Search and Hit Enter

Vintage vloerkleed in de badkamer

Wil je jouw badkamer een authentieke bohemian of vintage sfeer geven? Laat je inspireren door de charme van een vintage vloerkleed in de badkamer – Van inspirerende ideeën tot praktische tips!

Wanneer we denken aan het inrichten van onze badkamer, overwegen de meesten van ons tegels, accessoires en sanitair. Maar een trend die aan terrein wint, is het gebruik van vloerkleden, en dan met name die met een vintage uitstraling. Een vintage vloerkleed in de badkamer kan als een verrassende, maar uiterst stijlvolle keuze gezien worden. Het voegt warmte, textuur en een vleugje persoonlijkheid toe aan wat vaak een klinische of uniforme ruimte is.

Naast enkele praktische tips over het gebruik van een vintage vloerkleed in de badkamer, vind je in dit blogartikel ook super mooie inspiratie voorbeelden.

De charme van vintage: waarom kiezen voor een vintage vloerkleed?

Vintage spreekt tot de ziel. Het draagt de echo’s van vervlogen tijden, van ambachtelijke vaardigheden en van tijdloze schoonheid. In het hart van een modern huis is er een bijzondere plaats voor deze oude schatten, en dit geldt ook voor de badkamer. Maar wat maakt een vintage vloerkleed, zoals een patchwork, Berber of Perzisch tapijt, zo bijzonder in deze ruimte?

 1. Uniek karakter: Elk vintage vloerkleed, of het nu een handgeweven Berber uit de Atlasgebergte is of een fijngeknoopt Perzisch tapijt, heeft zijn eigen verhaal. Het is niet zomaar een decorstuk; het is een venster naar het verleden en draagt herinneringen en tradities met zich mee.
 2. Contrast en warmte: In de gestroomlijnde, glanzende wereld van moderne badkamers, kan een patchwork of een oud tapijt een zachte, warme toets geven. Ze doorbreken de monotonie met hun rijke patronen en texturen en voegen een vleugje geschiedenis toe aan de ruimte.
 3. Duurzaamheid: Deze tapijten hebben de tand des tijds doorstaan, wat getuigt van hun kwaliteit. Goed verzorgd, kunnen ze zelfs in een vochtige omgeving zoals de badkamer een leven lang meegaan.
 4. Persoonlijke flair: Een vintage vloerkleed is een statement. Het zegt dat je waarde hecht aan authenticiteit en dat je durft te spelen met design, waarbij je het verleden eert terwijl je het heden omarmt.

In een wereld waarin massaproductie vaak de norm is, biedt een vintage vloerkleed in de badkamer een adempauze, een moment van reflectie, en een dagelijkse herinnering aan de rijkdom en diversiteit van menselijke creativiteit door de eeuwen heen.

Tip: Omdat het bijna onvermijdelijk is dat een vloerkleed nat wordt in de badkamer, is het een goed idee om een vintage buitenkleed te nemen.

Een klein vintage vloerkleed – net groot genoeg om te passen bij de badkamermeubel.

Hoe kies je het perfecte vintage vloerkleed voor jouw badkamer?

Het kiezen van het juiste vintage vloerkleed voor je badkamer is zowel een kunst als een wetenschap. Het gaat erom een balans te vinden tussen persoonlijke esthetiek, functionaliteit en de fysieke ruimte die je tot je beschikking hebt. Hier zijn enkele stappen en overwegingen om je te helpen bij je keuze:

 1. Afmeting en plaatsing: Begin met het meten van de ruimte waar je het vloerkleed wilt plaatsen. Of het nu gaat om een klein accent onder de wastafel of een groot stuk dat het midden van de badkamer domineert, grootte doet ertoe. Het kleed moet passen zonder de beweging te belemmeren of gevaarlijke struikelzones te creëren.
 2. Stijl en patroon: Denk na over het soort tapijt dat je aantrekt. Houd je van het ingewikkelde ontwerp van een Perzisch tapijt, de aardse tinten van een Berber, of misschien de unieke samenstelling van een patchwork tapijt? De stijl van het vloerkleed moet complementair zijn aan de algehele uitstraling van je badkamer.
 3. Materiaal: Niet alle vintage vloerkleden zijn geschikt voor de vochtige omgeving van een badkamer. Zoek naar kleden die zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen vocht, zoals wol of bepaalde synthetische vezels, en vermijd materialen die gemakkelijk schimmel kunnen vasthouden.
 4. Onderhoud: Vintage vloerkleden vereisen speciale zorg, vooral in een ruimte als de badkamer. Informeer naar de reinigingsinstructies en overweeg hoeveel onderhoud je bereid bent te plegen voordat je een aankoop doet.
 5. Budget: Hoewel vintage vloerkleden een investering zijn, is er een breed scala aan opties beschikbaar in verschillende prijsklassen. Stel een budget vast en zoek vervolgens naar een kleed dat zowel aan je esthetische als financiële criteria voldoet.
 6. Herkomst en authenticiteit: Als de geschiedenis en authenticiteit van het vloerkleed belangrijk voor je zijn, doe dan je huiswerk. Informeer naar de herkomst, het tijdperk en eventuele certificaten van authenticiteit.

De zoektocht naar het perfecte vintage vloerkleed is een avontuur op zich. Het is een kans om te duiken in de wereld van kunst en geschiedenis, terwijl je tegelijkertijd een functioneel en prachtig stuk voor je huis vindt.


Authentieke vintage vloerkleden

Ben je op zoek naar een authentiek vintage vloerkleed voor in jouw badkamer? We hebben een alvast een aantal hele mooie varianten voor je geselecteerd:


Goedkope vintage vloerkleden

Vind je een authentiek vintage vloerkleed te duur? Je kunt ook voor een niet-authentieke variant gaan, die wel diezelfde mooie vintage look hebben, maar stukken goedkoper zijn:


Praktische tips voor het gebruik en onderhoud van een vloerkleed in de badkamer

Een vintage vloerkleed kan een statement maken in je badkamer, maar het is essentieel om er goed voor te zorgen, vooral in een omgeving die vaak vochtig en druk gebruikt wordt. Hier zijn enkele praktische tips om ervoor te zorgen dat je vloerkleed zo lang mogelijk mooi en functioneel blijft:

 1. Antislip onderkleed: Overweeg om een antislip onderkleed onder je tapijt te plaatsen. Dit zorgt niet alleen voor extra veiligheid door uitglijden te voorkomen, maar het helpt ook om het vloerkleed op zijn plaats te houden en beschermt het tegen overmatige slijtage.
 2. Ventilatie: Het is belangrijk om de badkamer goed te ventileren, vooral als er een vloerkleed ligt. Dit helpt om vochtigheid te verminderen en het risico op schimmel en meeldauw te minimaliseren.
 3. Regelmatig stofzuigen: Zelfs in de badkamer kan een vloerkleed stof en vuil verzamelen. Stofzuig het kleed regelmatig om het fris en schoon te houden.
 4. Direct drogen: Als het vloerkleed nat wordt, zorg er dan voor dat je het zo snel mogelijk droogt. Dit kan betekenen dat je het uit de badkamer haalt en op een droge plek legt of dat je gebruik maakt van een ventilator of verwarming.
 5. Vlekken onmiddellijk behandelen: Als er vloeistof op het kleed morst, dep het dan onmiddellijk op met een schone doek. Vermijd wrijven, want dit kan de vlek verspreiden of het tapijt beschadigen.
 6. Professionele reiniging: Afhankelijk van het gebruik en de plaatsing, kan het nodig zijn om je vloerkleed eens in de zoveel tijd professioneel te laten reinigen. Dit zorgt ervoor dat diep geworteld vuil en vlekken worden verwijderd en dat het tapijt zijn levendigheid behoudt.
 7. Roteer je vloerkleed: Om slijtage gelijkmatig te verdelen en ervoor te zorgen dat bepaalde delen niet te veel worden belast, is het een goed idee om het vloerkleed af en toe te roteren.
 8. Bescherm tegen direct zonlicht: Als je badkamer veel natuurlijk licht krijgt, overweeg dan om het vloerkleed te beschermen tegen direct zonlicht, dat de kleuren kan laten vervagen.

Het bezit van een vintage vloerkleed in de badkamer vereist wat extra zorg, maar met deze praktische tips kun je genieten van de schoonheid en charme van het kleed terwijl je zijn levensduur verlengt.

Een ivoorwit vintage berber vloerkleed heeft weliswaar minder kleur dan een Perzisch kleed, maar het is op z'n minst net zo mooi en karaktervol.
Een ivoorwit vintage berber vloerkleed heeft weliswaar minder kleur dan een Perzisch kleed, maar het is op z’n minst net zo mooi en karaktervol.

Vragen?

Zoals je hebt kunnen zien, kan een vintage vloerkleed heel veel doen met de sfeer in de badkamer. Heb je verder nog vragen? Laat het ons weten via een reactie hieronder, of neem contact met ons op via het contactformulier.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *