Search and Hit Enter

Betonnen keukenblad

Overweeg je een betonnen keukenblad voor jouw keuken? Ontdek hier de charme, voordelen en wat je moet weten voordat je beslist, inclusief alternatieven met dezelfde stoere uitstraling.

Beton, van oudsher geassocieerd met grootschalige bouwprojecten en industriële landschappen, heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan in de wereld van interieurdesign. Het heeft zich stilletjes een weg gebaand van de buitenste periferie van ons huis, rechtstreeks naar het hart ervan: de keuken. En waarom ook niet? Met zijn rauwe, ongepolijste charme combineert het de belofte van duurzaamheid met een esthetiek die een perfect evenwicht biedt tussen moderniteit en tijdloosheid.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom zoveel mensen vallen voor de stoere uitstraling van beton. In een wereld waar authenticiteit en uniciteit steeds meer gewaardeerd worden, biedt beton een canvas dat zowel eerlijk als aanpasbaar is. Een betonnen keukenblad vertelt een verhaal; elk krasje, elke oneffenheid voegt een nieuw hoofdstuk toe aan dat verhaal, waardoor je keuken een levende geschiedenis krijgt die zich met de jaren blijft ontwikkelen.

Maar is beton de juiste keuze voor jouw keuken? In dit blogartikel vind je alle belangrijke informatie, zodat jij een weloverwegen besluit kan maken, zoals de voordelen en nadelen, aandachtspunten en andere alternatieven.

Waarom kiezen voor een betonnen keukenblad?

De aantrekkingskracht van beton reikt verder dan alleen zijn robuuste uiterlijk. Het heeft een reeks kwaliteiten die het ideaal maken voor gebruik in de keuken:

 • Uniek en stijlvol: Het is onmogelijk om twee identieke betonnen bladen te vinden. Dankzij de handgemaakte aard en het mengproces krijgt elk blad zijn eigen unieke tint, textuur en patroon. Deze kleine imperfecties en variaties geven jouw keuken een persoonlijk karakter en een authentiek gevoel.
 • Duurzaamheid: Als het op stevigheid aankomt, is er weinig dat kan tippen aan beton. Met de juiste behandeling en onderhoud kan een betonnen keukenblad tientallen jaren meegaan zonder aan stijl of functionaliteit in te boeten.
 • Flexibiliteit in ontwerp: Een van de grote voordelen van beton is de mogelijkheid tot maatwerk. Of je nu een specifieke vorm, grootte of geïntegreerde spoelbak wilt, met beton zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Hierdoor kun je een keukenblad krijgen dat perfect past bij de ruimte en stijl van jouw keuken.
 • Warmtebestendig: Beton is bestand tegen hoge temperaturen, waardoor het risico op schade door hete pannen en potten aanzienlijk wordt verminderd. Natuurlijk is het altijd een goed idee om pannenlappen of onderzetters te gebruiken om de levensduur van elk keukenblad te verlengen.

De populariteit van beton is dan ook niet alleen gebaseerd op zijn esthetiek. De functionaliteit en duurzaamheid maken het een verstandige keuze voor iedereen die een keukenblad zoekt dat zowel mooi als praktisch is.

Een super leuke l-vormige keuken met blauw-grijze keukenkasten, betonnen keukenblad en witte keuken achterwand tegels.
Een super leuke l-vormige keuken met blauw-grijze keukenkasten, betonnen keukenblad en witte keuken achterwand tegels.

Aandachtspunten bij betonnen keukenbladen

Hoewel betonnen keukenbladen tal van voordelen bieden, zijn er ook enkele aspecten waar je rekening mee moet houden voordat je een definitieve beslissing neemt:

 • Gewicht: Beton is een zwaar materiaal. Dit betekent dat de ondersteunende keukenkasten en de vloerstructuur sterk genoeg moeten zijn om het gewicht van het betonnen blad te dragen. Het is essentieel om te overleggen met een professional voordat je besluit om een betonnen blad te installeren, om ervoor te zorgen dat jouw keuken de extra belasting aankan.
 • Poriën: Beton is van nature poreus. Dit betekent dat, als het niet goed wordt verzegeld, het gevoelig kan zijn voor vlekken van wijn, olie, citroensap en andere keukeningrediënten. Regelmatig opnieuw afdichten kan dit risico minimaliseren, maar het is een aspect dat in overweging moet worden genomen bij de keuze voor beton.
 • Potentiële scheurvorming: Beton kan soms scheuren vertonen, vooral als het niet goed is gemengd of geïnstalleerd. Hoewel veel mensen vinden dat kleine scheurtjes bijdragen aan het unieke karakter van hun keukenblad, is het toch iets om in gedachten te houden.
 • Kosten: Hoewel beton zelf een betaalbaar materiaal kan zijn, kunnen de kosten voor op maat gemaakte betonnen keukenbladen soms hoger uitvallen dan andere materialen, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de installatie.

Als je rekening houdt met deze aandachtspunten en je voorbereidt op het onderhoud en de zorg die beton nodig heeft, kan je keukenblad een leven lang meegaan en de esthetische en functionele voordelen bieden die je zoekt.

Hier zijn strakke witte keukenkasten gecombineerd met een dun betonnen keukenblad.
Hier zijn strakke witte keukenkasten gecombineerd met een dun betonnen keukenblad.

Wat kost een betonnen werkblad?

De prijs van een betonnen werkblad kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder behandelen we enkele van de bepalende elementen en geven we een algemene kostenschatting.

Factoren die de prijs beïnvloeden:

 1. Afmetingen en dikte: Grotere en dikkere bladen vereisen meer materiaal en arbeid, wat de kosten verhoogt.
 2. Afwerking: Er zijn verschillende soorten afwerkingen beschikbaar voor beton, van eenvoudig gepolijst tot meer complexe methoden zoals gestempeld of gekleurd beton. Meer gespecialiseerde afwerkingen kunnen de kosten verhogen.
 3. Complexiteit van het ontwerp: Aanpassingen, zoals geïntegreerde spoelbakken of unieke vormen, kunnen de prijs verhogen.
 4. Installatie: De kosten voor de installatie kunnen variëren afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de locatie van de keuken.

Kostenschatting:

Over het algemeen liggen de prijzen voor betonnen werkbladen in Nederland tussen de €100 en €250 per vierkante meter. Dit is echter een ruwe schatting. Voor een standaard keukenblad van 3 meter bij 0,6 meter (1,8 m^2) kun je dus rekenen op een bedrag tussen de €180 en €450, exclusief installatiekosten en speciale afwerkingen.

Het is belangrijk om offertes te vragen bij meerdere leveranciers om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten in jouw specifieke situatie. Daarnaast kunnen de prijzen variëren afhankelijk van de regio, de expertise van de leverancier en de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Hoe wordt een betonnen werkblad gemaakt?

Het creëren van een betonnen werkblad is een ambachtelijk proces dat zowel technische kennis als een vleugje artistieke flair vereist. Hier volgt een beknopt overzicht van het proces:

 1. Ontwerp en mal maken: Allereerst wordt er nauwkeurig gemeten en een ontwerp gemaakt dat past bij de wensen van de klant. Op basis van dit ontwerp wordt een mal gemaakt, vaak van hout of kunststof, die de uiteindelijke vorm van het werkblad zal bepalen.
 2. Mengen van het beton: Het beton wordt gemengd, meestal bestaande uit cement, water, zand en grind. Hier kunnen ook pigmenten aan toegevoegd worden als een specifieke kleur gewenst is.
 3. Gieten en trillen: Het beton wordt in de mal gegoten. Om luchtbellen te verwijderen en ervoor te zorgen dat het beton goed in de mal wordt verdeeld, wordt het geheel getrild.
 4. Uitharden: Het beton moet nu uitharden. Dit proces kan enkele dagen tot een week duren. Gedurende deze tijd moet het beton regelmatig vochtig worden gehouden om te voorkomen dat het te snel droogt, wat kan leiden tot scheurvorming.
 5. Ontkisten en afwerken: Zodra het beton volledig is uitgehard, wordt de mal verwijderd en kan het oppervlak van het werkblad worden afgewerkt. Dit kan bestaan uit schuren, polijsten en het aanbrengen van een beschermende sealer.
 6. Installatie: Ten slotte wordt het werkblad naar de locatie gebracht en geïnstalleerd. Door het gewicht van beton is dit vaak een taak voor professionals en kan speciale apparatuur vereisen.

Elk betonnen werkblad is het resultaat van handwerk en technische expertise, wat bijdraagt aan het unieke karakter dat zoveel huiseigenaren waarderen.

Stefani besloot haar eigen DIY betonnen keukenblad te maken in combinatie met mooie houten keukenkasten. Klik hier voor de volledige stap voor stap handleiding, inclusief benodigdheden en video!
Stefani besloot haar eigen DIY betonnen keukenblad te maken in combinatie met mooie houten keukenkasten. Klik hier voor de volledige stap voor stap handleiding, inclusief benodigdheden en video!

Is het makkelijk om een betonnen werkblad zelf te maken?

Het zelf maken van een betonnen werkblad is zeker een uitdaging en niet voor iedereen weggelegd. Hoewel het proces in theorie eenvoudig lijkt, zoals hierboven beschreven, zijn er veel nuances en details die het verschil kunnen maken tussen een succesvol eindresultaat en teleurstelling. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Ervaring: Tenzij je ervaring hebt met betonwerk of soortgelijke projecten, kan het moeilijk zijn om het juiste consistentie van het mengsel te bereiken, luchtbellen effectief te verwijderen en een perfect gladde afwerking te verkrijgen.
 2. Gereedschap en materialen: Je hebt specifieke gereedschappen en materialen nodig, zoals een betonmixer, triltafels en wellicht specifieke pigmenten voor kleur. Dit kan een behoorlijke investering zijn voor een eenmalig project.
 3. Gewicht en manoeuvreren: Beton is zwaar. Zelfs als je een perfect werkblad in je garage of werkplaats hebt gemaakt, moet je het nog naar zijn definitieve locatie verplaatsen. Dit kan fysiek veeleisend zijn en het risico op breuk of schade vergroten.
 4. Afwerking: Een professioneel aangebracht beschermend middel is essentieel om vlekken en slijtage te voorkomen. Dit vereist ook kennis en ervaring.

Voor de enthousiaste doe-het-zelver die bereid is zich grondig te verdiepen en te oefenen, kan het maken van een betonnen werkblad een lonend project zijn. Echter, als je op zoek bent naar een foutloos resultaat zonder de steile leercurve, is het wellicht raadzaam om een professional in te schakelen.


Onderhoud en verzorging van een betonnen keukenblad

Beton is niet enkel een materiaal dat een robuuste charme met zich meebrengt; het is tevens een oppervlak dat een specifieke aandacht en verzorging vraagt om zijn integriteit en uitstraling te behouden. Hoewel het opmerkelijk duurzaam en slijtvast is, zijn er aspecten waarmee je rekening moet houden om het in topconditie te houden.

In het dagelijkse leven kunnen keukenwerkbladen flink wat te verduren krijgen: hete pannen, scherpe messen, gemorste vloeistoffen, en ga zo maar door. Bij beton, dat poreus van aard is, is het van cruciaal belang om het oppervlak adequaat te beschermen en regelmatig te onderhouden.

 • Sealen: Het zorgvuldig en regelmatig sealen van betonnen werkbladen is essentieel om vochtopname te voorkomen en de weerstand tegen vlekken te vergroten. Dit zou idealiter om de één tot drie jaar moeten worden gedaan, afhankelijk van het gebruik en de fabrikant van het beton.
 • Dagelijkse zorg: Voor het dagelijks reinigen volstaat het gebruik van een zachte doek of spons en een mild reinigingsmiddel. Het is belangrijk om zure of schurende reinigingsmiddelen te vermijden omdat deze het oppervlak kunnen aantasten.
 • Vermijden van krassen: Hoewel beton een robuust materiaal is, kan het bij zwaar gebruik krassen vertonen. Gebruik daarom altijd een snijplank bij het bereiden van voedsel en plaats viltjes onder voorwerpen die het oppervlak kunnen beschadigen.
 • Omgaan met vlekken: Ondanks je beste inspanningen kunnen er toch vlekken op het beton ontstaan. In zo’n geval is het raadzaam om de vlek zo snel mogelijk op te deppen en niet te vegen, om verspreiding te voorkomen. Voor hardnekkige vlekken zijn er speciale reinigingsmiddelen beschikbaar.

In essentie is het behoud van de esthetiek en functionaliteit van je betonnen keukenblad vooral een kwestie van attent en proactief handelen. Met een zorgvuldige benadering van het onderhoud zul je vele jaren van het unieke, stijlvolle oppervlak kunnen genieten, terwijl je keuken de karakteristieke, industriële flair behoudt die beton zo aantrekkelijk maakt.

Betonnen werkbladen zijn niet alleen een goed idee voor een industriële keuken, ze worden ook vaak genoeg gecombineerd met moderne keukens.
Betonnen werkbladen zijn niet alleen een goed idee voor een industriële keuken, ze worden ook vaak genoeg gecombineerd met moderne keukens.

Alternatieven voor een betonnen look

Als je verliefd bent op de stoere uitstraling van beton, maar de eigenschappen of het onderhoud van een echt betonnen werkblad je afschrikken, zijn er gelukkig alternatieven beschikbaar die dezelfde esthetiek bieden. Hier zijn enkele populaire opties:

1. Microcement

Dit is een dunne laag cementachtig materiaal dat over bestaande oppervlakken kan worden aangebracht. Het heeft de uitstraling van beton, maar is flexibeler en lichter. Microcement is waterdicht en kan op maat worden gekleurd. Het kan zowel voor vloeren als werkbladen worden gebruikt en biedt een naadloze afwerking.

Voordelen:

 • Flexibel: Kan over bestaande oppervlakken worden aangebracht.
 • Waterdicht: Uitstekend voor plekken waar water vaak in contact komt met het oppervlak.
 • Aanpasbare kleur: Kan op maat worden gekleurd om aan specifieke wensen te voldoen.
 • Naadloze afwerking: Geen zichtbare voegen, wat een strak uiterlijk geeft.

Nadelen:

 • Kan beschadigen: Hoewel het sterk is, kan het bij hard contact beschadigen.
 • Kosten: Kan duurder zijn dan sommige andere opties, afhankelijk van de uitvoering en installatie.

2. Composiet

Composiet werkbladen zijn gemaakt van een mix van natuurlijke materialen (meestal steen of kwarts) en kunststofhars. Ze kunnen worden vervaardigd met een betonlook en zijn over het algemeen duurzaam, niet-poreus en makkelijk in onderhoud.

Voordelen:

 • Duurzaam: Bestand tegen veel van de alledaagse keukenrisico’s zoals krassen en vlekken.
 • Niet-poreus: Net als kwarts absorbeert het geen vloeistoffen.
 • Veelzijdig in design: Beschikbaar in een breed scala aan kleuren en patronen.

Nadelen:

 • Kosten: Kan aan de prijzige kant zijn, afhankelijk van het merk en de stijl.
 • Niet hittebestendig: Plaatsen van hete pannen direct op het oppervlak kan het beschadigen.

3. Laminaat

Laminaat werkbladen zijn de meest budgetvriendelijke optie en zijn beschikbaar in een breed scala aan designs, waaronder die met een betonuitstraling. Hoewel ze niet dezelfde diepte en textuur hebben als echt beton, bieden ze een overtuigende look tegen een fractie van de prijs. Ze zijn ook lichtgewicht en eenvoudig te installeren.

Voordelen:

 • Budgetvriendelijk: Een van de meest betaalbare werkblad opties.
 • Lichtgewicht: Eenvoudiger te hanteren en installeren.
 • Verscheidenheid aan ontwerpen: Beschikbaar in een breed scala aan designs, inclusief betonlook.

Nadelen:

 • Niet hittebestendig: Kan beschadigen of smelten bij direct contact met hete voorwerpen.
 • Kan beschadigen: Scherpe voorwerpen of hard contact kan het oppervlak krassen of beschadigen.
Microcement is een heel goed en populair alternatief voor een betonnen keukenblad. Klik hier om te zien hoe een microcement keukenblad gemaakt wordt.
Microcement is een heel goed en populair alternatief voor een betonnen keukenblad. Klik hier om te zien hoe een microcement keukenblad gemaakt wordt.

Vragen?

Of je nu kiest voor authentiek beton of een alternatieve betonlook, het is essentieel om je keuze af te stemmen op jouw behoeften, levensstijl en budget. Met de juiste zorg en onderhoud kan elk van deze oppervlakken een blijvende aanvulling zijn op je keuken, die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

Heb je verder nog vragen, of wil jij jouw keuken delen met een betonnen werkblad? Laat het ons weten via ons contactformulier.

Bekijk ook:
Marmer keukenblad
Composiet keukenblad
Corian keukenblad

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *