geweldige decoratie voor een tuin, die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Ze vormen een sculpturale schoonheid en functie aan elke tuin, ongeacht hoe klein of groot je tuin ook is. De gebogen structuren, die ondersteuning kunnen bieden voor een klauterende klimop, mooie klimrozen en bloeiende wijnstokken, worden vaak gebruikt om ingangen te definiëren, als brandpunt van de tuin te fungeren of aandacht en voetverkeer naar gerichte uitzichten te leiden.

Met een enorm groot aanbod van verschillende soorten rozenbogen, is er altijd een model te vinden die bij jouw tuin past. Houten en metalen rozenbogen zijn erg populair. Sommige fungeren als vrijstaande verticale constructies of als prieelhek. Er zijn rozenbogen met een hekje of een poort. En andere modellen zijn uitgelijnd tegen muren en hekken om onderscheidende vormen aan de omtrek van een tuin te geven en om planten te ondersteunen die aan hun basis groeien.

Rozenboog kopen

Zoals gezegd zijn rozenbogen verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, kleuren en maten. Ze zijn online verkrijgbaar, maar uiteraard vind je bij de bekende bouwmarkten en tuincentra zoals Praxis, Karwei, Gamma, Hornbach, Intratuin, etc. ook hele mooie rozenbogen. En soms kan je zelfs een rozenboog kopen bij supermarkten zoals Aldi en Lidl. Hieronder hebben we een aantal mooie rozenbogen voor je op een rijtje gezet, die je direct online kunt kopen.

1. Nature rozenboog

Als je het hebt over een rozenboog, dan is de kans groot dat je zo’n vorm in je hoofd hebt. Een eenvoudige rozenboog met een mooie boog, die je prachtig kunt laten begroeien met klassieke rozen, blauwe regen of andere groene klimplanten. Deze rozenboog van het merk Nature is gemaakt van stabiel verzinkt metaal, afgewerkt met een zwarte epoxy coating. Hierdoor is het bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het heeft een breedte van 113 cm, hoogte van 229 cm, en lengte van 38 cm. Hier verkrijgbaar.

rozenboog nature

2. CLP Rozenboog Luxor met poort

Ben je op zoek naar een mooie rozenboog met poort? Deze CLP rozenboog Luxor is voorzien van twee mooie hekjes die je open en dicht kunt doen. Het is een luxe variant dat volledig met de hand van ijzer is gemaakt, en gecoat met een mooie natuurlijke bruine coating. Omdat het van enorm hoge kwaliteit en duurzaam is, hoef je niet bang te zijn dat de rozenboog in elkaar valt als het volledig begroeid is. Hier verkrijgbaar.

cpl rozenboog luxor met poort

3. Rozenboog Toskana

Wil je een rozenboog die er anders uitziet dan een klassieke rozenboog? Dit is de Toskana rozenboog van CLP, die een vleugje romance toevoegt in elke tuin. De vorm is te vergelijken met een regenboog, gekenmerkt door prachtige handgemaakte details en decoraties, waar je allerlei bloemen en planten aan kunt laten groeien. Het is volledig met de hand van ijzer is gemaakt, en afgewerkt met een mooie coating. En doordat je de sterke rozenboog aan de vloer kunt bevestigen, dankzij de geprefabriceerde gaten, zal het ook erg stevig in jouw tuin staan. Hier verkrijgbaar.

clp rozenboog toscana

4. CLP Rozenboog Melissa met deur

Als je een rozenboog wilt die je als ingang gebruikt voor je tuin, dan is het een goed idee om een rozenboog te nemen met een deur. Niet eentje met een lage poort of hek, zoals de Luxor rozenpoort van CPL, maar eentje met grote hoge deuren. Melissa van CLP is daar een mooi voorbeeld van, een super mooie witte rozenpoort met een breedte van 120 cm, diepte van 40 cm en hoogte van 220 cm. Daar zitten dus twee afsluitbare versierde deuren bij, die je bijvoorbeeld op slot kan doen met een ketting. Hier verkrijgbaar.

clp melissa rozenpoort met deur

5. VidaXL houten rozenboog met plantenbakken

Vind je het mooi om niet alleen klimplanten en rozen aan de boog te laten groeien, maar ook naast de boog? Deze mooie houten rozenboog van VixaXL is voorzien van twee plantenbakken, waardoor het een echte blikvanger kan worden in jouw tuin. Het is gemaakt van massief hout, dat bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. De totale afmeting van de regenboog is 180(B) x 40(D) x 205(H) cm, en de afmeting van de plantenbak is 40(B) x 40(D) x 42(H) cm. Hier verkrijgbaar.

vidaxl houten rozenboog met plantenbakken

3. Soorten planten en bloemen

Sommige mensen laten een rozenboog onbegroeid. Hoewel dat ook mooi kan zijn, is het natuurlijk het mooist om het wel te laten groeien. De grote vraag is wat voor soort planten en bloemen hier geschikt voor zijn. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal populaire planten en bloemen voor je op een rijtje gezet die perfect zijn voor het begroeien van rozenbogen.

1. Rozen

Niet voor niets wordt het een rozenboog genoemd – rozen zijn een van de meest populaire soort voor het begroeien van bogen in de tuin. Wat ons betreft een echte musthave in een romantische tuin. Of je nu kiest voor een traditionele rode roos of een andere kleur, je kunt er zeker van zijn dat ze in elke tuin een wow-factor zullen creëren. Je kunt zelfs verschillende rozen combineren voor een extra mooi effect. Als je een rozenboog als ingang of schaduwplek gebruikt, is het wellicht het beste om een doornloze rozenvariëteit te gebruiken, zoals Zepherine Drouhin. Dit voorkomt nare krassen of trekt in kleding terwijl je door je boog loopt.

rozenboog rozen

2. Clematis

De Clematis is een andere uitstekende keuze voor een mooie boog in de tuin, vanwege de plooibare stelen. Deze maken het gemakkelijk voor de plant om zich tijdens het groeien om de boog te wikkelen, waardoor prachtige displays in je tuin ontstaan. Clematis armandii is een groenblijvende optie, waardoor de tuinboog het hele jaar door bedekt blijft. Dit kan helpen om in de winter wat schoonheid in uw tuin te houden, wanneer het buiten er vaak grimmiger en schaarser uitziet.

rozenboog clematis

3. Jasmijn

Net als clematis heeft jasmijn flexibele stengels waardoor het gemakkelijk kan klimmen. Om die reden is het een ideale bloem om je rozenboog mee te versieren. Er zijn veel soorten jasmijn beschikbaar, dus je kunt er altijd een vinden die bij jouw tuin past.

rozenboog jasmijn

4. Kamperfoelie

Een andere fantastische manier om je rozenboog tot leven te brengen, is door kamperfoelie te kweken. De Lonicera-soort is bijzonder goed om te klimmen en komt in een reeks prachtige rode, witte en gele kleuren. De honinggeur van rassen als Belgica en Serotina zorgt ook voor een geweldige zintuiglijke ervaring in je tuin.

rozenboog kamperfoelie

5. Passiebloem

Het mooie van Passiebloemen, is dat het er ongelooflijk exotisch uitziet, terwijl het eigenlijk heel gemakkelijk te kweken is Nederland. Als hij wordt gekweekt in een beschutte ruimte met veel zonlicht, zal hij om je rozenboog groeien en er prachtig uitzien. Het zal zelfs de meeste strenge winters overleven!

rozenboog passiebloem

Hoe laat je een rozenboog begroeien?

Nu je weet wat voor soort planten of bloemen geschikt zijn voor een rozenboog, wil je natuurlijk ook weten hoe een rozenboog kunt laten begroeien. Of anders gesteld, hoe kan je het soort plant of bloemen vastmaken en laten begeleiden aan een boog. Dunne twijgen kan je nog goed buigen en met de hand vastzetten met behulp van bijvoorbeeld bindband, rubberband of wikkeldraad, maar om ervoor te zorgen dat de dikke twijgen en takken niet breken, is het aan te raden om een zogenaamde opbindtang te gebruiken. Daar zitten soort van nieten in, waarmee je een klimop, rozentakken of wat voor plant of bloem je ook kiest, vastzetten aan de rozenboog.

Het gebruik van een opbindtang is niet alleen erg makkelijk, het voordeel is dat de twijgen en takken niet worden afgekneld als ze groeien.

planten bloemen vastmaken aan rozenboog
Deze opbindtang is hier verkrijgbaar.

Rozenboog verzorging

Als de planten en bloemen eenmaal vastzitten, dan is het afwachten tot ze mooi en dichtgroeien. Om ervoor te zorgen dat het mooi en netjes blijft, raden we aan om het minimaal één keer per jaar te snoeien, meestal in het voorjaar of najaar. Een klimop en rozen kunnen namelijk flink doorgroeien. Let op de takken die verticaal omhoog groeien.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *