Tuin

15x Schutting decoratie


Ben je op zoek naar leuke schutting decoratie ideeën, waarmee jij de kale schuttingen in jouw tuin leuker, mooier, vrolijker en gezelliger kan maken? Zoek niet verder, want we hebben de leukste ideeën, handige tips en mooie inspiratie voorbeelden voor je verzameld. Kijk snel verder en raak geïnspireerd!

schutting decoratie

Een tuin is niet compleet zonder tuinafscheiding, anders heeft je tuin namelijk geen grenzen. In grote landelijke tuinen zijn echte natuurlijke tuinafscheidingen erg populair, zoals hagen en bomen. Maar in kleine tuinen wordt er ook vaak gekozen voor schuttingen, trellisschermen, schanskorven, noem maar op. Als je van een strakke moderne minimalistische tuin houdt, dan kunnen kale schuttingen prima zijn, maar als je dat een beetje saai vindt, dan is het leuk om je schuttingen te bekleden met leuke decoratie. En als het om schutting decoratie gaat, dan zijn er zoveel leuke ideeën te bedenken. Om jou een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben we de leukste schutting decoratie ideeën voor je verzameld.

1. Slingerverlichting

Iets wat niet mag ontbreken in een sfeervolle tuin is natuurlijk tuinverlichting. Tuinverlichting is verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten, van wandlampen tot tuinspots. Wat voor soort verlichting de beste keus is, is ook afhankelijk van de stijl van je tuin en waar je de lampen voor gebruikt. Een soort verlichting wat altijd een goed idee is, is slingerverlichting, ook wel snoerverlichting of slingerlamp genoemd. Met slingerverlichting voeg je in één klap heel veel sfeer toe in je tuin. Je kunt het diagonaal boven je tuin hangen, een speciale palen, of gewoon als schutting decoratie. Hang het bovenaan de schutting, of laat het met boogjes iets verder naar beneden hangen.

schutting decoratie slingerverlichting

schutting decoratie slingerverlichting

2. Schuttingen verven

Om houten schuttingen te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden gebruiken de meeste mensen beits of lak, zodat de natuurlijke houtlook wordt behouden. Wil je een keer wat anders doen met je schuttingen, dan zou je natuurlijk ook aan echte verfkleuren kunnen denken. Binnen in huis zijn muurkleuren ook leuk, dus waarom zou je dat dan niet doen in je tuin? Je kunt één kleur gebruiken of met twee kleuren om een soort lambrisering te schilderen. In onderstaande tuin hebben ze zelfs drie mooie kleuren gebruikt.

schutting decoratie verven

3. Fruitkisten

Heb je nog een aantal oude houten fruitkisten over, waar je niets mee doet? Mooi, want je kunt ze heel leuk gebruiken om je schuttingen mee te decoreren. De fruitkisten kan je eenvoudig aan je houten schuttingen monteren met schroeven of spijkers. Door de bovenkant van de fruitkisten naar de tuin te richten, kunnen de fruitkisten als een soort wandplank gebruikt worden. Natuurlijk kan je ze eerst ook een mooie kleur geven.

schutting decoratie ideeën fruitkisten

4. Verticale tuin

Heb je een smalle kleine tuin? Dan is een verticale tuin een super goed idee. Een verticale tuin is een tuin die je verticaal tegen een oppervlak laat groeien. Binnen in huis kan dat een muur zijn, maar het kan bijvoorbeeld aan de buitenkant tegen de gevel van je huis. En in de tuin kan je de schuttingen gebruiken om er een mooie verticale tuin te creëren. Het ziet er niet alleen prachtig uit, je bespaart er ook heel veel ruimte mee in je kleine tuin. Er zijn speciale verticale tuinen verkrijgbaar met een speciale irrigatiesysteem, waarmee de planten automatisch water krijgen. Super handig!

schutting decoratie verticale tuin

4. Verticaal tuinieren

Heb jij een kleine tuin, maar je bent dol op tuinieren? Dan zou dat ook op een verticale manier kunnen doen. In plaats van een verticale tuin, waar je eigenlijk geen omkijken naar hebt, behalve het af en toe bij te werken, zou je ook iets kunnen creëren waarmee je verticaal kunt tuinieren.  In onderstaande tuin hebben ze bijvoorbeeld een mooie zwarte houten scherm aan de schutting gemonteerd, waar je met behulp van haken verschillende dingen aan kunt hangen. Denk bijvoorbeeld aan potten en gereedschap, maar ook bijvoorbeeld leuke lantaarns. Op die manier kan je gewoon in je kleine tuin tuinieren, zonder je heel loopoppervlak kleiner wordt.

schutting ideeën verticaal tuinieren

5. Hoge houten moestuin

Ook dit idee vinden we helemaal te gek, die we gevonden hebben bij blogger Katie van Houseful of Handmade. Zij heeft in haar kleine tuin een hoge houten verticale moestuin gemaakt, waar ze haar favoriete kruiden en planten kan kweken. Wat bijzonder is, is dat het ook een ingebouwde irrigatiesysteem heeft, waarmee het besproeien van de kruiden en planten moeiteloos gaat. Klik hier voor de volledige handleiding.

schutting ideeën hoge houten moestuin

6. Houten rek

Heather van Growing Spaces geeft aan dat ze echte amateur tuinier is. Dus als het op planten aankomt, heeft ze het simpel gehouden in haar leuke tuin, met varens en architectonische Astelia, en potten die zijn beplant met alpine vetplanten. Ze heeft een bescheiden houten rek laten maken, waar potten in geplaatst kunnen worden. De rek heeft ze zwart geverfd, zodat het een mooi geheel wordt met de zwarte schuttingen. Super mooi, toch?!

schutting ideeën houten wandrek

7. Oude blikken als potten

DIY projecten zijn super leuk voor je huis en tuin, en ze zijn nóg leuker als het ook goedkoop is. In onderstaande tuin hebben ze de oude houten schuttingen op een hele leuke budgetvriendelijke manier gedecoreerd. Ze hebben namelijk oude blikken gebruikt, blauw gespoten, en aan de schuttingen opgehangen, zodat ze als plantenpotten voor leuke planten en bloemen gebruikt kunnen worden. Vind jij deze vorm van schutting decoratie ook leuk? Klik hier om te zien hoe je deze potten kunt maken.

schutting decoratie blikken potten bloemen

8. Houten plantenbakken

Heb je niet genoeg aan kleine potten en blikken, omdat je het liefst zoveel mogelijke mooie kleurrijke bloemen en planten wilt aan je schutting? Dan kan je ook mooie houten plantenbakken aan je schutting monteren. In onderstaand voorbeeld hebben ze houten plantenbakken in verschillende breedtes gemaakt, en op een a-symmetrische manier aan de bijpassende houten schutting gemonteerd. De paarse en witte bloemen, samen met het groen, fleuren de schutting super leuk op!

schutting ideeën houten plantenbakken

9. Vogelhuisjes

Ben jij gek op dieren, en zou je het leuk vinden om wakker te worden met fluitende vogels? Dan is een vogelhuisje in de tuin een echte musthave. Deze kan je aan een dikke boom ophangen of aan een bijgeleverde paal, maar vogelhuisjes staan ook super leuk aan schuttingen. In deze tuin hebben ze niet één vogelhuisje opgehangen, maar meerdere vogelhuisjes op verschillende hoogtes gecombineerd. In combinatie met de mooie planten in de plantenborder, ziet het er super mooi en natuurlijk uit.

schutting decoratie vogelhuisjes

10. Metaalkunst

Je vindt metaalkunst op de meeste rommelmarkten en kringloopwinkels en het is er in alle soorten en maten. Verander die metalen kunst in de perfecte schutting decoratie met slechts een beetje spuitverf. Of je nu bloemen, vlinders of iets anders op je schutting wilt, kies gewoon wat je wilt en spuit het vervolgens in de kleur die je nodig hebt om bij je tuin te passen.

schutting decoratie metaalkunst

11. Crocs als plantenpotten

Dit idee bewijst dat werkelijk alles mogelijk is als schutting decoratie. Die oude Crocs die je nooit meer draagt of die de kinderen ontgroeid zijn, kan je als leuke plantenpotten gebruikt worden tegen je schutting. In plaats van ze weg te gooien, kun je ze gebruiken om je schutting te decoreren en jezelf veel ruimte te geven om te planten. De gaten in de zijkanten bieden een uitstekende afvoer voor water en je zou er een paar kunnen hebben voor iedereen in het gezin. Als je geen oude Crocs bij de hand hebt, kun je goedkope versies krijgen bij kringloopwinkels. Het ziet er ook nog eens super kleurrijk en vrolijk uit.

schutting decoratie crocs planters

12. Spiegel in de tuin

Dit is een geweldig idee voor degenen die een kleine tuin hebben en de indruk willen wekken van meer ruimte. Tuinspiegels zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten. Je zou zelfs een complete schutting kunnen bekleden met een speciaal op maat gemaakte wandspiegel, om meer diepte te creëren aan de achterkant van je tuin. Niet zo groot budget? Dan kan je natuurlijk ook een oude spiegel gebruiken die je niet meer gebruikt. Heb je alleen maar kleine spiegels, wat dacht je van een mooie collage van verschillende spiegels aan de schutting? Hieronder zie je de super leuke tuin van Megan van One kings lane, die haar mooie tuinspiegels zelf heeft gemaakt. Klik hier voor de volledige handleiding.

schutting decoratie spiegels

13. Plantenhanger

We hebben hierboven laten zien dat je schuttingen op verschillende manieren met planten kunt decoreren. We hebben het echter nog niet gehad over één van de meest eenvoudige manier, namelijk met behulp van een plantenhanger. Dé manier om hangplanten een plekje te geven in je tuin. Er zijn speciale wand plantenhangers te koop, die je heel eenvoudig met schroeven aan een schutting kunt vastschroeven. Klik hier om verschillende soorten plantenhangers te kopen.

schutting decoratie plantenhanger

14. Borden

De meeste mensen gebruiken borden om er op te eten. Maar er zijn tegenwoordig zoveel mooie borden, die je ook heel leuk als schutting decoratie in de tuin kunt ophangen. Dat heeft ook blogger Manuela gedaan van a Cultivated nest. Ze heeft haar schuttingen met verschillende dingen gedecoreerd, maar de borden vinden we veruit het leukst. Nu vraag je je misschien af hoe je de borden op kunt hangen aan een schutting of muur. Er zijn clips verkrijgbaar die je aan de achterkant van het bord kunt plakken, zodat je het vervolgens aan een haakje, schroef of spijker aan de schutting kunt ophangen.

schutting decoratie borden

15. Tuinposter

Binnen in huis zijn posters één van de meest populaire vormen van muurdecoratie. Normale posters kunnen echter niet buiten in de tuin gebruikt worden, omdat je te maken hebt met regen. Daarom zijn er tuinposters in het leven geroepen, speciale waterbestendige posters die speciaal voor buiten in de tuin, balkon of dakterras zijn gemaakt. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, kleuren, maten en prints. Klik hier voor de leukste tuinposters.

schutting ideeën tuinposters

Bekijk ook:
Bamboe schutting
Schutting ideeën
35x Tuin ideeen
10x Kleine tuin inspiratie
Bohemian tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply