Tuin

10x Romantische tuin ideeën


Ben jij een echte romanticus, en wil je een mooie romantische tuin creëren waar je elke dag in kunt wegdromen? Wij hebben tien leuke ideeën voor je op een rijtje gezet voor het inrichten van een mooie romantische tuin. Kijk snel verder!

Super mooie romantische tuin, ontworpen door Londen Garden Designer, met een pad met prachtige bloemen en planten in die het pad volgen.

Super mooie romantische tuin, ontworpen door Londen Garden Designer, met een pad met prachtige bloemen en planten in die het pad volgen. Bron: Londongardendesigner.com | Fotografie: Marianne Majerus

Een romantische tuin is niet echt een duidelijke stijl, zoals dat bijvoorbeeld wel is voor een strakke moderne tuin, een Marokkaanse tuin of een mediterraanse tuin. Hoewel veel mensen bij een romantische tuin denken aan een landelijke sfeer met veel planten, bloemen en bomen, zal iedereen zijn of haar eigen definitie hebben van de perfecte romantische tuin eruit ziet, en wat voor elementen het bevat. Desondanks zijn er wel elementen die altijd een goed idee zijn, en altijd een vleugje romance toevoegen in elke tuin. Om je te helpen met het inrichten van jouw romantische tuin, hebben we tien leuke romantische tuin ideeën voor je op een rijtje gezet, waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

1. Creëer een eigen ingang

Het is sowieso fijn als jouw eigen tuin afgesloten is van openbare ruimtes en de tuinen van je buren. Dat geldt zelfs nog meer als het gaat om een romantische tuin. Een mooie tuinpoort is dus een echte musthave – het liefst eentje met een slot erop, zodat het echt alleen voor jou en je gezin bereikbaar is. Tuinpoorten zijn natuurlijk verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten. Er zijn tuinpoorten die totaal niet romantisch zijn, maar er zijn ook varianten die wel degelijk een hele romantische sfeer toevoegen in je tuin. Tuinpoorten met een boog bijvoorbeeld zijn erg landelijk romantisch. Deze zou je verder kunnen verzachten, bijvoorbeeld met delicate wijnstokken of zacht gestructureerde planten.

romantische tuin ideeen poort

Een graspad is ook romantisch. Deze tuin is gelegen in Littlebredy Walled Garden in Dorset.

2. Bogen en geheime schuilplaatsen

Naast een tuinpoort, waarmee je van buitenaf toegang krijgt tot je tuin, is het ook een goed idee om poorten te creëren binnenin in de tuin. Vooral als je een grote tuin hebt, waar je meerdere gebieden kunt inrichten. Als je door een poort loopt, is het alsof je een nieuwe, verborgen wereld binnenloopt. Je kunt van je tuin je eigen kleine toevluchtsoord maken door een prachtige boog toe te voegen bij de ingang van verschillende gebieden. Deze bogen kunnen subtiel toegevoegd worden, bijvoorbeeld met een hangende wilg of juist als en echte statement in de tuin, zoals met een kunstmatige poort. Creëer afgelegen hoekjes, weg van de speelhoek van de kinderen en uit het zicht van de buren.

Garden Club Londen ontwierp deze romantische tuin, met onder andere een geweldige boog met daaronder een romantische zitplek.

Garden Club Londen ontwierp deze romantische tuin, met onder andere een geweldige boog met daaronder een romantische zitplek.

3. Tuinverlichting

Om tot laat in de avond te kunnen chillen in je tuin, mag tuinverlichting niet ontbreken. Tuinverlichting zorgt ervoor dat je tuin goed zichtbaar blijft als het donker wordt, en is bijvoorbeeld ook preventiemiddel tegen woninginbraak. Daarnaast kan het er natuurlijk ook erg mooi uitzien – met de juiste tuinverlichting wordt je tuin een stuk sfeervoller en ook romantischer. Je kunt denken aan wandlampen en prikverlichting waarmee je paden, bomen en planten belicht, maar voor een optimale romantische tuin, zijn kaarsen in lantaarns en slinger verlichting de beste keus. Hang het boven de zithoek, aan de schuttingen, diagonaal boven de tuin of bijvoorbeeld aan de grote boom.

Leestip: 12x Buitenlamp inspiratie

Deze moderne romantische tuin, ontworpen door Garden Club London, is prachtig verlicht. Het zithoekje in de hoek is ook een super leuk ideen.

Deze moderne romantische tuin, ontworpen door Garden Club London, is prachtig verlicht. Het zithoekje in de hoek is ook een super leuk idee.

4. Planten en bloemen

Planten kunnen een sfeer maken of breken, en dit geldt vooral in een romantische tuin, waar planten een belangrijke rol in spelen. Planten en bloemen zijn niet alleen mooi voor jou om ernaar te kijken, ze trekken ook andere dieren aan zoals vlinders, bijen en vogels, die ook een bepaalde romance toevoegen aan een tuin. Een romantische tuin hoeft overigens niet alleen over de liefde te gaan. Het kan ook gaan over het vieren van natuurlijke schoonheid. De keuze van planten voor romantiek en een intiem gevoel is belangrijk. Alle planten zijn mooi, maar overweeg de planten die goed samenwerken om een harmonie van kleuren en texturen te creëren.

romantische tuin ideeën kleurrijke bloemen

Romantisch zacht perzik en hints van roze in het kleurenschema van Posy Gentles ‘old ladies knickers’ – Bron: Themiddlesizedgarden.co.uk

Er zijn heel veel verschillende soorten planten die erg romantisch zijn. Op zoek naar onderhoudsvriendelijke vaste planten die elk jaar weer terugkomen, vol bloemen en weelderige borders? Dan kan je denken aan Rozen, Pioenrozen, Floxen, Margrieten, Irissen of Riddersporen.

Daarnaast kan je ook denken aan mooie sierappels. Deze elegante grote struiken of kleine bomen bestaan in verschillende groeivormen, waardoor ze in verschillende tuinformaten passen. Heb je een grote tuin? Kies dan voor brede uitwaaierende struiken. En als je een kleine tuin hebt, dan zijn smalle opgaande bomen een beter idee.

Andere planten en bloemen die ook perfect in een romantische tuin passen zijn de weinige veeleisende haagplant de Veldesdoorn, de Hortensia met spectaculaire bloemen in de meest mooie kleuren, de rijkbloeiende Aster, de gemakkelijk herfstbloeier de Herfstanemoon of natuurlijk Klimrozen.

Een mooie romantsiche tuin met zinnia's, dahlia's en andere bloemen rond het gelijknamige konijnenstandbeeld.

Een mooie romantische tuin met zinnia’s, dahlia’s en andere bloemen rond het gelijknamige konijnenstandbeeld. – Bron: Finegardening.com

5. Verticaal tuinieren

Planten en bloemen vind je vaak in plantenborders en potten, maar als het gaat om een romantische tuin, dan is het ook heel erg leuk om een verticale tuin te creëren. Daarmee hebben we het niet alleen over hagen en klimplanten aan schuttingen, maar bijvoorbeeld ook pergola’s, prielen en bogen die je prachtig laat begroeien. Verticaal tuinieren is niet alleen leuk, je bespaart daarmee ook heel veel loopoppervlakte in de tuin. Dit maakt deze trend perfect voor een kleine tuin.

Het Chadwick project van Garden Club Londen bevat een romantische zithoek met een vaste bank en begroeide schutting met mooie planten met bloemen.

Het Chadwick project van Garden Club Londen bevat een romantische zithoek met een vaste bank en begroeide schutting met mooie planten met bloemen.

6. Verrassende elementen

Een ontwerp van een moderne strakke tuin is vaak recht toe recht aan, waarbij er vrijwel niets onopvallend is. In een romantische tuin is het juist leuk om verrassende elementen terug te laten komen. We hebben het hierboven al gehad over de poorten, die kunnen leiden naar andere gedeeltes in de tuin. Een slingerend pad van tegels, natuurstenen op een groen gazon is ook een leuk idee, dat de hoek omgaat zodat je niet direct het einde kunt zien. En in een plantenborder vind je weliswaar vooral planten, maar het is ook leuk om hier en daar een beeldje tussen te plaatsen. Een standbeeld is sowieso een leuk idee, waarmee je ook textuur en een verhaallijn kunt toevoegen aan je buitenruimte.

In deze romantische tuin heeft Garden Club London gekozen voor een mooi groot standbeeld tussen alle mooie planten, bomen en bloemen.

In deze romantische tuin heeft Garden Club London gekozen voor een mooi groot standbeeld tussen alle mooie planten, bomen en bloemen.

7. Zitplekken

Een tuin, ongeacht in wat voor stijl het ook is ingericht, is niet compleet zonder zitplekken. Het is altijd fijn om een soort loungehoek of zithoek in te richten met een grote loungebank waar je lekker op kunt zitten en/of liggen. Maar daar hoeft het niet bij te blijven, zéker niet in een romantische tuin. In een romantische tuin is het juist leuk om meerdere zithoekjes te creëren. Creëer bijvoorbeeld een geheim hoekje met een Frans bistrot tafeltje met bijbehorende stoelen, of hang een romantische schommelbank aan die grote boom achterin de tuin. Een plekje waar je even weg kunt dromen en van elkaars gezelschap kunt genieten.

London Garden Designer heeft deze super mooie romantische tuin ontworpen met onder andere een zitplek met bistrot tafelset onder een groene prieel

London Garden Designer heeft deze super mooie romantische tuin ontworpen met onder andere een zitplek met bistrot tafelset onder een groene prieel | Fotografie: Marianne Majerus

8. Geuren

Een romantische tuin verleidt alle vijf de zintuigen. Een stukje geurige rozemarijn of lavendel, een drietal gardenia’s of een latwerk bedekt met erfstukrozen prikkelen de zintuigen om de volheid te ervaren die de tuin biedt aan degenen die zich daar wagen. Zorg ervoor dat je een enkele geur kiest en laat deze zijn territorium in de tuin markeren. Te veel concurrerende geuren kunnen ongewenst zijn, maar met een slimme planning kun je door de seizoenen heen genieten van verschillende kenmerkende geuren in de tuin.

Een romantische grindtuin met mooie geurende bloemen en groene planten - Ontwerp door Garden Club Londen.

Een romantische grindtuin met mooie geurende bloemen en groene planten – Ontwerp door Garden Club Londen.

9. Waterornament

Een waterornament kan zowel romantiek, textuur als hoogte toevoegen aan de tuin. De aanblik en het geluid van druppelend water geven een sfeer van sereniteit en kalmte. Dit hoeft uitgebreide fontein of een mega grote vijver te zijn, kantelende regenstokken of een kleine waterval tegen de schutting kunnen hetzelfde effect hebben.

Garden Club Londen koos voor een klein, maar super mooi waterornament, die perfect past in deze kleine romantische tuin.

Garden Club Londen koos voor een klein, maar super mooi waterornament, die perfect past in deze kleine romantische tuin.

10. Gazon met bloemen

Gazons hoeven geen steriele groene velden te zijn. Laat een deel van je gazon wild gaan en plant er bollen in, zodat je het in een heel ander licht ziet. Plots bedekken juwelen het gras en brengen levendige kleuren waar voorheen alleen groen was. Het is niet alleen een lust voor het oog, want het gezoem van krekels en sprinkhanen in de zomer en mooie kleurrijke vlinders zullen voor geluid en beweging zorgen. Oh, en vergeet niet om er een mooi looppad op te creëren, waar je doorheen kunt dwalen en jezelf kunt onderdompelen.

Prachtige wilde bloemen tussen het hoge gras.

Prachtige wilde bloemen tussen het hoge gras.

Bekijk ook:
10x Kleine tuin inspiratie
35x Tuin ideeen
Japanse tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply