Planten zijn een absolute musthave voor je balkon. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, om ervoor te zorgen dat de balkon planten ook goed groeien. Om je te hierbij te helpen hebben we daarom een aantal handige balkon planten tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ga aan de slag!
Het kan best spannend zijn om uit te zoeken wat je aan de muren moet hangen en waar je het meubilair moet neerzetten. Als je appartement een balkon hebt, moet je nog meer beslissingen nemen. Er zijn bloemen, klimplanten, coniferen, kruiden, groenten, struiken en zelfs dwergbomen die iemand zou kunnen laten groeien op het balkon.
Afhankelijk van je balkon ligging, zijn sommige planten beter dan andere. Sommige planten zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor kleine ruimtes. Sommige planten gedijen op plaatsen waar geen zon is. Sommige planten kunnen niet tegen harde wind en hebben meer bescherming nodig. Sommige zijn zwaar en andere zijn licht, vooral als er water wordt toegevoegd. Kortom, het kan best een uitdaging zijn om balkon planten te kopen. Maar wees gerust, hieronder hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet om je met dit project op weg te helpen!
1. Balkon ligging
Als je balkon planten gaat kopen, dan speelt de ligging van je balkon een hele belangrijke rol. Het maakt heel veel uit of je balkon op het westen, zuiden, noorden of oosten ligt. Dit alles heeft natuurlijk te maken met de hoeveelheid zon die jouw balkon ontvangt.
Balkon op het zuiden
Op het noordelijk halfrond is het het meest wenselijk om een balkon op het zuiden te hebben, omdat je elke dag het maximale aantal uren zonlicht hebt, wat betekent dat de meeste eetbare planten en bloemen gedijen.
De meeste groenten, mediterrane kruiden (bijv. rozemarijn, lavendel, salie, peterselie en basilicum) en fruit (tomaten en pepers) zullen het goed doen. Dwergbomen kunnen ook worden gekweekt, de lijst met opties is ongelooflijk. Het belangrijkste is dat je je grond in dit opzicht sneller zal opdrogen, waardoor het belangrijk is om de balkon planten in de zomer mogelijk twee keer per dag water te geven.
Balkon op het westen
Balkons op het westen zijn ook zeer geschikt voor het kweken van de meeste eetbare planten, omdat ze op het warmste moment van de dag licht krijgen. Ook hier zullen warmteminnende mediterrane planten goed groeien. Tedere schaduwminnende planten doen het niet zo goed op balkons op het westen: met direct zonlicht op het warmste moment van de dag zijn ze gevoelig voor uitdroging.
Balkon op het oosten
Voor tedere, schaduwminnende planten zijn balkons op het oosten de beste keuze. Ze krijgen een paar uur ochtendzon, maar dit is tijdens het koelere deel van de dag, dus het is nooit te intens. Voor bloemen zullen Geraniums en Stokrozen hier goed groeien. Met dit zachte zonlicht zullen de meeste zachte kruiden en salades goed groeien op een balkon op het oosten, zolang ze van ’s morgens vroeg tot’ s middags licht krijgen.
Balkon op het noorden
Balkons op het noorden krijgen niet veel direct zonlicht, of zelfs helemaal niet. Dit betekent dat de mogelijkheden van wat je kunt kweken kleiner zijn. Je moet dus wat creatiever zijn en op zoek gaan naar geschikte schaduwplanten. Als het gaat om verse kruiden, is munt waarschijnlijk het enige kruid dat goed kan groeien op een balkon op het noorden.
Als je ~3 uur zonlicht hebt, heb je misschien wat succes met het kweken van spinazie of sla. Over het algemeen, denk maar aan schaduwrijke bosbodems, daar zullen veel winterharde vaste planten groeien. Varens zullen gedijen in een ruimte als deze; Klimop kan in hangende potten worden gekweekt om als hangplant te groeien. Caladiums en Coleus zullen ook wat textuur en kleur toevoegen.
2. Planten voor een winderig balkon
Een bekend probleem waar heel veel mensen mee kampen als het gaat om balkon planten, is de harde wind. Vooral als je in een hoog appartement woont, zul je hier ongetwijfeld mee te maken hebben. Een zacht briesje is goed voor planten en versterkt hun stengels en wortels, maar een sterke wind kan planten beschadigen en de planten en de grond snel uitdrogen.
Balkonscherm
Afhankelijk van de opstelling die je hebt en de vrijheid die je hebt bij het aanpassen van je balkon, verschilt hoe je met harde wind omgaat. De eerste optie die je kunt overwegen, is het creëren van een windscherm. Je kunt denken bijvoorbeeld denken aan een een balkonscherm die je aan vastmaakt aan de binnenkant van de balkonreling. Deze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, kleuren en patronen. Een bijkomend voordeel van een balkonscherm is dat je daarmee ook privacy kunt creëren op je balkon.
3. Klimplanten
Een andere mogelijkheid is om een natuurlijke scherm te creëren, waarmee je jouw balkon planten kunt beschermen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een gaaspaneel of houten trellisscherm die je laat begroeien met leuke klimplanten, zoals de Sterjasmijn. Houd er rekening mee dat bij extreem harde windvlagen deze schermen kunnen omwaaien. Zorg er dus voor dat ze altijd stevig staan.
Hagen
Hagen kunnen ook een goed idee zijn voor het beschermen van je balkon planten tegen de wind. Plaats een mooie buxus, rozemarijn of hulst op je balkon, die je niet alleen als een windscherm gebruikt, maar ook als mooie decoratie. Ook hiervoor is het verstandig om grote en zwarte plantenbakken te gebruiken, om ervoor te zorgen dat ze niet omwaaien door de wind.
Hagen hebben normaal gesproken een aantal jaren de tijd nodig om tot de gewenste hoogte te groeien. Voor een balkon is het daarom een goed idee om kant en klare hagen te kopen, die je direct al kunt gebruiken.
Winterharde windtelerante planten
Vind je een balkonscherm of hagen maar niks, dan zou je ook winterharde, windtolerante planten kunnen overwegen, zoals de Japanse slangenbaard, Japanse Anemone, Zegge siergras, Cordyline, Bamboeplanten, Struikhei, Hulst en Bergden, noem maar op.
4. Potten, bakken en compost
Zoals eerder aangegeven, kan een balkon te maken hebben met veel wind en snikhete dagen, waardoor zowel de planten als het compost zullen uitdrogen. Naast het kiezen van geschikte balkon planten, zijn er ook andere maatregelen die je kunt treffen om ervoor te zorgen dat de planten op het balkon goed gaan groeien.
Allereerst wil je het gebruik van compost op turfbasis vermijden. Niet alleen vanwege de impact op het milieu, maar ook omdat het erg licht is als het uitdroogt. Hierdoor kunnen veel planten makkelijk omwaaien. Op turf gebaseerde compost is ook moeilijker te rehydrateren als ze uitdrogen. Gebruik in plaats daarvan een op aarde gebaseerde compost die meer gewicht zal behouden en een groter waterhoudend vermogen heeft.
Als het gaat om het kiezen van plantenpotten en plantenbakken, is de grootste beginnersfout om veel kleine potten te gebruiken. Het ziet er misschien leuk en schattig uit, maar ze kunnen eenvoudig omwaaien en drogen ook sneller uit. We raden daarom grote potten aan, die je lekker op kunt vullen met meer compost, zodat ze meer vocht kunnen vasthouden. Als je compost wilt besparen en meer drainage wilt toevoegen, voeg dan wat kleine stenen/grind toe aan de bodem van je potten voordat je compost toevoegt.
Geef ook de voorkeur aan potten en bakken die gemaakt zijn van niet-poreuze materialen. Hoewel terracotta potten zwaarder zijn dan plastic potten, drogen ze veel sneller uit, wat betekent dat je planten meer onderhoud nodig hebben. Heb je daar geen zin in? Gebruik dan potten en bakken van kunststof, metaal, glasvezel of geglazuurde keramiek.
4. Balkon planten verzorgen
Over onderhoud van je balkon planten gesproken. Een van de eenvoudigste manieren om het verzorgen van je balkon planten eenvoudiger te maken, is het installeren van automatische irrigatiesystemen. Voor velen van ons kunnen drukke levens het onderhoud van planten in de weg staan, dus dit is een goede manier om het wat minder arbeidsintensief te maken.
Een eenvoudig druppelsysteem kan eenvoudig worden geïnstalleerd, dat periodiek een pomp inschakelt om water in al je potten en bakken containers te druppelen. In het ideale geval heb je ook een waterafvoer voor overtollig water. Dit zou worden beschouwd als een actief irrigatiesysteem met een pomp op een timer.
Er zijn ook passieve irrigatiesystemen die geen elektriciteit gebruiken. Zo zou je een DIY verticale tuin kunnen creëren met een ingebouwd reservoir aan de onderkant. Het vochtafvoerende materiaal voert water naar de compost en de wortels van de planten, waardoor ze vochtig blijven totdat ze moeten worden bijgevuld. De indicator geeft aan wanneer het tijd is om opnieuw te vullen.
5. Verticaal tuinieren
Verticaal tuinieren is sowieso een geweldig idee voor een balkon. Een balkon is, vooral vergeleken met een tuin, een stuk kleiner. Een manier om je balkon toch in te richten met lekker veel groen, is door een verticale tuin te creëren. Je maakt optimaal gebruik van de hoogte, waardoor je heel veel loopruimte kunt besparen. Het ziet er bovendien super mooi uit!
Bekijk ook:
Balkon plantenbak
Balkonstyling met groene planten
35x Tuin ideeen
Voortuin ideeën
No Comments