Balkon, Tuin

Duiven verjagen


Duiven verjagen

Of je nou wel of niet van duiven houdt, niemand vindt het fijn om constant een balkon of tuin vol met duiven of duivenpoep te hebben. Hoewel duiven zelf onschadelijk zijn, kunnen ze behoorlijk wat schade aanrichten aan je huis en tuin, en kunnen ze mogelijk zelfs ziektedragende mijten of teken veroorzaken. Heb jij last van duiven in je tuin of op je balkon? Of wil je de duiven verjagen uit je mooie boom? Wij geven tips hoe je duiven kunt verjagen, of beter, hoe je duiven weg kunt houden. Lees snel verder!

Waarom zijn duiven niet wenselijk in je tuin of op je balkon?

Voor de duivenliefhebbers die het probleem niet inzien van duiven in de tuin of op je balkon, hebben we alle risico’s nog even op een rijtje gezet:

  • Ziekten: Duiven zijn niet de schoonste vogels. Ze kunnen een groot aantal parasieten en ziekten overbrengen via uitwerpselen en stof dat via luchtkanalen in gebouwen terechtkomt. Sommige ziekten die door duiven worden verspreid zijn E.coli, Histoplasmosis, Psittacosis, Cryptococcosis, etc.;
  • Uitwerpselen: Behalve dat ze in de lucht zweven, laten duiven een absurde hoeveelheid uitwerpselen achter, die extreem bijtend zijn. Duivenpoep is super zuur, kunnen vlekken veroorzaken, en kunnen er zelfs voor zorgen dat dingen sneller kapot gaan. Als het opgedroogd is, is het bovendien super hardnekkig;
  • Veren: Naast poep laten duiven ook heel veel veren vallen. Dit is natuurlijk een stuk minder erg dan duivenpoep, maar het kan dusdanig veel worden, waardoor het opstoppingen kan veroorzaken in goten, dakranden en ventilatieopeningen;
  • Andere plagen: Naast ziekten brengen duiven ook andere ongedierte met zich mee zoals teken, bedwantsen, luizen en vogelmijten. En zelfs als de vogels het nest verlaten, kunnen de insecten nog steeds achterblijven.

Geluidsoverlast: Zo nu en dan een roekoe is niet erg, maar het is absoluut geen pretje als je dat elke dag een aantal uur moet aanhoren.

Schade aan planten en gewassen: Planten en gewassen in je tuin kunnen gevaar oplopen door aanvallen van duiven.

Hoe kan je duiven verjagen?

Duiven zijn redelijk intelligente vogels, die moeilijk zijn te verjagen. In de praktijk moet je zelfs meerdere maatregelen treffen om er geen last van te hebben. We hebben de beste methodes voor je op een rijtje gezet.

1. Windgong

De meest eenvoudige manier om duiven te verjagen is door een windgong met aluminium buisjes op te hangen. Voor mensen kan het geluid van een windgong erg rustgevend zijn, maar duiven vinden het geluid van een windgong helemaal niet prettig. Je kunt het altijd proberen. Mocht het niet helpen, dan heb je in ieder geval wel een mooie hanger in je tuin of op je balkon. Klik hier om verschillende modellen te bekijken.

duiven verjagen windgong

2. Ballonnen

Met ballonnen kan je duiven afschrikken, omdat ze een ballon als een uil zien. En duiven zijn bang voor uilen. Je kunt hier zowel helium als normale ballonnen voor gebruiken. Om het nog meer op een uit te laten lijken, zou je er ook het gezicht op kunnen tekenen. Bint er een touwtje aan vast en maak het vast een de balkon reling of hang er een aantal een de boom. Je zult zien dat de duiven niet dichtbij de ballonnen durven te komen.

duiven verjagen ballonnen

3. Kraai

Duiven zijn bang voor kraaien. Nu is het natuurlijk lastig, en vooral ook heel ongewenst, om echte kraaien in je tuin op je balkon te hebben. Gelukkig kan je ook duiven verjagen met een neppe kraai. Je hebt het vast weleens gezien bij de ingang van een winkel of bij mensen op het balkon of in de tuin. Die neppe kraaien zijn dus niet decoratief bedoeld. Je kunt een nepkraai hier kopen voor €9.75.

duiven verjagen kraai

4. Reflecterende objecten

Je kunt duiven ook afschrikken met reflecterende objecten. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan CD’s, wegwerp aluminiumschalen, spiegeltjes, noem maar op. Bindt er een touwtje omheen en maak het reflecterende object vast op plekken waar je geen duiven wilt hebben.

duiven verjagen reflecterende cd s

5. Geluid

Naast de genoemde visuele afschrikkers, kan je duiven ook verjagen met geluid. Er zijn verschrikkers te koop die het geluid van roofvogels nabootsen. Het nadeel van deze verschrikkers is dat jijzelf, of je buren, er natuurlijk ook last van kan hebben. Je kunt een elektrische verschrikker kopen die een ultrasone toon produceert. Het voordeel van deze afschrikkers is dat deze tonen niet hoorbaar zijn voor mensen, maar je kunt er wel duiven mee verjagen. Klik hier om een Ultrasone duivenverjager te kopen.

duiven verjagen geluid

6. Duivennet

Je zult geen last hebben van duiven, als ze je tuin of balkon niet kunnen bereiken. Een veelgebruikte methode voor een balkon is het ophangen van een zogenaamd duivennet. Dat is een grote net, waarmee je jouw balkon kunt afschermen, waardoor duiven je balkon niet kunnen bereiken. Klik hier voor een DIY duivennet van 5×5 meter.

duiven verjagen duivennet

7. Dun draadje boven balkon reling

Als je een balkon hebt, dan heb is het je vast weleens opgevallen dat de balkon reling de favoriete plek is voor duiven om op te staan. Dit kan je voorkomen door een draadje op tien centimeter boven de reling te spannen, zodat de duiven er niet op kunnen staan.

duiven verjagen dun draadje balkon reling

8. Duivenpinnen

Een andere manier om duiven te voorkomen, is het plaatsen van duivenpinnen of duivenstrips. Je hebt duivenpinnen van kunststof en van RVS. Deze zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de bekende bouwmarkten, zoals Praxis, Karwei of Gamma. Het nadeel is dat duivenpinnen niet de mooiste objecten zijn. Klik hier om de duivenpinnen bij Gamma te kopen.

duiven verjagen duivenpinnen

9. Bird Free gel

Bird Free gel in kant en klare bakjes geven ultraviolet licht af, die door duiven gezien worden als gevaar. Het is een vrij nieuwe methode, maar het werkt erg goed! Bird free gel kopen? Klik hier.

duiven verjagen bird free gel

10. Laser

Een diervriendelijke manier om duiven te verjagen is met behulp van laser. Rentokil heeft bijvoorbeeld de Agrilaser, die werkt op basis van groene lasertechnologie. Het voordeel van laser is dat duiven hier niet aan kunnen wennen.

Tip: Omdat duiven vrij intelligente beesten zijn, en na een periode door kunnen hebben dat ze te maken hebben met een verjager, zullen sommige methodes na een periode niet meer zo goed werken. Onze tips is daarom om de verschillende verjagers regelmatig te verplaatsen. En zoals gezegd, zullen duiven niet zo snel wennen aan laser.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply