Search and Hit Enter

Mee met de tijd: zo blijft je huis lang geschikt voor jou

Ben jij al een dagje ouder en woon je al jarenlang in dezelfde woning? Misschien denk je er toch nog lang niet aan om te verhuizen. Dat is begrijpelijk, we blijven dan ook allemaal graag zo lang mogelijk zelfstandig in onze eigen, vertrouwde omgeving. Zelfs wanneer je door ouderdom immobiel wordt en trappen en verhoogjes moeilijk worden, kan je met een paar slimme je huis transformeren tot een veilige en toegankelijke plek. Met deze tips blijft jouw woning nog jaren jouw geschikte thuis!

Verwijder drempels en creëer brede doorgangen

Drempels verwijderen en brede doorgangen creëren is een van de eerste dingen die je kan doen om je huis rolstoel- of rollatorvriendelijk te maken. Vervang hoge drempels door hellingen of platte overgangen. Maak deuropeningen breder, zodat je gemakkelijk kunt manoeuvreren, zelfs als je een hulpmiddel gebruikt. Heb je een woning met veel trappen? Dan kan je ook eens overwegen om een traplift voor in huis te laten installeren. Zo kan je met gemak ook nog de bovenverdieping van je woning blijven gebruiken. 

huis inrichten mee met tijd senioren

Installeer antislipvloeren

Veiligheid is van het grootste belang, vooral wanneer je mobiliteit een uitdaging wordt. Daarom is het slim om antislipvloeren te installeren op plaatsen waar je al eens makkelijk kan vallen, zoals de keuken of de badkamer. Verder is het ook slim om steunbeugels te installeren op plaatsen waar dat nodig is, bijvoorbeeld in de ingang, in de badkamer en op andere strategische plaatsen in je huis. 

Optimaliseer de badkamer

De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes om aan te passen. Bevindt jouw badkamer zich boven? Met trapliften in huis is dat probleem zo van de baan. In je badkamer zelf is het verstandig om een inloopdouche te installeren, zo hoef je niet in een bad te klimmen om je te wassen maar kan je gewoon in de douche lopen. Je kunt zelfs een zitje installeren in je inloopdouche zodat je niet hoeft recht te staan tijdens het douchen. Plaats steunbeugels bij het toilet en overweeg ook eens om het toilet te verhogen om het opstaan ​​en zitten gemakkelijker te maken.

inloopdouche zonder drempel

Maak de keuken gebruiksvriendelijk

Ook in de keuken kun je verschillende aanpassingen maken om jezelf gemakkelijker te bedienen. Verlaag bijvoorbeeld het aanrechtblad, zodat je al zittend kunt werken. Installeer uittrekbare planken en laden, zodat je gemakkelijk bij je spullen kunt zonder te bukken of te reiken. Kies ook voor apparaten die te bedienen zijn van op ooghoogte, zoals ovens en magnetrons, zodat je niet hoeft te buigen of te strekken wanneer je je eten wilt opwarmen. 

keuken optimaliseren senioren

Bekijk ook:
Huis ingericht voor ouderen

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *