Tuin

10x Kant en klare hagen


Hagen en hagen hebben jaren de tijd nodig om te kunnen groeien tot de ideale hoogte. Niet iedereen wilt echter zo lang wachten. Daarom zijn Kant en klare hagen een goed idee, die de perfecte oplossing zijn voor als je direct wilt profiteren van privacy en veiligheid rondom je huis en tuin. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig over kant en klare hagen!

kant en klare hagen

Kant en klare hagen worden meestal gekweekt in troggen van één meter, die regelmatig in vorm worden gesnoeid terwijl ze volgroeid zijn. Ze kunnen het hele jaar door geplant worden en zorgen voor een onmiddellijk effect rondom je huis en tuin. Deze planten zijn al samen opgekweekt en in vorm gesnoeid waardoor een kant en klare haag ontstaat. Als gevolg hiervan krijg je het gewenste uiterlijk van een gevestigde haag die normaal gesproken twee tot vijf jaar nodig heeft om zich te ontwikkelen. De meeste kant en klare hagen zijn aan elkaar gebreid en de gevestigde wortelstelsels vormen een robuuste basis, wat resulteert in een hoog slagingspercentage als ze eenmaal goed zijn geplant.

Voordelen van kant en klare hagen

Naast dat je direct kunt profiteren van privacy en bescherming rondom je huis en tuin, bieden kant en klare hagen nog meer voordelen. De voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Een onmiddellijk effect. Perfect als je op zoek bent naar een snelle doorlooptijd voor je tuinverbouwing;
  • Kant en klare hagen kunnen het hele jaar door worden geplant. Hierdoor ben je dus niet afhankelijk van het seizoen;
  • In vergelijking met potplanten of wortelkluiten van vergelijkbare hoogte, worden kant en klare hagen vaak gesnoeid om een ​​uniforme hoogte en breedte te creëren;
  • Kant en klare hagen kan je eenvoudig zelf planten.

kant en klare haag voordelen

Bladverliezend of wintergroen

Haag planten zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten. Bij het kiezen van de beste haagplanten voor jouw tuin, is het verstandig om te overwegen of de haagplant bladverliezend of wintergroen is op basis van het doel. Wintergroene hagen verliezen hun blad niet met de seizoenen mee en zorgen het hele jaar door voor een stevige groene tuinafscheiding. Bladverliezende hagen verliezen hun bladeren in de herfst, wat zorgt voor seizoensgebonden kleurveranderingen en weelderig groen gebladerte in de lente en zomer. Het ene type is niet per se beter dan het andere, maar jouw redenen voor het planten van een haag kunnen je helpen beslissen welke het beste is voor jouw project.

Privacy

Als je het hele jaar door privacy wilt rondom je huis en tuin, bijvoorbeeld als je de hagen gebruikt als alternatief van houten schuttingen in je tuin, dan zijn groenblijvende haagplanten de beste keus. Het aanhoudende groene blad zorgt namelijk ook midden in de winter voor een stevige privacy scherm, zodat je geen last zal hebben van nieuwsgierige voorbijgangers.

Kleur

Als je een landschap hebt dat in de winter vaak somber is, met weinig kleur, wil je ook misschien een groenblijvende haag planten. De warme groene tinten zullen helpen om de wintertinten op te fleuren. De donkergroene kleuren zien er ook goed uit in de zomer en vormen een mooie achtergrond voor andere planten en bloemen.

Als je het leuk vindt om door de seizoenen heen te wisselen, overweeg dan om een bladverliezende haag te planten. Veel soorten bloeien in de late winter of het vroege voorjaar, zoals de Star Magnolia, Gele kornoelje
of Arrowwood Viburnum. Sommige haagsoorten zullen in de late zomer of herfst kleurrijk fruit dragen, en andere variëteiten hebben een prachtige herfstkleur zoals de Gele kornoelje, Chinese esdoorn en de Rode Beuk.

kant en klare hagen rode beuk

Bijzonderheden

Wintergroene hagen groeien over het algemeen sneller, hoewel er ook uitzonderingen zijn. Sommige soorten bloeien en dragen vrucht, zoals Vuurdoorn en Laurierkers, terwijl andere het hele jaar door een consistente groene kleur hebben de levensboom.

Bladverliezende hagen hebben een grote verscheidenheid aan eigenschappen wat betreft bladtextuur, bloemtype en -kleur en fruit. Deze zijn bij laat snoeien wat vergevingsgezinder dan de meeste groenblijvende hagen. Het snoeien van bladverliezende hagen is heel eenvoudig in de winter terwijl ze slapend zijn.

Kant en klare bladverliezend hagen

Wil je genieten van de mooie kleuren en bloemen van je hagen? Dan zijn bladverliezende hagen een goed idee. Hieronder hebben we de meest populaire kant en klare bladverliezende hagen voor je op een rijtje gezet.

1. Beukenhaag

Beukenhaag (Fagus sylvatica) staat bekend als een torenhoge, van nature grote bladverliezende boom, maar hij kan ook worden omgevormd tot een prachtige haag. Het blad van de beuk verandert met de seizoenen van kleur, waardoor het een aantrekkelijke haag is in veel buitenruimtes. Het is een klassieke, geliefde haagkeuze en heeft als bijkomend voordeel dat het zijn koperkleurige herfstbladeren de hele winter aan de takken houdt voor afscherming het hele jaar door. Hier verkrijgbaar.

kant en klare hagen - beukenhaag

2. Carpinus betulus

De dicht vertakte Europese Haagbeuk is zuilvormig als hij jong is en groeit in zijn statige naamgenootvorm naarmate hij ouder wordt, waar hij inheems is in Europa en Centraal-Azië. Carpinus betulus heeft een kenmerkende gecanneleerde grijze bast en scherp getand donkergroen blad dat in de herfst geeloranje kleurt. Geplant in groepen, werkt het perfect als scherm of windscherm en kan het even goed werken als een strakke haag als je het goed en regelmatig snoeit. Je kunt het beste snoeien tijdens de late zomer tot midden winterperiode, wanneer aanzienlijke bloedingen kunnen worden voorkomen. In Europa is het een populaire boom om te snoeien, een vorm van grootschalige vormsnoei waarbij bomen in een natuurlijke vorm van verweven enten aan elkaar worden gekweekt. Hier te koop.

kant en klare hagen - beukhaag

3. Weigela Rosea

De Weigela Rosea brengt een enorme hoeveelheid kleur in jouw lente- en zomertuin. Met zijn betrouwbare bloei en krachtige groei zijn deze stoere heesters zeker de moeite waard om in je tuinontwerp op te nemen!
Inheems in Oost-Azië, Weigela Rosea is het meest bekend om zijn bloemen die het in overvloed produceert van eind mei tot juli. De paarsgroene bladeren zijn bijna gesmoord onder de massa’s trossen buisvormige roze-roze bloemen die de struik bedekken en met hun geur bijen en vlinders naar jouw tuin lokken. Wanneer de bloei is voltooid, vormen de bladeren en de dichte groeiwijze een goede schermhaag. De gebogen takken zorgen het hele jaar door voor een sierlijke uitstraling. Hier te koop.

kant en klare hagen weigela rosea

4. Gele kornoelje

De Gele kornoelje, oftewel de Cornus Mas, is een aantrekkelijke haag, scherm of border voor een breed scala aan buitenruimtes vanwege de opvallende opzichtige felgele bloemen in de lente. Cornus Mas Kornoelje groeit gemakkelijk in gemiddeld goed doorlatende grond en is eenvoudig het hele jaar door te onderhouden. Het ontwikkelt vlezige donkerrode vruchten in het midden van de zomer. De vruchten zijn eetbaar, maar vrij zuur vers van de boom. Cornelian kersenfruit kan echter worden gebruikt voor het maken van smakelijke siropen en conserven. Vogels zijn ook dol op het fruit! Weelderig, groen blad in de zomer dat geel wordt in de herfst en afzakt in de winter. Fel gouden bloemen op cornus mas bedekken de takken in de late winter, waardoor een gloeiend effect in het landschap ontstaat. Hier te koop.

kant en klare haag gele Kornoelje

5. Fagus Sylvatica Atropunicea

De Fagus Sylvatica Atropunicea onderscheidt zich van de gewone, groene variëteit die bekend staat als de gewone beuk door zijn visueel aantrekkelijke, roodachtige bladeren. Dit kleurrijke blad zal het hele jaar door interesse in je tuin geven. Het jonge blad heeft een koperrode kleur en verdonkert in de zomer en herfst naar een dieppaarse tint. Als de winter aanbreekt, heeft het gebladerte zijn eindstadium bereikt. In tegenstelling tot veel andere bladverliezende planten, zal de fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ het grootste deel van de winter zijn bladeren vasthouden. Tegen de tijd dat de cultivar zijn bladeren in de lente afwerpt, zullen ze snel worden vervangen door verse groei. Als je geluk hebt en de omstandigheden optimaal zijn, zal er zelfs al verse groei zijn voordat het blad valt. Hier te koop.

kant en klare heggen Fagus Sylvatica Atropunicea

Wintergroene hagen

Toch liever heel het jaar door profiteren van privacy en bescherming rondom je huis en tuin? Kies dan voor wintergroene kant en klare hagen. Hieronder hebben we een aantal populaire wintergroene hagen voor je op een rijtje gezet.

1. Portugese Laurier

De prachtige Portugese Laurierhaag is een populaire keuze voor diegenen die een dichte haag willen die gemakkelijk te onderhouden is. Deze laurierkers komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en blinkt uit in drogere omgevingen en die met zanderige of klei-zware bodems. Prunus Lusitanica’s compacte groei maakt het ideaal voor een natuurlijke tuinafscheiding. Hier te koop.

kant en klare hagen portugese laurier

2. Taxus baccata

De Taxus baccata is een van de klassieke kant en klare hagen. Het wordt al vele jaren gebruikt in de allerbeste tuinen van de grootste landhuizen en paleizen, omdat het een schitterende achtergrond vormt voor elke beplanting die ervoor staat, en het kan ook worden bijgesnoeid tot verbazingwekkende geometrische en formele vormen . Bij regelmatig snoeien vormt het een mooie dichte groenblijvende haag. Het kan worden gehouden als een lage haag van ongeveer 45-60 cm hoog, maar kan ook worden overgelaten om een haag van meer dan 250 cm hoog te maken, maar op al deze hoogten zal het nog steeds dicht zijn. Als het niet wordt gesnoeid, zal het bloeien en in de herfst rode vruchten produceren, maar bij regelmatig snoeien zullen deze niet worden geproduceerd. Hier te koop.

kant en klare hagen taxus baccata

3. Thuja occidentalis Smaragd

Thuja occidentalis Smaragd is een van de dikste groenblijvende haagplanten die je kunt planten. De haag zorgt voor een nette, frisse uitstraling die nauwelijks gesnoeid hoeft te worden. Deze dichte groenblijvende haag behoudt zijn rijke kleuren en stevige vorm gedurende de seizoenen, waardoor het een uitstekende haagkeuze is. Deze groenblijvende haag groeit langzaam met schitterend groen blad. Deze zeer aanpasbare boom gedijt ook in de warmere en vochtigere klimaten. Hier te koop.

kant en klare hagen Thuja occidentalis Smaragd

4. Hulst

Hulst (Ilex aquifolium), de bekende groenblijvende haag, vormt een dichte doornige barrière en vormt een geweldige haag. De doornige bladeren van een Hulst haag zijn glanzend donkergroen aan de bovenkant en lichter groen aan de onderkant. Kleine onbeduidende witte bloemen in mei/juni worden op vrouwelijke planten gevolgd door felrode (giftige) bessen van september tot het vroege voorjaar, die aantrekkelijk zijn voor dieren in het wild. Deze klassieke groenblijvende haag zal gedijen in de meeste goed doorlatende gronden, inclusief klei. Het is gelukkig in zon of schaduw, maar houdt niet van hitte en droogte. Hoewel langzaam groeiend (5 – 15 cm/jaar), moet een Hulst Instant Hedge eenmaal per jaar worden gesnoeid, bij voorkeur in augustus. Hier te koop.

kant en klare haag hulst

5. Laurierkers

Met het hele jaar door rijk groenblijvend blad en dichte takken, is de Laurierkers een populaire haag voor diegenen die een weelderig groenblijvend privacyscherm willen. Hoewel het vooral bekend staat om zijn prachtige, rijke groene blad, produceert de Laurierkers ook delicate witte bloemen in de lente en feestelijke rode bessen gedurende de winter, wat het hele jaar door interessant is voor je tuin. Omdat het een snelgroeiende haag is, is de Laurierkers een uitstekende keuze voor een grotere privacyhaag of border. Hier te koop.

kant en klare hagen laurierkers

Kant en klare hagen planten

Zoals gezegd is het heel eenvoudig om zelf je eigen kant en klare hagen te planten in je voortuin of achtertuin. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het berekenen van hoeveel planten je per meter nodig heeft, omdat ze al voor je zijn uitgestald. Hieronder zie je een handige stap voor stap handleiding.

  • Begin met het graven van een greppel die ongeveer even diep is als de haagbak of zak, zodat er genoeg extra ruimte overblijft om goed organisch materiaal in te graven.
  • Strooi vervolgens Rootgrow op de bodem van de greppel, volgens de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking. Dit zorgt ervoor dat de haagplanten een goed en gezond wortelstelsel vormt.
  • Verwijder de haag unit (hiervoor heb je twee personen nodig) en plaats deze in de greppel.
  • Vul de afdekkingseenheid aan en zet deze vast in de greppel.
  • Geef je nieuwe haag goed water en geniet van je niet haag!

Bekijk ook:
10x Hagen planten
Hagen
Bamboe schutting
15x Schutting decoratie
Composiet of kunststof schutting?
Composiet of kunststof schutting?
Zwarte schutting in de tuin
35x Tuin ideeen
Voortuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply